Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 491
  • 738
  •   1
Отговори
# 240
А каква е гаранцията, че като са първа група, всички искат да влязат в съответното училище? Примерно, аз съм го наредила като второ желание (не че по първо желание, където сме четвърта група, ще ни огрее). Но е много тъпо това да не се вижда по кое желание кандидатства детето. Освен ако директорите нямат опция да го видят това нещо.

# 241
Няма гаранция естествено, но и наистина няма как да разберем без поредност на желанията...
Просто има училища, които са почти единствена опция за много голям район и положението е страшно✌️

# 242
Както има и такива, които се водят по-елитни.

# 243
Нашият случай не е "елитен"...
Но има обявени 168 места, ако се добавят 14 над-прием - стават 182.
В момента има 180 деца в първа група и 8 във втора с допълнителни точки...
Как ви се струва шанса за децата от втора група?
Все пак има повече от месец да се добавят кандидатури 🤕

# 244
Като не е ясно тези 180 деца първа група дали всички искат да бъдат в това училище, няма как да се прецени какъв е шансът на тези от втора група. Някой беше публикувал някъде списъци от преди няколко години със свободни места след трето класиране. В училището, за което в момента се борим даже имаше незапълнени бройки. А сега като гледам списъка с чакащите, направо се плаша. Не знам толкова много деца ли има набор 2014 или просто картинката не е ясна.

# 245
  • София
irchick , моят опит от предишни години показва, че около 15% от децата не се записват на 1во класиране и освобождават място, това съвсем на око и най-общо. Да,  ама във вашият случай това са около 16-22 деца, от 168 общо. Тези дето ги "уплътняват" отгоре, според мен няма да е през системата ( или така стана в нашето у-ще, официално си бяхме 24 деца в класа до 15 септември когато узнахме че сме 26 деца , как? , не знам  Grinning нямаше никакви списъци с 26 деца ) . Това пак на база предни години. Та официално ще се приемат точно 168 деца, така смятам. И ако още от сега са 180 деца първа група , а до края на периода станат 200 деца първа група, то шанса ви във втора група не е голям, Това съвсем по-принцип
Освен ако, както казваш, училището не е желано и ако много деца се запишат в някое съседно по-добро училище по 1во желание ( например) . Но ти можеш да видиш списъка и по номер на децата от списъка , (ако ти се занимава с това), да "прецениш" какъв е шанса да се запишат други деца в съседно "по-елитно" у-ще.

Последна редакция: чт, 22 апр 2021, 18:45 от Cabo San Lucas 40

# 246
Cabi San Lucas, благодаря за коментара 💐 Беше ми интересно да прочета наблюдение скорошно.
Лошото е, че съседните училища не блестят с нещо повече... Напротив... А по-далечни и по-желани ще да са някои от най-спряганите за Топ 🥴 Т.е. възможно е да е доста труден приема там и да си останат в нашето и да не се стигне до втора група изобщо 🤕

# 247

Още един непоискан съвет - ако случайно , деца , които са в 1-ва група( даже и от 2-ра мисля ) , не успеят да се класират в прилежащото училище , то имате право да подадете молба към РИО за разкриване на нова паралелка.
В училището за което кандидатства детето ми още от сега 1ва група е повече от обявения план-прием...
Директора ще подаде за над-прием, т.е. запълване на паралелките до 26-27 деца и по този начин (ако се запази опашката в сегашния й вид) ще влязат всички от 1ва група.
На кой етап може да се подаде молба към РИО? И сигурно ли е за втората група, че има право да иска още една паралелка? Къде да търсим разписано това?
Благодаря за "непоискания съвет" 💐
Честно да си кажа , само съм слушала за тази възможност - в интервюта на Чобанов/Минчева, още при въвеждането на тези правила, се кълняха, че прилежащият  район на дадено училище е съобразен спрямо броя на децата в 1-ви клас ( по справки на ЕСГРАО) и че няма да остане нито едно дете от 1-ва група извън определеното му училище.
Аз лично наблюдавам едно близко училище, и тъй като има много кандидати за него в 1-ва група, 3-та поредна година му режат адреси от прилежащия район и ги "зачисляват" към не толкова близки училища Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Тогава ( преди 3-4 години ?????) , също и Кастрева се кълнеше, че ще се разкриват нови паралелки където училищата не могат да поемат всички деца от прилежащия район .
В този смисъл , ако е възможно пуснете запитване/жалба /молба към РИО , още сега . Докато я разгледат , ще мине поне 2-3 седмици. Много е вероятно само ако наистина има много некласирани от първа група след 1-во класиране , чак тогава да издадат предписание за нова паралелка ( но предвид, че някои училища с двусменен режим нямат свободни стаи, не знам как ще се получи). Т.е. ще ви кажат да се успокоите и че ще има места , и ще се надяват след 1-во класиране детето ви да бъде прието и да спрете да ги занимавате , както и повечето дето са заявили , че са 1-ва група да са излъгали и :
1. Да бъдат преместени автоматично в правилната група .
2. Да бъдат дисквалифицирани и допуснати за участие за 2-ро класиране ( може дори да не им разрешат да се пробват в същото училище).
Малко вероятно е чак сега , тепърва да променят прилежащи райони, и ако наистина внимателно са си направили районирането и са предвидили мястно за вички деца от 1-ва и 2-ра група, то тогава наистина е възможно повечето родители умишлено или по невнимание са подали грешно данните за уседналост и после при засечките това да лъсне и места да има. Системата още не е ясно как точно работи Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 248
  • София

