Студенти в Нидерландия - 9

• 56 277
  • 753
  •   1
Отговори
# 585
[quote author=rosss link=topic

Съветвам след получаване на BSN, максимално бързо да си създадат DigD. Това е начин електронно да комуникират с институциите ( промяна на адрес например може да става електронно)
[/quote]
При смяна на адреса каква е процедурата?

# 586
Здравейте,

Как си запазихте час в банка за откриване на сметка, без да е ясно кога ще излезе BSN-номерът?
Благодаря!

Много банки вече приемат заявления за издаване на карти онлайн. Теглите приложението им и през него пращате искане. Трябва да имате бсн номер обаче.

# 587
няколко съвета към новозаминаващите студенти ( видях, че липсва в първи пост:
-На нас ни е позната Икея, като място за пазаруване за дома, но Икеята не е изгоден вариант, а и се намира обикновено в покрайнините на града.
- За покупка на изгодна посуда ( чинии , чаши, прибори, салфетки), препарати, пособия за почистване, възглавници, завивки, чаршафи, дезодоранти, шампоани, някой лакомства, офис консумативи, закачалки и какво ли още не. Един от най-изгодните магазини е action

https://www.action.com/nl-nl/

Даже някога съм виждала и шоколад Своге (мисля беше) на много по-ниски от България цени. Нещо от сорта на 20 цента. Когато ги има шоколадите Линд са до 1,50 евро. Винаги има Киндер. (Аз не мога да живея без шоколад и съм справочник къде ги има. Ако ме питате, колко струва месото или масло, или каквото и да било няма да знам с точност Simple Smile)))
Все пак внимавайте с качеството, не всичко става. Там си е сбирщайн и дреха или нещо такова не бих си взела от там. Но си има брандови продукти на в пъти по-ниски цени.

Относно магазините втора употреба. Когато сте там на място, изпишете в google maps : tweedehands winkel или kringloopwinkel и ще ви даде най-близките до вас. Понякога може да има много хубави мебели на смешни цени. Тези магазини предлагат транспорт в рамките на града.

roni-ro,

При промяна на холандски адрес, през сайта на общината, в която ще живее, регистрира новия си адрес.
Направено е да е лесно, следва стъпките. Да потърси в сайта на общината verhuizen

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 09:36 от rosss

# 588
Благодаря, Ross. Сигурно се уведомяват и банка, мобилен оператор и всичките там институции.

# 589
При промяна на адресната регистрация в общината, автоматично ще бъдат уведомени държавните институции ( данъчни, пенсионни  и т.н.), Но е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да си уведомите банката ! Това е важно, защото банковите карти там се изпращат по пощата, пина се изпраща в различен ден също по пощата. Ако си смените тел номер, също трябва да си уведомите банката. Става много лесно, през аппа на банката!
Ако забравите и не го направите навреме ( патила съм си), защото има някакви дни, в които считат че този адрес , новосменен е несигурен, същото и за тел номер. А когато ти извършват идентификация по тел, след няколко въпроса ти казват, че ще върнат те обаждането. Но ми се е случвало да ми кажат- Днес ви е сменен тел номер, нямам право да направя идентификация с връщане на тел обаждане.
При преместване, си правих списък кого трябва да уведомя за новия адрес.

# 590
Моят младеж си е забравил лекарството за алергията тук, ако му изпратя рецепта на вайбър или мейл, ще може ли да си го купи? Ако изобщо стане с тези електронни рецепти.
Лекарството там е с рецепта а той така и не си избра личен лекар там, по тази причина няма кой да му го изпише.
За изпращане от тук сигурно мисля, че  няма да стане, защото е лекарство, освен това е и течно.
Казах му да отиде до аптеката и да попита могат ли да му дадат нещо без рецепта, все си мисля, че може и да имат вариант за сенна хрема.
Може би района е с много полени, но казва, че само да отвори прозореца и се започва, вчера се чудеше как да отиде до магазина.

Oхлювче, нека личната докторка направи рецепта като изпише имената му на латиница. Снимаш, пращаш, там той  , принтира и я представя  в аптеката -  ще му дадат лекарството. Правили сме го не един път. Само цените са солени, но здравето е с приоритет, разбира се.

# 591
Момичета ,аз също моля за съдействие  от вас , ако някой знае нещо за квартира в  Айндховен ,студента е на място и търси без успех вече 2-ри месец. Има ли от вас такива  на които дечицата ,са заминали без квартири и са отсядали в приятели докато намерят.Той твърди ,че има много такива ,даже ние приютихме  за кратко такова дете в началото ,но синът ми се притесняваше от проверки а и беше само за седмица.Сега ще е -2ра година дайте имена на фирми  опитваме в Френдли   Вестиде и Камернет,  , нито един отговор на  може би 50 запитвания...Как може да отиде на място ,знаете ли  адреси на офиси?Той  е там до  август и може
 да търси на място и дано намери ,защото ще се озове в позицията на това дете миналата година  .Благодаря предварително....

# 592
Интернет ги знае адресите на офисите

# 593
Здравейте момичета,аз съм майка на момче което ще учи в Бреда,търсим квартира но безуспешно,помагайте с някаква информация че съм притеснена много.Търсихме в камернет и в група на Бреда.Къде още може да търсим,някой знае ли?

# 594
Здравейте момичета,аз съм майка на момче което ще учи в Бреда,търсим квартира но безуспешно,помагайте с някаква информация че съм притеснена много.Търсихме в камернет и в група на Бреда.Къде още може да търсим,някой знае ли?

Направете регистрация тук: https://www.klikvoorkamers.nl/ и кликвайте на всяко ново предложение възможно най скоро след излизането му, така имате повече шанс да го псечелите. Късмет!

# 595
Благодаря!

# 596
Дъщеря ми още не знае дали е приета (изпитът е на 14.07 и още един вариант на 07.08), но търся квартира вече в Маастрихт. Заплатих таксата в сайта на университета и излязоха оферти.  Има една обаче, която ме озадачава. Знаете ли какво в това чудо Match Huis Wittevrouwenveld? Наемът е 50€. Никакви снимки. Има ги на няколко.места в близост до факултета. Можете ли да споделите дали са св занимавам с тях? Благодаря!

# 597
явно съм прекалено мнителна и си изтрих тъпия пост

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 19:09 от rosss

# 598
Дъщеря ми още не знае дали е приета (изпитът е на 14.07 и още един вариант на 07.08), но търся квартира вече в Маастрихт. Заплатих таксата в сайта на университета и излязоха оферти.  Има една обаче, която ме озадачава. Знаете ли какво в това чудо Match Huis Wittevrouwenveld? Наемът е 50€. Никакви снимки. Има ги на няколко.места в близост до факултета. Можете ли да споделите дали са св занимавам с тях? Благодаря!

Информация: https://matchmaastricht.nl/projects/match-houses/
Какво разбрах - това е проект - безплатна квартира срещу доброволен труд. Плащат се само разходи (ток, вода, интернет).
Но се иска Холандски език мин. А2 ниво до края на август. И си има процедура за подбор.

# 599
Здравейте, момичета! Изчетох темата и исках да помоля за инфо за агенции за квартири или препоръки за Айндховен. Дъщеря ми е приета в TU/E, а гаджето й във Фонтис, та търсим квартира за двама. Направила си е регистрация в kamernet. nl и в pararius, но или не приемат студенти, или имат кофти рейтинг и проблеми при връщане на депозити и т.н.

Изпратила съм Ви съобщение на лични.

Общи условия

Активация на акаунт