Дистанционно обучение за учениците-Teмa 16 /Март 2021/

• 84 105
  • 1 973
  •   1
Отговори
# 450
Бях решила, че ще стана само читател, но ще се задоволя със споделяне на конкретика /по очевидни причини/
Когато миналага година се чу за пръв път за коронавирус, беше още само в Китай, щерката беше много уплашена. Вкъщи изобщо не сме говорили нищо, аз лично бях убедена, че ще мине както преди САРС-а, до нас няма да стигне и не обръщах внимание, еле пък да  говоря каквото и да било по темата. Още тогава беше притеснена какво ще правим, като дойде вирусът тука и ще мрем ли. Повтарям, миналия януари/февруари. Откъде и какво е чела- стана ясно, че е от новини. За да изпреваря някои догадки ще кажа само, че детето е екстроверт, общително и страшно социално пригодно, с удивляваща ме тактичност в общуването с хора на всякаква възраст.
Есента хич не й се започваше ДО. Сега не иска ПО.
По повод цитираното изказване на Цветеслава Гълъбова- не съм много съгласна на база лични наблюдения.
голяма част от нуждаещите се всъщност от психиатрична помощ предпочитат да се обръщат към невролог, вероятно защото не звучи толкова социално неприемливо. Едно е да кажеш- отивам на невролог, да си лекувам "нервите", друго- отивам на психиатър. От началото на ковида у нас пациенти с чисто функционални оплаквания, обект на занимания на психиатрията рязко спряха да се появяват при невролозите. Нагласата едва ли се е променила, да осъзнаят сами, че проблемът им е не неврологичен, а психиатричен, и да хукнат да обсаждат психиатрите. Обичайно когато намекнем, че проблемът е за психиатър, срещаме люта възмута и обида, че ги имаме за "луди". Промени им се нагласата? Съмнявам се.
Очаквам в четвъртък да обявят повсеместно ДО за червените зони. Другото би било лудост, ковидните отделения се пълнят плашещо бързо.

# 451
magi_sveta, не рабра наистина. Всички се излекуваха покрай пандемията. Гълъбова само си рекламира практиката.
Впрочем, не познавам психиатри, но съм чувала, че в ежедневните ситуации, разпознават хората, при които има проблеми.

# 452
Е какъв ужас е, ако се качат на главата ти, да се отдръпнеш, защото трябва да се спазва дистанция от 1,5 м? По правило. Което трябва да е обяснено и от къщи, и от преподавателите. Ей това е тъжното, че който спазва правилата изглежда ненормален.
Поизгуби се част от дискусията, но се хващам за този пост.
Щерката е много отговорно към другите дете, защото от години все пазим баба и дядо, както и дребосъчета (брат й беше често боледуващ)... Та тя стои с маска, пръска чина и ходи на прозореца в малките междучасия.
По време на ПО една съученичка и се "качвала" на главата и хлапето направило забележка за дистанция, а катерачката още повече започнала да се навира. Та ме пита детето какво да й каже, че да я накара да спазва дистанция. Моя съвет беше да й каже, че комшия наш е болен, за да я накара да се пази... Та така, сложно е за децата.
Нека психолози по душа да дадат идеи ✌️

