Дистанционно обучение за учениците-Teмa 16 /Март 2021/

• 83 389
  • 1 973
  •   1
Отговори
# 150
  • Отвъд алеята зад шкафа
Една учебна година - втори срок на миналата и първи на тази, вече тече втори срок от тази. Та ще стане учебна година и половина!

# 151
Една учебна година - втори срок на миналата и първи на тази, вече тече втори срок от тази. Та ще стане учебна година и половина!

Това е лъжа - учебната 2020/2021 започна присъствено, което продължи около 2 месеца. Децата от 1 до 4 клас са си присъствено от 4 януари тази година.

# 152
  • Отвъд алеята зад шкафа
А 8 клас?

Не е лъжа, прочети внимателно "с малки изключения"  в поста ми. Мерси.

# 153
Да, именно рационалното мислене липсва. Човешките свободи и права, извоювани с хилядолетия, се приравняват до хедонизъм. Всичко се свежда до ходенето на кръчма. Смъртта от Ковид е по-тежка, несправедлива, неприемлива, връхлитаща от всяка друга.  На децата в БГ се внушава, че са "опасни" за другите. Една Франция с пъти по-висока заболяемост, не са спирали децата от училище въобще. Не за седмица, не за месец! Имат въведен вечерен час  не работи нищо, но децата ходят на училище и по медиите не ги разнясят като "заразители".

Хората имат и правото да не застрашават живота им. Някак ми се губи смисъла на това да съм свободна в гроба, защото някой не може да търпи собствените си деца и болниците са се препълнили.

айде да престанете да повтаряте едно и също - аз искам детето ми да ходи в училище, защото смятам социалната изолация за нередна, а не защото ми е неприятно да стои около мен вкъщи. И много други хора имат различни причини от това да не си понасят децата.

# 154
  • Бургас
Тя пандемията тук почна преди една КАЛЕНДАРНА година. Как това прави една и половина учебна година. Някак много наедро се смята.

# 155
  • Отвъд алеята зад шкафа
Интересено се насажда опорката, че детето, ако не е вкъщи, то то ще вкара някого в гроба. Много грозно, опасно и изобщо, привиждат ми се диктаторските режими от миналото. Не ми се мисли, ако на такива хора им се даде реална власт какво ще ни се случи. Лагери, вериги, катинари, бункери.

# 156
  • sofia
Знам само, че за професионалните гимназии и миналия втори срок, и тази учебна годин са загубени. Особено за 9-12 клас, в които учат основно специални предмети.
И при осмокласника не е цъфнало положението, но поне се учи по същество.
Определено не си стоят само вкъщи, срещат се със съученици, разхождат се и си ходят на гости.
Честно казано, не виждам причина да не ходят и на училище.

# 157
А 8 клас?

Не е лъжа, прочети внимателно "с малки изключения"  в поста ми. Мерси.

Това малки изключения ли са - 2 месеца от тази учебна година (от която са минали около 6 месеца) са били присъствени за всички, а 1/3 от учениците са присъствено вече трети месец от началото на календарната година.

# 158
Присъственото обучение продължи месец, месец и половина за тази учебна година. Говорим за децата от 5-12 клас. Първите излязоха в ДО още в средата на октомври, а на 28 октомври министърът затвори всички големи ученици вкъщи с обща заповед. Оттогава те продължават да са пред компютрите, с изключение на три випуска, които са в ротация.
Смятала съм присъственото обучение на дъщеря ми (8 клас). От една календарна година до момента, тя е била на присъствено училище само 2 месеца. Като приспаднем лятната ваканция излиза, че е учила 7.5 месеца пред лаптопа.
Къде е балансът и здравомислието на това решение, на мен ми се губи? А като говорим за емпатия, къде е емпатията към децата, към правото им на нормално образование, общуване, здрава психика и щастливо детство? Или сме способни само да ги закотвим пред устройствата и да им насаждаме вина?

# 159
Да, именно рационалното мислене липсва. Човешките свободи и права, извоювани с хилядолетия, се приравняват до хедонизъм. Всичко се свежда до ходенето на кръчма. Смъртта от Ковид е по-тежка, несправедлива, неприемлива, връхлитаща от всяка друга.  На децата в БГ се внушава, че са "опасни" за другите. Една Франция с пъти по-висока заболяемост, не са спирали децата от училище въобще. Не за седмица, не за месец! Имат въведен вечерен час  не работи нищо, но децата ходят на училище и по медиите не ги разнясят като "заразители".

