Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 574
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
Ако училището от 1-ва група ми е второ желание, а това от 4-та група първо желание, за кое училище ще ме класират първо?
В четвърта група за училището,което желая има около 100 деца, като грубо има оставащи бройки около 30(след 1,2 и 3-та група).От тези 100 деца около 10 са с повече от 5 точки от мен, тоест остават приблизително 20 места- за децата с 5 точки и с 0 точки. От тези с 5 точки около 10 сме с първо желание. При тази ситуация влизаме ли на първо класиране в училището,което ми се пада 4-та група?
Ами вие толкова добре сте го сметнали,че не знам защо се чудите ...Да ,влизате по първо желание в училището в което детето е 4-та група ....но при условие ,че не се появят много кандидати в последния момент, които да ви изпреварят ...и че алгоритъмът на великата система работи ,както трябва Wink

# 376
Ако училището от 1-ва група ми е второ желание, а това от 4-та група първо желание, за кое училище ще ме класират първо?
В четвърта група за училището,което желая има около 100 деца, като грубо има оставащи бройки около 30(след 1,2 и 3-та група).От тези 100 деца около 10 са с повече от 5 точки от мен, тоест остават приблизително 20 места- за децата с 5 точки и с 0 точки. От тези с 5 точки около 10 сме с първо желание. При тази ситуация влизаме ли на първо класиране в училището,което ми се пада 4-та група?
Ами вие толкова добре сте го сметнали,че не знам защо се чудите ...Да ,влизате по първо желание в училището в което детето е 4-та група ....но при условие ,че не се появят много кандидати в последния момент, които да ви изпреварят ...и че алгоритъмът на великата система работи ,както трябва Wink
Чудя се ,защото когато чета наредбата, там основен критерий при класирането са поредността на групите, след това точките. Нищо не пише за желанията...

# 377
  • София
Чудя се ,защото когато чета наредбата, там основен критерий при класирането са поредността на групите, след това точките. Нищо не пише за желанията...
Желанията са критерий дотолкова, доколкото системата се опитва да класира всяко дете по максимално високо негово желание. Ако успее да го класира по първо желание, не се опитва да класира детето по следващите желания. Но системата, ако се стигне до четвърта група в дадено училище, няма да върти на жребий само децата от 4-та група, които са посочили въпросното училище като първо желание, а ще върти децата от 4-та група с еднакъв брой точки, които не са класирани по по-горно свое желание. Т.е. ако вие сте 4-та група с 5 точки и първо желание в училище Х можете да бъдете на жребий с дете, което е в 4-та група с 5 точки и 10-то желание в училище Х, ако по никое от предишните му 9 желания това дете не е прието. Ако е прието по някое от предходните му желания (от 1-во до 9-то), въпросното дете с 10-то желание в училище Х няма да ви е конкуренция при жребия, тъй като системата може да го класира по негово по-горно желание.

# 378
  • София
Може ли да ми отговорите критерият брат/сестра до 12 години, навършени към момента на класирането или в годината на кандидатстване, как го отчитат сега? От ИСОДЗ не ми отговарят... Благодаря!

# 379
  • Sofia
Може ли да ми отговорите критерият брат/сестра до 12 години, навършени към момента на класирането или в годината на кандидатстване, как го отчитат сега? От ИСОДЗ не ми отговарят... Благодаря!
Гледа се набора, а не моментът на кандидатстване. Ако детето навършва 12г в годината на кандидатстване за 1-ви клас на по-малкото, вече не попадате в 1-ва група, а получавате само точки.

# 380
  • София
Годината. Само че детето трябва да навършва 13, а не 12 както е написано по-горе, за да не попаднете в 1 група.

# 381
  • София
Може би сте го коментирали, но аз не видях, затова се извинявам за спам-а, но докога е заключена системата? Видях, че е минало класирането, но все още е заключена...
Малко офтопик или не съвсем: Мама Саня, мернах те в репортажа на БНТ преди малко, по темата за класиранията, стахотна си, пожелавам ти все такава енергия и за ребром въпроси, но от друга страна, не чух да се получиха конкретни отговори от Боршич, лъжа ли се? Simple Smile

# 382
Здравейте, от графика с дейностите правилно ли разбирам, че след записването на класираните и елиминиране им от системата, имаме 1 час - от 17до 18 на съответния ден да наредим отново кандидатурите? Или те не се изтриват от профила, ако детето не е класирано и си остават подредени по същия начин.
Не знам дали се изтриват кандидатурите, но в този 1 час могат да се пренаредят. Малко е тъпо само 1 час, защото представете си в рамките на 1 час колко трафик ще се генерира и има опасност да крашне сайта.

