Вероятно не ставам за майка

• 9 519
  • 172
  •   1
Отговори
# 75
Е хубаво де, как си представяте всичко да е 50/50? Мъжът ходи на работа в това време, докато жената е в отпуск точно по тази причина. Винаги съм се чудил как някои жени чакат с нетърпение мъжете им да се приберат от работа, та да им връчат бебето. Или нощните ставания, има доста професии при които системното недоспиване означава директно уволнение. Например шофьори, оператори на машини, отговорни длъжности, където грешките или загуба на концентрация може да струва нечии животи.
Така че това с подобни очаквания после води до разочарования и депресии.
Всичко, което пишеш така, но един нормален работен ден е 8-10 часа. След него почивка, време за хоби, за ежедневни задължения. Кога свършва работният ден на майката, чиято работа не може да бъде събрана в тези граници, а често плаче, има нужда от внимание, грижа, игри? Няма ли и за нея малко време за почивка, време за хоби, за ежедневни задължения?
Питам не по темата, а от собствен интерес. Чувала съм "когато бебето спи, спиш и ти", но домакинската работа я има, какво и други ангажименти, даже да не споменаваме допълнителни интереси.

# 76
В един момент трябва да спреш да си перфекционист. Вършиш най-важните неща, а останалите - когато успееш. Ползваш помощ за каквото може. Поне аз така правя и затова засега не съм се сринала от умора.

# 77
Не съм съгласна, че семейството е като работата, където ходиш щеш -  не щеш. Айде, мъжете как да е - нямат много голям избор, ако желаят деца. При нас, жените не е така - насила хубост не става.

# 78
Нормално е да има помощ от мъжа, не съм имал предвид хич да не участва, но няма начин да е на 50%. Или с две думи основните грижи ги поема майката, а авторката не е тръгнала с тази нагласа, за това се стига до това положение.

# 79
Срам не срам, докато влезе от вратата мъжа ми и му го мятам в ръцете, че да се изкъпя, а после сядам с кафе в ръка и гледам в точка. Нямаме помощ- ние сме с модерни баби и лели, които са си отгледали децата и не щат да гледат чужди. В общи линии сме си сами с мъжа. Но аз предпочитам да платя на бавачка, че я върви кажи на някоя баба да не ти гледа детето еди си как.

Е хубаво де, как си представяте всичко да е 50/50? Мъжът ходи на работа в това време, докато жената е в отпуск точно по тази причина. Винаги съм се чудил как някои жени чакат с нетърпение мъжете им да се приберат от работа, та да им връчат бебето. Или нощните ставания, има доста професии при които системното недоспиване означава директно уволнение. Например шофьори, оператори на машини, отговорни длъжности, където грешките или загуба на концентрация може да струва нечии животи.
Всичко, което пишеш така, но един нормален работен ден е 8-10 часа. След него почивка, време за хоби, за ежедневни задължения. Кога свършва работният ден на майката, чиято работа не може да бъде събрана в тези граници, а често плаче, има нужда от внимание, грижа, игри? Няма ли и за нея малко време за почивка, време за хоби, за ежедневни задължения?
Питам не по темата, а от собствен интерес. Чувала съм "когато бебето спи, спиш и ти", но домакинската работа я има, какво и други ангажименти, даже да не споменаваме допълнителни интереси.

# 80
А аз не разбирам, защо мъж ще прави дете, а няма да има желанието да си го гушне, да си поиграе, да го погледа как спи, да го изведе с количката и т.н.
Особено е тежко ако детето е ревливо. Хем ти опъва нервите, хем се притесняваш, че нищо не можеш да направиш, хем те боли, защото и него го боли и плаче. Това е доста затормозяващо.

# 81
Никой не очаква строго разделение 50 на 50. Ама таткото да си мисли, че щото ходи на работа, не трябва да пипне нищо вкъщи, е нагло.
Щото много интересно ако е толкова просто и лесно, колкото си го представят бащите, защо тогава след работа не вземат бебето да им е лесно, пък майката да си почива.

# 82
100 жени сигурно съм чувала да кажат: да работя ми беше по-лесно. Потвърждавам!

Никой не очаква строго разделение 50 на 50. Ама таткото да си мисли, че щото ходи на работа, не трябва да пипне нищо вкъщи, е нагло.
Щото много интересно ако е толкова просто и лесно, колкото си го представят бащите, защо тогава след работа не вземат бебето да им е лесно, пък майката да си почива.

# 83
Разпитай за гледачка, в провинцията има повече безработни жени, има такива на които им е приятно да се занимават с деца. Търси решения да си щастлива, а не да си идеална. Никой не оценява, колко усилия си впрегнала, гледай само да ти е по-леко и по-спокойно...

# 84
100 жени сигурно съм чувала да кажат: да работя ми беше по-лесно. Потвърждавам!

Ами те двете неща нямат нищо общо, че да се сравняват. Колкото по-бързо приемеш факта, че сега животът ти е друг и никога няма да бъде какъвто е бил преди детето, толкова по-добре за теб. Жалба по отминали дни може да ти изиграе много лоша шега.

