Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 520
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
  • СОФИЯ
Преди малко на сайта на ИСОДЗ в Новини качиха това. Обещаха да го направят след вчерашна среща, за която писах в темата за ДГ. не знам дали има отговори на въпросите ви, аз лично започнах да се обърквам и без да съм кандидатстващ.

Алгоритъм за класиране и записване на ученици в първи клас - 26.05.2021

Уважаеми родители,

С ОГЛЕД НА УЕДНАКВЯВАНЕ НА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ЗАПИСВАНЕ В ПЪРВИ КЛАС, ПРЕДОСТАВЯМЕ СЛЕДНАТА ИНФОРМАЦИЯ

АЛГОРИТЪМ ЗА КЛАСИРАНЕ И ЗАПИСВАНЕ НА УЧЕНИЦИ В ПЪРВИ КЛАС

1. Кандидатстващите деца се подреждат в групи по водещия критерий (от първа до четвърта) и в рамките на всяка група – по точките, получени от заявените допълнителни критерии.

2. При наличие на на определен брой свободни места за дадено училище,  редът за класиране е следният  :

2.1. класират се децата от първа група с точки от допълнителните критерии. 

2.2. на останалите свободните места след класирането (по т. 2.1.) се класират  кандидатстващите за даденото училище деца от първа група без допълнителни критерии;

2.3. при наличие на свободни места след класирането на всички деца от първа група се класират децата от втора група с допълнителни критерии, след което се класират децата от втора група без допълнителни критерии;

2.4. на останалите свободни места след класирането на децата от първа и втора група се класират децата от трета група с допълнителни критерии и децата от трета група без допълнителни критерии;

2.5. при наличие на свободни места след класираните деца (по т.2.1, т.2.2, т.2.3 и т.2.4) се класират децата от четвърта група с точки от допълнителни критерии, след което се класират децата от четвърта група без точки от допълнителни критерии;

3. Ако броят на децата от дадена група (първа, втора, трета или четвърта) при класирането (по т.2.1,т. 2.2, т.2.3,т. 2.4 и т. 2.5) е по-голям от свободните места за даденото училище се образува т.нар. „гранична група“. За всички, които попадат в „граничната група“ се генерират случайни числа чрез използването на външно, софтуерно независимо устройство.

4. В рамките на цялото класиране за всяко дете (по т.3) се генерира само едно и също случайно число, независимо в колко гранични групи за различните училища попада. Кандидатстващите деца в граничните групи се сортират по възходящ ред, според генерирания случаен номер, и свободните места се запълват от тези с най-малки случайни номера.

5. Класирането се извършва за всички училища по описания алгоритъм.

6. Записването на класираните деца за първи клас се извършва след всяко класиране.

7. За свободни места след първо класиране се приемат:

7.1. места, за които няма приети деца;

7.2. приети, но незаписали се деца;

7.3. записали се и след това отписали се деца.

8. Децата могат да участват във второ и следващо класиране в случай че:

8.1. не е прието на първо класиране;

8.2. родителите не го запишат в училището, където е класирано.

Столична община

# 436
"8. Децата могат да участват във второ и следващо класиране в случай че:

8.2. родителите не го запишат в училището, където е класирано."
Ахахаххах. До тук с всякакви надежди за 2,3-то и т.н класиране. Не знам кой ще е този луд родител, който ще поеме риска да не запише детето си в приетото училище! Има логика обаче в написаното, защото няма от къде да дойдат свободни места, освен от незаписани дечица, чиито родители ще предпочетат някое от частните училища.

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 14:21 от BettyBoop

# 437
  • СОФИЯ
В тази част по т. 8 не е ли като при класирането след 7 клас?

# 438
  • София
"8. Децата могат да участват във второ и следващо класиране в случай че:

8.2. родителите не го запишат в училището, където е класирано."
Ахахаххах. До тук с всякакви надежди за 2,3-то и т.н класиране. Не знам кой ще е този луд родител, който ще поеме риска да не запише детето си в приетото училище!
ами аз лично няма да ги запиша, какво толкова рискуваме?

# 439
Рискувате според мен да запишете накрая по принуда детето си в още по-нежелано училище. Като обсъждаме единствено държавните училища.

# 440
Мама Сання,
Предполагам, че скоро ще има срещи и за приема в първи клас... Защото преди 8-9 години, когато вие бихте камбаната, че проблема ще се прехвърли в училищата... В общината си клатеха краката 🤬
В район Студентски има деца от първа група повече от обявените места... Какво правят децата от втора група?
Иии защо, по ягодите, има в списъците деца набор 2015, които ще са приети, а децата от текущия набор (2014) ще отидат в Бухово на училище?
В ДГ не може да се кандидатства с предния набор ако има желаещи от набора, но в училище може... 🤬

# 441
Хм, тоест т.нар. томбола всъщност не е томбола, да се изтеглят съответния брой деца от софтуера, а според големината на числото се класират от най-малко към по голямо. .. не мога да преценя кое е по лесно да се манипулира, но ми звучи по-зле. Същото ли беше и детските градини преди, не помня.

edit:
според  "т. 4. В рамките на цялото класиране за всяко дете (по т.3) се генерира само едно и също случайно число, независимо в колко гранични групи за различните училища попада. Кандидатстващите деца в граничните групи се сортират по възходящ ред, според генерирания случаен номер, и свободните места се запълват от тези с най-малки случайни номера."