# 453
  • София
Е какъв ужас е, ако се качат на главата ти, да се отдръпнеш, защото трябва да се спазва дистанция от 1,5 м? По правило. Което трябва да е обяснено и от къщи, и от преподавателите. Ей това е тъжното, че който спазва правилата изглежда ненормален.
Поизгуби се част от дискусията, но се хващам за този пост.
Щерката е много отговорно към другите дете, защото от години все пазим баба и дядо, както и дребосъчета (брат й беше често боледуващ)... Та тя стои с маска, пръска чина и ходи на прозореца в малките междучасия.
По време на ПО една съученичка и се "качвала" на главата и хлапето направило забележка за дистанция, а катерачката още повече започнала да се навира. Та ме пита детето какво да й каже, че да я накара да спазва дистанция. Моя съвет беше да й каже, че комшия наш е болен, за да я накара да се пази... Та така, сложно е за децата.
Нека психолози по душа да дадат идеи ✌️
Съветът към твоето дете е да не агресира, а да се опита да обясни, че спазва определен модел на поведение, не защото не иска да участва в общи игри, а защото се налага - не е длъжна да задълбава. Ако неадекватното поведение продължи се говори с класен и родители. Важно е да знае, че всяко поведение има граници и дори в нормална обстановка "скачането по главата" е неприемливо. Друг съвет е да не афишира собственото си поведение и да не натрапва и изисква от останалите нещо извън задължително разписаните правила. Задължително си носят маски, но всеки избира дали да бърше със спирт чина, или дали ще стои на прозореца. Моята непоносимост към дезинфектанти ми струва пет месеца нерви, да обяснявам да не ми мият бюрото с тях и да не ми пръскат по ръцете на входа в началото на деня, което не значи че не се мия по 100 пъти на ден, и аз също ставам зла, когато някой вманиачен в дезинфекцията започни да ми преследва с шише спирт. В момента децата имат нужда от много говорене и от обяснение, че не само техният модел е верен на 100%, и повече толерантност и приемани няма да навреди на никого. (Не съм психолог по душа).

Последна редакция: вт, 09 мар 2021, 14:49 от magi_sveta

# 454
1. Къде прочетохте, че детето ми е агресирало, та да му обяснявам да не агресира?
2. "Бъбрим си на двора" не е игра, която изисква спаринг партньор, че детето ми да отказва... Че спазва определен модел на поведение... Не разбирам какво имате предвид. Дистанцията не е ли разписана като мярка?
3. Как решихте, че натрапва нещо или изисква нещо от някого, различно от спазване на дистанция?
magi_sveta, 100% съм съгласна, че трябва да се говори с децата и да се научат на толерантност. Но правата на един свършват там, където започват правата на друг... Къде е тази граница в днешно време? Чини ми се... - на 1.5м.

# 455
  • София
В началото на годината ни връчиха правилата и съм забравила – в рамките на един клас трябваше ли да се спазва дистанция от 1.5 м.?

# 456
В началото на годината ни връчиха правилата и съм забравила – в рамките на един клас трябваше ли да се спазва дистанция от 1.5 м.?
Много добре знаете, че има хора, които по принцип навлизат в личното пространство при нормален разговор...
Някои се научиха да спазват дистанция заради пандемията, а онези, за които вирОс нЕма, се забавляват искрено с хора, които се пазят.

# 457
  • София
Ирчик, не съм психолог нито по душа, нито по образование, но лично аз бих се опитала да говоря с родителите на това дете, като се опитам да им обясня, че се създава напрежение между децата по този начин, че моето дете има нужда от повече пространство, че му е нужно време да се отпусне. Бих ги помолила за съдействие.
То зависи и за колко голямо дете иде реч, забравила съм, извинявай! Гимназисти би трябвало сами да ги усещат тези неща. За малките е по-различно.

# 458
  • София
Irchik, не казах, че детето ти агресира, а да не го допуска, дори да му се прище, независимо от скачането по главата. Имаш спокойно и търпеливо, непоказващо агресия дете - ок.
2. С всички хора от обкръжението си, винаги от година насам спазвате 1.5 м дистанция, или допускате и изключения? Ако все пак има други допуснати деца, това може да е повод за "скачане в кръга". В момента децата са много чувствителни, както пазещите се, така и отхвърлените. Нови модели на поведение не се изграждат лесно. Аз все още подавам ръка за поздрав, свикнах отсреща да не отговорят, но когато ми се случи за първи път ми идеше да изкрещя "какво ви има бе хора, няма да ви изям!" и ми пролича, вероятно от другата страна е изглеждало като опит да наруша личното пространство.
3. Децата бързо оценяват различията си и често не приемат различно поведение от своето, т.е. често оценката към повтарящо се различно поведение се оценява като натрапване (не е нужно твоето дете да натрапва някому нещо, но яко дезинфекцията на чина се случва дискретно, а стоенето до прозореца не се натоварва с повече емоции от необходимото - например спор кой да стои до прозореца, може да бъде не само по-добре прието, но и дори незабелязано.
4. Не знам на каква възраст са децата,но разговор с класен и родителите, без емоции и обвинения би помогнал.

