Дистанционно обучение за учениците-Teмa 16 /Март 2021/

• 83 381
  • 1 973
  •   1
Отговори
# 135
Сигурно на такива сте попадали. Такъв репортаж звучи невъзможен.

Аз пък мисля, че тенденциозно в официалните медии подбират за репортажите само учители, които бодро рапортуват колко са щастливи, че са ПО.  Сигурно реалността е някъде по средата и има и от едните, и от другите.
В нашето общество много тъпо се насложи някаква безумна идея, че е много срамно да те е страх от заразата и хората се притесняват да си кажат  какво наистина мислят, а то най-вероятно е, че искат да са здрави, като всеки обикновен човек. Е, може би освен тези които са готови да си жертват живота  за ПО на детето. Което не го вярвам, като и да е...

А и наистина учителите никой не ги пита какво искат.

Последна редакция: пт, 05 мар 2021, 08:50 от Iris04

# 136
Ми те и учителите са хора. Има ги всякакви, някои ги е страх, други са безсмъртни, на трети не им се работи, четвърти живеят за децата. Струва ми се, отразяват и те настроенията в обществото.

В нашето училище би трябвало да са минали вече вторите дози. Предполагам, че повечето са ваксинирани. Рискът остава от и за децата.

# 137
  • София
Оо, Гадамер, и аз го гледах това!
Да, Iris, най-нормалното нещо е да искаш да си здрав, да имаш сигурност, да си нахранен. И понеже достъпът до всичко това изобщо не е гарантиран в милата ни родина, затова сме и толкова разделени по въпроса за образованието.
Снощи гледах една публикация на Уницеф във ФБ. Коментарите под нея не се различаваха с нищо, от това, което изписахме вчера тук.
Хората са разделени, по целия свят е така. За мен плашещото е, че нормалното притеснение за здравето и здравословното пазене, преминават в страх и психоза.
Пак ще се върна на репортажа с момиченцето. Не е нормално на дете, на тази възраст, да му е насаден такъв страх! Да, може би ще семейството му няма да се срещне с вируса , но не е нормално психиката на дете да е така обработена.

# 138
На мен ми е притеснено, че отношението към човешкият живот като ценност премина здравословната граница на емпатия и здрав разум и изведе на показ доста страни на човешката психика.

# 139
  • София
Ооо, хайде да не започваме темата за отношението...
Ако използвам опорката, че сме във война, то да попитам, какво е било отношението към живота по време на войни? И на окупатори, и на отбраняващи се? Никога човешкият живот не е имал по-висока стойност от развитието и продължаването на живота на социума, никога!

# 140
Не е точно така. Тоя култ към хедонизма в който живеем и фактът, как с лека ръка бяха зачеркнати всички вдъхновяващи примери на готовност хората да бъдат ангажирани и сплотени пред някакво бедствие, а у нас въобще и не се зародиха такива, е доста плашещ, с оглед на някакви бъдещи катаклизми, пред които обществото би се изправило евентуално.
Страхувам се, че на децата в момента се дават много изкривен пример за ценността на човешкия живот и мястото на човека в обществото.

# 141
На мен ми е притеснено, че отношението към човешкият живот като ценност премина здравословната граница на емпатия и здрав разум и изведе на показ доста страни на човешката психика.
За мен е непонятна липсата на рационално мислене. Оказа се, че такова нещо се прилага от изключително малък процент от населението в световен мащаб. То и за това се стига до такива безумни ситуации хора да умират на стълбите на болниците.
Липсата на отговорност към здравето на околните, егоистичното поведение, че е отнета възможността за живот без наложени ограничения са двата препъникамъка в справянето с пандемията в обществен аспект. Огромна част от хората не могат да се справят психически с възникналата ситуация и нищо чудно, че и децата им не могат да "понесат оковите" на ДО.
Дори и в тази неблагоприятна ситуация се възползвам от възможността да науча децата си как да реагират в криза, как да се справят със ситуацията, а не да мрънкат и да се жалват на Арменския поп. Човек трябва да е адаптивен към средата, а не средата да се адаптира към него, поне това ни е завещал Дарвин...

