Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Моля за мнение и съвет как да постъпя в сватбения ден

 • 5 465
 • 49
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 794
Нашите покани бяха персонални. С твърди корици и наши си послания, написани от мен или мъжа ми (и после напечатани от дизайнерката, де), в зависимост от коя страна са гостите. Предпочетох да им остане това за спомен, отколкото да се подмятат поредните магнити, бурканчета с мед, свещички и не знам си к'во.
На същата жена с поканите си поръчахме и украсата по масата. Тикви със свежи цветя, а тя беше пръснала и разни кратунки в аранжировката. Тортата също беше с украса есенни листа. Исках си есенна сватба, получих си я. Simple Smile

# 31
 • Мнения: 301
Аз не виждам нищо лошо всеки да си включи в сватбата каквито желае обичаи от която култура желае. 21 век сме и не знам дали се определя за "селско", но примерно със сигурност не бих искала гостите да гледат тъпо половин час, докато кумът се опитва да се надиграва за печено пиле.

# 32
 • Beyond the stars
 • Мнения: 6 805
Вълшебство, как по-различен ритуал за букета, интересно ми стана?
 Иначе поздравления, така се прави идеалната сватба за мен, с лично отношение и оригинални идеи.

Букета е вързан с няколко цветни ленти, аз с гръб режа една по една , докато накрая остане само последната.
Цветно е , малко по-различно и така.
За виртуалните покани - https://www.theknot.com/gs/wedding-websites . Много е user friendly , има и опции за RSPV, може да се качат снимки от сватбата за всички после. За жалост съхранява самите сайтове само две години, та не мога да ви покажа нашия. Покани красиви с твърди корици и индивидуално послание имаше за родителите. Кумовете, в частност кумата, й направих цяла кутия , в която основното беше чаша за вино гравирана с послание , че само най-добрите приятелки се превръщат в кума Bowtie
Подаръците бяха компаси с послание, че й работеха даже. (в 5 сутринта получаваме видео от приятели на мъжа ми - "Не знаем къде е хотела, брат ..Ма имаме компас, вървим на изток" Grinning )  "Книгата за гости" ни беше канава върху която всеки написа по нещо и ми стои на стената в хола в момента.
Включвала съм каквото на нас ни харесва, все пак е нашата сватба и не ме интересува на стрина Пена какво й е мнението (стринки нямаше в гостите). Нито ме вълнува модерно ли е нещо или не. Държахме на определени песни за танца с баща ми, и съответно на младоженеца с майка му.
Имахме хореография за първия сватбен танц, ма не защото е модерно, а защото един от най-добрите ни приятели е хореограф и това беше подаръка му. Пък и беше много забавно да учим народни танцьор на чупки в ханша.Bowtie

# 33
 • SF
 • Мнения: 12 665
С това надиграване с пиле..... Не смятам, че е най-популярният ритуал и най-охарактеризирашият една българската сватба. Според мен дори 30-40 години назад се е срещал изключително рядко и извън големите градове, където сватбите по финансови причини са били 80-100-12 души. От всички сватби, на които съм била, ритуалът с пилето не се е състоял и съм сигурна, че не е съществувал изобщо в идеите на гостите и младоженците, включително и в моята - тоест, не е бил от отхвърлените ритуали, а от нечуваните. Развлачваме темата с нещо несъществено.
Иначе, ясно, че младоженците ще направят това, което решат. В случая младоженците искат да решат нещо, което няма да умори гостите от скука и накрая всички да кажат, че биха останали още малко, но бързат заради децата.

# 34
 • Beyond the stars
 • Мнения: 6 805
Кумовото надиграване според мен е изключително характерен ритуал. С пиле нямам спомен дали съм го гледала, но на всяка сватба на която съм присъствала е фигурирало като ритуал.
Може би зависи в кой край на България, за Северна България основно говоря аз.


