Частни училища-информативно-дискусионна тема 46

• 67 749
  • 956
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Нещо сериозно сте се объркали с тези квадратури. 😁
По нормативна уредба се полагат около 50 кв.м на 26 деца. Де факто ДУ отговарят на тези условия. Изключения има само в случаи на някой и друг приспособен кабинет, но обикновено той не се ползва само от един клас.
Също така дълбоко се съмнявам, че има ЧУ, в което 20 деца учат на въпросните 20 кв.м.
Натъпкани малки помещения съм виждала само в Алианса, когато беше в бившата сграда на американското консулство, ама и те бяха повече от спряганата тук квадратура.

# 136
  • в страната на чудесата
Доста чу имат класни стаи около 20 кв. Хубаво че деца напускат та остават десетина в клас...

Класната стая на детето е над 35 кв

# 137
  • София
Ми то не е възможно просто да се напъхат повече от 12 деца в 20 кв.м., освен ако не са на рибарски столчета.

# 138
Ми то не е възможно просто да се напъхат повече от 12 деца в 20 кв.м., освен ако не са на рибарски столчета.
Katia, за кой клас става въпрос?
Добър вечер!
Учебната 2021/2022 ще са шести клас. Тази година ще завършат пети клас в ДУ.

Red, и аз така си мисля. В ДУ успяват на 25кв.м да вкарат 25 деца..явно е възможно да са на 1 кв.м дете. Не съм мерила стаята честно казано, може и да е по-голяма от 25кв.м, но със сигурност не са дори 40 кв.м -  факт, че децата са доста гъсто седнали. В условията на пандемия изобщо не можеха да осигурят дистанция 🤷‍♀️
В ЧУ които разглеждам стаите изглеждат просторни и всяко дете седи на отделен чин, не са залепени до него други деца или зад него, а има пространство. В ДУ (поне това от което имам впечатления) са плътно в три редици, всяка по двама. Редовете също плътно. Редовно някой ръчка друг с химикалка или пръст и пр, ако имаше място трудно ще се осъществява такова поведение. Няма шкафчета, носят си тежките раници..така и не намериха решение на това, въпреки желанието на родителите да осигурят. Изобщо негативите се натрупаха за 6г училище и 2г предучилищна и търпението ми се изчерпа драстично. Simple Smile

Rainy..., не съм убедена че ще покрия изпита, днес разгледах сайта, вече ми го предложиха като алтернатива тук във форума. Утре може да звънна, да говоря с тях. Децата ходят на английски език допълнително със самостоятелен учител, а не групово, справят се в училище, но за мен това е средно ниво.

Като цяло смятам, че с малки изключения масово високото ниво на НВО в ДУ е заради индивидуалната подготовка и уроци. В класа всички отличници и изобщо добри ученици ходят на уроци по 1-2-3 предмета или родители са ангажирани сериозно в учебния процес.
Не ме притеснява това, но не е заслуга на училището. Докато в ЧУ (поне от проведените разговори вчера и днес) се ориентирам че постиженията са си от подготовката там, защото  децата са от 8 до 16ч , нямат домашни (вероятно самоподготовката е там в този часови интервал).

Последна редакция: ср, 31 мар 2021, 23:09 от katia_13

# 139
  • София
Аз в няколко ДУ съм виждала стаите и в тях със сигурност стаите са доста по-големи от 20-25 квадрата. По-скоро вървят към 50. В СС стаите са по-малки от стандартно ДУ, но и там не са по 20 кв. На око /а аз имам добро око за квадратури Wink / бих заложила на около 35 кв.

Katia, ако недостатъците, които виждаш във вашето ДУ се свеждат основно до проблеми с базата, броя на децата в паралелка, но иначе си доволна от учителите и обучението, не знам дали си заслужава местенето в ЧУ за 2 години. Поне не и в което и да е ЧУ. Ако няма някакви наистина сериозни и перманентни проблеми с дисциплината /до степен да не може да се провежда нормален учебен процес/, аз не бих предприела тази стъпка заради малки стаи, липса на шкафчета и подобни. Не и на този етап, на който се намирате в момента.

# 140
Аз в няколко ДУ съм виждала стаите и в тях със сигурност стаите са доста по-големи от 20-25 квадрата. По-скоро вървят към 50. В СС стаите са по-малки от стандартно ДУ, но и там не са по 20 кв. На око /а аз имам добро око за квадратури Wink / бих заложила на около 35 кв.

