Дистанционно обучение за учениците-Teмa 16 /Март 2021/

• 85 118
  • 1 973
  •   1
Отговори
# 1 155
  • София
Според мен можеха да трансформират годината така, че да се учи през лятото. Обаче родителите щяха да се разпищят, че не могат да ходят по почивки, макар че щяха да го формулират като "не може да се учи в тези жеги". Човек решава какво му е важно - ако му е важна учебната година и децата да са здрави и да са присъствено, може да направи жертвата да пропусне плацикането на гръцкото море. Като гледам, зорът за ваксинирането не е здравето, а това, че ще има изискване за туристите да са ваксинирани. Понякога ми е много чудна ирационалността  да твърдиш, че едно нещо ти е важно, но в същото време да правиш точно обратното.

# 1 156
  • вкъщи
М да , или гледат нещо, или спят, или играят игри. Моите деца също постоянно ги дебна и контролирам-когато не съм и аз на работа онлайн. Изнервяме се взаимно по цял ден. Учителите и на маймуни да се направят, разсейващите фактори вкъщи са безброй , а волята за внимание намаля драстично.
Друго, което виждам е, че  губят умения за нормално общуване и ритъм за ежедневие.

# 1 157
Голямата вчера се изпусна за един сериал. Имала си сериал "за училище", който си го пускала, доката е на ДО. Ако я попита нещо учителката, спира сериала и отговаря. Аз възмутено започвам да намилам как може така и тя ми отвръща "Ами какво да направя като умирам от скука?".
И при моя син положението е същото. С тази разлика, че не гледа филм, а играе някаква игра или обсъждат нещо паралелно с приятели. Съвсем загуби интерес.
Аз съм се отказала да следя какво прави в часовете с изключение на математика и български. По тези предмети си пише и редовно домашните.
Никакъв шанс да учат през лятото. Бих бойкотирала. Имаше възможност децата да са по-дълго време присъствено, но беше изпусната.

# 1 158
  • София
Според мен можеха да трансформират годината така, че да се учи през лятото. Обаче родителите щяха да се разпищят, че не могат да ходят по почивки
Не мисля, че това ще е основната причина хората да са против ученето на децата през лятото. Ако за теб лятото е само за посещение на някое място, за много хора това е времето за пълноценна отмора на децата им. Докато времето е топло - да прекарават повече време навън, в игра и почивка.

# 1 159
На теория съм съгласна да се учи лятото,  но на практика в повечето училища няма как да стане, защото са абсолютно непригодни за жеги. В стаите става сауна , блести и като цяло е много трудно да се осъществи качествен учебен процес.

# 1 160
  • София
А колко ли пък учители ще искат да работят през лятото?

# 1 161
  • Най-красивата страна
В нашето училище стаите са с южно изложение и през лятото е адска жега.Бих се съгласила да учат до 30 юни или учебната година да започне на 1 септември.
Но да учат през юли и август-не.

Дъщеря ми изобщо не е загубила интерес към уроците.Тя е много амбициозна.
Но освен,че аз съм цял ден вкъщи и наблюдавам смятам,че заслугата е и на учителите,които правят уроците интересни.
Явно сме извадили късмет ...

# 1 162
Всеки има право да  избира как да възпитава децата си. Не гледам в чуждата паничка.
Годината беше тежка за всички ни. Случиха ни се много неща. Някои се пречупиха  , но други се мобилизираха и се бориха здраво. Нямаме никакво право да посягаме на правото им да си отдъхнат и да се възстановят. Не става дима за капризи и глезотии. Почивката пряко касае здравето!
 Едно е да се търсят начини да се помогне на тези, които потърсят помощ и допълнителни часове, а съвсем друго това да се налага принудително и на онези, които нямат никаква нужда от такова нещо.
Би било крайно несправедливо и истински демотивиращо да се подхожда еднакво към всички.

Когато и да започне следващата учебна година, със старите ни разбирания , че щом нашето дете е добре не ни интересува какво може да причиним на това до него, е въпрос на време пак да сме в същата позиция.
Без съзнателност и дисциплина няма да има нормалност за никого. И понеже убедено вярвам колко сме далеч от осъзнаването, съм категорично против орязването на ваканциите.

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 09:06 от mamamari

# 1 163
  • София
На нас /малкия/ може би ще му отпуснат 30 часа. Обаче, ако съвпаднат с почивката на баща му, ще отидем на почивка. Но не е сигурно.