Малката сватба може да включи всичко, което младоженците желаят от голямата. Зависи от бюджета и желанията. И на сватба с 10 човека може да се покани изпълнител, народен състав и всичко изброено от авторката на темата.
Ние тръгнахме по линията без водещ, но реално някой трябваше да мисли, да води и да върши несвойствени неща. Възможно е да се изпълни от ДЖ тази функция, когато ние организираме просто не намерихме приемлив вариант 2 в 1. Но сме много доволни, кумът и водещия бяха познати, ММ и водещия много си паснаха на една друга сватба, та намесата му в сватбата беше много премерена и на място. Включително се включи с песен , та и в брейк танц по едно време Grinning

# 35
 • Мнения: 273
Искам да ти кажа, че сватбата я правят хората, които си поканила.
Ние имахме всичко - водеща, украса, ДЖ.
Имахме планувани игри с водещата - не можахме да ги направим всички, а само една, защото имахме куп изненади от кумуве, родеители, сестра ми държа реч. Просто все хубави неща, който не бяха планувани.
ДЖ-я пускаше музика след 12 трябваше да му платим овъртайм. Ами това бяха пари само и единствено за техниката, уж той трябваше да "води", защото водещата беше до тортата - около 11 вечерта, но един приятел хвана микрофона и направи страхотно шоу.

Вярвам, че всичко ще е прекрасно както и да е организирана една сватба. Щом сте се навили да я правите няма да съжелявате и помнете, че е важно вие да се чувствате зле. Хората винаги ще намерят нещо, което няма да им е по вкуса. Аз чувах коментари как сме били луди да дадем 2000лв за украса от истински цветя. Ами прежалили сме парите и сме ги дали, наша си работа ... Има булки който пък дават луди пари за мечтана и любима рокля щом това ще ги накара да са щастливи. Вие пък чакате бебенце и по хубаво от това няма!
Така, че я направете такава каквато искате и изобщо не се тревожете за нищо. Вярвам, че ще е магично, а след нея най-хубавото предстой!

# 36
 • Мнения: 10 163
В случай, че не се предвиждат ритуали, един добър Д. Дж е достатъчен, за да направи купона. Не е нужно водещ, но Д. Дж. ще внесе настроение, ще припомни хитовете от запознанството на младоженците, любимите песни на родителите им, ще предава музикалните поздрави на гостите.
Водещ-колкото и да е добър, може и да направи за посмешище сватбата. Аз случайно, като почиваща в хотел гледах такава сватба. Изискана обстановка, арки, цветя, а водещият:"МладоженеКа така, младоженеКа" иначе... ами с този младоженеК баш селско и глуповато се получи.

Иначе за коментираното пиле-акцентът не е върху пилето, а върху българския ритуал-облог за надиграване. Спомнете си "Ветрената мелница" от Елин Пелин. Да, в село се развива действието, но е  смислено и красиво, както би могъл да изглежда и днес този ритуал. И не е задължително пиле да има, на моята сватба надиграването беше с питка и малка торта, никой не гледаше тъпо, много се веселяха всички, но пък танцьорите бяха добри-близки приятели, без да са професионални танцьори.


Иначе, забелязала съм, колкото и да се стараят организаторите, настроението и запомнящите се моменти идват точно от гостите.

# 37
 • Мнения: 301
Колкото хора, толкова мнения. Аз съм била на 4 сватби в близките няколко години и на 2 от тях имаше надиграване с пиле. Когато това продължи половин час, не е много яко за настроението. Причината да пропуснем надиграване, булчински хора с плащане, бръснене на младоженец, народни ансамбли, и други неща, за които сигурно не се сещам сега, не е, че са "селски", а че отнемат голяма част от времето, в което ние бихме искали хората да купонясват.

# 38
 • Beyond the stars
 • Мнения: 6 805
Иначе, забелязала съм, колкото и да се стараят организаторите, настроението и запомнящите се моменти идват точно от гостите.

Абсолютно.

