Студенти в Нидерландия - 9

• 56 315
  • 753
  •   1
Отговори
# 195
Наистина е хубаво да се пита в данъчното.
Мини е била доста отдавна на стаж.
Дъщеря ни учеше до преди година и половина в Нидерландия.
Не работеше ( като ученичка работеше, но когато започна студентка спря да работи) И трите години й връщаха максимума възможен за здравните, защото е над 18г и нейният доход е нула.
( не знам до колко е от значение- холандка е)
Също нямам идея защо за субсидиите се гледа доход на родителите, но за здравни на самия студент

Последна редакция: пт, 02 апр 2021, 13:46 от rosss

# 196
  • La casa de Mickey Mouse
Наистина е хубаво да се пита в данъчното.
Мини е била доста отдавна на стаж.
Дъщеря ни учеше до преди година и половина в Нидерландия.
Не работеше ( като ученичка работеше, но когато започна студентка спря да работи) И трите години й връщаха максимума възможен за здравните, защото е над 18г и нейният доход е нула.
( не знам до колко е от значение- холандка е)
Също нямам идея защо за субсидиите се гледа доход на родителите, но за здравни на самия студент
На моята дъщеря също и връщаха, защото аз и баща и живеем и имаме доходи в Холандия. Тя и субсидия заради това вземаше без да работи в началото. Та различно е за холандци и за деца чийто родители живеят и работят в Холандия

# 197
  • No Line On The Horizon
Има ли възможност да се кандидатства и да получи студента няколко заема - да се комбинират варианти?
Например Студентски кредит за лични разноски със студентската субсидия?
Моля ако има възполвали се нека споделят

http://www.danybon.com/obrazovanie/studentsko-finansirane-hollandia/ доста добре е обяснено.

На мен като цяло ми се изясниха видовете финансиране и субсидии. Единствено за субсидията за здравна застраховка съм объркана. От този случай става ясно, че могат да те одобрят за субсидия и без да работиш

Това важи ли и за връщането на здравната застраховка,че трябва дохода да не е 0 за да му връщат една част,наистина се обърках и аз.Моят син не започна работа ,но си направи защото му искаха за интервю в една фирма да покаже ,че има .Писа и го одобриха за връщане на една част от сумата , но дохода е 0,...

# 198
В продължение на темета за субсидиите за наем, днес агенцията ми върна отговор, че жилището на сина ми и на приятелите му, според условията, не могат да ползват такава помощ. Остава ландлорда да се обоснове как е регистирано жилището им.
Странно- едните получават, другите - не. Има нещо, но ще разберем.
В процес на търсене сме на такава квартира и определно ще я сменяме.
Между другото- не е задължително да работят.

# 199
Понякога се чудя на постовете тук. Вече 5 страници се обсъжда как да се прецака нидерландската система за да може да се изкяра някой лев.
Отивате в друга държава, в която не сте плащали грам данъци, осигуровки и пр. и очаквате да получавате субсидии, безплатни застраховки и още неща сякаш като детето е студент в България ги получава всичките накуп.
Не знам защо очаквате, че тая държава ще направи повече неща за нашите деца, отколкото нашата държава. Има си правила - отговаря на на тях или не. Разсъждения от рода на защо едните получават пък моето не, май не са продуктивни и внасят у децата чувство за малоценност.
Когато някой е кандидатствал е очаквано родителят да се е запознал с харчовете на детето за 3-4-5 години напред и да си е направил сметката, а не да си казва - те субсидират всички. Субсидират се тия, които отговарят на правилата и не, там не могат да се заобикалят и да се намират вратички или познати на познатите, които да оправят нещата.
Айде сега намразете ме, но и се осъзнайте - това е друга държава. Защо очаквате тя да се погрижи за човек, който гледа да се облажи от системата им, но не спомага финансово тя да съществува такава?

# 200
Silent Smile,

Подкрепям!

