Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 1

• 32 953
  • 748
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте, в системата вече детето ми се води "записано", но нямам имейл за това. Проблем ли е? Имейлът е чисто информативен, че са му сменили статуса или има и накаква важна информация?

Здравейте, къде виждате този статус в системата и какъв точно е текста? Благодаря

# 511
  • София
Статусът се вижда в профила на детенцето.

# 512
@Boyan Chipanov 682893 Няма никакво значение. Моето е записано в т.нар. система горе-долу откакто има ЕГН и нито на основните, нито на междинните класирания го приемат вече повече от три години в градините, които са на приемливо разстояние от дома ни.

Ако нямате близки, на които да разчитате на помощ с наглеждането от време на време или планове за детегледачка, имайте си едно на ум за избор на частна ясла от рано. Започнете да ги оглеждате от сега. В тях също места не се намират лесно и е до късмет - според района, в който са, може да се наложи да чакате половин или цяла година за прием.

В държавните приемат от 10 месечни доколкото знам, в повечето частни искат да са на 1,5-2г. децата.

# 513
  • СОФИЯ
Среща 25.05.2021 г.
Не беше заседание на РГ, както и се очакваше. На този адрес, ул. "Генерал Гурко" № 12, освен разни други общински като Софийски имоти напр., се помещават и служителите от дирекция "Дигитализация, иновации и инвестиции" на СО, Генчо Керезовия ресор. На живо присъстваха Генчо Керезов, представител на Сирма, директор на дирекцията по дигитализация Добринка Благова, директор дирекция Образование Мария Минчева, един служител от тази дирекция и аз. Виртуално - Антонина Кенова от фондация Т.О.Н.И., Вероника /не стана ясно кого представлява, вероятно родител/ и Кристина Касабова, организатор на протестите и модератор на ФБ групата от протестите миналата 2020 г. Основно се обсъждаха въпроси с кандидатстването в 1 клас, но някои съществени се отнасят и до ДГ, тъй като системата е една. Към момента ИСОДЗ има връзка с ГРАО, НАП и МОН, това се случва за първа година. Връзката им с НАП не може да се ползва за служебно удостоверяване на критерии, данните не са актуални към момента на класиране, а са от два месеца назад във времето. От МОН не могат да установят за студенти и докторанти, някои ВУЗове не са актуализирали информацията от 2 г. Представителят на Сирма ми направи впечатление на много интелигентен и въздържан човек, доста добре обясняваше и за лаик по ИТ като мен.
ОК 2, адресът за район. Обясни алгоритъма, който въпреки доброто обяснение аз не мога да предам точно и добре. Важно е, че записваха срещата на аудио и утре, 26.05. ще качат основните моменти в новини на ИСОДЗ. От иф в ГРАО установяват Н бр. адреси в СФ на родител/дете. После правят някаква проверка ръчно на Н бр. проблеми профили. Отново не могат да установят за кой адрес/район е ОК 2. Това не обяснява на какво основание отвориха системата и промениха датата за класиране ДГ. Отговор на зададените въпроси в писмото още няма, щели да ни отговорят. Твърдят че за 4 часа са в състояние да проверят всички заявени адреси, НО в някакви късни нощни часове, когато ГРАО не се ползва за други услуги.
Случайните числа. Можело да се сертифицира машината която го прави и било добре, проблем и съмнения в генерирането им обаче нямало.
Първи клас.
Над 12 000 регистрирани, над 9 500 имат кандидатури за 1 клас, над 3 000 нямат такива. Ще напишат за проблема в новини на ИСОДЗ. За самия алгоритъм на класиране ще пишат във въпроси и отговори.

# 514
мама САННЯ, за някои училище броя на кандидатите за първа група надвишава броя на обявените места. Коментира ли се този казус и какво е решението на ДО?

# 515
  • София
Здравейте, кандидатствахме в СДЯ 48. На тегленето от 17.05.2021 има приети 32 деца по общ ред. Към момента са записани 44 деца. Интересно ми е откъде се появиха тези 12 деца в повече?

# 516
По социални критерии и/или хронични заболявания идват най-вероятно, те не се включват в броя по общ критерий.

# 517
  • СОФИЯ
мама САННЯ, за някои училище броя на кандидатите за първа група надвишава броя на обявените места. Коментира ли се този казус и какво е решението на ДО?

Коментира се, но не точно така като поставен въпрос. Ако на дете прилежащото му у-ще е трето желание. За алгоритъма обещаха да качат във въпроси и отговори, не виждам да са го направили, няма и нищо ново в новини. Надявам се да качат нещо полезно. Казах им че за родителите са познати кандидатстването за ДГ и 7 клас и сега с електронното за 1 клас правят аналогия с тези две. За второ и следващо класиране май нещата се случват като при 7 клас.
Полезно е, че занапред системата няма да се заключва за всички /ДГ и 1 клас/, а само за тези на които предстои класиране. Имало начин и да се изчислява шанс за 1 клас, аз не разбрах какъв. Преди класирането 04.06 пак ще има някакво тестване с родители.

# 518
Сори за спаменето, но пак да попитам. Аз не питам дали има шанс. Ясно е че нещата са мътни и кървави. Въпросът е дали смяната на адреса  и дали постоянния, временния, дали смяната на личната карта ще променат шанса от 1 на 1 000 000 до 1 на 100 000 примерно, тоест има ли бонус за смяна на лична карта и какво точно да направим за да вземем този минимален шанс - единият или и двамата да си сменим личните карти и постоянния адрес или само временния.

