Захранване - въпроси и отговори - тема 10

• 43 622
  • 761
  •   1
Отговори
# 90
а как така нямате точно време за сън?

# 91
Момичета, тези които използвате купешки каши - изхвърляте ли ги, след като са минали 3-4 седмици, откакто са отворени?

# 92
Имам една от елда на повече от четири седмици .Чат пат сгъстявам десерта от кухнята ако има нужда.

# 93
Момичета, тези които използвате купешки каши - изхвърляте ли ги, след като са минали 3-4 седмици, откакто са отворени?

Гледам да ги дам в срок, но съм ги използвала и по 5-6 седмици.
Отбелязвам с един маркер на кутият кога е отворена.

# 94
С това захранване съм отворила 4 вида и сега минаваме на глутен ... та доста ще си отлежат, а хич не ми се изхвърлят 😏 Пък и после за разнообразието пак ще трябва да ги имам. Не знам ...
Благодаря ви за бързите отговори 😊

# 95
  • София
При мен е същата работа, не винаги успявам да дам обяда в 12ч (бебето скоро стана на 8 месеца). Давам го, когато се събуди от дрямка. Със следобедната закуска процедирам по същия начин. Относно количествата пюре - понякога яде половин бурканче, понякога цяло, а друг път 2-3 лъжици. Първо е пюрето, после малко игра и след това дохранвам с кърмене.

Да ви попитам има ли майки, които не успяват да се вместят в препоръчителните часове за хранене? При нас все не се получава да създам някакъв режим. Често заспива преди обяд и се буди чак към 14:00. В такива дни се чудя дали изобщо да давам обяд или да прескоча? Другото е, че като цяло яде по няколко лъжички до 50-60 грама най-много, а останалото е кърма. За 7 месечно става въпрос. Надявам се да няма апетит заради никнене на зъби, но то и това да е как ще се храним докато порасне като на нея има да й израстат още много зъби?

# 96
Първо е пюрето, после малко игра и след това дохранвам с кърмене.
Значи да изчаквам малко преди да преминем към кърмене, така ли?

# 97
  • София
Кърмя го горе долу половин час преди следващата дрямка за да си хапне добре и да спи по-дълго.

Първо е пюрето, после малко игра и след това дохранвам с кърмене.
Значи да изчаквам малко преди да преминем към кърмене, така ли?

# 98
И аз имах този въпрос с точните часове за обяд. Същото при нас става- буди се за кърмене към 6.30-7.30, после към 10.30 пак  и обяда се пада към 14.00 часа. За мен не е задължително да е точно в 12.00
д-р Владимирова е много стриктна с тези часове и грамажи, но едно бебе не може да се води по точен график и план. Иначе и аз се водя по нейните препоръки за сега. Струва ми се доста адекватна на фона на всички други измислени нутриционистки, все пак е лекар и е завършила хранене и наистина знае какво говори.  Не е като някакви самозвани Маги Пашова и т.н.

# 99
За мен не е задължително да е точно в 12.00
д-р Владимирова е много стриктна с тези часове и грамажи, но едно бебе не може да се води по точен график и план. Иначе и аз се водя по нейните препоръки за сега. Струва ми се доста адекватна на фона на всички други измислени нутриционистки, все пак е лекар и е завършила хранене и наистина знае какво говори.  Не е като някакви самозвани Маги Пашова и т.н.
Доколкото знам тя се води по последните и най-актуални препоръки и проучвания в ЕС. ESPGHAN май бяха.

# 100
Да, те са. Hands Plus1
Хубавото е, че хранителните режими не са развити от акушерки, инфуенсърки и не дай си Боже други светила, а лекари, биолози и учени.

ЗВБ също е разработено от акушерка, а не гастроентеролог.
https://www.espghan.org/

# 101
Акушерката също има медицинско образование. До колкото знам и те учат доста и имат също дисциплини като анатомия, химия и т.н.
Др Владимирова не е привърженик на ЗВБ заради рискът от дефицити, неясни алергии , задавяне и т.н. Но знам, че този метод пък работи за някои деца. Според мен майката трябва да е информирана от адекватни източници, по последните препоръки на педиатричните организации, но и да се води и по самото дете.
Както много неща у нас и детското хранене е оставено без точни и ясни регулации. Такива като гореспоменатата Маги не трябва да практикуват изобщо, поради липсата на образование и съответно дава грешни препоръки. А тя копи пейст от тук от там, добавя и от себе си някакви алтернативни методи и прави яко бизнес от това. Но уви, така са у нас нещата.

# 102
Може ли да споделите от къде четете препоръките на тази докторка. Аз не съм я чувала, а бих искала да се информирам повече относно захранването и храненето на малките деца.
 И също може ли да кажете кои съвети на Маги Пашова са грешни. Аз прочетох второто издание на нейната книга и честно казано ми даде някакви насоки как да започна със захранването, не ми е направило впечатление нещо фрапантно, но и аз не съм специалист де.

# 103
В семейството ми има и от двете страни лекари, които са против режима baby led weaning. Не са педиатри и не са ми се месили, когато решавах за захранването.

Преди да дойде моментът говорих с педиатъра, който беше на същото мнение като тях.
Изчетох и доста препоръки на различни педиатрични организации, публикации на лекари.
За различните държави има отклонения и като възраст за захранване, и като продукти.
За BLW няма достатъчно научни изследвания, че захранването не води до дефицити и като количество, и като полезни вещества.
След проблемно захранване с дерматит и задавяния съвсем се отказах от идеята. Аз, лично, не следя инфлуенсърки и не се доверявам на хора без медицинско образование щом става въпрос за здраве.

За други майки BLW може пък да е най-правилният режим.

# 104
Честно казано, мен лично ме беше страх да захраня по ЗВБ именно заради риска от задавяне. Също и това, че не можеш да прецениш колко е изяло бебето и дали изобщо е изяло нещо. Затова направих някакъв микс между традиционно захранване с пюрета и ЗВБ. Давах пюрета за въвеждане на различните групи зеленчуци и плодове, но давах и неща за гризане и самостоятелно ядене. Но избирах аз кое как да дам и контролирах колко отхапва. Пасирах гладко само първите два месеца и след това минах на малки парченца. Зърнените храни давах направо на зърна, каши не съм давала. Та, мисълта ми е, че не е задължително да се ограничаваме само в единия подход, а може и да комбинират различните методи според бебето и предпочитанията на майката.

Общи условия

Активация на акаунт