Студенти в Нидерландия - 9

• 56 328
  • 753
  •   1
Отговори
# 180
  • La casa de Mickey Mouse
Mini,

И аз мислех, че това може да е причина, че нямаш доход в Нидерландия, но никъде не пише изрично, че трябва да работиш ( поне не го намирам). Единственото, което виждам, е какъв доход не трябва да надвишаваш.

На сайта на данъчните има опция да си провериш дали имаш право на такава помощ.
Отивате на proefberekenen и сигурно ще трябва да си въведете някакви данни, за да се провери имате ли или не право ( пиша от тел)

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/cont … ekening-toeslagen
Е именно де, едната графа е за доход (под доход се разбира личен облагаем доход и то бруто, т.е. доход от вид работа, върху който се плаша данък в Холандия и който ще бъде отразен в данъчната декларация). За съжаление, ако синът ви няма такъв доход, другата година ще се наложи да върне всичко, което му е платено.
Та пак същото - какъв доход е записал в тази апликация и с какъв произход? Не е пидал предполагам 0€?

# 181
Не знам какво е писал, в лекция е, малко по-късно, ще го попитам.
Да, той е в общежитие.

Последна редакция: чт, 01 апр 2021, 16:58 от охлювчетоо

# 182
  • дядовата ръкавичка
Беше коменитрано преди - за студентски общежития май нещата стоят по различен начин.

# 183
Има ли възможност да се кандидатства и да получи студента няколко заема - да се комбинират варианти?
Например Студентски кредит за лични разноски със студентската субсидия?
Моля ако има възполвали се нека споделят

# 184
Нещо тотално се обърках с финансирането.
Всичката информация, която знам благодарение на вас, е че финансирането става чрез DUO дали за такса, заем или субсидия И се изисква студента да работи 56ч. месечно. Моят син е първа година и не е кандидатствал за финансиране, защото не работи.

Има ли някакво друго финансиране, което аз съм пропуснала без да се изискват тези 56ч.работа?

Извинявам се за въпроса, но се обърках.
П.С.  Когато изпращах детето имаше и други първокурсници /новобранци/ тук , които след пристигането си кандидатстваха за субсидия, и се чудех как ще се справят в тотално различна обстановка където не знаят още къде се намитат. Не познават живот, начин на обучение и ще трябва да работят за да помагат с издръжката.

# 185
Чухме се, за доход е посочил 0€.
Девойка от неговия курс, която не работи също получава помощ.

# 186
Надявам се другата година да нямате проблеми и да ви карат да връщате, че историята познава много такива случаи
Eruseva, няма други помощи, всички са свързани с работа. Няма нищо страшно - големи зрели хора са, които могат и трябва да се справят сами с живота. Не знам, кое толкова е притеснителното. Да работят няколко часа на седмица ли? Ами няма да им навреди, нито пък ще им попречи с обучението - стоенето в къщи и чакането на готово от мама и тате по-добре ли е?

# 187
Той следващата  седмица се прибира и ще го накарам да се консултира с агенцията.

# 188
  • No Line On The Horizon
 Субсидият за наем huurtoeslag не е обвързана с работа.

# 189
  • дядовата ръкавичка
Нещо тотално се обърках с финансирането.
Всичката информация, която знам благодарение на вас, е че финансирането става чрез DUO дали за такса, заем или субсидия И се изисква студента да работи 56ч. месечно. Моят син е първа година и не е кандидатствал за финансиране, защото не работи.

За заем такса  tuition fee не се изисква студентът да работи. Предполагам, че може да кандидатства и сега.

# 190
Ето ги условията за субсидия
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/bela … agen/huurtoeslag/
Изрично условие е годишния доход да не надвишава определена сума.
Не е вярно, че може да се вземе субсидията без имаш облагаем в Холандия доход

# 191

Видимо от самата форма, която си дала е, че си в голяма грешка и при нулев доход имаш право на помощ.
http://img.netpeak.net/kod/161735094735_kiss_38kb.png
Защо въобще трябва да се обсъжда - ако не можеше да се вземе то просто калкулатора при въвеждане на нулев доход нямаше да изчислява размера на помощта...

# 192
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/bela … agen/huurtoeslag/
Това важи ли и за връщането на здравната застраховка,че трябва дохода да не е 0 за да му връщат една част,наистина се обърках и аз.Моят син не започна работа ,но си направи защото му искаха за интервю в една фирма да покаже ,че има .Писа и го одобриха за връщане на една част от сумата , но дохода е 0,...

# 193
Това важи ли и за връщането на здравната застраховка,че трябва дохода да не е 0 за да му връщат една част,наистина се обърках и аз.Моят син не започна работа ,но си направи защото му искаха за интервю в една фирма да покаже ,че има .Писа и го одобриха за връщане на една част от сумата , но дохода е 0,...
Най-добре да се попита в беластинга. Преди няколко години се наложи да върна субсидията за здравни и наем, защото стажа който карах (едногодишен) беше безплатен. Т.е. Имах 0€ доходи и ме накараха да върна всичко до стотинка

# 194
Mini,  това е много съществено уточнение.  На сина ми му предстои стаж. Разбира се, той предпочита да е платен, но ако не е ( има и такъв вариант) -  здравната застраховка си остава дължима, като той се ангажира да се обади в съответната служба и да спре процедурата по връщане на част от премията.  Благодаря за разяснението.

Общи условия

Активация на акаунт