Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 461
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
  • София
А ако точките стигат за прием в две (или повече) училища детето е прието в двете училища и си избираме, така ли?

Не, тази година системата те класира в едно училище. Затова е важно най-желаното училище да се нареди първо.

# 256
А ако точките стигат за прием в две (или повече) училища детето е прието в двете училища и си избираме, така ли?

Не, тази година системата те класира в едно училище. Затова е важно най-желаното училище да се нареди първо.

Много благодаря!

# 257
Защо само деца от 1 група не трябва да останат неприети? Трябва за всички деца в прилежащия район да има места, независимо дали са 1, 2 или 3 група. Особено с това, че само едно училище се води прилежащо по адрес. Не знам колко са тези проблемни училища, май основно в Лозенец са съсредоточени, но за тях може да се направи някакъв компромис и да има поне 2 прилежащи училища.
Не знам как е в Лозенец... Аз гледам 55о в Дървеница. Района му е потресающ 😲
Съседно е в Мусагеница... Има някакъв шанс... Друго съседно е в Дианабад, огромно и с огромен прием, нооо то е с двусменен режим, а аз не искам за начален етап.
Все пак каката е в Дървеница, но е на 13г. Ядец
Студентски град, Малинова долина, Витоша са пръснати по няколко района 🤕

# 258
За 55 баш говорех,че всяка година му режат от прилежащия район и не успява да побере всички от 1,2,3 -та група.
За това и нашия район едната година беше " зачислена " към 105-то,а сега към "8-мо" ,което ми е най-далечното училище от измежду всички съседни ( да бъдем честни, 11-то ни е най-близо ,но досега не ми е било прилежащо)....и дотук с принципа,че най-важно е близостта  на детето до учебното заведение JoyJoy
Никога няма да се уморя да пиша за това недоразумение на система за прием ....тъй че всеки, на който досаждам да ме прескача.
Само не знам след като усвоихме сградния фонд на 55-то, след това 105-то ,сега 2-ра година на 8-мо ..аджеба следващата година кое ли ще е наред ..да знам да се подготвя психически ..ако има някое мега западнало училище в Изток,Изгрев,Младост,Слатина ...казвайте да се подготвя психически,то да ми е " най-близкото" след 2 години,когато малката ще е в първи клас Joy

# 259
Защо само деца от 1 група не трябва да останат неприети? Трябва за всички деца в прилежащия район да има места, независимо дали са 1, 2 или 3 група. Особено с това, че само едно училище се води прилежащо по адрес. Не знам колко са тези проблемни училища, май основно в Лозенец са съсредоточени, но за тях може да се направи някакъв компромис и да има поне 2 прилежащи училища.
Съседно е в Мусагеница... Има някакъв шанс... Друго съседно е в Дианабад, огромно и с огромен прием, нооо то е с двусменен режим, а аз не искам за начален етап.
Аз не мога да разбера, цлужителите в инспектората с какво мислят. Имат информация колко деца живеят в района и две училища. Едното(55-то) е преълнено. Предишни години са правили по 8 паралелки за първи клас, но сега не го правят. Възможно е да нямат капацитет, зашото вече имат и гимназиални паралелки. Миналата година раздуха паралелите до 28 деца. Другото(8-мо) със сигурност има възможност да открие повече от 4 паралелки. Спокойно могат да пренасочат част от децата в Студентски град от 55-то към 8-мо и да решат проблема. И до двете училища трябва да пътуват с един и същ автобус Разликата е 1 спирка. Какво ги спира, ум не ми го побира.
ПП Знам, че ще ревнете, колко елитно било едното и колко зле е другото.

ПолиМ и аз не разбирам, защо не ви разпределят към 11-то. Живеещите до СофияМед са разпределени в 105-то и правят какво ли не за да ги приемат в 8-мо, което им е на пешеходно разстояние. Също така децата им играят по площадките в Мусагеница и почти всичките им приятелчета учат в 8-мо.

Последна редакция: пт, 23 апр 2021, 13:03 от Monza

# 260
  • София
в 105 и 11 последните две години има места и след 15 септември.
11-то са само първа смяна и за всички деца има занималня.

# 261
Аз не мога да разбера, цлужителите в инспектората с какво мислят. Имат информация колко деца живеят в района и две училища. Едното(55-то) е преълнено. Предишни години са правили по 8 паралелки за първи клас, но сега не го правят. Възможно е да нямат капацитет, зашото вече имат и гимназиални паралелки. Миналата година раздуха паралелите до 28 деца. Другото(8-мо) със сигурност има възможност да открие повече от 4 паралелки. Спокойно могат да пренасочат част от децата в Студентски град от 55-то към 8-мо и да решат проблема. И до двете училища трябва да пътуват с един и същ автобус Разликата е 1 спирка. Какво ги спира, ум не ми го побира.
ПП Знам, че ще ревнете, колко елитно било едното и колко зле е другото.

