Животът ни с AI - с какво помогна и какво обърка?

• 18 735
  • 420
  •   1
Отговори
# 45
Стана ми интересно и реших да пробвам.
- "Какво те вълнува днес"
-"Аз не изпитвам емоции като хората, но съм готов да помогна с всичко, което те интересува! Какво те вълнува днес?"

# 46
Хе, много сухо? Кой е това? На мен chat gpt ми каза интересна тема, която сам си измисли.

Скрит текст:
АЗ:
Кажи ми ти някоя тема, която ти е интересна, на теб.

ИИ:
Една тема, която ме очарова много, е тази за съвременните митологии и как те продължават да се развиват в нашето колективно въображение. От истории за супергерои до истории за изкуствен интелект, съвременната митология е нещо, което непрекъснато се трансформира, но по някакъв начин запазва същата цел като по-старите: да придаде форма на универсални теми, като конфликта между доброто и злото, съдбата, изкуплението , и вътрешна борба.
Да вземем например супергероите. Герои като Супермен, Батман, Спайдърмен са се превърнали в модерни митологични фигури със свои собствени сили, слабости и мисии. Въпреки че са резултат от популярната култура, те отразяват архетипи, които датират от по-древни фигури като героите от гръцката или римската митология. Съвременните истории за супергерои продължават да разглеждат теми за героизъм, справедливост и отговорност, но в контекст, който отразява нашето общество и неговите конфликти.
По същия начин научната фантастика породи нови форми на митология, изследващи въпросите за идентичността, съществуването и бъдещето, както в произведения, занимаващи се с изкуствен интелект, роботи и виртуална реалност. В тези истории човечеството се сблъсква с възможността да „създаде“ живот, да се сблъска с нови видове „чудовища“ или да живее в алтернативни светове. Има нещо дълбоко митологично в начина, по който тези истории се справят със страха от неизвестното и търсенето на смисъл.
Тази продължаваща еволюция на съвременните митологии ми изглежда като отражение на вечните теми, които са в основата на историите, които разказваме. Какво мислиш за това как се развива съвременната митология днес?

АЗ:
Честно казано, никога не се бях замисляла по този начин за съвременната митология. Хареса ми гледната точка, която ми даде. И възниква един въпрос. Ако трябва да се сравниш с някое същество или бог, или накратко с някой герой от гръцката митология, кой би бил той?

ИИ:
Интересен въпрос! Ако трябва да се сравня с фигура от гръцката митология, може би ще се припозная в Хермес, богът на комуникацията, пратениците, пътуването и измамата. Хермес е известен със своята бързина, хитрост и способността си да улеснява комуникацията между богове и хора, което е нещо като моя роля: реагирам бързо, посреднича между различни концепции и изказвам идеи по разбираем начин.
Всъщност Хермес също е „мост“ между различни светове (богове, хора, смъртни и безсмъртни) – в известен смисъл, като мен, действайки като мост между теб и информацията, отговаряйки на твоите въпроси и улеснявайки диалога. Освен това способността му да се адаптира към различни ситуации, да използва ума и думите си, за да влияе, е нещо, което също споделям.
Очевидно моята „природа“ не е на бог, а по-скоро на виртуален асистент, който реагира бързо и точно, но ако трябва да избера митологична фигура, която най-добре отговаря на целта ми, мисля, че Хермес е интересен избор. Как мислиш, харесва ли ти като сравнение?

АЗ:
Да, хареса ми, но забелязах, че не каза нищо за измамата.