Дъщеря ни освен здравните и карта за транспорт не е получила и 1 цент друга субсидия, независимо че баща й е внасял 19 години данъци в Нидерландия.

Пиша го , за да се замислите как изглежда в очите на състудентите им, които работят или техните родители работят. Които примерно се радват, че данък е намален от 52% на 49,5%.
И накрая какво се оказва, че са му взели половината от дохода и няма за неговото дете.

# 201
  • No Line On The Horizon
Темата, в която пишем е информативна и идеята й е повече хора да си направят сметката - с кръчмар, без кръчмар, кой колкото и както може. В тази връзка не виждам проблем да се дискутират различни казуси, все пак сме във форум, като крайната цел е да има повече яснота и очакванията да са изяснени. Как точно заключихте, че повдигайки въпроса за здравните застраховки искам да прецакам системата? В случая искам да бъда информирана, ако дъщеря ми започне работа и поради някакви причина спре да работи, дали би могла да кандидатства за субсидия за здравна застраховка, тъй като започне ли да се застрахова, трябва да го прави до края на престоя й в държавата. За вас явно това са подробности, които тревожат дребната ми душица, за мен е информация от значение.

# 202
Здравната субсидия и субсидията за наем са за срок от една година (01.01-31.12). Ако детето е работило един месец през цялата година има право за едногодишна субсидия. Субсидията не се спира ако детето за определен период от време в рамките на една година е спряло да работи

# 203
Благодаря за уточнението,Мини. Аз за всеки случай съм предупредила моя младеж ако спре да работи да се свърже със съответната служба за да предупреди за промяната .
Аз да питам нещо относно данъчната декларация. Попълни младежа   днес, мисля, че се получи, но едно не е ясно. Къде да се нанесат сумите получени от субсидия- как е на английски името на колонката в която се нанася тази сума. Или се сборува с прихода от заработка?
Писах на Калиста, надявам се да ми помогне, но ако и двете мили холандски мами се включат, ще съм много благодарна.

# 204
  • No Line On The Horizon
Атмосферата в темата взе да става малко неприятна, но все пак реших да обобщя информацията от https://mijn.toeslagen.nl/ на дъщеря ми, може да някой да му е от полза.
Финансова помощ за здравните застраховки и наем – и за двете помощи никъде не се споменава необходимост да се работи, при промяна в доходите или обстоятелствата трябва да се декларира.
Финансова помощ за здравните застраховки в Нидерландия - За да кандидатсваш за тази помощ е необходимо:
•   да имаш базисна здравна застраховка (basiszorgverzekering) в Нидерландия (студентските здравни застраховки не попадат в тази категория);
•   да си на 18 или над;
•   да си от ЕС;
•   да имаш действаща застраховка, която да плащаш редовно
•   да имаш доходи под 31 340 евро;
•   спестяванията ти да не надвишават 118 479 евро;
•   да имаш регистрация в общината;
•   да имаш холандска банкова сметка;
•   да имаш BSN;
•   да имаш Digid.

Финансова помощ за наем - За да може да кандидатстваш за тази помощ трябва:
•   да си на 18-23 години - цената на наема ти да е до 442 евро (без включени ток, вода, газ, интернет или данъци);ако си над 23 - цената на наема да е до 752,14 евро (без включени ток, вода, газ, интернет или данъци);
•   да имаш годишен доход до 31 340 евро;
•   спестяванията ти да не надвишават 118 479 евро;
•   да си от ЕС;
•   да имаш регистрация в общината;
•   да имаш холандска банкова сметка;
•   да имаш BSN;
•   да имаш Digid.
•   Важно е при кандидатстване за huurtoeslag дали самият имот отговаря на изискванията на общината за тази помощ.