Точно това ми е притеснението - сигурно почвечето деца ще се класират, но все пак ще има доста опити за влизане почти едновременно.
Благодаря, да се надяваме, да е наред

Сега пак гледам този график, може би да се тълкува и като 2 две отделни дейности. Краят на записване на деца си е до 17 ч. - нали се ходи в съответното училище. Отделно пък заключват в системата в 18ч. и за второ класиране се редят кандидатурите между обявяването на първо класиране и 18 ч на 11 юни, ?? а не само този 1 час,
Някой със сигурност да може да каже ?

# 383
Сега пак гледам този график, може би да се тълкува и като 2 две отделни дейности. Краят на записване на деца си е до 17 ч. - нали се ходи в съответното училище. Отделно пък заключват в системата в 18ч. и за второ класиране се редят кандидатурите между обявяването на първо класиране и 18 ч на 11 юни, ?? а не само този 1 час,
Някой със сигурност да може да каже ?
Предполагам, че няма как да се редят кандидатури в периода на записване, защото се има в предвид, че трябва да се освободят места, за да се пускат кандидатурите. Причината за това, според мен е, че в самата система комисията по приема отбелязва кои от приетите деца са записани. И трябва да бъдат елиминирани незаписалите се деца от списъците и чак тогава да се пускат кандидатури.

Искрено се надявам да не е така, защото си направих труда да погледна горе-долу дали ще работи сайта при голяма натовареност след излизане на списъците за приема в детските градини. Сайтът зареждаше бавно. Таман те пусне в началната страница и като цъкнеш някъде другаде - сайтът те изхвърля или не ти приема "заявката". Тоест в рамките на 1 час ще бъде генериран много трафик към сайта, което ще доведе до хаос в реденето на кандидатурите.

Редакция: Към 19:30 - един час и половина след обявяването на списъците, не осъществявам връзка със сайта на ИСОДЗ, ПГУ и 1 клас.

# 384
Т.е. дори да е възможно да редиш кандидатури по време на записването , то няма да се знае дали в избраните училища,въобще има свободни места за 2-ро класиране. А ако разчиташ , на това в 17:00 да отвориш системата и да видиш дали в някое по-желано училище са останали места за да го добавиш - надали въобще ще успееш да влезнеш в системата ...та не разчитайте и на тази опция. Редите наистина най-желаните училища най-напред и стискате палци.
Т.е. сега системата не може да поеме всички родители на приети деца, които влизат за да търсят какви документи трябва да предоставят и да се убедят ,че са приети , така ли? Нали все още се  праща е-мейл на всички - за първо класиране поне ,така беше преди?

# 385
  • София
На мейла изпращат дали е прието детето и по кое желание. За документи те препраща към сайта.
Понеже сега се вълнувах за ясла, а се подготвям и за първокласник, определено ми направи впечатление колко е бавна системата. Зарежда изключително бавно, ако въобще го направи. Дано направят нещо, че ще се озорим другия месец.

# 386
За да се направи сайтът да работи под висок трафик, трябва да се вземат по-издържливи сървъри. А преместването на сайт с голяма база данни изисква минимум 48 часа Grinning.
Молим се всичко да е наред при излизането на класирането и при подреждането за второ класиране.
Т.е. дори да е възможно да редиш кандидатури по време на записването , то няма да се знае дали в избраните училища,въобще има свободни места за 2-ро класиране. А ако разчиташ , на това в 17:00 да отвориш системата и да видиш дали в някое по-желано училище са останали места за да го добавиш - надали въобще ще успееш да влезнеш в системата ...та не разчитайте и на тази опция. Редите наистина най-желаните училища най-напред и стискате палци.
Абсолютно така.
Не съм сигурен обаче дали училищата трябва да публикуват списъците си в официалните сайтове. Лично аз смятам, че трябва да бъдат публикувани и там.

# 387
Системата продължава да е заключена. Имате ли представа дали ще я отключат или ще остане така до 27.05 докато се записват за градините?

# 388
Системата продължава да е заключена. Имате ли представа дали ще я отключат или ще остане така до 27.05 докато се записват за градините?
Системата вече трябваше да бъде отключена. Да не говорим, че не трябва изобщо да бъде заключвана за първи клас... Ако продължи да бъде заключена до 27.05 то тогава ше има недоволство от страна на родители...

# 389
  • София
Срокът за записване за детски ясли и градини изтича на 28.05., ако не я отворят до 27 няма как родителите да видят какви документи им трябват.. изобщо положението е да ти умре коня...

Общи условия

Активация на акаунт