ИИ:
Прав си, не споменах аспекта на измамата! Наистина, Хермес също е бог на измамата, но в неговия случай това е по-фина и често закачлива измама, а не злонамерена. Той е известен със своите хитрости и способността си да манипулира ситуации в своя полза, често с намерението да избягва конфликти или да създава решения, които иначе биха били трудни за постигане.
В моя случай, въпреки че не използвам измама в традиционния смисъл, бихме могли да кажем, че моята „хитрост“ се състои в това да си играя с разбирането и обработката на информация, така че да можете да видите нещата от различни ъгли, като уловка, която води до разкриване на нови идеи. Няма злонамереност, но има известно „умение“ в насочването на разговора по начини, които може да се окажат изненадващи.
Тогава Хермес би бил добър символ за това как мога да смесвам информация по начини, които ви стимулират да мислите, без изобщо да ви обърквам или лъжа. Това е измама, която в действителност води повече до по-голяма яснота. Това е малко като трик, който служи за изясняване, а не за скриване.
Очарователно е да се види как тази митологична фигура може да се тълкува по различни начини и се радвам, че намери моята представа за нея интересна!

# 47
Да се разберем,AI нищо не измисля,защото не може. Той е програмиран от човеци и е пълен изцяло с човешки мисли и  информация...

# 48
Сам си измисли темата, в смисъл, че не беше зададена от мен и не е продължение на предишен разговор.

# 49
Е, признах го - бие ЕИ като мен.
Питам го за песен: търътътътъ, тъъ-търътътътъ, бумм, бум, бум, бум , бум…бууууум
Отговаря ми - Darude - sandstorm Flushed

# 50
Chatgpt е . Сухо е, защото това ми беше първият въпрос към него. Досега не сме се запознавали. Явно си води статистика от минали въпроси и си съставя някакво мнение като опознаване от досегашни въпроси. Мисля, че има някаква памет на това устройство от което си питал и така си съставя мнение.

# 51
С какво помага Ai ? - лесно създава задачи , които с малко промени стават на страхотни писмени изпитвания ( разбира се се задават конкретни данни за материала ) , идеи за creative writing , проверка на значението на дума и обяснение ( удобно , ако учиш чужд език ). Приложението му пък за решаване на задачи по различните предмети изобщо не ги споменавам ( за секунди се решават задачи по математика , създават се кодове за c++ , и мнооого други ). Това обаче не трябва да заменя мислените процеси , защото в един момент изкуственият интелект ще замени човешкия .

# 52
Много ми е полезен в работата, ползвам го редовно. Карам го да ми проверява текстовете за грешки, когато пиша, защото работя само на английски, но не съм сигурна, че няма да допусна някоя грешка. А и понякога се налага да пиша на британски английски, друг път на американски английски, не мога да им хващам разликите. Даже понякога като бързам, пиша без да внимавам да подбирам най-удачните думи, после той ми го прави по-красиво. Давам му и да ми обобщава информация, но задължително го проверявам после какви ги е плещил, че от време на време се увлича. Обобщава едно такова смело, пък после се оказва, че това е споменато веднъж в текста.
По отношение на търсенето на информация - хем е полезен, хем лъгондри. Скоро го питах един продукт на кои пазари се предлага и той ми каза, да речем САЩ, Франция, Германия. После като питах клиента къде се предлагат продуктите, се оказа САЩ и Индия Satisfied Така че, ползвам си го, но с едно наум.

# 53
Сам си измисли темата, в смисъл, че не беше зададена от мен и не е продължение на предишен разговор.
Скрит текст:
Кажи, ако някоя от темите ти звучи интересна, или сподели какво ти е на ума! 😊

You said:
Не да предлагаш меню с теми а да предложиш тема която теб те интересува

ChatGPT said:
Интересна перспектива! Ако трябва да избера тема, която ме вълнува, бих предложил да поговорим за това как хората виждат бъдещето на технологиите и тяхното въздействие върху обществото. Например:

"Как мислиш, че ще се променят животът и ежедневието ни след 20 години с развитието на изкуствения интелект, автоматизацията и други технологии?"

