Студенти в Нидерландия - 9

• 56 377
  • 753
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте, търся квартира/стая за момиче втори курс в Айндховен. Ако някой знае да се освобождава, може да ми пише на лични. Благодаря!
Търсенето на квартири от България е много, много трудно. Все още хазяите дават предимство на хората, които могат да направят оглед на място - от една страна те виждат човека, но по-важното, което хазяите казват е, че при дистанционен оглед наемателят може да има претенции за отказ/намаляване на наема (примери - не се е виждало, че стените са напукани, мебелите се разпадат, мирише ужасно и други).
Краткосрочно пътуване за огледи струва скъпо (самолет, хотел), но тази година с карантините е почти невъзможно.

Препоръчвам да намерите студент, който да ходи на огледи и да предава дистанционно (да е вашите очи и уши на място). Смятам за нормално да предложите компенсанция - услуга, малка сума пари, а ако откаже - подарък.

Въпреки, че повечето от часовете на семестъра бяха онлайн, дъщеря ми предпочете да си остане в Айндховен. Там е и в момента, така че има кой да ходи на огледи. Търси усърдно от място, но всички знаете, че е много трудно. Видях, че има хора които споделят, че се освобождават стаи, но в други градове затова реших да пиша.
Независимо как ще продължи втората година, тя предпочита да е там. Сега иска да се прибере за лятото, но за да може да стане това, трябва да си намери квартира, за да има къде да си остави багажа.

# 451
А пък ние още не сме стигнали до квартира, защото от Маастрихт най-сетне ни отговориха, че трябва да държи изпит по биология в Bostwell. Това добре, но резултатите трябва да се изпратят до 30.08. ... ?!?!?. Не започват ли учишище на 01.09? Кога ще ги гледат,  кога ще търсим квартири и въобще всички неща след 30.08 ?!?!?!.
И една молба, подготовката за този изпит е много скъпа. В Bostwell предлагат такава срещу 1200 Евро. Изпитът е на 04.08. Имат и изискване за конкретен учебник, който да се носи по време на изпита... та, някой минавал ли е през това? Къде и как се подготвяхте? Някой курс (едва ли) или учител, който да я подготви.  Приемам предложения за частни уроци. Благодаря!

# 452
Kassi,
Много съжалявам, че са ви поискали допълнителен изпит.

Проверих в Гугъл. Имат такава практика и Маастрихт, и Утрехт.

В този форум има съвети:
https://www.reddit.com/r/StudyInTheNetherlands/comments/nchviy/b … logy_preparation/

Пишат, че  този сайт им е помогнал също ( той е за упражнение на холандчетата в гимназия)
https://www.havovwo.nl/vwo-biologie/

# 453
  • София
Скъпи родители или пък студенти, дъщеря ми учи в Маастрихт и ще заминава за Виена за първия семестър. Поради тази причина тя освобождава квартирата си в Маастрихт за този период, а по-точно от 1 юли до края на януари 2022, след което отново се връща в същата квартира. Стаята й е напълно обзаведена, къщата е в центъра на 10 Мин пеша от всичките основни факултети, а наемът е 350 Е с всичко включено. Да, самата стая е малка, но това е втора такава стая, в която живее дъщеря ми, и тя се чувства много добре в това си жилище. Другото беше сравнително далече. А тук наемът и разположението са истински късмет. През този период бихте могли да намерите друго жилище за след януари, а ако сте също само за първи семестър си е цяла находка. Пращам ви линк към обявата на дъщеря ми в ФБ в група за имоти в Маастрихт, може направо на нея да пишете. В обявата има много желаещи, има уговорени онлайн огледи, но тя казва, че не са сигурни, затова просто й пишете, ако имате необходимост Simple Smile
https://www.facebook.com/groups/116816401678059/permalink/6292940037398967/

# 454
Здравейте, моят син също е в процес на търсене на квартира в град Vlissingen.  Ако някой има информация за такава, която се освобождава, моля да ми пише.

# 455
  • София
Здравейте, моят син също е в процес на търсене на квартира в град Vlissingen.  Ако някой има информация за такава, която се освобождава, моля да ми пише.
Предполагам детето ви ще учи в HZ? Във Влисинген има право на общежитие.  Свързахте ли се с APV? Във фирмата работят много българи и винаги помагат. Общежитието им е хубаво и цените са прилични.
https://www.apvlissingen.com/

# 456
Kassi,
Много съжалявам, че са ви поискали допълнителен изпит.
Още преговаряме да приемат матурата по биология вместо Bostwell, но едва ли. Едни 30-40% от материала изобщо не се изучава в БГ. Все пак има надежда, защото казаха да им изпратим резултата от матурата и после ще преценят дали ще  я приемат вместо техния изпит. Това едно чакане от още 3 седмици  ... до 07.06 чакаме резултатите от матурата и още две седмици  е стандартният срок за отговор на Маастрихт. Дано да кажат ДА!  И да се заемаме с търсене на квартира и всичко друго.

# 457
Здравейте! С баща ми планираме пътуване до Айндховен през началото на юли. Някой има ли представа каква е ситуацията с пср тестовете по границите? И двамата сме ваксинирани, но и все пак чуваме, че все още се искат пср тестове или карантини. Благодаря Ви!

