Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 320
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Те хубаво са го написали в Новини,  но това е пуснато на 5.6, след класирането.
Та въпросът е - родителите боб, грах или леща да хвърлят, за да разберат, че ще ги изтрият от системата Imp

ПС. мама САННЯ, това не е критика към теб. Ти каквото си могла, си го направила. Това си е критика към СО...

# 691
  • СОФИЯ
Много неща не са наред, защото много неща не са ясно разписани и уточнени в самата "Система". Тя се нуждае от много сериозни изм. и доп. по същество, като се започне още с наименованието й, тр да е Наредба за система... Този алгоритъм също е цяло нищо сам по себе си, но от него станаха ясни много основни моменти, които липсват в "системата", а това не може да се нарече просто несъществен пропуск или недоразумение и неразбиране от страна на родителите. Сега вие сте в драмата, но е недопустимо да оставят нещата в този вид и за следващите първокласници догодина. Не коментирам че не спазиха и календара на дейностите. Резултатите от класирането следваше да са достъпни още на 04.06. Нали в началото на "системата" е записано това
2. Настоящата система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община включва процесите по регистриране, кандидатстване, класиране и записване на учениците в общинските училища, които се осъществяват по предварително изготвен график.

Е случи ли се това, не. Ясни ли са процесите от "системата", не. След алгоритъма да вземат да разпишат и една "методика" и така по веригата докато всички станат разногледи.

# 692
А някой разбра ли от къде се появиха толкова много свободни места по другите райони ( с изключение на Студентски, Изгрев, Триадица , Красно село май) ? Например в 131-во в Младост, са стигнали до томбола на 4-та група ( което означава, че е имало повече кандидати от местата ) и сега има пуснати нови 18 места - дали са  доуплътнения или нови паралелки , не знам , но явно , ако директорите имат желание , могат още сега да пуснат места за 2-ро класиране.....а защо в най-натоварените райони ще се чака до 25-26 ..умът ми не го побира. Не е правилно просто .....явно пак ще е игра на нерви - в последния момент ще се пускат места ...за да могат да се наредят "наши"деца.

# 693
В най-натоварените райони няма да пускат нови паралелки, а ще натъкват децата. Кръстева каза, че могат да ги направят до 28, което е безумие!

Последните 10г не се сещам да са построили дори и 1 училище, а уж се говореше, че училищата ще минават на едносменен режим...
Та кризата с липсата на обществена инфраструктура доста се задълбочава!

# 694
А някой разбра ли от къде се появиха толкова много свободни места по другите райони ( с изключение на Студентски, Изгрев, Триадица , Красно село май) ? Например в 131-во в Младост, са стигнали до томбола на 4-та група ( което означава, че е имало повече кандидати от местата ) и сега има пуснати нови 18 места - дали са  доуплътнения или нови паралелки , не знам , но явно , ако директорите имат желание , могат още сега да пуснат места за 2-ро класиране.....а защо в най-натоварените райони ще се чака до 25-26 ..умът ми не го побира. Не е правилно просто .....явно пак ще е игра на нерви - в последния момент ще се пускат места ...за да могат да се наредят "наши"деца.
Имало е томбола в началните цикли, но после са се освободили места и са приели всички и дори са останали места.

В 55-то миналата година направиха паралелките по 28 деца. За предните набори не знам по колко са.

# 695
  • София
Аз записах сутринта малката. Взеха ми само заявлението, Удостоверението за заършена пгу и копие от АР. Заявлението си го бях разпечатала преди това.

# 696
  • СОФИЯ
В най-натоварените райони няма да пускат нови паралелки, а ще натъкват децата. Кръстева каза, че могат да ги направят до 28, което е безумие!
...
Реалност е. В паралелката на дъщеря ми са 31 деца, има три двойки близнаци. Да, гимназия, но какво от това.
За брой ученици в паралелка НАРЕДБА за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, глава осма, от чл. 53 и следващите.

# 697
  • София
Аз записах сутринта малката. Взеха ми само заявлението, Удостоверението за заършена пгу и копие от АР. Заявлението си го бях разпечатала преди това.
И на мен ми взеха заявлението.

Последва разговор - а носите ли копие от акт за раждане?
Не, защото не е написано нито в системата, нито на сайта ви.
Ама тя една майка каза, че трябвало.
Е как майката знае по-добре от вас? (мълчание...)
А копие от удостоверението носите ли?
На сайта, пише, че се взима по служебен път.
Ами намерете време тази седмица и донесете копитята.

След този странен за мен разговор, записаха детето.

# 698
Да, реалност е, че има доста натъпкани паралелки, но това не ги прави по-малко безумни!

# 699
Направих съпоставка на подредбата на желанията и класирането за училищата от Студентски(8 и 55) и Изгрев(11, 105 и 119). Електроното класиране е елиминирало многото желания и предполагам, че освободените места ще са единични. Единствено си струва родителите да се откажат от по-ниско класиране, ако са склонни да рискуват и да настояват за записване в училището им по район. Има логика в този риск, защото общината трябва да ви намери място в близкото училище, в което детето е първа група.

# 700
Общината не гарантира място дори в училища, където детето е първа група!

# 701
Общината не гарантира място дори в училища, където детето е първа група!
Обаждала съм се в инспектората за дете в района на 55-то с адрес от средата на първи клас. От училището казаха, че нямат места, но в инспектората ми обясниха да подам молба до тях и те ще отпуснат място и училището ще е длъжно да приеме детето. Надяват се скласиранията и паниката, която създават да принудят родителите да си запишат децата в по-далечни училища и да си решат проблема. Ако обаче родителите се запънат и кажат или училището по район или си оставят детето у дома, веднага ще им намерят място. Образованието е задължително и общината и инспектората трябва да намерят начин да запишат всички. Общината не си е свършила работата и тя трябва да намери решение на проблема, а не децата да бъдат разкарвани години наред из София. Конкретно детето за което се обаждах остана и втория срок в частното училище и не стигнахме до край.

# 702
Да се  натъпкат класовете не е опция! За мен е ужасно ако ние родителите подкрепяме това!

# 703
Да се  натъпкат класовете не е опция! За мен е ужасно ако ние родителите подкрепяме това!

Те пак ще са натъпкани, но с деца с връзки или с подкупи. Иначе поне ще ги натъпчат с деца от района.

Последна редакция: пн, 07 юни 2021, 19:26 от Monza

# 704
  • СОФИЯ
Записване на класирано дете в първи клас - 07.06.2021

Уважаеми родители,

Записването на приетите в първи клас деца стартира днес 07.06.2021 г. и приключва в 17.00 ч. на 11.06.2021 г. Процесът по записване започва със заявяване, включва работата на училищната администрация и отнема техническо време.

При подаване на заявление с електронен подпис, той се проверява за валидност (тип подпис, издател, срок на валидност) и съответствие между данните от подписа и данните на лицето, което подава заявлението. При положителен резултат от извършената проверка, заявлението се пренасочва към Директора на училището за обработка. При отрицателен резултат, родителят ще получи е-мейл с информация за това и трябва да предприеме мерки за записване на място в училището, в което е прието детето.

В тази връзка, препоръчваме всички родители, които ще запишат децата си както чрез електронно подписано заявление през системата, така и на място в училище, да го направят своевременно.

Благодарим за разбирането.
Столична община

Общи условия

Активация на акаунт