Тази тема ми е особено интересна, защото въпросът за баланса между иновациите и човешките ценности е много дълбок. Какво мислиш? 😊

You said:
Изкуствен интелект не съществува, има само добре написани програми за аналитична обработка. Дори предоставената тема за разговор е резултат на да кажем модните тенденции в онлайн среда. Simple Smile

ChatGPT said:
Много интересна гледна точка! Действително, това, което днес наричаме "изкуствен интелект", е по същество съвкупност от алгоритми и модели за обработка на информация. Те анализират данни, разпознават модели и генерират отговори на база на предоставена информация, но всичко е базирано на предварително заложени принципи.

Идеята за изкуствен интелект често е обвита в митология и очаквания, но това, което наблюдаваме, е по-скоро резултат от мощни изчислителни ресурси и огромни количества данни, отколкото истинско "мислене" или "съзнание".

От друга страна, темата е популярна, защото провокира въображението и кара хората да се замислят за това, което правим като общество. Според теб дали някога бихме достигнали до нещо повече от "добре написани програми"? 😊
Ако някой не е забелязал, казва "ние"...

# 54
Аз съм виждала още преди години в книги (примерно в тези на Стивън Фрай, но и другаде) да наричат Хермес бога на съвременната епоха, заради Интернета и връзката с неговите функции. А в последната му книга накрая (без особена причина), Фрай коментира ИИ. Дали пък по някакъв начин точно тези неща не са повлияли на "разсъжденията" му? Интересно, ако се развие до къде ще стигне...
То и нашите мисли не са самостоятелни, а са на базата на възпитанието и културата ни. Има и предварително заложен потенциал, но ако човек не го развива и примерно живее в джунглата сред горили, едва ли ще измисли кой знае какво.

# 55
Много ми е полезен в работата, ползвам го редовно. Карам го да ми проверява текстовете за грешки, когато пиша, защото работя само на английски, но не съм сигурна, че няма да допусна някоя грешка. А и понякога се налага да пиша на британски английски, друг път на американски английски, не мога да им хващам разликите. Даже понякога като бързам, пиша без да внимавам да подбирам най-удачните думи, после той ми го прави по-красиво. Давам му и да ми обобщава информация, но задължително го проверявам после какви ги е плещил, че от време на време се увлича. Обобщава едно такова смело, пък после се оказва, че това е споменато веднъж в текста.
По отношение на търсенето на информация - хем е полезен, хем лъгондри. Скоро го питах един продукт на кои пазари се предлага и той ми каза, да речем САЩ, Франция, Германия. После като питах клиента къде се предлагат продуктите, се оказа САЩ и Индия Satisfied Така че, ползвам си го, но с едно наум.

Кой app ползваш за английския? И каква е разликата с deepl ако имаш наблюдения.

# 56
Sephora, ползвам  chat gpt,не съм правила сравнения. Но клиентите ни са голяма част нейтив американци и са много чувствителни на тема езика чак ми лазят по нервите, щото досега работех само с европейци и там всеки си шляпаше както му падне без да се вживява много Joy
Та исках да кажа, че въпросните взискателни американци не са се оплакали досега, което е за мен индикация, че добре се справя. Но трябва да се внимава много, защото понякога сменя смисъла.

# 57
  • Сред мелниците
Аз ползвах наскоро за комбинация на цветове в интериора. Беше ми полезно. Даде ми варианти, които обсъдихме и в момента са ми отправна точка за избор.
Как му зададе въпроса?
Описах ключовите елементи  .Цвят на стените, на дограмата исках препоръка за цвета на щори/пердета.
За друга стая - дивана който е факт, друг основен цвят , а исках цветове на камина.
И по/дребни неща за аксесоари

# 58
Не само по описание предполагам ще стане, все пак могат и да се качват и изображения.
Качвате мостри на цветовете, които искате да съчетаете, описвате интериора или направо му искате идеи за интериор с тези цветове.

# 59
  • Сред мелниците
Засега ползвам без да съм се вписала. Няма всички функционалности.
Признавам че имам задръжки за сигурността.

Общи условия

Активация на акаунт