Нашите орхидеи – тема 33

• 29 539
  • 739
  •   1
Отговори
# 225
Извинете ме, че прекъснах серията красиви снимки Sunglasses
Това ли се има предвид под деформиран цвят като симптом на трипси?
И ако не е това, все пак има ли за какво да се притеснявам?

# 226

Защо и жълтеят листата и цветоноса на тази орхидея?
Има от другата страна още два така пожълтели цветоноса направо с мъничките пъпки, но пък излизат от зелени (все още листа)

Отдолу в саксията е с много и зелени корени.

# 227
Гниеща розетка? Черното в основата на листата май са гъбички Confused и при мен едно фалче така само от едната страна почерняваше, от другата не, но не разбрах защо става така. Моето още си е болно, но пуска листа и корени.

# 228
Като почнахме с проблемите 😁 ,да питам на едно кейки защо му е така листенцето:

Едното под него пожълтя и падна. Сега изкарва ново,но това нямам идея защо е такова от долу? 🤔

# 229
Гниеща розетка? Черното в основата на листата май са гъбички Confused и при мен едно фалче така само от едната страна почерняваше, от другата не, но не разбрах защо става така. Моето още си е болно, но пуска листа и корени.
Да, сякаш розетката е мека и черна от страната на пожълтялото. Дали може с нещо да се спаси, защото е с много красиви цветове?

# 230
  • София
Phloxx, това няма връзка с трипси

# 231
Андре, благодаря!

Дари, аз съм много скептична към лечение на гъбички, винаги остава нещо да тлее в растението, но други момичета тук са успявали. За конкретен препарат не мога да те посъветвам, но наскоро някой беше изброил кои препарати действат.
На първо време можеш да я позасушиш, докато се ориентираш какво ще правиш с нея.

# 232
  • Мадрид / София
Да, сякаш розетката е мека и черна от страната на пожълтялото. Дали може с нещо да се спаси, защото е с много красиви цветове?
Точно изгледах едно видео, в което поради трипси започва процес на гниене от горе (най-младото листо) надолу. Съветват (така е процедитал човека) да се изреже стъблото и листата до здраво стъбло. Първоначално 1-2 листа със стъблото и после още надолу докато се стигне здраво място без следи от гниене. На отрязаното стъбло му е сложил канела за да не навлезат нови микроорганизми, и е поливал рядко (по-рядко от нормалното), без да тори или друга химия. Това става сега пролетта (но миналата година) и след около 36 дни започва да никне кейки от страни на стъблото и сега вече ома и цветоноси и цъфти. Обаче това става при много и здрави корени. Давам ви видеото (на испански е).

# 233

РениИ, много е хубаво, че пак си тук Flowers Hibiscus
Не съм разбрала че старата тема е изписана и има нова. Точно се чудех защо така темата за орхидеите е замряла. И като потърсвам и виждам че тя си върви ама азнр знам. В последно време не само аз се оплаквам че бг - мама някак си ни отписва от някои следени теми.

Трипсите носят на крачката си опасни гъбични пагогени
 Това го знам от лични преживявания. Не еднократни. Купите ли ванда с трипси - няма оцеляване. Фалчетата по успяват.

Деформирани от трипси цветове означава петна  като изсъхване, става жълти като пергамент.

# 234
Огледах пак подробно. Розетката е твърда, по-скоро суха. В ръцете ми останаха още четири листа. Най-странното е, че на мястото от което се чупят са напълно сухи. Сякаш са прерязани с конец в основата и са изсъхнали. Същата жълта сухота пълзи и по цветоносите. Дали не й липсва някой хранителен елемент или изобщо съм я купила повредена. От преди месец ми е. Показвам снимка на розетката и отчупените листа. По розетката са останали едни люспи от листата, които са черни, но сухи.

# 235
Това е трахемикоза. Известна и като сухо гниене. Жалко за орхидеята. Много красива.

# 236
Това е трахемикоза. Известна и като сухо гниене. Жалко за орхидеята. Много красива.
Няма спасение значи. Може ли да се заразят съседните, че има близо до нея още. Така съм я купила ли или при мен някакси е станало?

# 237
Ени, листото не е на фокус. Това дупки ли са? Изглежда цепнато.

# 238
Да,една дупчица и другото все едно е одраскано с нещо. Утре ще пробвам да снимам по-хубаво. Нищо не й се е случвало,поне в мое присъствие. 😁

# 239
DariVale, аз не бих я отписъла така бързо. Имах подобен случей и като теб така си я купих, но сега е добре пуска листа, корени и си цъфти. На мястото покрай гниенето загуби листа, но е добре от мнооого време. За съжаление не помня с какво я третирах, просто питах в агроаптеката и с каквото ми препоръчаха. Утре ще ти я снимам да я видиш, не е най-красивото ми растение, но много ме радва и по време на цъфтеж по нищо не отстъпва на другите. Ако растението не се откаже се боря докрай!
Стискам палци и твоето фалче да се оправи.

Общи условия

Активация на акаунт