Студенти в Нидерландия - 9

• 56 460
  • 753
  •   1
Отговори
# 315
  • No Line On The Horizon
Не е нужно вие да си правите акаунт в Transfatemate. Когато тръгнете да плащате фактурата ви прехвърля директно към тяхната платформа и избирате как искате да платите и с каква карта, за няколко плащания се преглъща разликата в курса, докато детето си изкара холандска карта.

Can I still pay with credit card?
Yes! For certain countries, TransferMate offers credit card as a payment method.
TransferMate lets you make international payments to DUWO in your own currency while receiving competitive foreign exchange rates.

# 316
Мами искам да задам един въпрос на майките на първокурсници или второкурсници.Колко от вашите деца успяха да започнат работа?Оказва се ,че не само ужасно трудното онлайн учение е проблем...децата се мъчат и справят някакси.Проблем е и намирането на каквато и да е работа..и го казвам от опит.10-интервюта -на всички отказ с аргумента ,че са неопитни...или въобще без аргумент.Та питам  вас ,само при нас ли е така или ......

В условията на пандемия синът ми успя да си намери работа единствено в takeaway  и в  разнос на храна по домовете и доставки чрез Uber. Предпочете да работи с Uber, защото сам определя часовете, в които може да работи и разполага с времето си.
В унито като асистент също го приеха, но той отказа, защото не можеше да си прави часовете- не им осигуряват толкова работа, че да покрива 56 часа.
На всички други места изискванията са да знаят нидерландски.
Не е само при вас така, успокойте детето.
Ужасното трудно онлайн обучение, е друга предпоставка, децата да се демотивират. Усеща се една апатия вече в разговорите ни...
Жалко е, защото инвестираме "УЖ"за по- добро образование, а те буквално са на самообучение.Ситуацията е такава навсякъде.
Следващата година ще продължат "хибридно" образованието си- това е след разговор с Унифай.

Светли Великденски празници, ви желая!

# 317
Ужасно сте права, за съжаление. Очакванията и желанията на децата за нормален студентски живот явно няма да се случат. Демонивиращо е разбира се. Трудно е да си намерят работа, нямат нормални контакти с преподаватели и състуденти, студентски стажове са химера. Дано да е скоро края на тази ситуация.

# 318
Извинете за въпроса, но може ли по подробно да разясните работата с Убер.

# 319
Здравейте! Христос Воскресе! Здраве и успехи на децата ни!
Имам въпрос за Маастрихт (биомедицина) Какво според вас означава това, че искат допълнителна информация по химия и по-точно по определени теми от химията при условия, че сме изпратили съфишънси чек (точка по точка е чекнато коя тема до каква степен е изучавана) + силъбъс, където подробно е описано всяка тема какво включва. Какво още биха искали да знаят според вас?
Пишат, че виждат, че някои теми са малко изучавани, а други не са и затова искат повече информация. Да, но цялата информация за съдържанието на курса я има в силъбъс-а? Да не би пък да не са го прочели изобщо? Не вярвам.
Другото, което ме впечатли е, че изрично са подчертали в мейла, че такава допълнителна информация се изисква само веднъж и затова да се внимава много и че е отговорност на кандидата да предостави инфото.
Значи, от този наш отговор ще зависи дали ще се явява на изпит по химия.
Моля Ви за мнение, какво може да напишем, с цел да избягаме от изпита? Какво повече може да се изисква от описания на съдържанието на програмата 9-11 кл.
Благодаря Ви! Весели празници!

# 320
Здравейте,
Има ли второкурсници, на които им предстои да прекъснат образованието си?
След разговор с преподавател от унито на сина ми, разбрахме, че не може да продължи третата си година, а и самият той вече не иска.
Как стои въпроса с признавеното на първата година, защото и тя е под въпрос? Наистина ли няма документ, с който да удостовери двете си години в университета, или поне взетите изпити и проекти?
Миналата година всички продължиха условно- с невзети изпити.
Значи, много съм ядосана! Подлъгаха децата да продължат, не намалиха таксите- сега решиха да компенсират Ковид - образованието. Какво от това като повечето няма да продължат!
Въпреки самообладанието, което се опита да съхрани в себе си, на сина ми му писнало "с дискриминацията"- и това ми го казва след разговор с преподовател от унито.
В Saxion при някои специалности наистина онлайн обучението не се получава, независимо колко се учи!
Какво да очакваме?
Благодаря на отзовалите се!

