Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 547
  • 738
  •   1
Отговори
# 405
Същият алгоритъм беше и при детските ясли/градини. Ако едно дете се е класирало по първо желание, не участва в класирането за второ-трето желание. В томбола за второ-трето желание не би трябвало да участва, ако е прието по първо.

А имате ли представа коя е фирмата-изпълнител на системата, от чисто любопитство?
Алгоритъмът няма нищо общо с този за ДГ ...

Алгоритъмът приличал на този за седми клас - но там няма групи,точки

...та пак ми идва много ,много сложен.

Щом казваш ...

В някои училища, в които съм гледала, първа, втора и трета група влизат всички (редно е), които са заявили това училище като първо желание, а от четвърта влизат всички с повече от 5 точки и томбола ще се тегли между тези, които са само с 5 точки, т.е. деца, живеещи в съседен на училището район, и са заявили училището като първо желание. Още на първо класиране.
О, има училища в които и деца от втора група нямат шанс, камо ли 4-та.

# 406
  • София
При нас в желаното училище само децата в 1ва група са 20 повече от обявените места. В училището по район също 1ва група са повече от местата. Та се чудих какво да правим и тъй като нещо алгоритъма не ми е ясен, реших да сложа на първо желание училището по район (в случай, че първо започнат да класират децата, който са 1ва група с първо желание). Знам, че не би трябвало да е така, но някак си нямам вяра на новата система 😔

# 407
Най-трагично е положението в община Студентска. Изгрев, Триадица и Витоша са другите общини със сериозен недостиг на места.Из центъра масово ще влизат деца от 4-та група.
След над 10 000 неприети деца и детски градини и провал на планирането на местата за първи клас, струва ми се трябва да валят оставки.

# 408
Та се чудих какво да правим и тъй като нещо алгоритъма не ми е ясен, реших да сложа на първо желание училището по район (в случай, че първо започнат да класират децата, който са 1ва група с първо желание). Знам, че не би трябвало да е така, но някак си нямам вяра на новата система 😔

Точно така би трябвало да става - първо се класират децата от първа група с първо желание. Ако дадено дете не влезе по първо желание, би трябвало системата да го класира по 2-ро или следващо желание. Но за второ и следващо класиране може да останат свободни места по първото желание и да се класираш. Затова  аз бих те посъветвала (нека се изкажат и по-опитните в системата), да си сложиш най-желаното училище като първо желание, пък това, в което е сигурно влизането - на следващо. Така ще си гарантираш място в сигурното училище, пък ако изпадне място в по-желаното на второ-трето класиране, ще си преместиш документите.
Поне аз така съм разбрала системата, но не твърдя, че е вярно.

Аз писах за училища в центъра, където и с 5 точки за съседен район деца имат шанс да влязат. Но има, пак в центъра, които могат да останат и с незаети места. Зависи от училището.

# 409
  • София
Това трябва да е логиката според мен, но в училището по район са 112 деца от 1ва група и 96места и се притеснявам, че ако го сложа на 2ро място, шансът да останем на жребии е по-голям. А в желаното училище пак са повече от 110 деца 1ва група при 96 места и няма да имаме шанс на първо класиране.

# 410
А има ли сред тези деца в първа група такива, за които това училище е 2-ро желание?
Според мен разликата в бройките между 96 и 112 не е голяма и е много вероятно да приемат всички, с увеличаване на бройките в паралелките или с разкриване на нова паралелка.

# 411
А тази томбола с деца с с равни точки не се ли осъществява в рамките още на първото класиране. Част от тях им второ или ниско желание. Евентуално те биват класирани по тяхното първо желание и пак в хода на първото класиране се приемат повече деца от тези с еднакви точки. Или това остава за второ класиране?

# 412
По пътя на логиката би трябвало да е така - децата от първа група с 2-ро и следващо желание, ако се класират по първото си желание, би трябвало да освобождават място във въпросната първа група за следващи деца. Дали е така, дали ще сработи - не мога да кажа.

# 413
  • София
Според мен зависи кое е училището посочвно на 1во желание и какъв е шансът за прием там, но няма как да знаем. Нашето желано училище е 104то и в момента там вечв са станали 116 деца от 1ва група, от които около 20 са го посочили като 2ро желание, тоест очаквам на 1во класиране местата да се заемат от 1ва група. Училището ни по район е 73 и там са 114 деца от 1ва група и пак около 20, които не са го посочили за първо желание. Ако наредя 104то на първо желание, то от сега е ясно, че нямаме шанс за първо класиране, а в 73то нещата ще са на жребии.Затова в момента ми се струва по-сигурно да заложа на 73то за първо желание (най-вече да не се окаже, че ако е второ желание, ще сме ни смята алгоритъма след тези с първо желание).

