Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 495
  • 738
  •   1
Отговори
# 270
Именно
Точките се гледат само вътре в групата ✌️

# 271
А каква е гаранцията, че като са първа група, всички искат да влязат в съответното училище? Примерно, аз съм го наредила като второ желание (не че по първо желание, където сме четвърта група, ще ни огрее). Но е много тъпо това да не се вижда по кое желание кандидатства детето. Освен ако директорите нямат опция да го видят това нещо.
В директорския профил излизат списъци само на класирани ученици. Списъци за подадени заявления и желанието, което подредено училището - няма. За да може да види колко хора са пуснали заявление към училището директорът трябва да влезе в страницата на училището си и да провери чакащия списък, до който родителите също имат право.

# 272
Не се вижда колко заявления са по първо/второ/трето желание, но пък се вижда по групи колко са преди теб. Все пак е някаква информация. Могат да се направят някакви "сметки" - примерно 10-15-20% от тези, които са преди теб, да чакат/да са заявили друго училище като по-предно желание. Всичко е в сферата на вероятностите, разбира се.

# 273
И на мен ми дава да отбележа няколко от допълнителнит опции, не зная на какъв принцип ще определя директора, ако има отбелязано 2 различни езика, където е останало място?

Аз като отбележа 2 паралелки, примерно Английски и Немски, на мен ми ги подрежда и слага номерче кое е първо предпочитаното/избраното и кое второто, т.е. 1. Английски и 2. Немски.
Явно това ще се гледа и от директорите може би, защото има надпис, че не влияят на класирането Thinking  Дано при записването се вземат под внимание тези отбелязани паралелки
Как е било предходни години?? Ако има много желаещи за тези две паралелки лотария ли разиграва директора? И ако не успеем да влезем в бройките съответно към другите паралелки ли ще ни пренасочат въпреки, че не сме ги отбелязали като желание? То така може да попаднем в някоя паралелка с руски, рисуване, спортна...пък хич нямаме афинитет към тези неща Disappointed
В този ред на мисли какво трябва да отбялзвам само желаното т.е. 1. Английски, или трябва да ги изредя и 4-те като поредност на желание, за по-сигурно, че ако не попаднем най-желаната паралелка, ще отидем към следващата желана парарелка.. Thinking  Thinking

# 274
От днес са пуснали да се виждат желанията в чакащите списъци.
Излизат желанията 1, 2 и 3. От 4-то надолу ги определя като "ниско желание"

# 275
  • Sofia
Прави ми впечатление, че в училищата, които аз гледам, т.нар. паралелки са точно избираемите предмети по Учебен план, които са еднаки като брой за всички паралелки. Неразбираемо е защо ги отбелязвам, като после всеки клас има еднакъв хоратиум по тези предмети... Не става въпрос за училища с паралели по изкуства.

# 276
Прави ми впечатление, че в училищата, които аз гледам, т.нар. паралелки са точно избираемите предмети по Учебен план, които са еднаки като брой за всички паралелки. Неразбираемо е защо ги отбелязвам, като после всеки клас има еднакъв хоратиум по тези предмети... Не става въпрос за училища с паралели по изкуства.
Чисто юридически просто трябва да се отбележи. Не може да караш нещо без да си се съгласил или заявил желание.

# 277
  • Sofia
Чисто юридически просто трябва да се отбележи. Не може да караш нещо без да си се съгласил или заявил желание.

Смисълът на избора е точно да отсееш едното от другото, да заявиш предпочитание. В плана като присъстват и трите предмета и всички класове ичат всички тези избираеми, в случая за какво профилиране/избор говорим? Затова за мен при обикновени паралелки тази опция в системата не надгражда с функционалност и наистина е едно “цъкане”...

# 278
Дано сте права, защото в нашето най-обикновено квартално училище има паралелка с профил хореография. Не ми се мисли, ако това нещо отговаря на замисъла си и някое дете попадне там без да го желае...

# 279
Здравейте! Видях, че в системата вече са качили и кое желание е съответния чакащ. Опитва се да си направя някаква сметка, но не ми е много ясно как ще става класирането.
Ако има две деца в четвърта група - едното по 2-ро желани с 0 точки,  а другото по 3-то желание с 5 точки кое ще се класира първо???

Последна редакция: вт, 27 апр 2021, 12:14 от MimetoN

# 280
Здравейте! Видях, че в системата вече са качили и кое желание е съответния чакащ. Опитва се да си направя някаква сметка, но не ми е много ясно как ще става класирането.
Ако има две деца в четвърта група - едното по 2-ро желани с 0 точки,  а другото по 3-то желание с 5 точки кое ще се класира първо???
Ако детето с 3-то желание с 5 точки се класира на второ или първо желание, то тогава детето с 2-ро желание и 0 точки ще бъде класирано, но ако не се класира на 2-ро или 1-во желание, то тогава то се класира преди другото дете.

# 281
Ако детето с 3-то желание с 5 точки се класира на второ или първо желание, то тогава детето с 2-ро желание и 0 точки ще бъде класирано, но ако не се класира на 2-ро или 1-во желание, то тогава то се класира преди другото дете.

Значи ако правилно разбирам, щом подадат в една група, водещи ще са точките, а не поредността на желанията?
Някъде има ли описан механизма за класиране? Сложни сметки ще са 😅

# 282
Значи ако правилно разбирам, щом подадат в една група, водещи ще са точките, а не поредността на желанията?
Някъде има ли описан механизма за класиране? Сложни сметки ще са 😅
Основен критерий си остава уседналостта. Според подредените желания минава алгоритъма. Нещо подобно на това в 7 клас. Алгоритъма минава първо през първото желание, после през второто, третото и тн., докато не може да бъде класирано някъде.
Всичко е описано в СИСТЕМА за централизирано електронно класиране за прием на учени … а Столична община
Скрит текст:

# 283
Здравейте!
 Има ли актуален списък за прилежащите райони на училищата? Намирам такъв за учебната 2020/2021.

# 284
Здравейте!
 Има ли актуален списък за прилежащите райони на училищата? Намирам такъв за учебната 2020/2021.
Никъде нищо не е излизало. Поне на нас като училище също не са ни изпращали актуален списък.

Общи условия

Активация на акаунт