# 321
За какво ви е удостоверение за взетите изпити и проекти? Искате да ви ги признаят някъде другаде ли? (питам, не се заяждам)
Ние сме първи курс в Саксион, тя е на смесено обучение достанционно+присъствено, казали са им, че ще им намалят исканите кредити за да минат към втората година, това ли имате предвид като казвате, че са ги подлъгали?
На моята дъщеря са ѝ казали, че може да мине без някои изпити, но ще трябва да ги вземе следващата година, иначе ще отпадне за третата. При вас това ли е случая или е друго?
Защото ако е така - логично е да изискват да се вземат изпитите, нищо че са им позволили да минат следващ курс.
Какво значи, че ги дискиминират? (питам, защото се разтревожих от вашия пост, нищо, че моята засега си взима всички изпити).

# 322
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Здравейте,
След разговор с преподавател от унито на сина ми, разбрахме, че не може да продължи третата си година, а и самият той вече не иска.
Как стои въпроса с признавеното на първата година, защото и тя е под въпрос? Наистина ли няма документ, с който да удостовери двете си години в университета, или поне взетите изпити и проекти?
Значи, много съм ядосана! Подлъгаха децата да продължат, не намалиха таксите- сега решиха да компенсират Ковид - образованието. Какво от това като повечето няма да продължат!
Въпреки самообладанието, което се опита да съхрани в себе си, на сина ми му писнало "с дискриминацията"- и това ми го казва след разговор с преподовател от унито.
В Saxion при някои специалности наистина онлайн обучението не се получава, независимо колко се учи!
Какво да очакваме?

Ако става въпрос за невзети изпити, не може ли да повтори семестър и да навакса? На много места има такама опция. При повтаряне при друг преподавател, може да се окаже, че не е толкова трудно. Зависи кой как преподава. Все пак са две години и таксите за тях. Ако тотално не иска вече това, можете да огледате програмите на други университети и ако ви се струва, че се покриват като съдържание, просто да пишете на дадения университет. Дори и да признаят нещо, сигурно ще искат да вземат такса отначало. Но си заслужава да проверите, ако наистина иска да смени. Това са само размисли... пратически не съм запозната. Ако има някой преки впечатления, сигурно ще е по- полезен.
Пожелавам ви успех в тази ситуация и нека младежът вземе най- доброто решение за себе си!

# 323
Не съм чувала да има документ за започнато образование нито в България, нито в Нидерландия. Още повече за човек, който не си е взел доста изпити. Какво се очаква да удостовери? Не стресирайте така хората. Вашият човек просто си отпада.

# 324
Скрит текст:
Здравейте,
Скрит текст:
Какво да очакваме?

Dimi, дишай. Всяко зло, за добро. Никой не може да му отнеме взетите изпити.
Искам да съм полезна, но ме е страх да не Ви подведа. Давам  само насоки - това са принципи, които важат десетки години в различни държави.

Документ в България се нарича академична справка (на англииски мисля, че е academic record), ето първият  линк, който ми излезе: http://www.swu.bg/information-for/current-students/information-s … ic-reference.aspx
Всяко уни трябва да я издаде при поискване - важи и за чужбина. Виждала съм 2 вида:
- обща - пише предмет, брой часове и оценка (като частично приложение към дипломата) и служебна информация (например, че са по 10-бална система) и
- детайлна по всеки предмет - подробно описание на изучаваните теми (или конспект за изпит).

Признаване - вероятно искате да продължи същата специалност на друго място от втори курс.
Най-добре е да питате в уни-то, където иска да продължи.
За България - "прехвърлянето" беше в 2 етапа:
1. Прехвърляне (приемане) по принцип - т.е. записват те за студент. Преглеждат какво е учено и тяхната програма и определят курс, но това не е окончателно.
2. С подробните справки се отиваше при преподавателя за всеки предмет (ако са от чужбина  + превод) и той определяше дали да признае изпита (подписва индивидуален протокол).
След обиколката, ако останат невзети изпити (не са признати или изобщо не са учени) се отива в канцеларията. Уни-то има правила, например да останат не повече от 3 приравнителни. И тогава окончателно определят курса.

Преди време бях чела, че ЕС иска да регламентира признаването не само на дипломи, но и на отделни предмети, за да насърчава мобилността. Може би вече да е по-лесно признаването.

Последна редакция: вт, 04 май 2021, 01:29 от biborana

# 325
Здравейте!Тази година ще съм първа судентка в Грьонинген и исках да ви попитам дали някой може да ми помогне с намирането на квартира,тъй като досега единствено ударям на камък.Благодаря предварително.

