Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 319
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
На сайта на училището е написано - заявление, декларация за защита на лични данни , оригинал на удостоверението за завършена предучилищна, заявление за целодневна организация (вероятно е опция).

Скрит текст:
Не че има особено значение, но...
Голяма смешка (за мен) има в декларацията за личните данни - "Задължавам се да уведомя детето и другия родител за предоставените от мен лични данни и за правата им по Регламент 2016/679."

Така че погледнете на сайта на вашето училище какво са написали.

# 676
Отключиха системата! Може ли да кажете какви документи ви излиза да носите ?
При мен само заявление, детето има брат/сестра, което вече учи в училището.

# 677
  • София
И при мен излиза само заявление. Адрес и семейно положение са проверени служебно. На сайта на самото училище няма друго.
Днес ще видя как ще тръгнат нещата.
Преди са се записвали по график - по 20-ина деца от списъка с приетите, имало е и събеседване с детето.

# 678
При мен пише, че всички критерии са проверени служебно. Правя си извода, че не е нужно да нося друго, освен заявлението...

# 679
Но може , да се запишете в нежеланото училище и да следите нещата - дали в другото ще отпуснат бройки ,колко деца ще се наредят чакащи за 2-ро класиране,колко места има към 17 ч на края на записването. Ако прецените ,че имате шанс , отписвате се в 17:45 преди да заключат системата , и избирате желаното училище на първо желание и поставяте това в което сте приети и от което се отписвате на 2-ро желание. Така хипотетично ,дори да не се класирате за желаното училище в 4-тя група , ще си се класирате отново на мястото ,което сте освободили .....предвид ,че там сте първа група и вероятно ще ста най-напред в опашката.
Това е малко хипотетично разбира се -не съм наясно точно дали " СИСТЕМАТ" няма да се крашне ,или дали ще позволи да си преизбираше освободеното място ... Щото това упражнение може да продължава и до 6-то класиране Simple Smile Wink факт е че надали ще има много размествания ,тъй като реално допълнителни места от уплътняване и паралелки ще се отпускат ,само в училища ,където реално не стигат местата за 1-ва група ...а не за 4-та .. и според мен няма да има много размествания ...но ако искате все пак ,може да си прецените риска ...
Няма как да се отпише в 17:45, тъй като записвания/отписвания са до 17:00 часа на 11.06. А за допълнително разкриване на места се оказва трудно - кой и как ще го инициира това отпускане?
Да де - в 16:45 ..но и към този момент ще са ясни местата Wink едва ли не последния момент някой ще се юрне да се записва или пък ..дори да е с онлайн с подпис,пак трябва да има време директора да ти отрази,че си записан и надали ще се чака до последно .

Предвид факта, че около 8К (по спомен е бройката, която казаха при тегленето на LIVE-а) деца са приети по първо желание се предполага, че тези родители са наредили наистина исканото от тях желание и реално ще се запишат. Силно се надявам да го направят до четвъртък, за да може останалите - класираните на по-ниско и некласираните, да могата да си направят реална преценка за къде имат шансове и как да процедират, имат ли шанс, да рискуват ли с второ и т.н. За това ви призовавам, ако сте от тези класирани по първо желание да не се помайвате със записването, за да може поне другите родители да имат малко повечко време за отреагиране. Този измислен един час е крайно недостатъчен дето са го отпуснали. Колкото по-навреме - толкова по добре. Оостаналите родители ще имат поне приблизителна представа, как вървят свободните места в училищата като бройка, дори и ориентировъчна да е.
Дано за догодина направят промени в този календар и помислят малко над тези  безумни срокове

# 680
А аз като си вляза в профила, ми иска да добавя адреси на родителите. За първо класиране си ги бях вписала и нямаше проблем. Сега добавям адресите и не ми записва промяната, излиза някаква грешка. Писах във формата за въпроси и отговори, да видим какво ще кажат.

# 681
  • София
А знае ли се дали след записване трябва да получим имейл за потвърждение?

# 682
При мен излиза странния въпрос, ние сме приети с третото ни желание, което е значително далеч от вкъщи. Чудя се ако не го запиша има ли шанс да останем без у-ще според вас. Много е неприятно да ни оставят без избор, като ни задължават да се запишем в първото приело ни у-ще.

Без училище не може да останете, но без удобно училище е напълно възможно. Какъв е шансът зависи от училищата, които сте избрали - разгледайте до коя група са класирали деца, вижте чакащите от коя група са, имат ли допълнителни точки, кое по ред желание им е въпросното училище.
Също така е важно дали в училището, в което сте приети, сте първа група и всички от първа група ли са приети. Ако е така може да се запишете и да се отпишете до края на седмицата, така на второ класиране, напишете и това училище, където има голям шанс пак да Ви приемат. Така ще намалите риска да не Ви приемат в никое училище на второ класиране.
И трето - може да разгледате и други училища, които са компромисно решение, които също да добавите към най - желаните за второ класиране. Това могат да са училища, които не са Ви съвсем удобни, но имат добри отзиви, или са близо до месторабота, до баба и дядо...или нещо друго. Просто, за да имате известен избор, ако не Ви приемат в тези по първите две желания. Макар че училището по трето желание ще е Ви е сравнително сигурно, ако се запишете, отпишете и пак да го изберете за кандидатстване.
Но ако тези анализи не Ви вдъхват увереност, че шансовете са добри, може да не предприемате рискове и просто да си останете в приелото Ви училище.
Успех и много късмет!

