Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 493
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
  • София
И сега стана още по-забавно 🤨. Дано не са описали нещата правилно или няма да се изненадам , ако просто алгоритъма не е сработил както са планирали.

# 451
Вече е променен алгоритъма Wink
6-та точка е нова и отразява желанията Simple Smile
Дали не ни направиха луди ,а ?
https://kg.sofia.bg/#/article

# 452
Вече е променен алгоритъма Wink
5-та точка е нова и отразява желанията Simple Smile
Дали не ни направиха луди ,а ?
https://kg.sofia.bg/#/article
Те самите не знаят как работи този алгоритъм... Поне се сетиха....

# 453
Само дето това ,че не можеш да продължиш във второ класиране ,ако не се откажеш ,все още не е променено ! Дано и за него се сетят ,че иначе на Господарите трябва да я дадат Минчева, този другия "калинчо" и него .

# 454
  • СОФИЯ
На 31.05 на Московска ще има заседание на разширената РГ. Боршош и Минчева със сигурност ще присъстват, надявам се и Керезов или поне някой от подчинената му дирекция. Също се надявам представителят на Сирма да започне да чете и тази тема, не само страстната за детските градини. Не може да очакваме да пише в някоя от двете теми, според него е конфликт на интереси. След тези заседания на сайта на ИСОДЗ качваха протоколите, дано продължат да го правят.
elpet, дали би се наела да систематизираш кратко въпросите от тази тема и да ги изпратиш на електронната поща bg_maiki@abv.bg за да ги поставим на това заседание? Вторият член от СНБМ в тази РГ има профил в системата и ще кандидатства сега за 1 клас, наясно е с много от проблемите, но рядко се включва във форума.

# 455
Здравейте група
Имам един въпрос: Имам две деца- едното ходи на градина, а др кандидатства за първи клас, т.е само на голямото съм актуализирала всичко. На профила на малкото свети червен надпис,че не са въведени адрес и няма активни кандидатури. Като малкото няма да кандидатства не е необходимо да въвеждам адреси  и кандидатури, достатъчно е само на голямото? Благодаря предварително

# 456
Здравейте група
Имам един въпрос: Имам две деца- едното ходи на градина, а др кандидатства за първи клас, т.е само на голямото съм актуализирала всичко. На профила на малкото свети червен надпис,че не са въведени адрес и няма активни кандидатури. Като малкото няма да кандидатства не е необходимо да въвеждам адреси  и кандидатури, достатъчно е само на голямото? Благодаря предварително
Ако не се бъркам, трябва да се въведат и неговите данни.

# 457
Здравейте група
Ако не се бъркам, трябва да се въведат и неговите данни.
Адрес и на него актуализирах сега, но кандидатури и критерий к2 не съм, т.к не кандидатства

# 458
  • София
Мама Саня, ако заключат системата в петък, няма ли да е късно да има работна среща на 31ви? Имате ли информация дали ще отложат класирането?

# 459
  • СОФИЯ
Цялата информация която имаме от СНБМ я постваме във форума. На срещата от 25.05 за пореден път настоях да информират родителите на правилните, официални и общодостъпни за това места, сайтовете на ИСОДЗ и СО, а не да очакват от родителските организации да препредават в интернет пространството или пост фактум някой от СО да обяснява нещо по медиите.
Датата на заседанието на РГ определи Боршош на 17.05, по време на първото голямо класиране за ДГ, часът е 17 ч., то поне се излъчваше пряко, получихме и потвърждение по ел. поща. На срещата 25.05 Керезов заяви, че занапред системата ще се затваря само за тези, за които предстои кандидатстване. Т.е. логично е на 28.05 да заключат само за ДГ. Такова отбелязване в календара обаче не виждам. И това трябва да се следи. Нямам представа как мислят да процедират с тези над 3000 профила за 1 клас, при които няма кандидатури. Те вероятно вече са по-малък брой, но ако заключат утре и за първи клас, пак може да са и 2000, няма как ние да предполагаме. Обещаха да пишат за този проблем в Новини на ИСОДЗ, към момента не са го направили.

С адресите също не знам как ще процедират. Сирма твърдят че за 4 часа могат да проверят в ГРАО, но в късни часове, когато ГРАО не се ползва за други услуги. Проблеми там има достатъчно и тук в темата са споделяни. Не е нормално по л.к. улицата да е Теменужка, но понеже е прекръстена на Виолетка да не може да се появи адрес. И не само това.
В календара не виждам и часове. В колко часа на 28.05 заключват системата? По спомен 18 ч., а кандидатстващите за ДГ имат един час от 17 до 18 ч. да видят свободните места от незаписани деца и да пренареждат кандидатури.