# 1 164
През юли и август наистина повечето училища са непригодени за учене, а гимназистите така или иначе учат до края на юни. Малките пък бяха много време птисъствено. Учителите ако работят през лятото, кога ще си вземат отпуските.

За някои наистина беше натоварва що, особено превключването от ДО на ПО в последователни часове. Нито един учител в нито един час не си е позволил "на ви там едни материали, четете, гледайте". Не вярвам да е само късмет, а и контрол, защото често директорката влиза в някои часове, за други иска непосредствено преди часа запис а вчера е имало внезапно контролно по нейна инициатива.
Въобще, лятото не виждам какво повече да доучват.
А апатията идва и от натрупаната умора, други години поне една грипна ваканция имаше, а някои години и по-дълга междусрочна.

# 1 165
Аз отдавна го разправям, че децата имат нужда от ваканция и че предни години грипната и 4те събиращи се дни междусрочна малко подобряваха нещата, но пак ако се погледнат стари теми, ще се види как родителите се оплакват.
До голяма степен и тази повтаряща се рутина сега, всеки ден едно и също, няма кой знае какви забавления, няма пътувания, няма събирания с няколко деца, също много влияе негативно. Прекалено дълго продължи и не му се вижда края.

Според мен за догодина трябва много сериозно да се обмислят промени в училищата, а не да разчитат, че вирусът ще се е изпарил дотогава. Да видят добри практики, ако има такива, от държави, които учеха.
Да се снабдят училищата с добър нет, да има възможност за включване от класната стая, без да излизат с разни номера за имидж или нямане на нет, или други оправдания. Второ, да се сложат масички да се хранят навън в по-голяма част от времето, да се мисли за ротиране в столовата или където е възможно да се отварят широко прозорци.
Тези маси даже могат да се ползват и за открити уроци в хубаво време по някои предмети.
Да се купят пречистватели. Да се помисли така програмата, че ако почне ротация, един учител за период да преподава на класове, които са само от вкъщи или само присъствено, а не на двата вида, защото, доколкото разбирам, това е недостатъкът на ротацията за учителите. Да се осигури максимално несмесване на класове, където не карат общи часове.

# 1 166
Според мен ако всеки понеделник задължително се прави бърз тест на всеки желаещ ПО/ясла/детска градина  не е кой знае какво, но и никак не е малко. Нещо като задължително условие всички да доказват , че са здрави.
Защото това със съзнанието не сработва у нас.

# 1 167
Да, това го забравих. Намирам го за много добра идея. Въпреки че не показват на 100%, все ще е по-добре от нищо. Вече има и гърлени тестове.

# 1 168
  • София
Според мен можеха да трансформират годината така, че да се учи през лятото.
Можеха. И от всички глупости, които натвориха, тази щеше да е най-голямата. Smirk Мислех си, че не би могло по-лошо да се управлява пандемията по отношение на училищата, ама явно можело. Joy Лятото искам да са навън, да карат колела, да плуват в морето, да трупат витамин Д, а не да стоят в класните стаи. Това, което можеха и трябваше да направят бе да осигурят максимално дълго присъствен учебен процес, преминаване към ДО само в случай на пик и за много по-кратки интервали, за да не се натрупва умора от рутината и монотонността на ежедневието при ДО /защото това е неговият основен проблем/.

ПП. За туристите няма да има изискване да са ваксинирани. Евентуално ваксината може да ги освободи от изискването за PCR тест, но нищо повече.

# 1 169
Не е само за съзнание работата. Бързите тестове ще изловят и тези, които не знаят, че носят нещо.

Не че никой не се се сетил за тестването, ама това го предлагаш, mamamari, в държава с "рекорд" от 19 хиляди и нещо теста на ден.

По-лесно е да се каже, че те родителите не искат и прочие. Аз лично не се съгласих на тестването през февруари, защото беше съвсем безидейно, сякаш само за подкрепа на горната теза.

Ако обаче тест в понеделник, ще означава присъствена учебна седмица за детето ми съм с две ръце за. И наистина, който не иска, ДО. Е да, ама няма.

Аз на някакви форми на лятно училище съм съгласна. Който иска да може да се освободи. Това с жегите не ми е аргумент, щото и на плажа не е хладно, ама отказващи се оттам няма. И почивки бих жертвала тази година.

Общи условия

Активация на акаунт