Частни училища-информативно-дискусионна тема 46

• 67 745
  • 956
  •   1
Отговори
# 120
Обобщенията стандартно съдържат в себе си огромен процент грешка или иначе казано неистина. Особено когато са без мотивация и доказателства. Толкоз!

# 121
  • София
Ако всички ДУ са такива, тогава не е ли най добре да преместим в друга държава?
Много правилен въпрос, на който отговорът е положителен.
Досега, мотивацията на родителите да се позадържат в България бяха именно качествените и много по-евтини от тези на запад ЧУ. Както и да доизгледат родителите си и да им позволят да се порадват на внуци, които говорят и роден език.  С ДО и отсъстващото здравеопазване тази мотивация отпада.
И тези хора ще отидат да харчат заплатите си и да плащат данъците си в други държави. Което и е целта.
Eй, ама току-що се върна и почна да ги говориш едни... Joy
Нито едно от посочените не ми е формирало мотивацията да остана в България. Особено пък качествените и по-евтини ЧУ. Пък и не познавам някой, на когото това да са му мотивите за оставане в България, освен теб и този, който ти е харесал поста. Laughing
Чия цел е хората да отидат да си харчат заплатите и да плащат данъци в други държави?

Пули, информацията за нагласата на Дора е от форума - сама я сподели преди няколко години. Няма лошо, аз не я споделям, но всеки си има право на мнение. За изкласилите 1-2 деца е ирония. Детето й е в началните класове /3-ти, ако не се лъжа/ - пак информация от форума.

# 122
  • Пловдив/София
Хей, това е интересна дискусия, но не знам дали не е за преместване. Какви са мотивите ви да останете в България? Предполагам повечето от нас тук са поживяли някъде за известен период и са избрали да се върнат.
Моите мотиви са няколко: първо, емоционални- родители, приятели, вкъщи-то ми е тук. Предпочитам да допринеса с нещо тук, отколкото да ида на метено. Това го слагам към емоционалните, защото реално не знам дали допринасям значимо, че да се брои.
Втора група: рационални. Качеството на живот тук ни е доста по-високо, отколкото би бло другаде. Мъжът ми е добре платен, аз средно, имаме ваканционен имот, собствено жилище, родители, които помагат. Другаде да започнем от 0 дори като специалисти няма как да докараме сходно  качество поне 5+ години.

Но честно казано бих живяла отново някъде за година-две, заради промяната и чуждия език за децата. Но ММ не ще засега Sad

# 123
Уф, не е добре положението - извинявай, Санака, но не разпознах иронията и го приех буквално. Рядко ми се случва, ама нА ....

# 124
Хей, това е интересна дискусия, но не знам дали не е за преместване. Какви са мотивите ви да останете в България?
Не, не.
Направо доброволно се преместете. Smiley

# 125
Хей, това е интересна дискусия, но не знам дали не е за преместване. Какви са мотивите ви да останете в България?
Не, не.
Направо доброволно се преместете. Smiley
Нямам против, но нямам необходимите права Joy

# 126
  • София
Не се искат права. Само желание.

# 127
  • София

Titolino, писала си ми, но си забранила получаването на ЛС и няма как да ти отговоря. Simple Smile

# 128
Титолино,на мен също ми е интересно кое е училището? Не разбрах защо някой ви посъветва да не споменавате кое е училището.

# 129
Katia, за кой клас става въпрос?
За 6 клас. Учебната 2021/2022 .
Като база ми допада Цар Симеон Велики. В НВО гледам са на 33то място, това ме устройва.
В Азбуки нямат места, ако се освободи в края на тази учебна година след проведен изпит ще имаме възможност, но ако няма отказал се, няма смисъл от изпита. Същото е в Питагор и в ОТ. В Изобщо на повечето места логично са попълнени 5 клас и съответно продължават 6ти.
😔   
Не съм доволна от ДУ(като база и дисциплина, иначе резултатите от НВО след 7клас са пак 30 и някое място, учителите са прекрасни, имам редовни впечатления от часовете благодарение на онлайн обучението, но класовете са по 25 деца и повече в стаи по 20кв.м 😖, дисциплината куца, логично на толкова деца и един учител, нямам друго обяснение..) и искам да пробвам в ЧУ. Оказва се трудно начинание, като го решавам между класове в прогимназиален етап, а не след 4 клас.

# 130
  • София
Katia, за кой клас става въпрос?
За 6 клас. Учебната 2021/2022 .
Като база ми допада Цар Симеон Велики. В НВО гледам са на 33то място, това ме устройва.
В Азбуки нямат места, ако се освободи в края на тази учебна година след проведен изпит ще имаме възможност, но ако няма отказал се, няма смисъл от изпита. Същото е в Питагор и в ОТ. В Изобщо на повечето места логично са попълнени 5 клас и съответно продължават 6ти.
😔   
Не съм доволна от ДУ(като база и дисциплина, иначе резултатите от НВО след 7клас са пак 30 и някое място, учителите са прекрасни, имам редовни впечатления от часовете благодарение на онлайн обучението, но класовете са по 25 деца и повече в стаи по 20кв.м 😖, дисциплината куца, логично на толкова деца и един учител, нямам друго обяснение..) и искам да пробвам в ЧУ. Оказва се трудно начинание, като го решавам между класове в прогимназиален етап, а не след 4 клас.
При нас са 20 деца на 20 кв.м., но дисципплината е много добра. Не идва от броя на децата, а по-скоро от подбора, някакъв стандарт за дисциплина, който все пак гледат да се спазва, отношението на учителите и др.

# 131
  • София
Сложно е за 6-ти клас, да. Не че след 4-ти не е. Изобщо след 1-ви клас има единични места в ЧУ.

# 132
  • София
Кате, може би при нас в Иззи ще има места за 6ти клас, обаче се иска сериозно ниво на английски.

# 133
  • в страната на чудесата
Доре, какво конкретно не ти харесва в училището ви?

# 134
  • София
Ученици от държавните училища са на призови места, защото съприкосновението им с училището/МОН е минимално и реално са на индивидуална подготовка. За двете частни училища с по-добри резултати не мога от първо лице да говоря, но предполагам там роля отново играят амбициозни родители, които държат на подготовката и вдигат летвата.
Не можеш да говориш от първо лице и си личи - за болднатото си в голяма грешка (не че няма амбициозни родители - такива има), но си в грешка, че на тяхната подготовка се дължи високата летва. Летвата е висока заради подготовката от училището. И да вярваш, и да не вярваш - това е положението. Докато за ДУ, както казваш - и вярвам, че за там говориш от първо лице, поради което ще ти се доверя - високите постижения в голяма степен се дължат на индивидуална подготовка.

Само да се допълня, че под високи постижения нямам предвид трите деца, изкарали над 95 т. на Кенгурото. Имам предвид масовия резултат над 65-70 т., базиран само на училищни знания.

Общи условия

Активация на акаунт