Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 411
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
Със системата нямат право да изменят Наредбата (подзаконов нормативен акт, нали?). Може би на обсъждането не е лошо да им се обясни на тези от общината, че има достатъчно родители, които ще ги съдят. И че няма да се погледне с добро око от хората и от медиите на подобни действия точно в този момент. Laughing

Това с алгоритъма, който отчита или не отчита (не е ясно) поредността на желанията, и изкуственото и нарочно сложено изискване да не се записваш по 2-ро или следващо желание, за да можеш да участваш във второ или трето класиране, за мен е направено нарочно - 90 и повече % от децата да се запишат на първо класиране, и общината и директорите да не се занимават повече с това. Т.е. за улеснение на администрацията.

# 466
  • СОФИЯ
Системата не е приета с наредба и изобщо не е ясно що е то, това им го писахме в т. 1 от становището по проекта. Прието е обаче от СОС, не знам колко юриста по веригата са го одобрили, да си носят отговорност и те и приелите/издали "системата".
 ]ПРЗ
§ 2. Системата се издава на основание чл. 43 от Наредба № 10 от 01.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование, издадена от министъра на образованието и науката.
Чл. 43. (Изм. – ДВ, бр. 77 от 2017 г.) (1) За осъществяване на приема в първи клас за всяко населено място с повече от едно училище общините разработват система за прием, в която водещ критерий е близостта на училището до постоянния/настоящия адрес на детето, и определят прилежащи райони на училищата за обхват на учениците.

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 14:11 от мама САННЯ

# 467
Добре, желанието на родителите няма ли го някъде като критерий? В някой (подзаконов) нормативен акт?
Защото ако поредността на желанията не се взема предвид, тогава може да са ощетени деца в първа група и с първо желание за дадено училище, защото местата им ще се заемат от деца от същата група, на които това училище не е първо желание.
И след това какво правим - гледах преди доста време вече някой от СО, който обясняваше, че ще се намери място за всяко дете. Като с детските градини - като няма място в Люлин (примерно), да ходят в Кремиковци - там има места.

# 468
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
По повод липсващите кандидатури на 3000 деца, които би трябвало да кандидатстват за 1 клас тази - мисля, че голям процент са като случая с моето дете. Системата за кандидатскване и системата Админ в училищата явно нямат връзка помежду си. Моето дете в набор 2014, но тази година беше в 1 клас. Още в началото на кампанията писах, за това, че ми дава да кандидатства детето, въпреки, че вече изкласява 1 клас ... Според мен, още много деца са по този начин от тези 3000 ...

# 469
Освен това има и много деца,които вече са записани в частни училища....или пък аз вчера записах детето си в НУКК....така че не е само разсеяност на родителите.

# 470
man-darin_ka, дори и да се отчитат желанията (наистина сега не е ясно изобщо какво ще отчита), пак няма да сте с предимство пред децата от същата група, но с по-ниско желание. Всички деца от първа група ги класират. Ако не стигат местата - приемат първо тези с допълнителни точки, а после другите са на жребий. Ако обаче, някое дете го приемат на по-горно желание, то ще  освободи място тук. НО според мен това ще са много редки случаи. Ето аз например съм първа група и с ниско желание. НО на първо класиране нямам шанс на никое от по-горните ми 7-8 желания. Така че ще бъда приета или ще участвам в жребий с другите от първа група, дори и на тях да им е първо желание. Не знам дали го обясних разбираемо.

# 471
Вероятно не съм го написала правилно - аз не твърдя, че децата с първо желание и в първа група са с предимство, пред тези от същата група, но с по-ниско желание. Само казвам, че ако дете в първа група е с второ желание там, ако отчитат желанието и при добро стечение на обстоятелства се класира на първо класиране в четвърта група по първо желание в друго училище, би било добре алгоритъмът да отчита това и да се освободи неговото място в първа група (по второ желание) още на първото класиране. Така още едно дете от първа група ще влезе на първо класиране (примерно с жребий).

# 472
Искам да Ви информирам, че в профилите на училищата, които бяха обявили по 22 места за една паралелка, са увеличени на по 24. Явно са взели общо решение за увеличаването на бройките.