# 326
За какво ви е удостоверение за взетите изпити и проекти? Искате да ви ги признаят някъде другаде ли? (питам, не се заяждам)- Да, по всяка вероятност ще продължи, но кога и къде, не е решил . Издават се такива справки, но зависи изцяло от университета, в който ще продължи, какво ще му признаят- по- долу коментара за "академична справка", е точно това, не се бях сетила.
Ние сме първи курс в Саксион, тя е на смесено обучение достанционно+присъствено, казали са им, че ще им намалят исканите кредити за да минат към втората година, това ли имате предвид като казвате, че са ги подлъгали?- Втората година им се оказа доста трудна- промениха им програмата и имаха много тежки изпити и проекти още в началото, паралелно с поправка на изпити от първата година, на които непрекъснато им отлагаха датите. В един момент се задръстиха от невземането на изпити- това е несъобразена натовареност в условията на онлайн обучение. Много от децата в курса на сина ми, се отказаха още м. октомври, като видяха накъде вървят нещата.
На моята дъщеря са ѝ казали, че може да мине без някои изпити, но ще трябва да ги вземе следващата година, иначе ще отпадне за третата. При вас това ли е случая или е друго?- Да. Внимателно да огледа програмата и
изпитите за втората година, защото може да се окаже "мисия невъзможна" с невзети от първа година. /Дано да няма такива./

[b/b]
Защото ако е така - логично е да изискват да се вземат изпитите, нищо че са им позволили да минат следващ курс.
Какво значи, че ги дискиминират? (питам, защото се разтревожих от вашия пост, нищо, че моята засега си взима всички изпити)-Имам предвид факта, че на студентите- холандци се дават по- лесно изпити. Убедена съм в това, защото синът ми има приятел холандец, с който коментираха един от изпитите и се оказа, че при по- малко направени задачи, той - холандеца, е покрил минимума. Синът ми поиска преразглеждане на работата- въобще не го отразиха!.
P.S.Далеч съм от мисълта да стресирам някоя мама! Споделям през какво се налага да преминават децата ни. Това е форум, в който се коментират добри практики и съвети и от който, благодарение на много от вас, съм помогнала на детето си.

# 327
Имам предвид факта, че на студентите- холандци се дават по- лесно изпити. Убедена съм в това, защото синът ми има приятел холандец, с който коментираха един от изпитите и се оказа, че при по- малко направени задачи, той - холандеца, е покрил минимума. Синът ми поиска преразглеждане на работата- въобще не го отразиха!.

Не знам, не знам доколко това е вярно, вероятно зависи от университета, специалността, града, друго. Дъщеря ми взема предметите доста над оценките на холандците (следят си) и определено среща много подкрепа и възможности. Грам не се е оплакала от дискриминация.

# 328
  • В офиса
Точно за Холандия да се говори за точно такава дискриминация ми се вижда смешно. Нямам личен опит все още, но тези истории ми звучат като измислени от някой, който се оправдава. ОК е родителите да му вярват, но ние не сме родителите.

# 329
Нямам впечатление за дискриминация, от 5 години слушам за образование в Холандия, преподаватели, изпити, провали и успехи от двете ми дъщери.
Животът не е честен, трябва да свикват да се оправят и с предразсъдъци, и с грешно първо впечатление, и с пренебрежение... Уча ги да си защитават позицията, но и да знаят кога да млъкнат. Като не става по един начин - да се опитат да се докажат по друг. Защото финалната оценка не е само изпита, а и поведението по време на семестъра, качеството на изпълнение на задачите, навременно предаване...

Преподавателите са като навсякъде - хора. Някои си съставят мнение по външни белези, други са обективни...
Оплаква се от преподавателя по анатомия примерно - изслушвам, давам съвети, подкрепям, но животът и битките са си техни. Той все ѝ казвал, че изглежда незаинтересована - ами такава ѝ е физиономията като е съсредоточена. Като видя асайнмънтите - върна ѝ обратна връзка, че се справя много добре писмено, но трябва да показва живец на лекциите. Тя ми приказва "къв бил тоя, тя нямало да се променя". Ами твоя работа си е - дали ще приемеш обратната връзка или не, дали я смяташ за важна или не. Ама  си отговори на въпроса - важно ли ѝ е да последва фийдбека или не, какво може да се случи, ако не го последваш и какво - ако го последваш, не давам отговора аз, само побутвам с въпроси.
Нямат житейски опит още, но така се гради той - най-вече с грешките им.
Пък като загуби година-две в университета - не е свършил света. Ако беше на 70 години да ѝ кажа, че две години са много, ама тя не е. Пък и загуба няма - все нещо е научила - дали от уроците в университета или уроците на живота...

Последна редакция: вт, 04 май 2021, 22:51 от Silent Smile

Общи условия

Активация на акаунт