Още един непоискан съвет - ако случайно , деца , които са в 1-ва група( даже и от 2-ра мисля ) , не успеят да се класират в прилежащото училище , то имате право да подадете молба към РИО за разкриване на нова паралелка.
В училището за което кандидатства детето ми още от сега 1ва група е повече от обявения план-прием...
Директора ще подаде за над-прием, т.е. запълване на паралелките до 26-27 деца и по този начин (ако се запази опашката в сегашния й вид) ще влязат всички от 1ва група.
На кой етап може да се подаде молба към РИО? И сигурно ли е за втората група, че има право да иска още една паралелка? Къде да търсим разписано това?
Благодаря за "непоискания съвет" 💐
Честно да си кажа , само съм слушала за тази възможност - в интервюта на Чобанов/Минчева, още при въвеждането на тези правила, се кълняха, че прилежащият  район на дадено училище е съобразен спрямо броя на децата в 1-ви клас ( по справки на ЕСГРАО) и че няма да остане нито едно дете от 1-ва група извън определеното му училище.
Аз лично наблюдавам едно близко училище, и тъй като има много кандидати за него в 1-ва група, 3-та поредна година му режат адреси от прилежащия район и ги "зачисляват" към не толкова близки училища Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Тогава ( преди 3-4 години ?????) , също и Кастрева се кълнеше, че ще се разкриват нови паралелки където училищата не могат да поемат всички деца от прилежащия район .
В този смисъл , ако е възможно пуснете запитване/жалба /молба към РИО , още сега . Докато я разгледат , ще мине поне 2-3 седмици. Много е вероятно само ако наистина има много некласирани от първа група след 1-во класиране , чак тогава да издадат предписание за нова паралелка ( но предвид, че някои училища с двусменен режим нямат свободни стаи, не знам как ще се получи). Т.е. ще ви кажат да се успокоите и че ще има места , и ще се надяват след 1-во класиране детето ви да бъде прието и да спрете да ги занимавате , както и повечето дето са заявили , че са 1-ва група да са излъгали и :
1. Да бъдат преместени автоматично в правилната група .
2. Да бъдат дисквалифицирани и допуснати за участие за 2-ро класиране ( може дори да не им разрешат да се пробват в същото училище).
Малко вероятно е чак сега , тепърва да променят прилежащи райони, и ако наистина внимателно са си направили районирането и са предвидили мястно за вички деца от 1-ва и 2-ра група, то тогава наистина е възможно повечето родители умишлено или по невнимание са подали грешно данните за уседналост и после при засечките това да лъсне и места да има. Системата още не е ясно как точно работи Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Разриването на нова парлелка е възможно само ако училището има стаи за целта. Ако няма свободна класна стая, в която да приеме още един клас, то няма физическа възможност да се разкрие още една паралелка и остава вариантът да се натъпчат децата от 1-ва група в класове по 26+, 28+, 30+ деца в зависимост колко деца от първа група са останали под чертата на първо класиране.

# 249
  • СОФИЯ
И целодневното обучение къде отива. Поне за 1 клас трябва да осигурят съответни помещения. Друг е въпросът дали всички ще искат да ползват.

# 250
  • София
Сигурно сте коментирали, но съм изпуснала. Днес отварям системата за пореден път и се вижда под самото у-ще, като списък с табове за  Математика, БЕЛ , Английски.... Целодневно, Полудневно... Това се избира  отсега или как?  С натискане на таб? .. Опитах, мога да макрирам всички едновременно Thinking Като избор на профил на паралелка Thinking Мога ли да не избера? То аз искам да си избера Г-жата ( тази на каката)

# 251
  • София
Здравейте, имате ли представа какво се случва в системата- бях си подредила кандидатурите на детето още преди 19 април, като влязох и на 20 април да проверя, всичко беше ОК. Днес влязох да разгледам колко са децата цъкнах на профила и нямаше нито една кандидатура запазена. Започнах отново да ги нареждам, и още на първата системата заби и дотам.
Говорих и с други приятелки, които кандидатстват, същото е и при тях.
Какво мога да направя и защо се трият кандидатури?

# 252
Здравейте, имате ли представа какво се случва в системата- бях си подредила кандидатурите на детето още преди 19 април, като влязох и на 20 април да проверя, всичко беше ОК. Днес влязох да разгледам колко са децата цъкнах на профила и нямаше нито една кандидатура запазена. Започнах отново да ги нареждам, и още на първата системата заби и дотам.
Говорих и с други приятелки, които кандидатстват, същото е и при тях.
Какво мога да направя и защо се трият кандидатури?

И аз бях въвела кандидатурите преди 19.04. в някакъв момент бяха изчезнали на самия 19, после видях заключена система. Може би се случва когато ъпдейтват нещо, защото сега са ок. Вижда се и допълнителните опции. сега видях иконката на бутона за критерии и кандидатури е променена.

И на мен ми дава да отбележа няколко от допълнителнит опции, не зная на какъв принцип ще определя директора, ако има отбелязано 2 различни езика, където е останало място?

# 253
  • София
Защо само деца от 1 група не трябва да останат неприети? Трябва за всички деца в прилежащия район да има места, независимо дали са 1, 2 или 3 група. Особено с това, че само едно училище се води прилежащо по адрес. Не знам колко са тези проблемни училища, май основно в Лозенец са съсредоточени, но за тях може да се направи някакъв компромис и да има поне 2 прилежащи училища.

# 254
А ако точките стигат за прием в две (или повече) училища детето е прието в двете училища и си избираме, така ли?

Общи условия

Активация на акаунт