# 473
# 474
Изгледах цялата пресконференция. С цялото ми уважение към г-жа Кастрева, но явно не знае какво се е случвало в столичните училища. Родителите можеха да са се запишат в едно училище и да отидат в друго/други училища да пуснат заявления за второ класиране. Ако бъдат приети там си оттегляха документите.
Явно не са запознати досега. Няма да коментирам как отклоняваха някои от въпросите по следния начин: "Това, коет е изключително хубаво за София-град е, че за първи път правим електронна система..."

# 475
  • София
нелита111000, аз мисля, че те разбрах, но при все това, се чувствам много объркана за това как се предполага, че ще "минава алгоритъма". при все това, компилирах въпроси от темата, които не са намерили отговор и ги пуснах на саня, не знам доколко е изчерпателно или полезно, но от някъде да се започне....
макар, че при положение, че срещата е на 31 май, пак да си кажа, не знам доколко наистина ще има полза, едва ли "в движение" ще се промени нещо, а това би било жалко...

epicagotenmoten, като връщах назад публикациите,  за да не изпусна нещо, добре че си имал възможност да отговаряш, лишил си СО от голямо количество пояснения и други мъки Simple Smile

# 476
epicagotenmoten, като връщах назад публикациите,  за да не изпусна нещо, добре че си имал възможност да отговаряш, лишил си СО от голямо количество пояснения и други мъки Simple Smile
Надявам се да съм отговорял достатъчно добре, така че да не създавам допълнителни въпросителни и най-вече дано да съм помогнал на някого. Догодина обещавам да дам възможност на СО те да се обясняват Smile.
Пожелавам Ви успех и дано Вашите деца да бъдат приети там където желаете.
Аз започвам да се подготвям психически за другата седмица да видим какви бъгове ще намерим в директорския панел при записване, отписване, преместване и прочие.

# 477
За съжаление , сега се разчетох по-подробно ,и са написали,че тази ...уж " тестова" електронна система , отменя предишната Система,която е гласувана 2018. https://sofia.obshtini.bg/doc/4546381
Демек,могат да си правят каквото искат ...аз съм меко казана възмутена,и отново ще пиша на някой . Не стига ,че през две години ми сменят прилежащото училище и луди ни направиха ,не стига че децата ми трябва да им усвояват сградния фонд,ами сега ти отнемат дори възможността на 2-ро класиране ,да се пробваш за някое  място някъде ,без да изгориш. Това вече е безобразие.
Реално,ако повечето директори ,решат да отразят свободните места в 17ч , това означава , че за 1 час, може би 1000 родители ще дебнат за да се отпишат и да подадат кандидатура наново . И това ,с всички няколко стотин деца ,които по някаква причина са били дисквалифицирани ( а те няма да са малко според мен ,заради грешно подадени данни,адреси,групи и т.н - къде правомерно,къде не Sad ).
И без гаранция ,че като натиснеш бутона отписвам , в същия момент няма да се наредят 30 деца за 5 места , да речем. Колелото на късмета ще е ...но определено това беше удар под кръста - поредния .

# 478
Включвам се относно свободните места. В системата би трябвало автоматично да се опресняват свободните места при записване/отписване на дете.

# 479
  • София
Вероятно не съм го написала правилно - аз не твърдя, че децата с първо желание и в първа група са с предимство, пред тези от същата група, но с по-ниско желание. Само казвам, че ако дете в първа група е с второ желание там, ако отчитат желанието и при добро стечение на обстоятелства се класира на първо класиране в четвърта група по първо желание в друго училище, би било добре алгоритъмът да отчита това и да се освободи неговото място в първа група (по второ желание) още на първото класиране. Така още едно дете от първа група ще влезе на първо класиране (примерно с жребий).
Ами то ще е така.
Цитат
6. Извършва се проверка дали дадено дете не е класирано в повече от едно училище. При наличие на такива деца, те се оставят като класирани в училището, което е тяхно най-високо желание, и се изтриват от училищата, които са посочени като по-ниски желания. Така се освобождават свободни места във всяко училище и класирането продължава с описаните по-горе итерации до попълването на местата – първоначално със следващите деца от граничните групи, а след изчерпването им – с деца от поредната група с равен брой точки.

7. Отново се повтаря проверката за деца класирани в повече от едно училище, изтриването им от училищата на по-ниско желание, освобождаването на нови места.

8. Тези повтарящи се стъпки продължават до момента, когато се запълнят всички свободни места в училищата или се изчерпят списъците с чакащи деца за определени училища.
Всички тези стъпки са част от първото класиране.

Общи условия

Активация на акаунт