Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 495
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
Аз миналата година записах сина ми в приетото училище и подадох документи и за трето класиране в по-желаното. Беше приет и прехвърлен в новото. Много други деца също. Та така се процедира.
Успех!
Ако дете е прието в училище, в което е първа група, но иска да кандидатства за училище, в което е четвърта, какво трябва да направи? Трябва ли да се запише там, където е прието и да заяви желание за участие за второ класиране? Или не трябва да се записва, за да може да участва?
Може да бъде записано и след това да участвате на второ/трето класиране. Ако се класирате тогава в даденото, си дърпате документите от училището, в което сте записани и отивате в новото.

epicagotenmoten бихте ли сподели къде точно прочетохте тази информация?!?
Мисля, че нещо бъркате приема след 7-ми клас и този за 1-ви клас.
За приема след 7-ми клас има изрична наредба, която е на национално ниво https://www.lex.bg/en/laws/ldoc/2136904663
Това с класирането, записването на дете и участването му в последващо класиране е описано чл. 66, чл.67, 68...
За приема за 1-ви клас има наредби и графици обявени при РУО-София https://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2021/04/%D0%93%D1% … D0%B0%D1%81_1.pdf и https://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2021/03/%D0%A1%D0% … B%D0%B0%D1%81.pdf, в които и дума няма описано подобно записване/отписване и пазене на място за второ класиране.
Ясно е казано - класиран си по 5то желание, уведомен си, твоя воля дали да се запишеш или да участваш в следващо класиране.
Ако се запише - супер, оставаш да учиш там, но не участваш в друго класиране
Ако не се запише, мястото се овобождава, обявява се като свободна бройка за следващо класиране и вече родетеля може да пренареди желанията, да ги остави същите, негова воля и ще участва с тях за следващото класиране.
Ако наистина процедурата е различна от тази, моля да кажете къде точно го четете това, за да се запознаем, защото това е от голямо значение как ще нареди човек желанията си

# 211
  • София
Да, поне минали години, преди да има система беше така . Класираш се и се записваш на 1во класиране, но подаваш документи че участваш на 2ро 3то класиране в друго у-ще; Би трябвало системата да го допуска и сега.
После ако се класира детето, се изтеглят документите и се записва в другото у-ще.
Но трябва да се заяви , че ще участваш във 2ро 3то класиране
Съвсем по принцип говоря,  че така трябва да бъде,  и че системата сигурно го позволява.
Иначе няма никаква логика, всеки ще си  запише детето на 1во класиране и няма да рискува...

# 212
# 213
Аз миналата година записах сина ми в приетото училище и подадох документи и за трето класиране в по-желаното. Беше приет и прехвърлен в новото. Много други деца също. Та така се процедира.
Успех!
Трето класиране, директорско пето класиране според мен са съвсем друго нещо. Питам за първите две класирания.
Приемат ме на 10то желание. Обаче искам да се пробвам за по-предни каква е процедурата? Не намирам никъде описано за жалост точно и ясно както е за 7ми клас Sad
И ако хипотетично всички 10 хилидя и отгоре кандидат-първолаци се "запишат" и подадат документи да участват за второ класиране то няма да има обявени свободни места, защото те ще са ги заели...
Нещо много ми е мътно.. Може ли като се намери някъде публична информация за това да я споделите, че времето минава и ей сега ще дойдат класиранията.

Geruska може ли линк към този документ? Да се прочете целия, а не само извадки от него. Благодаря

# 214
Записах сина ми в училището, което го прие на първо класиране. И на второ кандидатствах, но не го приеха, затова подадох и за трето, тогава беше приет и преместен. Споделям, за да съм от помощ.
Успех!
Трето класиране, директорско пето класиране според мен са съвсем друго нещо. Питам за първите две класирания.
Приемат ме на 10то желание. Обаче искам да се пробвам за по-предни каква е процедурата? Не намирам никъде описано за жалост точно и ясно както е за 7ми клас Sad
И ако хипотетично всички 10 хилидя и отгоре кандидат-първолаци се "запишат" и подадат документи да участват за второ класиране то няма да има обявени свободни места, защото те ще са ги заели...
Нещо много ми е мътно.. Може ли като се намери някъде публична информация за това да я споделите, че времето минава и ей сега ще дойдат класиранията.

Geruska може ли линк към този документ? Да се прочете целия, а не само извадки от него. Благодаря

# 215
Момичета, нашето училище по първо желание предлага две езикови паралелки, има ли къде да се  попълни коя е предпочитаната паралелка?

# 216
.
Спомням си, че се беше заговорило как ще става кандидаствснето в училишата, където има паралелки с различни избираеми учебни часове. Вчера от СО са обявили, че от 23.04 в системата ще има такава възможност за избиране на предметите.

