Захранване - въпроси и отговори - тема 10

• 43 629
  • 761
  •   2
Отговори
# 105
Може ли информация къде да прочета за начина на захранване на д-р Владимирова?

# 106
В групата за ЗВБ казват,че нямало такъв смесен подход, въобще върлите фенове на метода като чуят нещо подобно и те заклеймяват.Аз също харесвам донякъде метода, но дефицитите мисля,че за дете на тази възраст са опасни.Споделям само поглед над нещата.Иначе и аз си мислех,че захранвам смесено, но всъщност било просто даване на т. нар. finger foods според тях и донякъде са прави.

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 12:37 от Orion_Sagitta

# 107
Може ли информация къде да прочета за начина на захранване на д-р Владимирова?
Има няколко видеа в Ютюб с нея от последната година в канала на списание Кенгуру. Също и в канала Училище за родители има видеа.
Та, мисълта ми е, че не е задължително да се ограничаваме само в единия подход, а може и да комбинират различните методи според бебето и предпочитанията на майката.
Аз съм на абсолютно същото мнение. Водя се по Владимирова, но не съм съгласна с нея, че е най-добре да даваме на децата индустриално приготвени храни. Така че избирам как да подхождам с моето дете.

# 108
О, изобщо не ме бърка кой какво казва или какви термини ще използва Hug finger foods да бъде, все тая. За мен важното беше детето хем да е захранено, хем да се научи да дъвче и да яде самостоятелно. Ами постигнах го, пък кой как нарича метода хич не ми дреме Joy

# 109
Захраних напълно и изцяло по метода на пюретата.
Още много ме е страх от задавяне. Малкият е на 9++ и едва сега прави опити да дъвче. На няколко пъти де дави много лошо, въпреки че аз контролирам какво отхапва. То може и да не е било всъщност "толкова лошо", но на мен косата ми се изправя.
Не знам как да балансирам между моят страх и неговата нужда да се учи!
Сега давам бисквитки, че уж са по-ронливи.
Бананите и ябълките още го давят. Sad

# 110
Захраних с пюрета на 5.5, фингър фуудс съм давала почти от самото начало. Три месеца по-късно вече готвех, пюретата останаха само за пътувания. Никога не съм пасирала, най-много да намачкам с вилица.
На 8 мес. дъщеря ми се самозахранваше от масата в таверните в Гърция (седеше в количката до нас) с неща като мусака и печена риба.
На 11 мес. отказа да бъде хранена с лъжица и почнах да готвя основно неща, които може да яде с ръце, и да мушвам по някоя лъжица между капките. На 13 можеше да се храни с вилица доста прилично.
Проблеми със задавяне никога не сме имали, нито с хранителни дефицити. Развитието на дъвкането и гълтането няма правопропорционална връзка с растежа на зъбите, ядеше обикновени бисквити от собствената си ръка само с няколко полупоникнали резеца.
Та, определено не е ЗВБ, но и по схема не е Simple Smile

# 111
О, изобщо не ме бърка кой какво казва или какви термини ще използва Hug finger foods да бъде, все тая. За мен важното беше детето хем да е захранено, хем да се научи да дъвче и да яде самостоятелно. Ами постигнах го, пък кой как нарича метода хич не ми дреме Joy
да, разбира се

# 112
Имам замразена тиква от около Нова Година. Мога ли да я сваря и дам или е стара🤔?

# 113
  • София
Аз давам замразена тиква от януари. Никакви проблеми не е имало.

# 114
Рокет,прави ли опит да дъвче, да мести хапката в устата си все едно да омекне и да я смели ли не знам как да кажа, предолагам му показваш като дъвчеш и ти, ще се научи и с тях, просто етапи.
Аз пробвам, като е нужно изчаквам.

# 115
Ох аз пак съм в чудене.
Колко месо трябва да давам на 9месечно? 40гр ли ? Ако е 40гр, в готовите пюрета с месо / че домашни не иска/ има по 20гр. Това знчи ли да давам и за обяд и за вечеря с месо, за да станат общо за деня 40гр?
И попара не иска, каши яде по 10гр с плодово пюре , повече не иска, а педиатърката каза да настоявам, че въглехидрата му бил малко...

# 116
Рокет,прави ли опит да дъвче, да мести хапката в устата си все едно да омекне и да я смели ли не знам как да кажа, предолагам му показваш като дъвчеш и ти, ще се научи и с тях, просто етапи.
Аз пробвам, като е нужно изчаквам.

Да, да, пробва да дъвче. Simple Smile
Но с бисквити му е по-лесно, затова засега с тях карам.
Исках да се научи на плодове, но и с банан и с ябълка нещи вижда зор и се дави все още.

# 117
Поредния въпрос от мен🤔
Правя си заготовки по следния начин:
Кисна  зеленчуците във вода с лимон, след това ги правя на пара, после слагам в бурканчета и доливам вряла вода ( не ги пасирам и не варя бурканите). Съхрянавам на терасата , ако е студено или в хладилник.
Колко време са годни зеленчуците?
По този начин и правя месо, тъй като ми е на порции около 100 грама порция сурово замразено, вадя, сварявам и слагам в буркан.
Четох различна информация и варира от 3 дни до 14 дни🤔
Като цяло зеленчуците ги правя , за да ми стигат за 8-10 дни , а месото за 3 хранения т.е  6 дни🤔

# 118
Здравейте имам проблем моля ви дайте ми съвети какво да правя!!! Бебето ми е на 6+ и отказва да яде от лъжица, всичко което му сложа в шише го изяжда до дъно, вече незнам как да процедирам🥲🥲🥲

# 119
Какво му слагате в шише, различно от мляко Rolling Eyes Предлагайте пюре на обяд малко преди да огладнее, все ще прояви интерес. Може да пробвате и сварени на ленти, нали коментираме фингър фуудс

Общи условия

Активация на акаунт