# 85
  • София
Ако можеш да намериш и вземеш гледачка - давай. Аз с първото поне имах разни баби и дядовци.

# 86
  • Варна
Нищо ти няма, ставаш си за майка и ще си трепач такава.. след 1-2 години. Нормално е да изпушиш с всички тези промени.  И да, има следродилна депресия, по възможност не се бори сама, а със специалист.
Като се постопли времето - навън, да си приказваш с други майки. Не говоря да дириш приятели, а просто контакти, че да видиш и малко да се успокоиш - не си сама с тези усещания. За работата не знам, може ли да се реализираш в по-малкия град след време. Така или инак, сега малчо е на дневен ред, а какво ще реши семейния съвет след година-две никой не знае.
Домашните задължения, в по-голямата част се падат на майката, но, по дяволите, банята няма да я чистиш на 3 дни, прахосмукачка няма пускаш всеки ден - едно ядене и приличен вид на къщата. Ттакото след работа, точно така взема човечето, а ти се отпускаш малко, а после си говорите, не зяпай в една точка. Почивните дни двамата заедно наваксвате с домакинството, ако има нужда. Не е нужно да си идеална.
Човек лека-полека човек се учи да бъде родител, никой е нямал точна представа какво го чака.

# 87
Аз пък не разбирам какво значи 50 на 50?Има брояч някакъв ли?
   И въобще ли не сте обсъдили предварително искате ли деца,къде и как ще се живее,планове за кариера,образование и прочие?
   Аз съм от град А,съпругът ми от град В, а живеем в гр.С.Имам две деца и никога не съм смятала ,че някой освен нас двамата, е длъжен да ми ги гледа.Ние сме ги искали,не сме питали бабите .Сеа ,живот  здраве,ще ви предстои да съм баба - ами да ви кажа честно,от сега съм заявила и на дъщеря ми и на зет ми,че децата си ги гледат те. Аз ще помагам,но да не ми вменяват задължения.След две отгледани деца,едното почти , че ми стопява лагерите  с ДО и пубертет,развит бизнес/малкото спеше в столчето в колата и си го разменяхме  някъде по път,в зависимост от това,кой се прибира / , изграден дом, искам време за мене и съпруга ми.Ние имаме своя си живот,нужди,интереси.Понякога просто си лежим на дивана и гледаме филми.
   Та мисълта ми беше - никой на никого не е длъжен.Родителството се учи в крачка,няма ВУЗ за това.Децата ни учат как да се справим.И в никакъв случай не пренебрегвай себе си, интересите, нуждите и желанията си. И всичко това , обсъдено и споделено  като грижи между вас двамата.Един път ти повече,следващия таткото, както се случи. И вземи и си намери дружки - твои, не негови приятели.Ако си активен и социален млад човек ,имаш нужда от своя кръг приятели. Една нещастна майка не е в полза на децата си.
    Времето,което съм прекарала в грижи за бебетата,смяна на памперси,гушкане,гукане,пълзене с децата, не заменям за нищо на света!

# 88
Авторке, аз много добре те разбирам. И мисля, че всяка майка (макар и да не си го признава) е имала моменти, в които е искала да избяга или да си изхвърли детето през прозореца (не го приемайте буквално). Но това не значи, че са лоши майки.Майчинството си е доста натоварващо занимание и психически, и физически. Аз лично дълго време отлагах второто дете, защото се ужасявах от мисълта да си остана отново две години в къщи. Даже често казвах на мъжа ми, че за второто дете той ще ползва майчинство. Е, не го ползва той майчинството, но единствената причина за това е, че той е с по-големите доходи. Иначе лично познавам няколко семейства, където бащата ползваше отпуск по майчинство.
На мен това, което ми помогна, за да не се перколясам съвсем и да не се обезлича, докато съм по майчинство е ученето. По време на второто майчинство записах магистратура. Ходенето на лекции беше празник за мен. Имало е моменти, в които съм се ядосвала на мъжа ми, че моят живот коренно се променя, а той  продължава да ходи на работа. Обаче и това минава. Бебето не е бебе цял живот. А докато е бебе, съм си правила малки "бягства"-срещи с приятелки.
Освен това и аз се преместих от голям град в много малък. Трудно е в началото, но се адаптирах. А пък и дете до първи клас много по-лесно се отглежда в малкия град.
Моят съвет е да си намериш някакво занимание само за теб, дали ще е учене, хоби, танци...каквото прецениш, за да усещаш, че правиш и нещо за себе си. Освен това ще намериш и приятелства така. Потърси и гледачка поне за по няколко пъти в седмицата. Все има наоколо някоя енергична жена, пенсионирана учителка и т.н.

П.с. като бях бременна с първото ми дете ми попадна една книга "Танцът на майката" на Хариет Лернер. Тя даде отговор на всички мои страхове и вълнения. Горещо я препоръчвам.

# 89
Като Ви чета си мисля, че просто не сте била подготвена за реалността да си родител, не е розово.
В допълнение с промените.
Говорете по телефона с приятелки. Говорете тук.
Според мен е добре и с психолог да се консултирате или семеен терапевт.

Животът не е като по филмите.

Общи условия

Активация на акаунт