# 519
Усещам, че и за първи клас ще е голямо мазало.

А освен тестване с родители, които не са професионални QA, ще има ли и истинско тестване с QA?
Това тестване с родители го видяхме. За мен лично това не е сериозно. Трябва си професионален анализ на възможните случаи, а не да си измиваш ръцете с някакви хора, на които  това  не им е професия! Определено за пореден път се гаврят с хората!

# 520
Сори за спаменето, но пак да попитам. Аз не питам дали има шанс. Ясно е че нещата са мътни и кървави. Въпросът е дали смяната на адреса  и дали постоянния, временния, дали смяната на личната карта ще променат шанса от 1 на 1 000 000 до 1 на 100 000 примерно, тоест има ли бонус за смяна на лична карта и какво точно да направим за да вземем този минимален шанс - единият или и двамата да си сменим личните карти и постоянния адрес или само временния.

Зависи за кои райони искате да кандидатствате и как се е развило кандидатстването сега.  Проверете си шанса по ясли/райони, така няма как някой да ви каже къде какъв шанс бихте имали.

# 521

Зависи за кои райони искате да кандидатствате и как се е развило кандидатстването сега.  Проверете си шанса по ясли/райони, така няма как някой да ви каже къде какъв шанс бихте имали.

Въпросът е, че 2 точки ще получим ако си сменим района, а сега не. Какво да направим за тези 2 точки - да сменим кой адрес, лична карта? Айде да не говорим за шанса, а какво да направим за тези 2 точки? Някой знае ли? Да сменим лични карти или само в МВР или в Община или къде да сменим адреса? И кой адрес - постоянен или по местоживеене?

# 522
  • СОФИЯ
Усещам, че и за първи клас ще е голямо мазало.

А освен тестване с родители, които не са професионални QA, ще има ли и истинско тестване с QA?
Това тестване с родители го видяхме. За мен лично това не е сериозно. Трябва си професионален анализ на възможните случаи, а не да си измиваш ръцете с някакви хора, на които  това  не им е професия! Определено за пореден път се гаврят с хората!
Изобщо не съм наясно, но това Quality Assurance не е ли задължение на изпълнителя Сирма? Или не е било част от обществената поръчка, не знам. Представителят на Сирма чете тази тема, но не пише. Според него това би било конфликт на интереси. Казах му вчера, че конкретно за 1 клас има друга тема тук във форума, дано прочете и нея. От СНБМ пак Kinder AG ще участва в тестването, миналия път беше потресена от проблемите на системата, мисля че тогава тя писа в темата за 1 клас. Аз като чета коментарите на потребители, виждам че съвсем не е ОК работата, но си има и организации според които всичко е мед и масло, класирането било същото и миналата година, сега само е електронно Simple Smile Е то баш от там произлиза мацаницата. Пак ли ще отключват и заключват системата, защото има профили с незаявени кандидатури? Поне училищното образование е задължително и могат да изсмучат някое основание. Дано от СО да започнат да пишат на официално достъпните за това места, сайтовете на ИСОДЗ и СО, а не някой само да изплющява проблемите в медиите.

А, току що са качили нещо в ИСОДЗ. Май в тази част е отговорът на твоя въпрос:
3. Ако броят на децата от дадена група (първа, втора, трета или четвърта) при класирането (по т.2.1,т. 2.2, т.2.3,т. 2.4 и т. 2.5) е по-голям от свободните места за даденото училище се образува т.нар. „гранична група“. За всички, които попадат в „граничната група“ се генерират случайни числа чрез използването на външно, софтуерно независимо устройство.

4. В рамките на цялото класиране за всяко дете (по т.3) се генерира само едно и също случайно число, независимо в колко гранични групи за различните училища попада. Кандидатстващите деца в граничните групи се сортират по възходящ ред, според генерирания случаен номер, и свободните места се запълват от тези с най-малки случайни номера.

Какво обозначават с (по т.2.1,т. 2.2, т.2.3,т. 2.4 и т. 2.5)? от СИСТЕМА за централизирано електронно класиране за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община не ми става ясно. Вденах Simple Smile цитират си този текст в началната му част.

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 14:04 от мама САННЯ

# 523
  • Beyond the stars
Boyan Chipanov 682893 към настоящия момент няма разлика между настоящ и постоянен за административен район на градината, нито има уседналост за него.
Настоящ се сменя в общината със съответни документи. Постоянен - в общината се вади удостоверение и след това в МВР за смяна на лична карта.

# 524
Ако имате уседналост поне 3 години в гр. София, без значение в кой район, ще получите макс точки за постоянен адрес по лична карта. За да получите 2 точки за настоящ адрес, ако е различен от постоянния, трябва да се смени в Общината. За настоящ адрес няма значение колко време сте на него, може да го смените преди да кандидатствате. Но тези 2 точки за настоящ адрес получавате само за градина в района на адреса.

Въпросът е, че 2 точки ще получим ако си сменим района, а сега не. Какво да направим за тези 2 точки - да сменим кой адрес, лична карта? Айде да не говорим за шанса, а какво да направим за тези 2 точки? Някой знае ли? Да сменим лични карти или само в МВР или в Община или къде да сменим адреса? И кой адрес - постоянен или по местоживеене?

Общи условия

Активация на акаунт