Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 312
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
Направо се отчаях от последните коментари.
Това е пълно безумие. Тогава не виждам никаква логика за тази уседналост, нали те я водещ критерии.......

# 706
  • София
Ако отида на място в училището, освен разпечатано и попълнено заявление, иска ли се друго? Ние нямаме никакви доп точки

# 707
Ако в третото училище детето е било на лотария, означава че има голям риск да не ви приемат пак. Зависи в кой район сте и в кое училище сте първа група.
Проблемните райони са Студентски, Изгрев, Триадица и Витоша. Там второ и трето класиране, ще са много рисковани.
Общината щяла да обяви откриване на нови паралелки и увеличаване на местата на 25-ти юни. Сега ще стресират хората и те ще си запишат децата къде ли не, а на 25-ти ще кажат, че децата са записани и няма нужда от нови места. Тия маймуни са за изчегъртване. Още сега трябва да открият нови места в районите с недостиг, а не да лазят по нервите на хората 20 дена.
Именно това чакат според мен. Родителите да запишат децата където могат (било то и в Нови Искър) и да се оправдаят с ето няма кандидати. А единиците родители, които ще рискуват да не се запишат, просто ще натъпчат децата в консерва от по 28-30. Безумно е! За мен няма никаква логика да се чака трето класиране, при условие, че от тази година в системата веднага след 1 класиране се вижда колко деца от 1,2 и 3 група в дадено училище не са приети. Спокойно РУО, в частност Кастрева, могат да пуснат запитване към директорите с въпроса има ли физическа възможност да се разкрива нова паралелка  и там, където е възможно още на второ класиране да се пусне такава. Пълна малоумщина е родителите да ходят да се молят и питат директорите може ли да се случи това. РУО и СО трябва да се вземат в ръце и да започнат да работят в полза на нас родителите, а не само да ни тормозят с небивалиците си!

# 708
Относно уседналостта - този критерий не знам дали решава някакви проблеми, но знам, че поставя нови.

Ние преди първи клас ще се местим да живеем другаде. Доста хора в квартала също ще се местят. Всички казват, че ще си пазят адресите, за да могат спокойно да кандидатстват за първи клас.
Та така, този критерий се оказва, че пак не гарантира, че детето ще ходи в най-близкото училище. По скоро е направен хората да имат само един избор и да се примиряват.

В 55-то например не виждам как от общината ще намерят място за още 36 деца не приети, но първа група. За втора и трета въобще не мисля, че имат някакъв шанс. Къде би трябвало да учат тези деца не ми е ясно. Пак всеки ще се спасява по еденично.

# 709
Аз записах сутринта малката. Взеха ми само заявлението, Удостоверението за заършена пгу и копие от АР. Заявлението си го бях разпечатала преди това.
И на мен ми взеха заявлението.

Последва разговор - а носите ли копие от акт за раждане?
Не, защото не е написано нито в системата, нито на сайта ви.
Ама тя една майка каза, че трябвало.
Е как майката знае по-добре от вас? (мълчание...)
А копие от удостоверението носите ли?
На сайта, пише, че се взима по служебен път.
Ами намерете време тази седмица и донесете копитята.

След този странен за мен разговор, записаха детето.
Веднага ви казвам причината.
Досега са се изисквали Удостоверението, Акта, заявление и удостоверението за постоянен/настоящ адрес (от миналата година не). В училищата няма никаква информация какво е нужно да се събира от родителите. Това, което уж получаваме служебно е само ТЕЛК и от МОН потвърждение, че дете над 12 години е в даденото училище. Абсолютно нищо друго не излиза при нас. Нито информация за родителите, нито в коя група е, нито какви критерий има. Единствено излиза ЕГН-то на детето. Информацията относно групата и тн. излиза в заявлението, което Вие теглите, като изписва (служебно проверено), обаче в деловите книги, в които се записват децата трябва информация за детската градина, номер на удостоверение, информация за родителите - ЕГН...

В 9:30 ни изпратиха ръководство за записване, което буквално ни казва как трябва да цъкнем бутона "ЗАПИШИ".

Относно КЕП. Уведомиха ни, че от утре (08.06) ще ни излизат нотификации за подали заявления чрез електронен подпис.

# 710
В 55-то влизат много деца от други райони, заради братя и сестри учещи там. В групата на моите деца от 25 три имат батковци там. Предполагам ако не беше това правило местата щяха да стигат поне за живущите с уседналост в района.  Винаги съм твърдяла, че е несправедливо да не приемат живеещо до училището дете за сметка на деца от други райони набутани незнайно как. Една позната премести там каката в 3-ти клас за да вкара малкия си син. Заради чужди родителски амбиции  деца ще бъдат лишени от възможността да учат в удобното им училище.

Училището не може да направи чудеса.,  Умните са си умни, я посредствените са си  посредствени.

Последна редакция: пн, 07 юни 2021, 19:15 от Monza

# 711
  • София
Една позната премести там каката в 3-ти клас за да вкара малкия си син. Заради чужди родителски амбиции  деца ще бъдат лишени от възможността да учат в удобното им училище.