Последна редакция: вт, 09 мар 2021, 15:50 от magi_sveta

# 459
  • София
Много добре знаете, че има хора, които по принцип навлизат в личното пространство при нормален разговор...
Някои се научиха да спазват дистанция заради пандемията, а онези, за които вирОс нЕма, се забавляват искрено с хора, които се пазят.
Не, аз питах има ли записана такава дистанция като правило в рамките на класа?

# 460
Слънчевата, за шетокласници говорим. Не са малки, но и не са все още бунтари в цялата прелест на пубертета ✌️
magi_sveta, детето наистина е спокойно и не агресивно... От онези, за които учителите в ДГ не можеха да кажат нищо - играло, спало, яло... там ли е било... не знаеха...
С годините се научи да се отстоява, но няма агресия. Учителката 1-4 клас ползваше детето ми за звероукротител като я слагаше до най-палавите момченца. А после и самите деца я търсеха, за да им решава конфликтите... Дълга история.
Разбрах какво ми казваш в т. 2 и 3 и ще разбера подробности, но и ще обърна специално внимание. Иначе, Да... Спазваме дистанция, за да можем да се грижим за възрастни и болни близки, не ходим по заведения.
А детето и неговите модели на поведение... Тя е много праволинейна и спазва инструкции без коментар (не че за у дома всичко е под конец) и ако веднъж нещо е приела за необходимо/важно не се отклонява.
Така или иначе я спряхме от ПО и няма скоро да има близки срещи с катерачката, че да се налагат разговори с класен и родители... Но ще се постарая да отработи тя собственото поведение и реакции, така че да постигне собствен комфорт без да дразни несъзнателно други.
milenaka, ще проверя изрично.

# 461
  • София
Не, аз питах има ли записана такава дистанция като правило в рамките на класа?
Не, няма разписана такава мярка.

# 462
milenaka, в препоръките на МОН във връзка  Ковид 19 е записано следното:
"Възпитателни мерки:
Провеждане на периодични разговори/беседи в рамките на 5-10минути, съобразени с възрастовите особености на учениците, за правилата, личната отговорност и живота на всеки един от нас в условията на епидемия от COVID-19. Разговорът има за цел най-вече да напомни на учениците за спазване и съблюдаване на правилата за лична хигиена и физическа дистанция и за възпитание на отговорно поведение към себе си и към останалите. "
Ако не пише "Стой на 1.5м" вадим извод, че е Ок да се качим на главата на другия или се държим нормално и спазваме такава дистанция, че да не тровим "аурата" на събеседника?

# 463
  • София

Ако не пише "Стой на 1.5м" вадим извод, че е Ок да се качим на главата на другия или се държим нормално и спазваме такава дистанция, че да не тровим "аурата" на събеседника?
Не, разбира се, че не означава това. Качването на главата на другия  и нарушаването на личното му пространство, когато това му е неприятно, не е ОК със или без пандемия. Но дистанция от 1,5 м между децата от един клас, няма разписана като мярка. А не разписаха такава, защото им беше ясно /и министърът изрично го заяви тогава/, че спазване на дистанция от 1,5 м в клас и то през цялото време, е абсолютно невъзможно.

# 464
Дистанцията от 1,5 м е само за ситуациите, в които се налага смесване на деца от различни класове.
Всяко училище трябва да ги има разписани тези правила и с тях да са запознати родителите.

Общи условия

Активация на акаунт