# 683
мама Саня,
Дали може да коментирате дали е законово коректно да има изтрити деца преди класирането?
Никъде в алгоритъма не се споменава, че деца ще бъдат изтривани от списъците преди класирането.
На база кой законнен акт се случва това?

https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/228793-nedovolstvo-sled-prie … 8UBgL7wgU4GWU5YwE

# 684
Може ли да споделите, ако вече сте записали детето си, дали носите разпечатано заявление или на място в училището ви го дават.

# 685
Ако в третото училище детето е било на лотария, означава че има голям риск да не ви приемат пак. Зависи в кой район сте и в кое училище сте първа група.
Проблемните райони са Студентски, Изгрев, Триадица и Витоша. Там второ и трето класиране, ще са много рисковани.
Общината щяла да обяви откриване на нови паралелки и увеличаване на местата на 25-ти юни. Сега ще стресират хората и те ще си запишат децата къде ли не, а на 25-ти ще кажат, че децата са записани и няма нужда от нови места. Тия маймуни са за изчегъртване. Още сега трябва да открият нови места в районите с недостиг, а не да лазят по нервите на хората 20 дена.

Последна редакция: пн, 07 юни 2021, 13:40 от Monza

# 686
На място ми дадоха разпечатано заявление Grinning

# 687
При мен излиза странния въпрос, ние сме приети с третото ни желание, което е значително далеч от вкъщи. Чудя се ако не го запиша има ли шанс да останем без у-ще според вас. Много е неприятно да ни оставят без избор, като ни задължават да се запишем в първото приело ни у-ще.

Без училище не може да останете, но без удобно училище е напълно възможно. Какъв е шансът зависи от училищата, които сте избрали - разгледайте до коя група са класирали деца, вижте чакащите от коя група са, имат ли допълнителни точки, кое по ред желание им е въпросното училище.
Също така е важно дали в училището, в което сте приети, сте първа група и всички от първа група ли са приети. Ако е така може да се запишете и да се отпишете до края на седмицата, така на второ класиране, напишете и това училище, където има голям шанс пак да Ви приемат. Така ще намалите риска да не Ви приемат в никое училище на второ класиране.
И трето - може да разгледате и други училища, които са компромисно решение, които също да добавите към най - желаните за второ класиране. Това могат да са училища, които не са Ви съвсем удобни, но имат добри отзиви, или са близо до месторабота, до баба и дядо...или нещо друго. Просто, за да имате известен избор, ако не Ви приемат в тези по първите две желания. Макар че училището по трето желание ще е Ви е сравнително сигурно, ако се запишете, отпишете и пак да го изберете за кандидатстване.
Но ако тези анализи не Ви вдъхват увереност, че шансовете са добри, може да не предприемате рискове и просто да си останете в приелото Ви училище.
Успех и много късмет!

Класирани сме на трето желание, четвърта група сме във въпросното у-ще.
Каква е логиката незная и не разбирам. Нали водещия критерии трябва да е уседналостта. Това ще е игра на нерви и просто ще откача.
Мисля да направя точно така. За сега няма да го записвам, а ще изчакам. Това чакане ще бъде ужасно дълго и травмиращо.
За жалост сме от проблемните райони: Студенски..

# 688
  • СОФИЯ
мама Саня,
Дали може да коментирате дали е законово коректно да има изтрити деца преди класирането?
Никъде в алгоритъма не се споменава, че деца ще бъдат изтривани от списъците преди класирането.
На база кой законнен акт се случва това?

https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/228793-nedovolstvo-sled-prie … 8UBgL7wgU4GWU5YwE
Не се наемам да коментирам. На самото електронно класиране, преди да започне, уточниха че определен брой деца, които са приети в тези училища няма да участват в електронното. В системата е записано това
5. Приемът в паралелките с разширено изучаване на хореография, изобразително изкуство, музика и др. се организира и извършва от директора на училището съгласно графика на дейностите за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община. След всяко класиране директорът или упълномощено със заповед от него лице въвежда приетите деца в ИСОДЗ и ПГУ и I клас до изтичане на срока за записване за съответното класиране.

В новини на сайта на ИСОДЗ е това

Извършен прием в паралелките с разширено изучаване на хореография, изобразително изкуство, музика и др. в 23. СУ, 92. ОУ и 144. СУ - 05.06.2021
Уважаеми родители,
Приемът в паралелките с разширено изучаване на хореография, изобразително изкуство, музика и др. в 23. СУ, 92. ОУ и 144. СУ се организира и извърши от директорите на училищата.

Кандидатурите на приетите в тях деца са изтрити от ИСОДЗ, ПГУ и I клас преди централизираното класиране за първи клас, извършено на 04.06.2021 г., за да се запази основният принцип, че всяко дете може да бъде класирано само в едно училище.

Срокът за записването на приетите в специалните паралелки деца е от 07.06.2021 до 17.00 часа на 11.06.2021 г. в съответното училище.

Списък на приетите деца в 23. СУ

Списък на приетите деца в 92. ОУ

Списък на приетите деца в 144. СУ

Столична община

# 689
Аз до колкото разбрах, родителите не са били уведомени предварително, че са класирани във въпросните паралелки.
Как и защо някой е решил да трие техните кандидатури не ми стана ясно, а това е много важен въпрос?! Утре могат да решат да трият други кандидатури и пак да го съобщят пост фактум!
НЕ е добре цялата тази мазаница, която правят!

Общи условия

Активация на акаунт