Katia, ако недостатъците, които виждаш във вашето ДУ се свеждат основно до проблеми с базата, броя на децата в паралелка, но иначе си доволна от учителите и обучението, не знам дали си заслужава местенето в ЧУ за 2 години. Поне не и в което и да е ЧУ. Ако няма някакви наистина сериозни и перманентни проблеми с дисциплината /до степен да не може да се провежда нормален учебен процес/, аз не бих предприела тази стъпка заради малки стаи, липса на шкафчета и подобни. Не и на този етап, на който се намирате в момента.
За мен дисциплината е под всякаква критика. Всеки час почти се губят 10 мин за проверка, защото децата прекъсват учителя. Надвикват се в часовете, карат се. Това си е отдавна. 😔🤷‍♀️
Обиждат се. Не всички, но част от децата се опитват да доминират по този начин. За мен това не е спокойна среда за учене! В дългосрочен план това си е сериозен проблем. Жалко, че повечето родители не го осъзнават.
Неприемливо е за мен директор да казва да ги оставим да се оправят сами и да се игнорират обиди, а докато едно дете търпи, друго да агресира вербално наричайки го "зубър", "паразит", "камериерка" и пр. Особено, когато това се случва в час!
ЧУ които разгледах
Има правилник за вътрешен ред и предполагам има воля да се спазва и контрол.
Това ми е водещо за местене на този етап - материалната база и спокойствието да е осигурено за всички ученици, за да се развиват. 🤷‍♀️

# 141
  • София
Тук съм съгласна. В ЧУ по правило дисциплината е по-добра, най-малкото защото има лесен и бърз механизъм за справяне с нарушаването й - нарича се прекратяване/неподновяване на договора. Joy Докато в ДУ, за да се стигне до санкцията "преместване в друго училище" има дълга и тежка процедура, с хиляди условности и е почти мисия невъзможна.

# 142
  • София
Важното е, че площта не е най-важният критерий за спазване или неспазване на дисциплина. Кати, мисля че посочваш сериозни аргументи за преместване.

# 143
  • София
Даже хич не е.

# 144
Заради Кенгуруто няма как да сменя училище. Предполагам, че Титолино вероятно говори за БШ, оплакването подозрително ми напомня на това на Пипи. Започвам да се чудя какво липсва там... моя приятелка се оплаква доста, но от нещата които споделя, трудно се ориентирам защо е с такова чувство

Не е БШ Simple Smile
Чуденката ми за смяна не е само заради Кенгуруто, а заради цялостното ни усещане. Резултатите от Kенгуруто само потвърждават, че ситуацията не отговаря на моите очаквания. Или не сме попаднали на учител с настройка като нашата, или тотално сме объркали училището. 

"и се чудя струва ли си да търсим ново училище" - а новото училище дали ще се отличава по нещо от старото? Вие конкретно говорихте ли с родители от сегашното или с учителя, какво им е мнението за лошите резултати, какви са им целите и стратегиите за промяна? Дали +/- няколко стотин лева промяна в таксата ще променят ситуацията?
Ново училище - никой не знае дали промяната ще е за добро или лошо. Затова се чудя Simple Smile

Неформално сме обсъждали с други родилите и някои от тях също имат подобни впечатления. Лошите резултати обаче са субективно възприятие, както и казах - на мен лично не ми допадат. Например 50то място в София на Кенгуру за едно не-математическо училище може да е прекрасен резултат, а за друго - да е провал. А разговорите с учителя/ръкодството - обмислят се и се подготвят, за да не е първосигнално мрънкане Simple Smile

Въпросът с таксите е принципен. 6 години по няколкостотин лева на година си е немално увеличение в крайна сметка и въпросът е какво получаваме ние като клиент на услугите на частното училище в резултат на увеличението. Ще бъдат ли учителите по-мотивирани? Ще подготвят ли децата за нещо повече от МОН изискванията? Ще има ли повече занимания за децата или някакво подобрение на учебната програма и т.н.

Интересно ми е дали другите частни училища имат някакви специални клаузи в ковид условията, дали и те планират увеличение на таксите, за да имам по-ясна представа за пазара. За една частна градина например знам, че при затваряне на градината поради lockdown и намалено обучение онлайн се плаща 50% от таксата за обучение за съответния период.

Титолино,на мен също ми е интересно кое е училището? Не разбрах защо някой ви посъветва да не споменавате кое е училището.
Предпочитам да не споменавам името на училището, поне докато детето учи там Simple Smile

# 145
Важното е, че площта не е най-важният критерий за спазване или неспазване на дисциплина. Кати, мисля че посочваш сериозни аргументи за преместване.
Просто само това намирам като оправдание, че не овладяват дисциплината и апелират към нас. А не всички родители са достатъчно ангажирани с възпитателния процес в къщи явно и изпадаме в ситуация, част от децата да са примерни, останалите не. Не мога да уча децата ми да игнорират до безкрай, против моите представи е. Не мога и да ги уча да отвръщат на такова първично ниво, защото така ситуацията се усложнява (минали сме това в по-ранни класове) , мога да го направя като краен вариант, но няма да донесе нищо добро, а само ще се нажежи още обстановката, което пак ще рефлектира върху спокойствието на всички деца.
Чувствам се в една патова ситуация. 😔
Отчасти съм изморена, точно от тези дълги процедури - обаждания до родители, до класни ръководители, да пускам жалба до директор и резултатите да са временни мерки.. да, ще сигнализирам в РУО и МОН, упорит човек съм, но това е стрес, за децата, за родителите също ..
За мен ръководството на училището е ключово! Трябва да има механизъм и да се поддържа реда, както в едно общество, така и в училищната среда. Ако всички се "оправяме" сами, ще се стигне до анархия. 🤷‍♀️