# 217
В системата за кандидатсктване са посочили в съобщение , че изборът на вид паралелка , ще бъде само "индикативен" и разпределението на приетите деца по паралелки , ще става по усмотрение на директора.
В общия случай и минали години беше така - само заявяваш някакви предпочитания /желания, ама дали детето ще попадне там ,зависи от директора.
Хубаво щеше новата система да поддържа и класиране по паралелки , ама нали трябва нещо да дооправят следващите 15 години Simple Smile Simple Smile Simple Smile

!!!!! За всички, които искат да продължат да участват с кандидатстването на 2-ро и 3-то класиране , имайте в предвид , че реално между обявяването на свободните места и заключването на ситемата имате един час,за да нередите/добавите  желанията си! ( на 11.06 от 17 до 18ч)
Ето го графика : https://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2021/04/%D0%93%D1% … D0%B0%D1%81_1.pdf

В този смисъл , когато се обявят свободните места в 17:00ч , хипотетично ще можете да заявите/изберете наново училища , в които искате да се пробвате ( има шанс да речем да стигнат до 4-та група и съседен район и са обявили 10 свободни места) ,но системата може да е отново претоварена , а може и да не може въобще да позволява да се добаввят нови кандидатури.
До този момент на мен не ми е ясно , какво точно ще се случи след първо класиране и дали ще може да редиш кандидатури и докато текат записванията ( без да е ясно дали има свободни места или не ), за това съветът ми към всички , е да редят желанията си наистина според това, кое училище е най-желано , без значение дали към даден момент има шанс или не ...т.е. ако има прилежащо училище , което обаче не искате   , го сложете на 3-4-8 място и преди него изгредете всички по-желани ...така според Минчева , би трябвало автоматично да продължите на 2-3 -5 класиране , като на всяко класиране се търси възможност да бъдетет класирани на по-високо желание . При все това, че мястото ви в прилежащото се пази, защото сте записани.

# 218
Здравейте. Може ли да попитам за моя приятелка - в кой случай са повече точките - при кандидатстване в училище по прилежащ район, на този адрес детето е живяло винаги (104-то) или с допълнителен критерий брат до 12 години в съседно училище (73-то)? В системата излизали само 5 точки за критерия за по-голям брат. Благодаря за помощта.
В систеамата за прием точките почти нямата значение. Първо се класират всички деца , които са в 1-ва група, после във 2-ра , и след това надолу. Приятелката ви трябва хубаво да погледне , защото ако детето има по-голям брат до 12 години , то в 73-то училище също трябва да попадат в 1-ва група. Т.е. това са малкото случаи , в които дете има 2 училища, в които попада в 1-ва група.
Точките , ако има такива се интерпретират , само в съответата група ...например , ако класирането стигне до 3-та група, но има по-малко места, отколкото кандидати ...то тогава , ще се приемат децата с повече/допълнителни точки. Тогава , ако дете има брат в същото училище, но е НАД 12 години, то детето ще има допълнителни точки ( +5) , но ще си е в съответната група по адрес ( обикновено 4-та група + точки за съседен район напр.).

# 219
  • София
Благодаря за отговора. Разгледах скрийншотове и си изясних нещата. Реално всичко си е същото, както преди 3 години, но е автоматизирано. С първа група и 5 точки детето си влиза от раз в 73-то. Влиза и в 104-то, но решихме да го изтрием, защото няма смисъл.

# 220
Аз да попитам - за първа група - адрес в прилежащото училище, полагат ли се някакви точки, или просто е 0, но си в тази група?

# 221
Аз да попитам - за първа група - адрес в прилежащото училище, полагат ли се някакви точки, или просто е 0, но си в тази група?
Ако не отговаря на други критерии  - да ще е с 0 точки , но все пак в 1-ва група  ( дават се точки за ПГ в същото училище, брат/сестра над 12год. - има и доста социални критерии май , многодетни и т.н. ) .
Още един непоискан съвет - ако случайно , деца , които са в 1-ва група( даже и от 2-ра мисля ) , не успеят да се класират в прилежащото училище , то имате право да подадете молба към РИО за разкриване на нова паралелка.

# 222
  • София
Успех!

Права си, че можеш да не се запишеш на първо класиране и на второ пак да кандидатстваш в училището по район. В такъв случай единствено, ако някъде в училището по район си приет чрез жребий, има смисъл да се запишеш на първо класиране. Защото може втория път да нямаш късмет. Но не са много такива училища.

# 223
Здравейте, не ми я ясно следното - в момента в списъка с чакащи виждам децата с равни точки по азбучен ред. Първите места - ясно, ще се заемат от децата първа група и допълнителни точки. Остават другите - първа група и 0 допълнително точки. Те са доста повече от оставащите свободни места. за тях томбола ли се прави или значение има и друго, което ми е убягнало от правилата (ясно, че не както са по азбучен ред, защото децата с Я все няма да се класират Simple Smile  )

# 224
Това е от наръчника за кандидатстване....има го официално качен в системата: https://ivanvazov.com/wp-content/uploads/2020/04/UserGuide-Famil … FirstGrade1.5.pdf

Общи условия

Активация на акаунт