# 414
  • София
BellaMoma, защо бихте предпочели 104-то пред 73-то?

# 415
  • София
В 104тп имам много добри отзиви за учителския колектив тази година,  училището е до 7ми клас и първи клас са в отделна сграда, имаше и ден на отворени врати, така че имам някаква представа. За 73то нямам никаква информация освен славата, която му се носи на добро и желано училище и че там програмата на децата е много натоварена. Детето ми е по-чувствително и си представям, че 104то повече ще му пасне на темперамента, но може би това е защото имам визуална представа за училището и учителите и имам отзиви от познати. Всички ми казват, че съм луда да не предпочета 73, но като нямам информация от първа ръка, не ми е спокойно. Но така или иначе се настройвам, че май в 73то ще бъдем приети и за 104 нямаме шанс (няма да се откриват нови паралелки и в двете училища, най-много да направят класовете по 28 деца)

# 416
  • София
Здравейте, търсих информация, но не намирам и тук- прилежащото училище е с много паралелки/различни езици (18-то). Детето иска да учи японски, но са две паралелки. Какво става като го приемат, състезаваме се с другите родители кой ще отиде пръв да запише ли!? В крайна сметка, ако не са останали места и не го запиша щом е било първо желание, мога ли да пренаредя кандидатурите за второ класиране? Другото което си мисля, че за последващи класирания едва ли ще има някакви места, по скоро всеки ще си пази мястото и реално ще държи желанието на някой друг и се завъртаме в някакъв омагьосан кръг.

# 417
  • София
Това трябва да е логиката според мен, но в училището по район са 112 деца от 1ва група и 96места и се притеснявам, че ако го сложа на 2ро място, шансът да останем на жребии е по-голям. А в желаното училище пак са повече от 110 деца 1ва група при 96 места и няма да имаме шанс на първо класиране.
Всички деца от първа група имат еднакъв шанс за приемане в училището независимо кое желание им е. Например, ако вие кандидатствате в едно училище, в което сте първа група по първо желание, а аз съм в същото училище, пак в първа група, но по трето желание, имам абсолютно еднакви шансове за прием, като вашите. Единственото ви предимство е, че това училище не е желано за мен и ако ми приемат детето по първо или второ желание, няма да се състезава с вашето.
Здравейте, търсих информация, но не намирам и тук- прилежащото училище е с много паралелки/различни езици (18-то). Детето иска да учи японски, но са две паралелки. Какво става като го приемат, състезаваме се с другите родители кой ще отиде пръв да запише ли!? В крайна сметка, ако не са останали места и не го запиша щом е било първо желание, мога ли да пренаредя кандидатурите за второ класиране? Другото което си мисля, че за последващи класирания едва ли ще има някакви места, по скоро всеки ще си пази мястото и реално ще държи желанието на някой друг и се завъртаме в някакъв омагьосан кръг.
Само директорът знае, как ще разпределя децата по паралелки.

Последна редакция: сб, 22 май 2021, 21:31 от Пак тя

# 418
Здравейте,
 Нова съм в темата и от много четене нищо не разбрах.
Искам да попитам това че детето е регистрирано скоро на адреса ще повлияе ли на класирането му.
Тази вечер майки ми споделиха, че се гледало неговия адрес.
Не сме регистрирани на адреса, от преди да се роди и си мислех, че е логично и той да се води на този адрес.
В шок съм и не знам какво да правя.
Благодаря на тези, които ще се включат с отговори.

# 419
  • Sofia
Здравейте,
 Нова съм в темата и от много четене нищо не разбрах.
Искам да попитам това че детето е регистрирано скоро на адреса ще повлияе ли на класирането му.
Тази вечер майки ми споделиха, че се гледало неговия адрес.
Не сме регистрирани на адреса, от преди да се роди и си мислех, че е логично и той да се води на този адрес.
В шок съм и не знам какво да правя.
Благодаря на тези, които ще се включат с отговори.

При класиране се гледа адресът на детето и следователно неговата уседналост.
Първо се класират децата с 3 и повече години уседналост на дадения адрес, после тези, които са с уседналост от 1 до 3 г, след това децата с уседналост под 1г и накрая децата извън прилежашия район на училището.

Общи условия

Активация на акаунт