Училището не може да направи чудеса.,  Умните са си умни, я посредствените са си  посредствени.
A на какво основание са приели дете 3 клас в училището? При това доколкото разбирам без да се е сменил адресът му.

# 712
Една позната премести там каката в 3-ти клас за да вкара малкия си син. Заради чужди родителски амбиции  деца ще бъдат лишени от възможността да учат в удобното им училище.

A на какво основание са приели дете 3 клас в училището? При това доколкото разбирам без да се е сменил адресът му.
Идея си нямам. Това се случи преди 4-5 години. Детето учеще в 10-то и го преместиха в 55-то.

# 713
В системата, в секцията на училищата видях, че има списъци "Чакащи" - какво означава това? Те до кога чакат и какво? Някой наясно ли е?
Благодаря.

# 714
В системата, в секцията на училищата видях, че има списъци "Чакащи" - какво означава това? Те до кога чакат и какво? Някой наясно ли е?
Благодаря.
Видях, че след класирането са оставили в чакащи неприетите деца и приетите на по-ниско желание. Ако детето е прието по второ желание, там където му е било първото е чакащ, а там където са 3, 4 и т.н. го няма в чакащите. Появили са се и деца от първа и втора група, които не са кандидатствали в училището по район на първо класиране. На места деца приети от първа група ги има в чакащи. Вероятно ще участват във второ и няма да се записват и за това кандидатстват пак в училището по район с ниско желание.

# 715
Не е ли отворена системата да си редят желания, тези които искат ? Аз си мислех, че са направили като в детските градини да си обновяват профила.

# 716
"Новият" проблем на системата! Детето ми е записано вчера, съответно в системата е потвърдено записването. Но днес реших да пробвам съвсем технически дали мога след като е отразено записването, да редя кандидатури за 2 класиране. Изненада - мога. Може би до петък ще оправят проблема, може би ще изтрият децата, които са записани, когато затворят системата. Ноооо това е абсолютно нечестно към тези, които ще кандидатстват на 2 класиране. И нека сега г-н Стаматов и Генчо дойдат да ми обяснят, че системата работи перфектно, че няма никакъв проблем за 2 класиране и че системата не е отворена за 1 час редене на кандидатури, а за цяла седмица!.....

# 717
"Новият" проблем на системата! Детето ми е записано вчера, съответно в системата е потвърдено записването. Но днес реших да пробвам съвсем технически дали мога след като е отразено записването, да редя кандидатури за 2 класиране. Изненада - мога. Може би до петък ще оправят проблема, може би ще изтрият децата, които са записани, когато затворят системата. Ноооо това е абсолютно нечестно към тези, които ще кандидатстват на 2 класиране. И нека сега г-н Стаматов и Генчо дойдат да ми обяснят, че системата работи перфектно, че няма никакъв проблем за 2 класиране и че системата не е отворена за 1 час редене на кандидатури, а за цяла седмица!.....
Ами от една страна е малко тъпо , да можете да се нареждате в училища ,при условие че сте записани и няма да кандидатствате за 2-ро класиране ( така бъркате родителите ) , но от друга страна , всеки който е решил да се пробва на 2-ро класиране ,може спокойно да си подреди кандидатурите и в 16:45 на 11-ти да се отпише и да участва в класирането.
Така няма да е конфликтно толкова и да има само 1ч и за отписването и за реденето наново.
Надали много родители,ще ходят да се редят само за да правят мръсно и калабалък. Така или иначе ....тъй че бих казала ,че този " недостатък" има повече позитиви ,отколкото негативи. А така и винаги може да обвинят родителите Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 718
Ами от една страна е малко тъпо , да можете да се нареждате в училища ,при условие че сте записани и няма да кандидатствате за 2-ро класиране ( така бъркате родителите ) , но от друга страна , всеки който е решил да се пробва на 2-ро класиране ,може спокойно да си подреди кандидатурите и в 16:45 на 11-ти да се отпише и да участва в класирането.
Така няма да е конфликтно толкова и да има само 1ч и за отписването и за реденето наново.
Надали много родители,ще ходят да се редят само за да правят мръсно и калабалък. Така или иначе ....тъй че бих казала ,че този " недостатък" има повече позитиви ,отколкото негативи. А така и винаги може да обвинят родителите Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Именно за мен проблема е с "объркването" на родителите в тази ситуация. Аз съм пробвала дали е възможно и изтрих веднага след това кандидатурата, за да не обърквам някой. Но по този начин ако всеки, който реши може да реди кандидатури, въпреки че е записан, няма как родителите които наистина искат да кандидатстват да добият реална представа дали имат шанс за училището, което искат.

# 719
Уважаеми родители,
Във връзка с приетите близнаци получихме информация, че трябва да пуснем доклад до Дирекция "Образование", в който да се изиска увеличаване на броя на децата и защо го искаме. Малко след дъжд качулка става...

Общи условия

Активация на акаунт