# 460
Аз просто искам това да свърши, не съм си представяла, че ще ставам и лягам с мисълта за първи клас.

# 461
  • София
И аз си мислех, че след изпълненията покрай ДГ няма с какво да ме учудят. Но определено греша - можело значи да се сътвори и по-голям хаос с първокласниците.

# 462
Ако някой може да ми поясни как се предполага че ще действа алгоритъма като принцип, ще бъда много благодарна, тъй като нещо се позагубих в превода, а уж внимателно ви изчетох, именно за да се опитам да схвана логиката и да подредя рационално кандидатурите...
[/quote]

Всъщност, според мен логиката не е такава - за да си определите шанса, по-скоро трябва да видите общия брой на децата от първа до трета група. Да, всяко едно от тях може да попадне на по-желано място, ако това не му е първо желание, но истината е, че масово тази годината местата не достигат,  в много училища даже първата група са повече от заявените свободни места. Така че масата от тези деца нямат никакъв шанс да бъдат приети на първото им желание и ще ги приемат там, където са първа група. МОже би единици ще са тези, които успеят.

Големият проблем възниква сега, когато в последния момент Столична община смени правилата, които, хубави или лоши, беше обявила пред 2 месеца. И към момента, ако нещо не се промени до утре, ако искате да кандидатствате на второ и трето класиране, трябва да не се записвате там, където сте приети на първо!!! Един ден преди да се затвори системата, тези идиоти променят генерално правилата на играта. Да не говорим, че всяко дете щяло да получи едно едиснтвено случайно число, с което ще се разиграва на жребий. Което означава, че ако получите голямо число, то Вие във всяко едно училище няма да бъдете приети. Просто не мога да повярвам, че може такава арогантност да съществува и да обръщат на маймуни родителите. И както казах март месец, така виждам колко съм била права - 100 пъти предпочитам да си обикалям по училищата, отколкото да ме прецаква Системата.

# 463
  • София
elpet, дали би се наела да систематизираш кратко въпросите от тази тема и да ги изпратиш на електронната поща bg_maiki@abv.bg за да ги поставим на това заседание? Вторият член от СНБМ в тази РГ има профил в системата и ще кандидатства сега за 1 клас, наясно е с много от проблемите, но рядко се включва във форума.
Ще се пробвам на база на проблемите изложени тук да пратя обобщение, като те, с малки изключения и активното включване на epicagotenmoten и други потребители (проблеми основно тип логистични) са намерили решение. Глобалният проблем за това как чак сега поставиха "правилата на играта" според мен не е разрешим и при положение че тази среща е след като се заключи системата, не знам доколко ще е полезно, но ще опитам. Поне може да свърши работа на други за в бъдеще, които не четат форума и разчитат само на публикациите на ИСОДЗ....

# 464
Част от проблемите са разрешими. Например, да се промени в този " Алгоритъм"  т.12.1. "не са приети на първо класиране", като стане "не са приети по първо желание". По този начин поне ще се разреши проблемът с почти невъзможното кандидатстване на следващи класирания. В крайна сметка този "Алгоритъм" нито е нормативен документ, нито нищо и аз не съм убедена, че изобщо е законно да въвеждат нови правила с него. За генерирането на едно - единствено случайно число - тук нищо не може да се направи, защото скапаната Система е направена така и няма как да се преработи толкова бързо. Но поне за последващите кандидатствания да се оправи. В РЪководството на Системата и до момента седи точно противоположният текст - че се записваш на първо класиране, кандидастваш на второ и едва след прием, се отписваш от първото.
Сега имало опция за "отказ от запсиване" след като си се записал (това и детето не би могло да го измисли) - като тов се правело преди второто класиране, ако съм преценяла, че имам шанс. А аз кога точно ще го преценя този шанс - в този 1 час между края на записването по първо класиране и затваряне на системата?!? В този час ще видя, ще преценя, ще подам заявление за отказ, директорката ще ме отрази в системата и аз ще си цъкна новото желание.И накрая, като не ме приемат никъде, ще ходя до крайние селца, може би, да си водя детето?!?!
Аз още като писах становище при общественото обсъждане изрично поисках да се включат точки, които конкретно да посочат условията и реда за последващи кандидатствания, тъй като в системата и Наредбата няма нищо конкретно и се създават възможности за бъдещи проблеми. Тогава не ми приеха препоръката и ето на - ПРОБЛЕМ!

Общи условия

Активация на акаунт