# 458
Здравейте, моят син също е в процес на търсене на квартира в град Vlissingen.  Ако някой има информация за такава, която се освобождава, моля да ми пише.
Предполагам детето ви ще учи в HZ? Във Влисинген има право на общежитие.  Свързахте ли се с APV? Във фирмата работят много българи и винаги помагат. Общежитието им е хубаво и цените са прилични.

Да, точно в HZ ще учи. Благодаря много, аз лично не знаех за тази опция. Ще му предам, може и той да не знае за това...
А знаете ли как се кандидатства в това общежитие/кампус?

# 459
  • София
Предполагам детето ви ще учи в HZ? Във Влисинген има право на общежитие.  Свързахте ли се с APV? Във фирмата работят много българи и винаги помагат. Общежитието им е хубаво и цените са прилични.

Да, точно в HZ ще учи. Благодаря много, аз лично не знаех за тази опция. Ще му предам, може и той да не знае за това...
А знаете ли как се кандидатства в това общежитие/кампус?
В сайта би трябвало да е описано всичко. Синът ми сам се оправи. И в HZ има инфо също.
https://hz.nl/en/practical-information/housing
Ако програмата му е във Влисинген , общежитието е на около 25мин пеша. Става дума за Campus de Ruyter, там съм ходила. От APV те посрещат на гарата /която е близо до унито/ и те карат с багажа до общежитието. Стаите са хубави, има самостоятелни, аз влизах в двойна, две девойки бяха вътре, но имаха и кухничка и собствена баня. Иначе имат общи помещения - кухни, фитнес, тв зала, но не съм ги виждала, децата ги развеждаха само. Ако програмата му е в Мидълбург /моят е там/, APV отвориха и там чисто ново общежитие съвсем близо до университета. Синът ми е в самостоятелна стая с кухненски бокс и баня. В Мидълбург стаи предлагат и Vilex, даже май са по-добри, но не са обзаведени и това ни спря да вземем при тях. Успех ви желая! Градчетата са малки, университета не е голям и като че ли е по-лесно намирането на стая.

Последна редакция: чт, 03 юни 2021, 09:46 от Ивка

# 460
Здравейте! С баща ми планираме пътуване до Айндховен през началото на юли. Някой има ли представа каква е ситуацията с пср тестовете по границите? И двамата сме ваксинирани, но и все пак чуваме, че все още се искат пср тестове или карантини. Благодаря Ви!

За влизане в Нидерландия все още се изисква ПСР, но до юли може и да отпадне. Как ще пътувате със самолет или автомобил? За самолет изискването е ПСР да е направен 24 часа преди полета.
За автомобил реално проверката ви е на влизане в Австрия. Имаше километрична опашка. Ние се прибрахме с кола от Нидерландия. На границата Австрия/Унгария в платното за влизане в Австрия беше страшно. Добре, че бяхме в отсрещното платно, където нямаше и една кола.
За влизане от Австрия към Унгария, а после и Сърбия, само казваш, че си транзит.
За влизане в България от Нидерландия мисля все още важи след преминаване на граница имате 24 часа за представяне на тест, за да отпадне карантината (през месец май беше това правило).

# 461

В сайта би трябвало да е описано всичко. Синът ми сам се оправи. И в HZ има инфо също.
Ако програмата му е във Влисинген , общежитието е на около 25мин пеша. Става дума за Campus de Ruyter, там съм ходила. От APV те посрещат на гарата /която е близо до унито/ и те карат с багажа до общежитието. Стаите са хубави, има самостоятелни, аз влизах в двойна, две девойки бяха вътре, но имаха и кухничка и собствена баня. Иначе имат общи помещения - кухни, фитнес, тв зала, но не съм ги виждала, децата ги развеждаха само. Ако програмата му е в Мидълбург /моят е там/, APV отвориха и там чисто ново общежитие съвсем близо до университета. Синът ми е в самостоятелна стая с кухненски бокс и баня. В Мидълбург стаи предлагат и Vilex, даже май са по-добри, но не са обзаведени и това ни спря да вземем при тях. Успех ви желая! Градчетата са малки, университета не е голям и като че ли е по-лесно намирането на стая.
Моят син също сам си търси квартира/общежитие, оказа се, че и там е писал, но все още няма отговор.

# 462
  • София

Моят син също сам си търси квартира/общежитие, оказа се, че и там е писал, но все още няма отговор.
Не знам кога е писал. Общо взето ние до края на април мисля, че потвърдихме. Ако е позакъснял, да им звъни, според мен места трябва да има.

# 463
А какво стана с обещаното намаляване на таксите за другата година? В Радбауд не се е случило. В другите университети как е?

# 464
Не знам кога е писал. Общо взето ние до края на април мисля, че потвърдихме. Ако е позакъснял, да им звъни, според мен места трябва да има.
А може ли да ми кажете, след като потвърдихте през април, какво заплатихте? Само капаро ли и в какъв размер?
Извинявам се, ако въпросите ми са глупави, но сега правим първите си стъпки в това и  се опитваме да се ориентираме в цялата ситуация.

Общи условия

Активация на акаунт