Такса за нотариус - 4.5% от цената

• 4 400
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
  • Далечният изток
Аида, а кой друг може да го напише? Т.е. е достатъчно компетентен?
Не се заяждам, интересно ми е, тъй като е доста важен и подробен документ
Адвокат.

# 16
  • Сф
А по-евтино ли ще излезе при адвокат?

# 17
  • Далечният изток
А по-евтино ли ще излезе при адвокат?
Едва ли ще е по-евтино. Но съм имала случаи с тотално сбъркани нотариални актове, писани при нотариус. Не от нотариус, той естествено не ги пише, от негови служители писани. Нищо общо с волята на страните по сделката.... При свършен факт ходят при адвокат, да се чудят как да оправят нещата... Да не говорим за договори, пълномощни и декларации, писани в знайни и незнайни офиси или от счетоводители примерно... После винаги има проблем, защото не му се дават 50 лв на адвокат, а платил 20 лв. на някой си, а после и разходи за дела... Ама всеки си знае...

# 18
Само за написване адвокатът няма да излезе по-евтино, но ако се наеме за цялостното обслужване на сделката е друго. Тогава той ще се погрижи за много неща и, за разлика от нотариуса, носи отговорност за съветите си. А иначе всеки си чете у дома драфта на НА преди да отиде да подписва. И си сверява всяка цифричка и думичка после докато му го четат в оригинала. Все пак спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

# 19
  • Далечният изток
Само за написване адвокатът няма да излезе по-евтино, но ако се наеме за цялостното обслужване на сделката е друго. Тогава той ще се погрижи за много неща и, за разлика от нотариуса, носи отговорност за съветите си. А иначе всеки си чете у дома драфта на НА преди да отиде да подписва. И си сверява всяка цифричка и думичка после докато му го четат в оригинала. Все пак спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.
Де да беше всеки. Казвам - ето документа, примерно пълномощно, прочети го и подпиши, еми нищо не четат, подписват, изобщо не знаят какво. Закачам някои - абе хора, може да ми се подписвате, че ми подарявате къщата си...
Има хора, дори не могат да ти обяснят точно какво искат. Има и други, които са си наумили нещо и искат точно така да стане, а то е невъзможно...

# 20
  • Сф
Да, наистина е логично адвокат да изготви НА. При нас адвоката провери всичко по апартамента преди да го купим, не помня дали проверява НА после, ама сигурно. Но самият НА го изготви нотариусът.

# 21
Здравейте, бихте ли ми казали какви такси дължим при покупка на къща. Харесали сме една в Перник, за 270 000лв, но изобщо нямам представа къде и какви такси дължим. Ще теглим ипотечен кредит, ако е от значение.
И има ли такова нещо, че продавач и купувач си разделят таксата при нотариус?

# 22
  • Далечният изток
Дължите нотариална такса за изповядване на сделката, местен данък за придобиване на имот към съответната община, държавна такса за вписване на акта към Агенцията по вписвания. Всичко това се заплаща при нотариуса. Не обикаляте по общини и служба по вписванията.
По принцип има такова нещо, продавач и купувач да си разделят таксата при нотариус. Според ЗЗД - "Разноските за договора и другите разходи във връзка с прехвърляне на собствеността са за сметка на купувача, освен при продажбата на недвижими имоти, при които разноските се заплащат от страните по равно."
От моята практика мога да кажа, че продавачът си поема всички разходи за снабдяване с документи за сделката, а купувачът плаща нотариалните такси, вписването, данък придобиване.
Разноските за ипотеката си се дължат от купувача.
За изготвянето на нотариален акт също се заплаща отделно както стана ясно по-горе.

# 23
Здравейте, бихте ли ми казали какви такси дължим при покупка на къща. Харесали сме една в Перник, за 270 000лв, но изобщо нямам представа къде и какви такси дължим. Ще теглим ипотечен кредит, ако е от значение.
Ама както е озаглавена темата - 4,5% върху продажната цена. При съгласие на страните може да си разделите разходите за нот. такса.

# 24
Ама както е озаглавена темата - 4,5% върху продажната цена. При съгласие на страните може да си разделите разходите за нот. такса.

Значи всички такси и неща, които дължим при покупката са 4,5%, демек 12 000 на къща 270 000лв?Защото гледах калкулатора и там ми показа 7000лв

# 25
# 26
  • Пловдив
Да, този е супер, аз ползвах него и реално бе доста близка цената, може би с около 10% над показаната. При вашата цена излиза 9740 покупко продажба, и 918 лв законова ипотека, общо около 10 600. И малко отгоре за други такси, навярно може би 12 000. Но минимум 10 600

# 27
Благодаря Ви! Всичко това се плаща при нотариус, при подписване на сделката нали така? Преди самата сделката някъде пари дължим ли?

# 28
  • Пловдив
Благодаря Ви! Всичко това се плаща при нотариус, при подписване на сделката нали така? Преди самата сделката някъде пари дължим ли?
Аз платих всичко при нотариуса. После те плащат всичко където трябва и след няколко дни ми предадоха всички документи, вкл. за плащанията които са направени.

# 29
Вижте дали не смята таксите върху цената с ДДС ( ако е НС). Това често става, но е набутване, което не се изисква по закон.   

Общи условия

Активация на акаунт