Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 339
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
Май ще има проблем с децата, които са класирани в хореографското училище извън системата. Доколкото разбирам родителите не са знаели, че по този начин децата не участват в класирането в системата (въпреки, че някои са заявили различно от хореографското училище първо желание).

# 616
  • София
Както се пошегува мъжът ми тази сутрин : "Още търсят начин как да класират правилно децата, на служителите на Сиела Норма"

# 617
Списъците с класираните са качени в системата, към всяко училище.
Може да ги видите. Имейли все още няма.

# 618
Хмм... нещо ми се бъркат нещата. В едно училище има две деца с абсолютно последователни входящи номера и еднакци инициали на Презиме и Фамилия и имат доп. 5 точки - сиреч би трябвало да са близнаци. Всички знаем, че единия близнак влиза над планово. Тоест трябва да бъдат приети 97 човека... списъкът с класирани е 96 Simple Smile Много добра работа на Столична община.

Edit
Прегледах и на други места. Не е само в едно училище. Навсякъде където има поне един близнак не е увеличен броя на приетите с един.

# 619
  • София
Списъците с класираните са качени в системата, към всяко училище.
Може да ги видите. Имейли все още няма.
аз ще отварям шампанското, надявам се повечето да са доволни от класирането, само, че и аз не разбрах какво се случва с тези, които кандидатстват в други училища, извън системата?

# 620
Хмм... нещо ми се бъркат нещата. В едно училище има две деца с абсолютно последователни входящи номера и еднакци инициали на Презиме и Фамилия и имат доп. 5 точки - сиреч би трябвало да са близнаци. Всички знаем, че единия близнак влиза над планово. Тоест трябва да бъдат приети 97 човека... списъкът с класирани е 96 Simple Smile Много добра работа на Столична община.

Edit
Прегледах и на други места. Не е само в едно училище. Навсякъде където има поне един близнак не е увеличен броя на приетите с един.
Това не е ли само в случай че попадат в гранична група?

# 621

Edit

Близнаците влизат често без проблем, защото имат допълнителни точки, което в повечето случаи, е достатъчно. Надпланово ги дописват, ако единият е приет (при жребий), а другият не е имал този късмет. Тогава се увеличава броят на децата в паралелката. Не може да очакваме, че заради всички близнаци, ще има по едно допълнително място за другите деца.

# 622

Двама близнаци заемат само 1 място.

Последна редакция: сб, 05 юни 2021, 11:54 от epicagotenmoten

# 623
Това не е вярно.

# 624
Това не е вярно.
Погледнете т. 8.8 от нормативния акт за централизираната електронна система.

# 625
Това не е вярно.
Погледнете т. 8.8 от нормативния акт за централизираната електронна система.
Точно така го пише там, класират се двамата / над утвърдения брой/ , "ако поне единият е приет"

# 626
Да, гледам го. Това е т. 8.8, която систематично се тълкува след тези преди нея, а именно т. 8.6 и т. 8.7. Което означава, че да се стигне до разглеждането на казус по т. 8.8, трябва да са налице предходните. Тоест да има повече желаещи, отколкото са свободните места, да е теглен жребий и едно дете с късмет да е близнак. Едва тогава вторият близнак ще бъде приет на допълнително място.
Ако местата са достатъчно за деца с повече точки, до жребий в съответната група не се стига. Това е логиката на нормативните актове, дори и да не се харесва.

# 627
Макар и малките ми познания по право (само 2 години) съм убеден, че не работи така това, което вие казвате. 8.1, 8.2 и тн. Това е изброяване. 8.1 не е над 8.5 примерно.
Ако беше, защо досега в училищата се приемат и двамата близнаци, като единият е с надпланов прием независимо коя група е.

# 628
Дъщерята на моя колежка е приета в едно национално училище и в училището и по район. Ще запишат детето в националното и освобождават място в другото, където влязоха с жребий и има много неприети деца от първа група.

# 629
Да, гледам го. Това е т. 8.8, която систематично се тълкува след тези преди нея, а именно т. 8.6 и т. 8.7. Което означава, че да се стигне до разглеждането на казус по т. 8.8, трябва да са налице предходните. Тоест да има повече желаещи, отколкото са свободните места, да е теглен жребий и едно дете с късмет да е близнак. Едва тогава вторият близнак ще бъде приет на допълнително място.
Ако местата са достатъчно за деца с повече точки, до жребий в съответната група не се стига. Това е логиката на нормативните актове, дори и да не се харесва.

Напълно съм съгласна, че важи само за близнаците, които са на лотария.
То иначе си представете, че за едно училище с обявени 25 места катдидастват 10 двойки близнаци (които заемат първите 20 места, защото имат най-много точки) и остават 5 за останалите след тях с по-малко точки.
В другия случай ще трябва да приемат 10 деца близнаци, 15 деца от останалите след тях с по-малко точки и допълнително трябва да приемат и 10 деца надпланов прием!!!!, което е просто обсурдно да направят клас с 35 деца.
Т.е. ако му стигат точките детето си заема редовното място, ако обаче се стигне до лотария и единия близнак извади късмет, то другия се облагодетелства покрай него.

Последна редакция: сб, 05 юни 2021, 13:06 от ANNAFACE

Общи условия

Активация на акаунт