За водещите също съм съгласна - били сме на сватба, на която по давление на водещия булката яде тортата от корема на младоженеца, който беше с разкопчана риза в поза мост.
Същият накара свекър и свекърва да си разменят половинките с тъстовете и да се целуват, та да покажели на младото семейство как добре се разбират.
Та това са неща, които на мен лично са ми се запечатали трайно в съзнанието. Дали младоженците са си ги харесвали нямам никаква идея, ама..

# 39
 • Мнения: 3 214
Не знам къде как се практикува, но с нашия Дж, който беше и в ролята на водещ, всичко беше предварително изговорено. Тоест, няма как да има игра или размяна на двойки и целувки, ако предварително не е съгласувано с нас. Това са хора, които се наемат и им се плаща и е абсолютно нормално всичко да е със знанието и според вкуса на младоженците. Като кажеш, че надиграването ще е 10 минути, това е. Като се разберете за 2 игри, значи 2 игри. А не да се гадае кое как и колко време ще отнеме. Обикновено хонорара е за 5 часа. Вече дали ще има или не овъртайм пак не е изненада, а решение на младоженците. Ние не знаехме как ще тръгнат нещата и се разбрахме на място да се реши. Човекът дойде 30 минути по-рано и пита, закривам след 30 минути или продължаваме и така.

# 40
 • София
 • Мнения: 18 041
И с нашия ДЖ обсъждахме всичко предварително, имаше някои поздрави и неща, за които се колебаеше и веднага идваше да пита. 😀

# 41
 • Beyond the stars
 • Мнения: 6 805
Мен ми се иска да не вярвам, че таз гранде глупост в моя пример е съгласувана с младоженците. Въпреки, че вероятно е.

И ние бяхме проговорили всичко като програма. Импровизации също имаше, ама на място. И неща за които не знаехме, синхронизирани с кумове и приятели.

# 42
 • SF
 • Мнения: 12 665
Диджеят на сватбата на моя приятелка през цялото време се занимаваше с мене и това ужасно досади. Бях облечена с почти бял гащеризон. "Момичето с белия гащеризон да поведе хорото! Дами канят! Момичето с белия гащеризон може да ме покани! Момичето с белия гащеризон да държи балоните (това не го направих), да изпее една песен, да хване букета, да покани кума, да танцува в средата, да пляска с ръце...." На повече от половината глупости се подчинявах, за да не изглежда като бойкот, но ми беше много неприятно. Предполагам, че на всички им дойде в повече да слушат за момичето с белия гащеризон. Правеше нелепи шеги и с младоженците. С коментарите си превърна ритуала с жартиера д доста вулгарен момент пред погледите на родителите и на двамата, брат, сестра... Също голяма глупост беше да накара децата да пукат украсата от балони, която се оказа, че си е на ресторанта и се ползва и за други сватби. Около 30-45 минути бяхме като на война. Децата пукаха балоните, стряскаха се, квичаха, а оня ги навива по микрофона - кое дете щяло да спука повече. Родителите му се скараха и го накараха да спре, след като всички вече бяхме луднали от пукотевицата и детски писъци. Всичко това на фона на песни за мики маус, кукла Барби, танц на патетата, Флинтстоун и други инфантилни, набиващи се мелодии.

# 43
 • Beyond the stars
 • Мнения: 6 805
Много е трики момента с водещ/ДЖ, защото реално ако не си бил на сватба, където да си го видял в действие, колкото и да се уговарят и стиковате не можеш да си съвсем наясно какво ще се получи.
Моят съвет е като се избира такъв човек, ако е възможно, да се иска видео от сватба, която е водил или клип, нещо което да насочи какъв му е хумора и маниера като цяло.
Ние, понеже последни от двойките наоколо се
заженихме, сравнително имахме поглед над хората, които ни кефят в нашия район.

# 44
 • Мнения: 717
Изнесен ритуал може където искаш, .... дори и в затвора Hug
Ето Пловдивските цени https://radostniobredi.plovdiv.bg/outdoor-rituals/prices

Общи условия

Активация на акаунт