Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 536
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
  • София
А детето на чий адрес се води, щом не е на вашия? Или става въпрос за настоящ адрес, който е различен от постоянния?

# 421
Здравейте,
 Нова съм в темата и от много четене нищо не разбрах.
Искам да попитам това че детето е регистрирано скоро на адреса ще повлияе ли на класирането му.
Тази вечер майки ми споделиха, че се гледало неговия адрес.
Не сме регистрирани на адреса, от преди да се роди и си мислех, че е логично и той да се води на този адрес.
В шок съм и не знам какво да правя.
Благодаря на тези, които ще се включат с отговори.

След раждането детето автоматично се регистрира на адреса на майката. При последваща смяна на адреса и майката и детето трябва да сменят адреса си. Да не сте си сменяли адреса след раждането?

# 422
Здравейте,
Искам да попитам това че детето е регистрирано скоро на адреса ще повлияе ли на класирането му.
Не сме регистрирани на адреса, от преди да се роди и си мислех, че е логично и той да се води на този адрес.

След раждането детето автоматично се регистрира на адреса на майката. При последваща смяна на адреса и майката и детето трябва да сменят адреса си. Да не сте си сменяли адреса след раждането?
Единствената смяна от един етаж на друг. От 4 на 3 и тогава регистрирахме детето. Направо съм в ужас и не знам какво да правя. Моля който има опит да сподели ще съм благодарна.

Последна редакция: сб, 22 май 2021, 22:45 от Пепчо

# 423
Здравейте,

Единствената смяна от един ет. на друг. От 4 на 3 и тогава регистрирахме детето.
Според правилата на старата система, въз основа на която е създадена електронната,ако при  промяна на адреса ,все още адреса на  детето попада в същия прилежащ район , то тогава не му се прекъсва уседналостта....т.е. във вашия случай ,ако правилно съм разбрала - детето последните 3 години е регистрирано все в един и същ блок - т.е. би трябвало да се броят годините все едно не е променяло адреса . Вижте в началния пост ,дали при изискванията за Ел. Система някъде не е описано това. Ако не - питайте на обратната връзка ....като приложите от някъде точно текста в нормативната уредба, който пише точно това,което ви казах.

# 424
Не съм сигурен, но може би ще Ви разочарован, защото миналата година в справките, които се получаваха от общината изписваше точно определеното време от смяната на адреса независимо дали е само една буква/цифра и се гледаше точно от колко време е последната промяна.
С голямо удоволствие бих ви показал какво представлява, но уви... GDPR и декларация имам към училището...

# 425
Голям филм се вкарах и наистина незнам какво да правя.

Последна редакция: сб, 22 май 2021, 23:27 от Пепчо

# 426
Голям филм се вкарах и наистина незнам какво да правя.
Аз само не разбрах какъв е проблемът ?

# 427
Извинявам се явно малко хаотично съм обяснила.
Имам настоящ адрес от времего преди да родя дете си и не съм го регистрирала на адреса, защота си мислех че по презунсция той ще си се води на адреся ни. Скоро го регистрирах, тъй като се преместихме от 4 ет. на 3 ет. Та днес едни майки ми казаха, че в този случай детето ми няма уседналост и няма шанс да го приумат в желаното от нас у-ще, тъй като е регистриран скоро. А на мен ми звучи странно , тъй като е ясно че детето живие на моя адрес.

# 428
Имам настоящ адрес от времего преди да родя дете си и не съм го регистрирала на адреса, защота си мислех че по презунсция той ще си се води на адреся ни. Скоро го регистрирах, тъй като се преместихме от 4 ет. на 3 ет. Та днес едни майки ми казаха, че в този случай детето ми няма уседналост и няма шанс да го приумат в желаното от нас у-ще, тъй като е регистриран скоро. А на мен ми звучи странно , тъй като е ясно че детето живие на моя адрес.
Кога е била направена последната регистрация и за кое училище става на въпрос ?

# 429
Преди няколко месеца

# 430
Малко по- горе ви казаха,че по презумция ,при раждането на детето ,то бива  записано на вашия адрес . Т.е. преди " пререгистрацията" то е било със вас на единия етаж на блока ,а след нея - на другия етаж на блока . Според системата вие трябва да попадате в 1. група в прилежащото ви училище.
Майките от пред-блока са прави ,но само ако адресът на детето е сменен с такъв в друг квартал например - т.е. извън прилежащия район на училището,  в което сте разпределени.

# 431
Благодаря ви много, дано е така. Бъдете здрави

# 432
  • София
Всички деца от първа група имат еднакъв шанс за приемане в училището независимо кое желание им е. Например, ако вие кандидатствате в едно училище, в което сте първа група по първо желание, а аз съм в същото училище, пак в първа група, но по трето желание, имам абсолютно еднакви шансове за прием, като вашите. Единственото ви предимство е, че това училище не е желано за мен и ако ми приемат детето по първо или второ желание, няма да се състезава с вашето.
Е сега се обърках вече... Досега бях с впечатлението, че системата ще "мине" през 1-4 група през децата, поставили училишето като първо желание, т.е. важна е разбира се, групата, в която е детето, но е от значение и на кое място е поставено училището- ако е поставено на 3то място, логиката би следвало да е, че детето следва да се класира за 1то си желание в друго училище.
Ще се опитам да поясня какво имам предвид: за желаното от нас училище попадаме в 4 група, с 4 точки заради това, че по-големия ни син учи там. По този начин, и при обявени 72 деца, при нас се очертава следната картинка:
1 група 1во желание- 42 деца
2 група 1во желание-3 деца
3 група 1во желание-3 деца
4та група с точки + 1во желание- 14 деца
4та група без точки + 1во желание-8 деца

Според моето разбиране,  детето ми има голям шанс да бъде прието още на 1во класиране, по 1во желание, въпреки че е 4та група, тъй като масово децата с по-висока изходна позиция, просто не го предпочитат.

Според казаното от Пак тя излиза, че системата ще отчете децата от първа група, без значение на кое място са поставили желаното от нас училище, като по този начин излиза, че моята "сметка" не е вярна и нямаме шансове.

Ако някой може да ми поясни как се предполага че ще действа алгоритъма като принцип, ще бъда много благодарна, тъй като нещо се позагубих в превода, а уж внимателно ви изчетох, именно за да се опитам да схвана логиката и да подредя рационално кандидатурите...

# 433
До колкото разбрах алгоритъмът е следният: Гледа се първото желание на детето, прави се опит да се класира в желаното училище, ако не му стигнат точките се преминава към следващото желание. Според мен тази година много малко деца ще имат шанса да се класират по първо желание, ако училището не им е по район, т.е попадат в 4-та група, особено ако са в натоварен административен район. Да вземем за пример Триадица. Може някое дете 1-ва група за 121-во да е посочило 73-то като първо желание, но шансът да бъде прието там е нулев.

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 13:24 от BettyBoop

# 434
  • София
Вашето предположение би било вярно, само ако децата от 1,2 или 3 група, но не по първо желание, са приети на първото си желание. А затова няма как да сте сигурна. Защото системата ще се опита да ги класира по първото им желание и ако това е невъзможно ще ги класира там, където им е сигурно, т.е. при вас. Евентуално бихте могли да проверите шансовете им за класиране в съседни училища и така да се ориентирате какви са вашите шансовете.

Общи условия

Активация на акаунт