Нашите орхидеи – тема 33

• 29 531
  • 739
  •   1
Отговори
# 195
  • Мадрид / София
Това нека го кажат по-опитните. Аз което съм виждала е когато се разделят да има и стари и млади в една саксийка. За връхчето - нямам идея.

# 196
  • София
ВЕЩИЦА, дай ми акъл, моля. Като спец по вадене, рязане и бутане обратно, би ли видяла сметката на тези двете бегълки?

По точно, въпроса ми е, като има хубави, дебели, зелени  корени най-долу в саксията, замисляш ли се дали да режеш или тва не те бърка. От миналата година им се каня, много щръкнаха и се килнаха, трябва ми съвет

# 197
Привет орхидеени дами 🌸
Преди 2-3г пишех в темата, имах 1 орхидея която не успях да спася.
От няколко дни съм с нова синя принцеса. Но забелязах ,че 2 от пъпките съхнат, има още няколко пъпки които са добре, поне за сега. Едно от листата жълтее.
Чудя се дали не е малка саксията. Моля за съвет

# 198
  • София
идеална е саксията!
Листото жълтее от старост, пъпките капят, защото е у вас от оня ден и не се е адаптирало. (Или боята ги е отровила, ама те уж със сладкарски бои били набоцкани).
Може да изсипеш най-горните парчета кори или леко разрови около розетката да не се мокри толкова ниско. Може и с пинсета да почоплиш максимално от гъбата. Успех!

# 199
  • Мадрид / София
Здравей Коко, няма нищо притеснително. Нормално е да засуши 1-2 пъпки при смяната на местообитаването. Жълтее най- долното листо, което също е в реда на нещата, корените са хубави.
Синия цвят е изкуствен, другия цъфтеж ще е бял или светъл цвят. Изкуствено ги боядисват.
Честита да ти е и да те радва дълго.
A.n.d.r.e, аз бих сложила бегълките в по-голяма саксийка или по-дълбока. Виждала съм при по-стари фалеанопсиси, когато имат много корени по стъблото, но розетката е по-високо, да резнат стъблото на две части, като едната долната част остане с корени и част от стъблото, а горната част остане с розетката и също с корени. Малко неясно го обяснох ама дано си го представиш. Обаче до колкото виждам имаш корени, но не и толкова стъбло, което описаното от мен май не важи в този случай.

Последна редакция: чт, 11 мар 2021, 12:39 от Angela61

# 200
  • Варна
a.n.d.r.e, в общия случай се налага да се сбогувам с някои, дори хубави, корени(но те така или иначе са много и дори някои да се махнат, пак ще има достатъчно за да оцелее растението). Събрах смелост, когато в една от фейсбук групите дама сподели, че спокойно премахва част от розетката, защото в един момент тя започва да опира в дъното на саксията и така цялото растение стърчи отгоре. Като извадиш растението, хващаш розетката в долния край и чупиш - така тя се отчупва донякъде, заедно с част от корените (ако не се чувстваш сигурна, просто режеш с ножицата). Разреза третираш с препарат, за да не навлезе зараза, оставяш да позасъхне разреза няколко  дни и после садиш обратно. Междувременно въздушните корени ги мокриш, за да започнат да пият вода и да не изгният в субстрата. Стресира се растението, но ако го направиш веднага след прецъфтяването, има възможност да се възстанови бързо в периода на покой. За сметка на това се подновява и после няма нужда да се бута няколко години.
Някои споделят, че счупената розетка може да засадиш отново и да чакаш кейки. Това не съм го пробвала.

# 201
  • Варна
a.n.d.r.e,
не бих ги пипала, особено пък втората. Тя е съвсем младо растение, няма какво да режеш, ще я съсипеш. Първата също не ми се вижда чак толкова одъртяла. Аз ги режа, ако има проблем със старите корени и субстрат, в един момент заминават и двете неща. Онази шарената леко ароматна ми е станала като дърво, с дълго стъбло, цялото отрупано с въздушни корени и остатъци от цветоноси, но не я пипам, много ми е екзотична така Laughing Снимката е лоша, но се вижда в общи линии колко нависоко започват листата Grinning
Скрит текст:
Иначе една-две по здравословни причини имам "подмладени", режа най-долната вдървена и/или загнила, изсъхнала част като оставя достатъчно здрави корени, част от тях слагам в новия субстрат, но задължително оставям 1-2-3 като въздушни в резерв, ако нещо се прецака.

# 202
  • Варна
...
Флорен аз бих дала шанс на Милтонията Сънсет. Моята до миналата година септември цъфтеше непрестанно. После явно саксията и беше малка и мина в покой, пресадих я в по голяма саксия много от новите булби, които пораснаха в малката саксия така и не направиха цветоноси. Ноември ли я преведох не помня, и до скоро нямаше цветонос, но до месец се надявам на нов цвят Yum

Тя и мойта си цъфтеше редовно, но откакто я пресадих тръгна назад. Оттогава е почти постоянно във фунгицид. Не мога да преборя това гниене, булбите са доста зле и мисля няма да я бъде още дълго. Simple Smile

Флокс, милтониопсиса е на западен прозорец зад щора, повдигнат над вода, заобиколен от вода. Температурата е 17 градуса, поливам го като  усетя, че му е по- лека саксията. За да цъфне му направих температурна разлика. През деня 17-18 градуса и нощта 12-13 градуса.  При мен е от 5 месеца, та нямам голям опит с този вид орхидея. В интерес на истината ми се струва прекалено заровен, но ме е страх да го пипам, за да не стане като с милтонията ми.
Четох, че тези 2 вида милтония и милтониопсиса са доста кекави и тръгне ли нещо дори и временно да се закрепи положението с фунгицид, то отново ще се повтори след известно време.