Основно и за двете помощи е да си над 18 години, доходът да е под прага, който са посочили за съответната година, спестяванията да са под посочения праг, да притежавате холандско гражданство или законно да се намирате в държавата, т.е. по никакъв начин финансирането не е обвързано с това да работи кандидатстващия за помощта или неговите родители. Всеки регистиран гражданин на ЕС може да кандидатства, ако отговаря на условията.

Относно здравната застраховка пише следното: Мога ли да получа надбавка за здравеопазване?
Здравната застраховка не е евтина. Ето защо има надбавка за здравни грижи: принос от правителството да поддържа здравното осигуряване достъпно. За да имате право на надбавка за здравеопазване, трябва поне да имате холандска полица за здравно осигуряване. Може също да не печелите твърде много.

Дъщеря ми кандидатства за финансова помощ за наем за стаята й в общежитието, за която се знаеше, че е отговаря на изискванията за това финансиране и всички студенти от ЕС в кампуса кандидатстват за нея. Подаде документите откомври, а решението влезе в сила от 12 септември, дата на която реално е регистрирана за BSN. Решението беше до края на 2020 година. Автоматично, без да подава нищо изпратиха и решение за цялата 2021 година.

# 205
  • София
Благодаря ти, fros! Много полезна информация. Синът ми получава субсидия за наем, без да има доходи. От агнцията му съдействаха за попълването на документите и не съм си помислила, че е възможно нещо да не е наред, но след толкова коментари започнах да се притеснявам. Отново благодаря за ясната и точна информация. Спокойна съм вече.

Последна редакция: нд, 04 апр 2021, 20:22 от Ивка

# 206
Според мен никой в темата не търси начин да прецака системата.
След като системата дава възможност за тези помощи, защо децата да не се възползват? Оценяваме го и сме благодарни.Всъщност ако Нидерландия реши лесно може да ограничи помощите, но пък  тези помощи дават възможност на повече деца, като моето да учат там.
Моето дете  оценява тази помощ.
Между другото, в неговия университет  чуждестранните студенти не са много, мисля, че бяха около 12-13%.

Последна редакция: нд, 04 апр 2021, 11:21 от охлювчетоо

# 207
Благодаря, Fros. Полезна информация. За попълващите данъчна декларация- НЕ се вписват сумите от субсидия. НЕ се вписват и сумите за базова здравна застраховка, нито помощта от държавата за нея. Вписва се дохода от работа.

# 208
Благодаря на fros, че обобщи информацията. Благодаря на dimi2000,  че повдигна темата и се получи полезна дискусия, както на Охлювчето, Ивка и всички, които споделиха опит.
Изисквания към жилището за получаване на помощ
Реших да черпя информация от извора: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/bela … ngen-huurtoeslag/
Скрит текст:
You can only receive housing allowance for an independent living space.

This is a house with its own entrance door that you can lock from the inside and outside. Such as a flat or a row house. And in the home must in any case be present:

a private living (bed) room
its own kitchen with sink, supply and drainage for water and a connection point (gas or electric) for a cooker
a private toilet with flushing water
Sometimes it may not be entirely clear whether you have an independent living space. Look at your situation below and read how it is.

It does not matter from whom you rent (for example from a broker, housing association or private person). As long as you meet all the conditions .

I am renting a shared floor or a non-free floor
Are you renting (part of) a floor in a house? And do you share the front door, hallway, staircase or elevator with other residents? Then we also see your home as an independent living space. Your home must then meet the 3 conditions for an independent home. You must also be able to lock the entrance doors to your rooms on the floor from the inside and outside.

I live in a split house on 1 house number
Are you renting an independent living space and is there another accommodation on your house number? Then you can receive rent allowance for your own living space . But if we do not know that it is a split house, we will count the residents of the other living space as your co-residents.

Have we incorrectly included those other residents when calculating your allowance? Then call the Tax Information Line to indicate that it concerns a split house.