# 146
"Само да се допълня, че под високи постижения нямам предвид трите деца, изкарали над 95 т. на Кенгурото"
"Например 50то място в София на Кенгуру за едно не-математическо училище може да е прекрасен резултат, а за друго - да е провал."
На ЕК квесторите често са учители от същото училище, в някои училища дори са класните. Изи имат две деца с много високи постижения, имаше и едно училище от Г. Оряховица - абсолютен шампион. Може да служи за общ ориентир поради своята масовост, но не бих се концентрирала прекалено върху резулатите от ЕК, най-малкото не е ясно как е проведено в отделните училища. Според мен по-добър показател са състезанията с външни квестори, като при малките това са ЧХ, ИС, СМТ и основно ПМС, МС. До сега през тази учебна година единствено ЧХ се проведе и то с намалена посещаемост. Вярно, там не учстват толкова деца, но получавате информация за нивото на подготвените ученици, друг показател е и броят явили се по училища. Например, учениците от СС се явяват масово на тези състезания, процентно в пъти повече от други ЧУ, но не са математическо училище. За математически училища в България може да се говори след 4ти клас. Ако до 4ти клас учениците от дадено основно училище изостават спрямо други това е ясен сигнал, че в училището нещо не е наред. Все пак във всички училищата основно се изучават два предмета: МАТ и БЕЛ, няма как изоставянето по единия да се оправдае.

"какво конкретно не ти харесва в училището"
това не ми харесва, по цял ден смятане и писане, няма надграждане, световна история, научни открития, насърчаване и развитие на специфични интереси. Например, може да имат месец за изучаване на известни учени, месец на английската литература .. и това в учебно време, все пак са по цял ден там. За това и не одобрявам домашни по смятане и писане за уикенда, както и семейно да правим макет на слънчевата система. При целодневно обучение очаквам тези неща да се случват в училище с осигурени от тях материали.

"какво получаваме ние като клиент на услугите на частното училище в резултат на увеличението. Ще бъдат ли учителите по-мотивирани? Ще подготвят ли децата за нещо повече от МОН изискванията?"
Това предполагам са реторични въпроси, според мен единственият начин донякъде да се променят условията, е да има родителски колектив с ясни цели, който да комуникира и настоява за определени промени пред ръководството. Ако изключим таксите за храна и дейности, не виждам как ще намалят основната такса. Може да има икономии от отопление и режийни разходи, но те ще се покрият от някакво инфлационно индексиране. При градините е друго, а и зависи дали е затворена или преподавателите са частично ангажирани, например с ПУК.

# 147
Дали са ангажирани или не преподавателите няма значение. Те трябва да са най-ценния актив на училището и техните заплати да си вървят.

И мен ме дразни предвиденото увеличение тази година. Още повече, че миналата го отложиха и казаха, че няма да вдигат заплатите на учителите. Много ми е арогантен такъв факт, заявен пред родителите.

Иначе съм доволна от дистанционното. До обяд са онлайн.

# 148
  • София
Дора, това в Горна Оряховица е меко казано смешно. Нистина ли вярвате, че има чак толкова много талантливи деца от всички класове? Хайде няма нужда...
Ако намеквате, че при вътрешни изпити класната им помага, в жестока грешка сте.
Детето ви в ДУ ли е? Защото при нас е точно както описвате- има си тематични седмици, изучават се световна история, география, химия, физика, астрономия, биология, анатомия и децата с нетърпение чакат тези часове. Сега при ДО, аз не ги чакам с нетърпение, страшно е след тях- поне 20 мин почистване Grinning

# 149
  • София
Аз все се каня в такива истории да не се вкарвам, ама все пак реших да си кажа: най-бързия път към провал на едно ЧУ е да слуша "родителски колектив с ясни цели, който да комуникира и настоява за определени промени пред ръководството".
Родителите никога и за нищо няма да са на едно мнение, затова работа на училището е да си взима решенията и да се придържа към тях. За едни елементарни маски при нас имаше вой на 10 нива, всеки с неговата си лудост, за по-сериозните неща да не говорим. Постоянно има някой да се оплаква от храната в стола, от това дали са присъствено или онлайн, от това кога излизат, кога не излизат ... В нашето училище за пръв път тази година видях ръководството да се огъва на 6 посоки, за да угоди на всички родители по отношение на присъствено и онлайн обучение - не ми хареса.
Родителите е достатъчно да възпитават добре децата си, да се грижат да са където трябва, когато трябва, подготвени, с каквото е необходимо; да обръщат внимание на обратната връзка от учителите и да работят заедн с тях по отношение на собственото си дете. И това им е трудно на много родители, какво да говорим за по-сериозни казуси. Предпочитам педагогът, на който съм се доверила, че е създал училището и начина на преподаване да взима решенията, пред гръмогласната майка-антиваксърка-антимаскърка-веганка-ангтиглутенка.

Общи условия

Активация на акаунт