# 203
  • Русе
Чудя се катлеята какво да правя, като и тя е тръгнала на гости към съседната саксия. Колко булби са достатъчни за да оцелее ново растение? И изобщо, sve*, как насочваш твоята да се развива в саксията? Ето я моята “бегълка” - преди две години я получих и пресадих в тази саксия, но много взе да се отдалечава от субстрата и не знам лятото как ще пие вода
Вещи и моята катлея е така, но не личи от снимката. Ще ти я покажа да я видиш по-отдалеко как се е разперила. Тази специално я взех с 2-3 булбички, прецъфтяла, преоценена и изключително мокра. Валеше дъжд, а щендера с преоценени орхидеи стоеше на открито, без козирка и всички бяхя подгизнали. Направих сериозна забележка на персонала и щендерът беше прибран на по-сухо. Съжалих го това растение и реших да го взема с мен, подсуших го, пресадих го и оттогава не спира да ми се отблагодарява с много нежна, бяла красота. Относно твоята, аз не бих я разделяла и пресаждала засега. И при моята най-новата булба е пуснала корени извън саксията. Сложила съм и голяма подложка, за да поемат вода при поливане и те. Пресадих една доста голяма катлея, но въобще сега не ми се развива добре и се чудя какво да я правя.
a.n.d.r.e, аз също не бих пипала орхидеите, ако нямат някакви други проблеми на този етап, особено втората.

# 204
  • София
момичета, благодаря за мненията!
ВЕЩИЦА, точно така си го представям, както ми го обясни!:hugs:
Въздушните вече съм започнала да ги мокря, с цел по-лесно "вкореняване".
Месечинка, *sve*, и двете са 5 годишни. Второто ви изглежда много младо, защото дълго време боледуваше и загуби бая листа. В момента и двете пращят от здраве, затова реших, че тази пролет е подходящ момент.
Месечинка, точно като теб - имам "подмладени", с цел спасяване. Трошила съм розетката когато е загнила или когато е вдървено чуканче без нито един корен и се чупи с лекота. Ама такива сосни зелени корени още не съм пипала. Simple Smile А и факт е, че сега като видях твоето растение, мойте вече не ми изглеждат толкова стари.  Simple Smile
Ще се замисля дали да пипам.

# 205
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
колежката с удоволствие разреши да снимам орхидеята, която мирише на индрише и нейната дружка.
представям ви
миризливката Simple Smile

и нейната не миризлива приятелка

# 206
Това ми е зорът - катлеята върви като троскот - прави нови булби и так пълзи напред. За да я разделя означава да мсхна част от най-последните булби, които са най стари.
Та се зачудих дали като махна връхчето, старите няма да се активират и да пуснат нещо новичко....Все пак животът трябва да продължи
Не, няма да, пуснат, но винаги можеш да опиташ. По принцип всяка булба има две пъпки, всяка пъпка има капацитет я рамките на няколко години. И от там край. Ако я разделиш на две от старата част няма да излезе нищо. Аз с цитокинин мазах в надежда нещо да се случи но уви. Опитът ми показва че макс две години пъпката е читава. После вече е голяма рядкост, особено при такива като при теб, развиващи се в линия. И аз имам няколко такива булбести (енциклия, милтасия - брасия), нямаше разклоняване каквото и да правех.

Един път съм прилагаЛа рязане на ризома. Разви и двете пъпки, направи два паралелни цъфтежа от две булби  и за раза отново единия връх. Мазах, баех му - нищо.

# 207
  • Варна
_re_ge, *sve*, благодаря, момичета Hug - няма да си правя експерименти, в такъв случай - просто като дойде времето ще я засадя като мушкато - в сандъче - поне да има накъде да ходи... Иначе не виждам как да я задържа в саксията - пъпките са си с тяхно мнение.

# 208
Я колко много бегълки имало в темата Grinning развеселиха ме снимките, що така не искат да си седят по саксиите тези орхидеи. Катлеята на Вещи вече направо се е изнесла от вкъщи с куфарите....
Месечинка, твоето дърво само на двете пръчки ли се крепи? И на мен ми харесва как изглежда.
Рени, благодаря за идеята. Така ще я прикрепя. И, много е хубаво, че пак си тук Flowers Hibiscus
Флорен, и аз защото знам, че милтонопсисите са кекави, не смея много да ги пипам. След като прецъфтяха ги пресадих, маалко по-високо ги засадих отколкото бяха, за да не загният. Започнаха да се килват естествено, и ги овързах с конец към саксията. Мисля, че пресаждането им се отрази добре, започнаха да растат нови булби след това. Само че нямам температурна разлика, май това пречи на повечето ми орхита. Само фалчетата са доволни така.

# 209
  • Русе
Вещи, показвам катлеята под различен ъгъл. Расте накъдето си иска.

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 09:01 от *sve*

Общи условия

Активация на акаунт