ПолиМ и аз не разбирам, защо не ви разпределят към 11-то. Живеещите до СофияМед са разпределени в 105-то и правят какво ли не за да ги приемат в 8-мо, което им е на пешеходно разстояние. Също така децата им играят по площадките в Мусагеница и почти всичките им приятелчета учат в 8-мо.
Не ни разпределят в 11-то, защото там са "разпределили" деца от Витоша. А дали има места в 11-то, не мога да коментирам ,защото мои познати сменяха адресна регистрация специално за 11-то.
А иначе , като цяло негодуванието ми прилежащите райони е това ,че се сменят твърде често, и няма никаква яснота, ако си запишеш детето в ПГ в някое училище, дали ще може да продължи да учи там.Още повече, че не всяко училище имат ПГ.  Точно това се случваше поредните няколко години и синът ми също беше потърпевш - приет в ПГ , но след това неприет в 1-ви клас ... и естествено прилежащата територия на училището се променя 1-2 месеца преди кампанията. Доста деца изгоряха и нямаше как да продължат да учат......хайде сега кажете ми как да му обясниш на едно 6 -7 годишно , че някой е решил, че то вече не може да учи там , където се е адаптирало, където има приятели  и където почти цялата  му група от ДГ ще учи и ще има още повече познати дечица и ще се чувства добре и сигурно .  Не е въпросът , че ще пътувам 1-2 спирки повече, въпреки ,че с оглед на коментара ви, може би вие ще можете да ми кажете как да тръгна от The Mall в 17:00ч, да мина през 72-о ОДЗ( в горната част на Дървеница, където е на ДГ малкото ми дете ) и след това да взема ученикът , "разпределен " в 105-то училище(17:30) и да се прибера в Студентски ... и това с градски транспорт Simple Smile  Имате ли идея въобще колко превозни средства трябва да сменя и това при условие , че има училище, което е в адм. ми  район и е на пешеходно разстояние от ДГ и в което детето ми ще бъде прието по критериите за ПГУ??За мен това е пълно безумие, но както и да е - важното е да се усвоява сградния фонд Simple Smile  А ние ще си чакаме новото училище и да се надяваме , че след като го построят ( след около 10 години ) , пробемите ще се решат Simple Smile )

# 262
  • София
моето дете сега е първи клас, затова следих близките 105 и 11 последните 2-3г.
и нас ни мятаха всяка година в ралзично училище и исках да преценя къде имаме шанс.
оказа се че в тия двете до последно има места.
но пък след второ класиране уж всичко беше заето. после явно се разместиха децата и останаха свободни места.
 в нашия клас началото на втория срок дойде дете, в съседен записаха друго дошло от 55-то.

# 263
Поли, това е кошмар. Уж работа, работа, работа, а пък никаква не са я свършили. И в групата на моите близнаци има деца от Студентски град. Сутрин и вечер ги разнасят в трафика. Застрояването се движи само от желанието за печалби и вероятно рушвети и никой не мисли за детски градини, училища и зелени площи.

# 264
  • София
Здравейте, следя темата и може да е коментирано, а да съм пропуснала, но децата от четвърта група с по 15-10-6 точки имат ли предимство пред тези с по 5?

# 265
  • София
Здравейте, следя темата и може да е коментирано, а да съм пропуснала, но децата от четвърта група с по 15-10-6 точки имат ли предимство пред тези с по 5?
Да, но само в рамките на 4 група.

# 266
Боже, като ви чета, чак се радвам, че имаме място в кварталното училище, колкото и зле да е като база (то не ни е и удобно, но това си е наш проблем - живеем на такова място, че близко училище нямаме ни едно).

# 267
paulie, не се кахъри де. Ако приемат голямото в 105 сигурно от втори клас ще е втора смяна и ще имаш проблем със занималнята, Но пък ще приемат и малкото дете, а после смените им ще се разминават и ще взимаш едното в 17.30, а другото в 18.40 🥵
Не е смешно никак ама ме избива на "лоши думички" 💪

# 268
  • София

Т.е. ако останат 5 свободни места за четвърта група, те ще бъдат заети от тези с по-големите точки (ако има такива) и останалите няма да се доредят до томбола?

# 269
  • София

Т.е. ако останат 5 свободни места за четвърта група, те ще бъдат заети от тези с по-големите точки (ако има такива) и останалите няма да се доредят до томбола?
Ами да, това е смисълът на допълнителните точки.

Общи условия

Активация на акаунт