излиза, че ако някои има късмета да му се падне по-голям номер, то детето няма да буде класирано никъде, щом числата са едни и същи за различните гранични групи - койте не се класира за училище Х по първо желание, няма да се класира и в Y за второ желание, защото числото е същото както и числата на другите деца. А като цяло, децата са едни и същи (горе долу) в един район с няколко училища. 

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 17:41 от Scrubeto

# 442
  • СОФИЯ
irchick, това стои като проблем. Дано не отключват и заключват пак системата, както се случи с ДГ.
Среща 25.05.2021 г.
...
 Първи клас.
Над 12 000 регистрирани, над 9 500 имат кандидатури за 1 клас, над 3 000 нямат такива. Ще напишат за проблема в новини на ИСОДЗ. За самия алгоритъм на класиране ще пишат във въпроси и отговори.
Ще има и ново тестване на системата преди класирането.

# 443
Въпреки подробното изписване как става класирането, продължавам да не разбирам.... Един вид в Училище Х, където има достатъчно места на първо класиране ще бъдат приети само деца от I до IV група посочили първо желание....
Давам пример: дете от първа група в Училище Х е посочило, че това квартално училище му е трето желание. В Училище У е първо желание. На първо класиране, ако не е прието по първо желание, даже и по второ, ще бъде ли прието в кварталното Училище Х. На първо класиране смятате ли, че ще има приети деца по второ, трето желание... Аз това не успявам да си отговоря. И как ще става тяхното класиране?!

# 444
Ами в това описание въобще липсва подредбата по желание на децата , както и тотално нечестно ми се струва ,това че номерът изтеглен в гранична група е един и същ във всички училища ..т.е. ако детето ти има малшанс в училище 1. и му се падне много голямо число от генератора - то е прецакано навсякъде ..във всички училища,в които попада в гранична група.
Написаното също така , е в противоречие с казаното в интервюто на Минчева,според която детето може да се запише ,но ще продължи в следващите класирания,ако не е класирано по първо-то си желание.
Надявам се описанието ,което е дадено,просто да е опростено за улеснение и това с кандидатстването да е написано нарочно така ..за да се накарат хората да не рискуват.Въпреки всичко , смятам ,че ако наистина така работи този алгоритъм , то тази система е по-несправедлива и от не -електронната такава..и аз лично ,ако бях заинтересована ,щях да ги дам на новините , Спаси София ,омбудсмана и всички де що се сетя ....

# 445
  • София
Наистина е супер тъпо да ти се падне един номер и с него да се въртиш из всички училища...
А пък това обяснение от т.8:
Цитат
8. Децата могат да участват във второ и следващо класиране в случай че:

8.2. родителите не го запишат в училището, където е класирано.
ако е вярно, оставам без думи.
Ама... знам ли, може да не хващам логиката...

Според мен трябва да може да се запишеш, за да имаш все пак място в горе-долу желано училище. И после да имаш и възможност да чакаш за друго, предпочитано училище.

# 446
Добре де, защо тази новина за алгоритъма на класирането се обявява в последния момент?
Тия от ДО съвсем ни взеха за мезе...

# 447
  • СОФИЯ
Тези не са дирекция "Образование" /ДО/, а дирекция "Дигитализация, иновации и инвестиции", ресора на зам-кмет Генчо Керезов.

# 448
  • София
Наистина имам чувството, че в някои институции са прекалено много насекомите с червени гръбчета на точки. Нали в наредбата са написали
Цитат
8.4. Всяко дете може да бъде класирано само в едно училище, като класиранията се извършват по реда на желанията, посочени в сайта на ИСОДЗ, ПГУ и I клас.
8.5. Класирането се извършва при спазване на водещия критерий,.......
Къде в алгоритъма затриха желанията? Аман вече.

# 449
  • София
Ами в това описание въобще липсва подредбата по желание на децата , както и тотално нечестно ми се струва ,това че номерът изтеглен в гранична група е един и същ във всички училища ..т.е. ако детето ти има малшанс в училище 1. и му се падне много голямо число от генератора - то е прецакано навсякъде ..във всички училища,в които попада в гранична група.
.........
Така, понеже порасъждавах по-рано днес за моята версия за това как ще действа алгоритъма, която отчиташе и желанията, благодарения на Саня (благодаря ти и аз!) се сдобихме и с виждането на общината.
След като го прегледах, имам въпрос защо изобщо има възможност да се подреждат училища, след като в предвидения уникално нелеп алгоритъм желанията изобщо не се отчитат?? Според мен ако това ще бъдат правилата, нямаше нужда от тази система, съгласете се? Излиза, че освен кварталното училище, не е нужно да се пънеш да редиш и смяташ други варианти, а това е меко казано несправедливо.
А какво ще стане (липсват подробности в този алгоритъм) ако родителите не запишат децата си в училищата, в които са класирани на първо класиране, но не са им посочени като първо желание?
Аз лично не смятам да го запиша там, където според системата се предполага че трябва да го запиша, не считам че някой може да вземе решение вместо мен, при положение че е дадена опцията за подредба на желанията, това е просто абсурдно...
Силно се надявам някоя медия да му обърне внимание.

Общи условия

Активация на акаунт