# 142
Във варварските епохи пък стойността на човешкият живот е била никаква. Но в цялото цивилизационно развитие поставянето на човека като приоритет е било във фокуса и на прогреса и на развитието на обществата. Това е и лакмуса за степен на цивилизованост. Очевидно сме много назад и тази криза го показа.

# 143
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, именно рационалното мислене липсва. Човешките свободи и права, извоювани с хилядолетия, се приравняват до хедонизъм. Всичко се свежда до ходенето на кръчма. Смъртта от Ковид е по-тежка, несправедлива, неприемлива, връхлитаща от всяка друга.  На децата в БГ се внушава, че са "опасни" за другите. Една Франция с пъти по-висока заболяемост, не са спирали децата от училище въобще. Не за седмица, не за месец! Имат въведен вечерен час  не работи нищо, но децата ходят на училище и по медиите не ги разнясят като "заразители".

# 144
  • Бургас
То и за това се стига до такива безумни ситуации хора да умират на стълбите на болниците.

Както каза потребителка по-нагоре, но беше изтрито (много яко се трие тука) - нали са с придружаващи заболявания и без това са щели да починат. Дали сега или след време, все тая. Мен това ме изумява. Бих питала потребителката (тя си знае коя е) дали ако недай си боже се разболее от някоя сериозна болест ще отиде на лекар да направи всичко възможно или ще си каже, че няма смисъл да се лекува, защото така или иначе ще умре.

# 145
Аргументите и похватите за триенето в темата ме върнаха в моето детство...
Можем да изтрием много неща, но  децата ни виждат какво се случва всеки ден около себе си и много добре разбират всичко. Как ще изтрием това?!
Принудата , страхът и осъзнаването че нямаш никакъв реален избор, че си притиснат  днес са най-мощните мотивиращи и ориентиращи фактори за тяхното утре.

Последна редакция: пт, 05 мар 2021, 09:25 от mamamari

# 146
  • Отвъд алеята зад шкафа
Децата не са ли ДО от една година вече, с малко изключение? И какво се случва, изчезна ли Ковид? Нали заразителите са си вкъщи?

А бе хора, да отидат медиите да снимат в онко отделението и да тикат микрофоните в носовете на болните с въпроса "Ама кажете сега, КАК СЕ ЧУВСТВАТЕ? Ама опишете подробно какво ви боли?" И това да го пускат от сутрин до вечер. Много е полезно.

# 147
То и за това се стига до такива безумни ситуации хора да умират на стълбите на болниците.

Както каза потребителка по-нагоре, но беше изтрито (много яко се трие тука) - нали са с придружаващи заболявания и без това са щели да починат. Дали сега или след време, все тая. Мен това ме изумява. Бих питала потребителката (тя си знае коя е) дали ако недай си боже се разболее от някоя сериозна болест ще отиде на лекар да направи всичко възможно или ще си каже, че няма смисъл да се лекува, защото така или иначе ще умре.
Точно у тази потребителка е водещо емоционалното мислене и липсва рационално такова... (само споделям наблюденията си, не целя да квалифицирам, лепя етикети и т.н. Човек сам представя личността си с начин на мислене, поведение...)

# 148
  • Бургас
Децата не са ли ДО от една година вече, с малко изключение? И какво се случва, изчезна ли Ковид? Нали заразителите са си вкъщи?

Когато са си в къщи болните спадат, когато бяха присъствено се увеличават. Не са си вкъщи от една година.

# 149

Не са ДО от една година, в началото на тази учебна година видяхме какво стана, когато се настояваше за ПО и го имаха 2 месеца. Най-малките са си ПО от началото на 2021г. И никой не е казал, че училищата са единствения вектор за разпространение, но се вижда 1-2 седмици (колкото е инкубационния период), след като децата тръгнат присъствено (и по света, и у нас), как случаите, включително тежките, се увеличават.

Общи условия

Активация на акаунт