Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 324
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
  • СОФИЯ
Аз лично трудно си я обяснявам тази "система", въпреки че вече 25 г. практикувам като юрист.  Подтискайки юриста в себе си, да приемем, че "Системата" е подзаконов НА, приет с решение на СОС. Офиц тълкуване само от органа издал акта = СОС. Никой от нас не очаква такова, но никой и не е поискал. За класирането на близнаци конкретно е само, както правилно е отбелязял epicagotenmoten
8.8. Близнаци се класират заедно над утвърдения брой ученици в паралелката, ако поне единият от тях е приет.
Може да се предположи, че се отнася само до случаите на приет един близнак = класират се и второто/или и трето дете, може да са тризнаци. Ако и двете/трите деца са класирани при електронното завъртане, няма да се приложи  "над утвърдения брой ученици в паралелката"
Това обаче са си мои лични разсъждения и изобщо не претендирам че са правилни.

# 631
Здравейте,
Имам следния въпрос, ще се радвам някой да може да ми отговори. Предварително МНОГО ви благодаря!
Достатъчно точки имаме за 1 училище по адрес и сме 4та група с 5 точки за желаното от нас училище.
За другите училища сме 4та група без никакви точки.
Приети сме във въпросното училище, за което сме 1ва група, но бихме желали да продължим с надеждата да ни приемат в това, в което сме 4та група, с 5т.
Ако сега продължим напред с класиранията, какво става, ако на посл. класиране все пак не сме приети в желаното, а сме се отказали от първото? Можем ли да останем без училище? Какво се случва в този случай?

Много благодаря!
Хубав ден!

# 632
Мисля, че ако не се запишете, където сте приети, губите това място.

# 633
Здравейте,
Имам следния въпрос, ще се радвам някой да може да ми отговори. Предварително МНОГО ви благодаря!
Достатъчно точки имаме за 1 училище по адрес и сме 4та група с 5 точки за желаното от нас училище.
За другите училища сме 4та група без никакви точки.
Приети сме във въпросното училище, за което сме 1ва група, но бихме желали да продължим с надеждата да ни приемат в това, в което сме 4та група, с 5т.
Ако сега продължим напред с класиранията, какво става, ако на посл. класиране все пак не сме приети в желаното, а сме се отказали от първото? Можем ли да останем без училище? Какво се случва в този случай?

Много благодаря!
Хубав ден!
Чисто фактически да останете без училище - не, защото има 1704 свободни места след първо класиране, но със сигурност няма да сте в желаното си училище. Ако не се запишете в училището, в което е прието детето, то мястото се обявява за свободно за следващото класиране. МЯСТОТО НЕ СЕ ПАЗИ!

# 634
Някой с мнения за учителите, които поемат децата в 31 Иван Вазов за първи клас?

# 635
Но може , да се запишете в нежеланото училище и да следите нещата - дали в другото ще отпуснат бройки ,колко деца ще се наредят чакащи за 2-ро класиране,колко места има към 17 ч на края на записването. Ако прецените ,че имате шанс , отписвате се в 17:45 преди да заключат системата , и избирате желаното училище на първо желание и поставяте това в което сте приети и от което се отписвате на 2-ро желание. Така хипотетично ,дори да не се класирате за желаното училище в 4-тя група , ще си се класирате отново на мястото ,което сте освободили .....предвид ,че там сте първа група и вероятно ще ста най-напред в опашката.
Това е малко хипотетично разбира се -не съм наясно точно дали " СИСТЕМАТА" няма да се крашне ,или дали ще позволи да си преизбереж освободеното място ... Щото това упражнение може да продължава и до 6-то класиране Simple Smile Wink факт е че надали ще има много размествания ,тъй като реално допълнителни места от уплътняване и паралелки ще се отпускат ,само в училища ,където реално не стигат местата за 1-ва група ...а не за 4-та...но ако искате все пак ,може да си прецените риска ...

Последна редакция: сб, 05 юни 2021, 15:47 от paulieM

# 636
Но може , да се запишете в нежеланото училище и да следите нещата - дали в другото ще отпуснат бройки ,колко деца ще се наредят чакащи за 2-ро класиране,колко места има към 17 ч на края на записването. Ако прецените ,че имате шанс , отписвате се в 17:45 преди да заключат системата , и избирате желаното училище на първо желание и поставяте това в което сте приети и от което се отписвате на 2-ро желание. Така хипотетично ,дори да не се класирате за желаното училище в 4-тя група , ще си се класирате отново на мястото ,което сте освободили .....предвид ,че там сте първа група и вероятно ще ста най-напред в опашката.
Това е малко хипотетично разбира се -не съм наясно точно дали " СИСТЕМАТ" няма да се крашне ,или дали ще позволи да си преизбираше освободеното място ... Щото това упражнение може да продължава и до 6-то класиране Simple Smile Wink факт е че надали ще има много размествания ,тъй като реално допълнителни места от уплътняване и паралелки ще се отпускат ,само в училища ,където реално не стигат местата за 1-ва група ...а не за 4-та .. и според мен няма да има много размествания ...но ако искате все пак ,може да си прецените риска ...
Няма как да се отпише в 17:45, тъй като записвания/отписвания са до 17:00 часа на 11.06. А за допълнително разкриване на места се оказва трудно - кой и как ще го инициира това отпускане? Аз си мислех, че именно разкриването на места в проблемните училища би облекчило доста родители в мисленето къде ще запишат детето си (поне там където има материална база, за да се случи), но май това е някакъв супер краен вариант.

