Дистанционно обучение за учениците-Teмa 16 /Март 2021/

• 85 048
  • 1 973
  •   1
Отговори
# 1 245
  • Бургас
Трябва да се измисли нещо тотално различно за управление на тази криза. Какво точно - не знам.

Мислите ли, че всички умни глави от всички европейски страни не са се сетили за нещо по-ефективно? То отстрани е много лесно - измислете, та измислете. Ами измислете вие.

За съжаление най-ефективната мярка срещу всякакъв тип въздушно-капкова зараза е дистанция и затваряне. Друго по-ефективно до този момент няма.

Да, в някои тоталитарни и комунистически държави управлението може би е по-ефективно. Но при демокрациите и пазарните икономики не могат да се приложат много. Всъщност могат, но всички ще ревнете, че ви се нарушават правата.

# 1 246
Трябва да се измисли нещо тотално различно за управление на тази криза. Какво точно - не знам.
За съжаление най-ефективната мярка срещу всякакъв тип въздушно-капкова зараза е дистанция и затваряне. Друго по-ефективно до този момент няма.
Например контрол на тези мерки? Никакъв смисъл и ефект от разписване на хартия, ако реално изобщо не се прилагат. Като започнеш от последователност на решенията, личен пример, карантиниране, проверки, глоби..

# 1 247
  • Бургас
Ами то и сега има глоби, но всички си мислят само как да ги избегнат и реват по телевизиите как са ги глобили за неносене на маска. Или пък гледат как да се измъкнат от карантина. Трябва ли до всеки човек да се сложи полицай? То човек като няма съвест.

# 1 248
  • София
Ами то и сега има глоби, но всички си мислят само как да ги избегнат и реват по телевизиите как са ги глобили за неносене на маска. Или пък гледат как да се измъкнат от карантина. Трябва ли до всеки човек да се сложи полицай? То човек като няма съвест.

Има, ама точно на хартия, и далеч не е до съвест само.. Затварят уж, а вицепремиерът призовава в същото родителите да заведат през пролетната вканция децата си  в планините, понеже имало страхотна снежна покривка. Те там същите тези деца няма да се струпат по  групите в ски училищата, в хотелите за игра.. Същите тези умни глави в други държави, за които говорите по-горе, препоръчват при затваряне тъкмо обратното - ограничаване на всякакви пътувания, както и контактите на повече от едиколко си хора дори навън. А нашата управничка  твърди, че е нямало никаква опасност там, понеже мерките се спазвали стриктно ( интересно как избирателно само там се спазват, а като слязат туристите от планината, стават вече безотговорни) и нямало нито един заразен от зимна дестинация... Тя много знае кой къде се е заразил. И ако пък наистина планините са мястото, което по магически начин ни защитава, защо преди безумно ги затвориха и тях? Хаотични мерки отгоре, хаотично спазване и от хората, хаотичен контрол..

Държа да подчертая, че не съм срещу планините, карането на ски, почивката на въздух и сие, напротив. Дадох само пример за видно противоречие в мерките на управляващите.

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 08:28 от пенсионирана русалка

# 1 249
Има дръжки. Като започнеш от репортажите с управляващи, където маски (ако се носят) са под носове и брадички... кой да иска да носи маска в този случай? В началото глобяваха за сядане на пейки, даже ги събираха, сега гък не казват за хипермаркетите, които работят с открити каси и търсят вратички или нощни заведения с купони пререгистрирани като ресторанти... Защо да си в карантина и да понасяш лични загуби, след като Нане и Вуте си щракат в дискотеката по същото време? Контрол трънци.