Хората имат и правото да не застрашават живота им. Някак ми се губи смисъла на това да съм свободна в гроба, защото някой не може да търпи собствените си деца и болниците са се препълнили.

айде да престанете да повтаряте едно и също - аз искам детето ми да ходи в училище, защото смятам социалната изолация за нередна, а не защото ми е неприятно да стои около мен вкъщи. И много други хора имат различни причини от това да не си понасят децата.

Айде и вие да престанете с опорката за социализацията - защо държавата трябва да намира приятели на децата ви и да ги кара да прекарват време заедно. Децата на нормалните хора си имат социални контакти, изпускат само общуване с тези, които иначе ги тормозят.

# 160
  • Варна
Интересено се насажда опорката, че детето, ако не е вкъщи, то то ще вкара някого в гроба. Много грозно, опасно и изобщо, привиждат ми се диктаторските режими от миналото. Не ми се мисли, ако на такива хора им се даде реална власт какво ще ни се случи. Лагери, вериги, катинари, бункери.

Гадамер, на децата никога не е отнемано правото да учат - именно ДО им даде това право. Много накриво гледаш от твоята камбанария. Пак питам, съгласна ли си да ограничиш собствените ди права както във Франция - локдаун, ограничение на излизанията, хоум офис, вечерен час - за да върнеш детето си в училище? Защото като давате Евтопа за пример, не я давайте избирателно. В Холандия от октомври има вечерен час, ограничения и прочие и въпреки това децата известно време бяха спрени от училище. В България учебният процес никога не е прекъсвал.

# 161
  • София
Ето точно такива неща следва да се трият, дано го направят модераторите - невъзпитани деца с нетърпящи ги майки и деца на нормални родители...Наистина ли си вярвате, че толкова лесно могат да се групират хората?

# 162
  • София
Irene, смятам, че човек трябва да е отговорен към себе си и най-близките си. Тогава, в резултат на натрупване, ще бъдем отговорни и към обществото.
Докато детето ми ходеше на училище и есента, и сега, беше със силно ограничени контакти в семейство и приятелска среда. Не е добре ходещи на ДГ и училище деца, да бъдат отглеждани и да посещават баби и дядовци.

# 163
  • Русе

А като говорим за емпатия, къде е емпатията към децата, към правото им на нормално образование, общуване, здрава психика и щастливо детство?

Никога не съм свързвала ходенето на училище с щастливо детство. Малко на лозунг ми бие. По принцип оценявам нуждата от присъствено обучение и съм писала доста по въпроса. Колкото и да е неприятно си е необходимо, поради липса на по-добро. Но пък чак да носи щастие , няма нужда.
   Без да изпадам в крайности в нито една от двете посоки ,следейки развитието и в частност общата смъртност за страната, се наблюдава покачване над средната от средата на февруари, което кореспондира с процента на заразените. Смятам че не е зле да се позадържи положението за известно време , а и ротациите осигуряват доза ,  каквото там му казвате.Освен това присъствено с карантинирани класове прави по-сложна задачата на учителите, които по принцип не жаля, обаче в случая оценявам, че е едно да подготвяш изцяло материал за ДО или да мениш всеки час - ДО/ПО

# 164
Ето точно такива неща следва да се трият, дано го направят модераторите - невъзпитани деца с нетърпящи ги майки и деца на нормални родители...

Нима не е вярно, че много от настояващите за ПО се оплакват точно от това, че сега трябва да прекарват време с децата си, мрънкат, че държавата трябва да ги възпитава и т.н. Против ДО, след изчитането на темите досега, ми се набиват 2 типа оплаквания:
1. от това, че не могат да се изпълняват функции, които не са образователни;
2. от конкретното ДО в училището на оплакващия се, което говори за нивото на самото училище - админострация, преподаватели - отколкото за самият формат ДО.

Трудно е обаче човек да се погледне в огледалото.

Общи условия

Активация на акаунт