Последна редакция: сб, 05 юни 2021, 15:51 от R-r-R

# 637
Това е малко хипотетично разбира се -не съм наясно точно дали " СИСТЕМАТ" няма да се крашне ,или дали ще позволи да си преизбираше освободеното място ... Щото това упражнение може да продължава и до 6-то класиране Simple Smile Wink факт е че надали ще има много размествания ,тъй като реално допълнителни места от уплътняване и паралелки ще се отпускат ,само в училища ,където реално не стигат местата за 1-ва група ...а не за 4-та .. и според мен няма да има много размествания ...но ако искате все пак ,може да си прецените риска ...
Няма как да се отпише в 17:45, тъй като записвания/отписвания са до 17:00 часа на 11.06. А за допълнително разкриване на места се оказва трудно - кой и как ще го инициира това отпускане?
Да де - в 16:45 ..но и към този момент ще са ясни местата Wink едва ли не последния момент някой ще се юрне да се записва или пък ..дори да е с онлайн с подпис,пак трябва да има време директора да ти отрази,че си записан и надали ще се чака до последно .

# 638
В секция новини в системата има пост относно приема в паралелките с изобразително изкуство и хореография.

# 639
Няма как да се отпише в 17:45, тъй като записвания/отписвания са до 17:00 часа на 11.06. А за допълнително разкриване на места се оказва трудно - кой и как ще го инициира това отпускане?
Да де - в 16:45 ..но и към този момент ще са ясни местата Wink едва ли не последния момент някой ще се юрне да се записва или пък ..дори да е с онлайн с подпис,пак трябва да има време директора да ти отрази,че си записан и надали ще се чака до последно .
Аз пък мисля, че тъй като е рисковано, всеки ще разчита на шанс в последния момент. Получава се все едно очакваш късмет от лотария. Поне да бяха гарантирали едно училище по район. Нещо ненормално ли има в това? Точно заради промените в правилата "в последната минута" е вероятно по-малко хора да се включат на следващо класиране. От страх!

# 640
Имам e-mail. Но системата май все още е заключена. Не мога да видя какви документи трябват за записване.

# 641
  • СОФИЯ
Документите и заявлението от понеделник, това каза Керезов вчера.

# 642
Тъй като скоро не съм следила приема в детска градина, може ли някой да ми каже там как е в момента - възможно ли е записано дете да продължи кандидатстването за по-предно желание? Не го ли наричаха "кандидатстване за преместване“ и ако да, то някой намира ли логика в изричната забрана това да се случва и с първи клас? Защо толкова настояват местата в училище да бъдат запълнени най-късно до второ класиране?

# 643
  • Върху лъчите на Слънцето.
Двама близнаци заемат само 1 място.
Това не е вярно.
Погледнете т. 8.8 от нормативния акт за централизираната електронна система.
... "ако поне единият от тях е приет"!
Т. е , ако единият е приет, а другия - не, то тогава се "отваря" допълнително място.

# 644
Тъй като скоро не съм следила приема в детска градина, може ли някой да ми каже там как е в момента - възможно ли е записано дете да продължи кандидатстването за по-предно желание? Не го ли наричаха "кандидатстване за преместване“ и ако да, то някой намира ли логика в изричната забрана това да се случва и с първи клас? Защо толкова настояват местата в училище да бъдат запълнени най-късно до второ класиране?
При ДГ няма проблем да си кандидатства детето, въпреки, че е записано някъде. Но според това на кое по ред желание е записано детето, зависи какъв ще е броят допълнителни точки за поредност на желанието. Например ако е прието и записано по 2 желание, в новата подредба за 1 желание ще има +3 точки, за 2 желание няма да са +2 точките,  а +1. Надявам се, че го обясних разбираемо. А по моята логика, забраниха тази опция за училище, защото се усетиха, че така няма да има почти никакви места за второ класиране. Всеки би записал сигурното място и би чакал от някъде място за по-желано училище. Но всеки като се запише и пази, няма от къде да паднат тези свободните места. Но това си е моята логика... Кой знае какво всъщност им е хрумнало...

Общи условия

Активация на акаунт