# 1 250
Бая общо казано. Аз не се сещам за родител когото познавам, който може да налага забрани и ограничения. То и да искаш няма как да ти се получи. Децата са различни някои са по склонни да експериментират, та граници трябва да има, въпросът е къде и колко, което е  индивидуално за детето. Голяма отговорност е да товариш детето си да решава всичко само без никакви ограничения. То възрастните не знаят понякога къде да спрат, какво остава за децата. Но предполагам просто пишеш на едро и нямаш това предвид.
Права сте общо е. Толкова колкото е общо и разбирането ни за това какво е дете и как е най-правилно да бъде отгледано.
Скрит текст:
За мен дете е под 10 г. Допустимо е да му се напомня и да бъде проверявано относно учене, лична хигиена, подреждане на стая...ежедневни задачи. От 10- 12,13 става юноша/девойка и по мое мнение би било обидно дори унизително  да се налага да  му бъде напомняно кога да се къпе, учи, играе, храни....и да бъде проверявано дали го е направило. Вече би трябвало да знае кое е редно и кое не. Да се контролира само и да си изпълнява ежедневните задължения, да носи отговорност, а не   да се налага някой да му стои над главата.
След 12-13  според моите разбирания, вече полека  лека трябва да се научат да вземат  решения и да мислят за последствията преди да решат. Разбира се коментираме у дома . Тя чува моето и това на баща си мнение, но  знае че последната дума е нейната .  Трябва да се научи да не бърза и  да обмисля от всички посоки . Ще допуска грешки, разбира се, но и ще се учи от тях, защото когато стане на 18 ще поеме по избрания от нея път сама и далеч от нас. 
Вземането на решения винаги е отговорно и трудно , но точно заради това трябва да и дам възможност да се научи преди да е дошло  време да отлети.  Друг начин няма.

# 1 251
Мисля, че цитатът е на д-р Спок (без претенции за точност на цитата):
Докато нямах дете, имах 5 теории за отглеждането на децата, сега имам 5 деца и нито една теория.

Нещата звучат супер теоретично и не вярвам да има някой, който да мисли различно и да не се подпише под това, приложението е нещо друго. обаче. Няма две еднакви деца, няма и универсален подход.

# 1 252
Много мои близки и приятелки остро  са ме критикували заради липсата на ограничения относно ползването на компютър/телефон /интернет например. Знам със сигурност, че същите  наистина са налагали ограниченията  на своите си  деца.

# 1 253
  • София
Майка ми непрекъснато мъмори /когато дойде у нас/ за телевизора, компютъра, как трябва да се "занимаваме".
Общо взето, аз и децата ми си изработихме някаква система на ДО, която върви. Часове, тестове, оценки, домашни - каквото такова.

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 19:43 от Rockstar

# 1 254
И какво лошо има в ограниченията? Децата, пардон, юношите и девойките са различни. Едно няма и да погледне телевизор, телефон, а друго ще забрави дори да яде заради тях. Някои така и не се зарибяват по компютърни игри, но по-голямата част от момчетата особено, лудват по тях. И за едните ще кажем "Ето, разбрано, добре възпитано дете. Нямам проблеми, с всичко само се справя, не залита по вредни навици". Е, да, ама другото ще се наложи да го контролираме, защото иначе ще заспи пред компютъра след пълно изтощение. Ако можеха на 12 години да са самостоятелни вече, ехе...

# 1 255
Има една приказка , че забранения плод бил най-сладък.
 Колкото по-забранен, толкова по желан.

# 1 256
Отказвам се.
Какво значи забранен? Моите играят или ровичкат нещо из интернет сигурно по 7-8 часа на денонощие. С това онлайн обучение всяко междучасие са пак някъде в мрежата. И не им стигат тези часове. Ако има как ще откарват и по 20 часа в денонощието.

# 1 257
  • София
Има нещо такова. На моите деца вече им писна телевизора, примерно. В момента и двата тв са изключени.

# 1 258
Ами, ако твоето дете не прекалява с (едно от) устройствата, е лесно да си либерален родител в това отношение.
И затова да се сравняват подходи по този въпрос е уместно, само ако децата имат сходни отношения към устройствата.
Едното играе часове наред игри, другото прецъква малко картинки в инстаграм и става от компютъра. Е, какво да си сравняват и критикуват майките забраните и либералността. Даже не говоря за случаите, когато това са 2 деца на едни родители. Естествено, че същите ще търсят начин да откачат едното и няма да закачат другото.

# 1 259
  • София
Момичетата рядко имат нужда от ограничения за устройствата - радко се пристрастяват към игри. Аз имам две и никога не съм ги ограничавала, основно защото никога не се е налагало. Joy Момчетата са друга бира, но такъв опит има mamamari, в качеството си на родител на едно момиче и от него си прави изводите.

Има една приказка , че забранения плод бил най-сладък.
 Колкото по-забранен, толкова по желан.
Тази приказка дали би я приложила към други забранени плодове? Към наркотиците, например?

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 15:47 от sanaka

Общи условия

Активация на акаунт