I live in a trailer
A caravan is an independent living space. A caravan is a house that can be moved in whole or in parts. The caravan may not be self-propelled and must be at a recognized location. You can check with the municipality whether the location of your caravan is recognized. The rent of the caravan is the basic rent of the caravan plus the rent of the pitch.

I rent a water house
A water house is an independent living space if:

the house is attached to the water bottom with stilts
the house does not move with the water
the entrance to the house is a permanent connection between the shore and the water house
A houseboat is not a water residence. You cannot get a housing allowance for a houseboat.

No independent living space? Sometimes you can still get housing benefit
This is possible if the house has been designated for housing benefit. This can be the case in these 2 situations:

I live in a student
complex. You can receive rent allowance if the house was designated for rent allowance before 1 July 1997. You can check this with your landlord.
I live accompanied or in a group home for the elderly.
Ask your landlord, your care institution or the parents' association whether the home has been designated for rent allowance. They can also ask us by e-mail to designate the accommodation for rent allowance: toeslagen.verhuurders.admini@belastingdienst.nl .
Превеждам само малка част:
Можете да получите помощ само за самостоятелно жилищно пространство, което е със собствена входна врата и задължително трябва да има:
-   самостоятелна дневна (спалня);
-   кухня/кухненски кът - мивка (свързана с чиста и мръсна вода) и изводи за газова или електрическа готварска печка;
-   самостоятелна тоалетна (с вода за изплакване???)
Ако не живеете в самостоятелно жилище, също можете да получите помощ, ако живеете в студентски комплекс, който е бил избираем за помощ преди преди 1 юли 1997 г. Проверка - при наемодателя.

Забелязвам език на омразата, но този път няма да мълча.

От някои постове разбрах, че достъп до виШо трябва да имат САМО децата, чиито родители са надиплили пачките за 5 години напред, а интелектът е без значение. Също така излиза, че бедните (което задължително означава лоши) българчета, неканени отиват да крадат от хляба на богатите холандчета. Това е обидно за хората и в двете държави.
Уважавам холандците, защото са и умни, и практични. Ако те са на загуба от чуждите студенти, щяха да намерят начин да ги ограничат. Ами, не само не са на загуба, а са на печалба (по статии в техни сайтове) - годишно студент от ЕС харчи 12-15000 евро в Нидерландия, дефакто това са милиарди евро чужди инвестиции, невидим износ и т.н. И тези пари отиват за данъци в Нидерландия и за заплати на родителите на холандчетата.
Щом Холандците са решили да дават 10-30 % от тези разходи като помощ на част от децата, а останалта част като кредити, вярвайте ми, те добре са си направили сметките.
Изобщо няма да навлизам в други 2 теми, имащи отношение - какво означава членство в ЕС,  общи за ЕС данъци и дигитална икономика. Но совите не са това, което хейтърите си мислят, че са.
Предлагам да не се правим на по-католици от Папата.  
Честит католически Великден.

# 209
Винаги съм била за запзването на добрия тон и не съм отговаряла на постовете, на които бих отговорила рязко или неподобаващо, но този път няма как да се въздържа.
Родителите не са длъжни да издържат децата си 5г, а децата трябва да работят. Холндците работят докато учат о родителите им не ги издържат. Никой не плаща за интелект, а за работа. Холандия помага, ако работиш и внасяш данъци. Никой не дава нищо гратис. За да получават децата ви тези субсидии, холандците и много чужденци плащаме по 52% данък. Съжалявам, но не ми е ОК. Работиш, вземаш, не работиш мама и тати те издържат. Това е от мен
Винаги съм се опитвала да помагам, от личен опит (живея вече достатъчно дълго в Холандия, била съм студентка тук, дъщеря ми е студентка, синът ми скоро ще е студент), но явно опитите да се заобиколи системата на всяка цена и желанието да се вземе от държава на която кишо не си дал и не даваш, на гърба на другите е по-голямо
Пожелавам ви късмет и успех на децата
Аз бях до тук

Общи условия

Активация на акаунт