Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Моля за мнение и съвет как да постъпя в сватбения ден

 • 3 233
 • 44
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1
Здравейте! Ще правим сватба! От 6 години сме заедно и очакваме първото си детенце Simple Smile Идеята ни е да направим празненството семпло. Около 20-30 най-близки роднини и приятели, сключването на гражданския брак да е в ресторанта, няма да има църковен, няма да се пътува из града, а всичко ще се случи в ресторанта. Няма да ме взимат от къщата на родителите ми /ние живеем заедно от отдавна/ Планувам да раздам поканите на гостите си съвсем скоро, но имам притеснението, че ще е много постна сватбата Grinning или как да я определя по-точно? Украсата, музиката и т.н всичко е от ресторанта. Та преминавам към същественото - Какво се прави когато искаш семпла сватба? Досега все съм присъствала на такива с цяла програма от ритуали, танцуващи формации, разни певици пеещи на живо, ритане на менчета, настъпване, речи от гостите, въпроси с вдигане на обувките, хвърляне на букет /от поканените няма кой да го хваща, защото всички са роднини или вече омъжени/ и т.н. Ние не искаме всичко това. Кое е най-важното да се спази предвид семплата идея която сме намислили?

# 1
 • София
 • Мнения: 6 704
Нашата сватба беше такава. Сключихме граждански брак без гости, а след това поканихме най-близките приятели вечерта на сбирка. Коктейлни хапки, алкохол, музика по избор на гостите (без хора, чалга и пр.), без ритуали. Неофициално облекло, под 40 души гости.

# 2
 • Мнения: 18 453
Ами нищо не е важно, тоест задължително - както си го направите, така.  Измисляте си кое ви харесва и отрязвате останалото. Само не знам може ли да се разпишете в ресторанта, а не в общината/актовата зала. Кой чиновник ще ви дойде на крака?
Иначе на мен гражданската сватба ми беше много постна (всичко отне има няма пет минути). И затова имахме и църковен брак, поне да се усети някаква церемония и тържественост, да получиш усещането, че става нещо.

# 3
 • София
 • Мнения: 321
Ще трябва да разпишете в ритуална зала, подписвания извън учреждения не са законово валидни...Освен това ще трябва да платите допълнително. Ние разписахме само с кумовете, после хапнахме и пийнахме с тях, а след няколко дни и с най-близките роднини. Почерпила съм само най-близките си хора, много ме натоварват сватби с ритуали и хиляди церемонии, нервите ми не биха издържали да организирам подобно нещо Laughing

# 4
 • Мнения: 3 367
"Изнесен ритуал" се нарича и си е съвсем законен - в ресторанта, в хижата, на плажа (където поискат младоженците). Били сме на няколко такива сватби, вкл. една в планинска хижа.
Не съм питала, обаче, по каква тарифа се заплаща това удоволствие.
Авторката, традициите не са това, което бяха.
Решете си вие двамата какво и как го искате и си го организирайте по ваш вкус.
Щастие ви желая!

# 5
 • София
 • Мнения: 17 576
Абсолютно е възможен изнесен законов ритуал извън зала, само че не навсякъде, зависи от общината. В София е забранено, в Пловдив е разрешено например.

# 6
 • Мнения: 2 639
Мисля, че е нещо от сорта на 500 лева за изнесен ритуал.

# 7
 • SF
 • Мнения: 12 009
В София не е забранено, защото аз бях канена на такава сватба, в градината на ресторанта на хотела.
Не съм питала каква е тарифата, но знам, че се плаща за изнасянето на ритуала извън залите, определени за целта.

SimonaSP, ти наричаш сватбата семпла или постна. Едно и също е.
Ако махнете ритуалите, направете изискано меню, красиви торти, украси, тоалети, фотосесия, коктейл за Добре дошли, снимки с гостите.
 Каква музика сте предвидили? Ще има ли музика или ще е фонова музика от ресторанта?
Може да играете на игри. Може да замислите момичетата да направят изненада на младоженеца, а момчетата на теб. Заложете на сценки и закачки и времето ще мине.
Ако ти допадне идеята за игри и изненади, в темата ще ти дадат много идеи. С тях сватбата ще остане семпла, нескъпа, но няма да е постна и скучна.
Идеята на сватбата не е да събереш 30 човека и да им платиш обяда. Измислете си някакви съвременни ритуали.

# 8
 • София
 • Мнения: 17 576
На 100000% е забранено в София. Това, на което сте присъствали е така нар. бутафорно подписване, прави се за гостите и не е истинско.

# 9
# 10
 • Мнения: 1 215
Според мен, ако сватбата ще е семпла, трябва да е подчертано стилна. Изберете тема на празника и я подчертайте на макс. Може да е специални романтични жестове, или дрескода, или нещо много лично за вас като двойка, което да споделите и съпреживее те с гостите си. Например, ако сте се запознали на работа, направете масите в ресторанта "офис бюра", нещо оригинално и различно, което да накара и гостите да се чувстват специални.
Зависи и какви хора събирате, де, не е нужно да е скандално:)

# 11
 • Мнения: 202
Ние ще се женим в София с изнесен ритуал и длъжностно лице от съседна община, няма да е бутафорно. Ще ни струва 250 лева, което май не се различава много като цена от подписване в ритуална зала с музика и тн.

# 12
 • София
 • Мнения: 321
250 лв е приемливо. Цената в ритуална зала с музика, ритуал, право на снимки е 62 лв.

# 13
 • София
 • Мнения: 17 576
Ние ще се женим в София с изнесен ритуал и длъжностно лице от съседна община, няма да е бутафорно. Ще ни струва 250 лева, което май не се различава много като цена от подписване в ритуална зала с музика и тн.
Ето тук е уловката, че сте се обърнали към друга община. 🙂

# 14
 • Мнения: 2 644
Това за ритуала е лично решение и няма защо да се спори. Много двойки разписват законово по-рано, един подпис за 10 мин през седмицата. На самата сватба имат ритуал, който е с водещ, не държавен служител и е просто, за да е красив и по техен вкус. Други пък си плащат за законен изнесен ритуал с държавен служител. И двата варианта са ок.
Дамата според мен пита друго. Като няма да има взимане, ходене до църква и типичните игри, какво правят.
За да не е просто една вечеря, аз те съветвам да наемете добър дж и водещ. Те ще се погрижат да има музика, танци и игри, съобразени с аудиторията. Има доста забавни игри, които могат да раздвижват вечерта, също най-малкото водещия ще ви представи като семейство и въведе в ресторанта, за да ви посрещнат. Свекървата ще захрани с питка и мед, ще разчупите погача. Има си подходяща анимация дори за по-сромно събитие, ще ви предложат варианти, ще си изберете.

Общи условия

Активация на акаунт