Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 1

• 32 962
  • 748
  •   1
Отговори
# 495
Mrs Jan много благодаря! Hug

# 496
  • София
За нищо
За всеки случай потърси протокола от срещата на РГ, на която е взето решението, за да им го припомниш, ако са забравили.
Леко раждане!

# 497
Здравейте. Жена ми роди края на февруари, тоест детето е на 3 месеца. Второ - тя ще го гледа вкъщи до две годишна въраст.

Понеже от сега виждаме каква е драмата, може ли някви съвети. Сега има ли какво да се направи?

Така като гледам има следните важни неща :

1) местоживеене

- със съпругата ми сме от София, тя е в един квартал по лична карта, аз в друг, а сега живеем в трети - доста по-далеч от предните ни квартали. Има ли смисъл да си сменяме лична карта / настоящ адрес като посочим новия си квартал - това ще ни донесе ли точки - или не.

2) електронна регистрация

- виждам че има няква електронна система. Има ли смисъл да се регистрира детето от сега там, ако до двегодишна възраст ще си е вкъщи.

Като цяло ще съм благодарен за някакви съвети - има ли нещо, което можем да направим сега или не и кога трябва да се задействаме - догодина?

# 498
Аз препоръчвам да прочетете първия пост на тази тема. В него ще намерите много полезна информация,  както и наредбята към сегашния момент. Отговори подробни ще намерите на всички въпроси.

# 499
  • София
Само да допълня, че е хубаво да решите колко ще го гледа, по-малко от 2г и да тръгне на 1г и 9м, или ще го гледа до 2г и 7м.

# 500
Обаче, не във всички райони има първа яслена група, а където има, местата са много ограничени. Това трябва да се вземе предвид, като се правят планове.

Boyan, прочетете си наредбата(най-вече таблицата с критериите) и ще видите кои са критериите, за които се дават точки. Там ще се ориентирате за адреса кое би било най-добре за вас с оглед на това за кой район ще кандидатствате.

За регистрацията в системата, няма абсолютно никаква необходимост сега да се регистрирате. Приемът не е по реда на регистрация, а според точките, които имате. Когато дойде време да кандидатствате, ще се регистрирате, ще си попълните критериите и ще си подредите кандидатурите. Да се регистрират бебета има смисъл ​само когато
​са второ породено дете или трето и следващо.

# 501
  • София
Здравейте,
Току що разглеждах списъците с класирани/некласирани деца за една от ДГ в която сме кандидаствали и забелязах нещо, което не мога да разбера:
В списъка с класирани деца по общи критерии има 10 с по 14 точки, 13 с по 13 точки и 1 с 12 точки. Не мога да разбера, как така има дете, класирано с 12 точки, при условие, че има 44 деца, некласирани, които са с по 13 точки?
Може би пропускам нещо...?

# 502
  • София
Да не е близнак на някое дете с 14т.?

# 503
  • София

Ако са близнаци, няма ли да са с еднакъв брой точки?

Освен ако единият близнак няма хронично заболяване..., да възможна причина е.

# 504
  • София

Ако са близнаци, няма ли да са с еднакъв брой точки?

Освен ако единият близнак няма хронично заболяване..., да възможна причина е.

Преди няколко дни във фейсбук групата се обсъждаше подобен случай - близнаци с 14 и 12т. Най-логичния коментар беше, че двата близнака имат различна ясла/градина по 1во желание.

# 505
При близнаци подредбата на желания на единия, автоматично се прехвърля и на другия.

# 506
  • София
Здравейте, в системата вече детето ми се води "записано", но нямам имейл за това. Проблем ли е? Имейлът е чисто информативен, че са му сменили статуса или има и накаква важна информация?

# 507
Нищо не си изпуснала. Текстът е един и същи.

# 508
Така като гледам, хубаво е да си сменим настоящия адрес за бонус точки, а именно -

Постоянен или настоящ адрес на един от родителите/настойниците, който упражнява родителските права (важи за прием на деца за яслени групи в самостоятелни детски ясли и детски градини и първа градинска група в детска градина), на детето (важи за прием на деца от втора до четвърта градински групи в детски градини и в подготвителни групи в училищата) на територията на административния район на самостоятелната детска ясла, детската градина и училището - 2 т.

# 509
А друго интересно е, че в момента явно тече служебната проверка на адресите, която трябваше да приключи преди класирането. То беше повече от ясно, че няма как за ден и половина да проверят 22 000 кандидатстващи деца. Доколкото чета, тази седмица някои са получили имейл или уведомление в системата, че има несъответствие в адреса. Но какво става, ако някой родител вече е записал детето си, а след това открият несъответствие? Защото само постоянния адрес ще бъде видян в личните карти при записване, но настоящият подлежи изцяло на служебна проверкаи не се изисква документ за него. Това е огромна недомислица и тепърва може да се създаде суматоха. Можете да зададете този въпрос на срещата.

Скрит текст:
П.П. Аз лично познавам родители на класирано дете с несъответствие в настоящия адрес, което спокойно може да бъде записано. Не е ясно кога и дали ще проверят адреса служебно.

На мен все още ми е интересна проверката на уседналостта, защото в моите представи трябваше хем да е служебна, хем да е автоматична към датата на класирането. Попаднах на становище на СО, че всъщност месеца се гледал. Та и там ми е малко мътна работата, а чинно и съвестно юристът в мен си свали една точка понеже 3+ години правим на 15.06.

А аз 3+ правя на 12.06....Направоооо🤔

Общи условия

Активация на акаунт