Нашите орхидеи – тема 33

• 29 542
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
Това е трахемикоза. Известна и като сухо гниене. Жалко за орхидеята. Много красива.
Няма спасение значи. Може ли да се заразят съседните, че има близо до нея още. Така съм я купила ли или при мен някакси е станало?

Може ли да видя корените й наголо. По принцип може да се получи от излишна влага, но в последно време така ги купуваме от магазина. Напълно излекуване няма но е възможно процесът да бъде овладян. Получава се като хронично болен човек, не е здрав нп с внимание и лекарства може да живее.

# 241
Ренка,
И аз ще се възползвам, че си тук Simple Smile
От известно време има постове в темата, че линковете в заглавния пост не работят. Няма какво да направя по този въпрос и новата тема я пуснах както си беше.
Имаш ли възможност да прегледаш кои материали са били тук и да ги качиш наново?
Моето предложение е следното: всичко да се качи в библиотеката на Facebook групата. Там са организирани много добре, просто да се допълнят с евентуално липсващите от тук.
Наясно съм, че това ще ти отнеме време и усилия, затова ти благодаря предварително. Както и предлагам помощта си за каквото прецениш, че мога да те отменя.

# 242
  • Варна
DariVale, а дали в определен момент не я напича слънце? И то точно от тази страна? Изглежда ми като поражения след изгаряне/ претопляне. В този период слънцето е много коварно - уж е слабо, но всъщност растения, живяли само на изкуствена светлина(като тези пресните от магазина) са много податливи на слънчевите лъчи, особено зад стъкло....Дори за малко да напича, може да направи поражения.  Те и раслите навън изгарят, а какво остана за другите....
Сложи я където е светло достатъчно, няма слънце изобщо, не мокри изсъхналите места, може да имаш късмет - много е красива орхидеята, за да я отписваш.... Hug

# 243
DariVale, ето я обещаната снимка

На тази ясно се вижда колко листа загуби, от другата страна е същата. Останаха тъмни места и сухи участъци, но не се развиват. За сметка на това тя се развива нормално Simple Smile

Последна редакция: сб, 13 мар 2021, 09:13 от cat lady

# 244
Кет лейди, често ли я въртиш спрямо светлината, за да е такава изправена, или тя доброволно си расте нагоре? Изглежда много добре, направо имаш материал за две орхидеи Grinning

Аз идвам да ви разкажа колко съм невежа Grinning Вълнообразните листа на някои фалчета винаги са ми се стрували някак нездрави и съм ги избягвала. Все избирам такива с твърди и гладки листа. И какво да видя днес, то си било нормално и при естествените видове Grinning Grinning Grinning Снимка от нета.

# 245
  • Варна
Phloxx, нямаш сърце ти.... нямаш....

# 246
Вещи, тази е и ароматна, понякога ми се иска да живея...някъде там, в естествената им среда...

# 247
Това е трахемикоза. Известна и като сухо гниене. Жалко за орхидеята. Много красива.
Няма спасение значи. Може ли да се заразят съседните, че има близо до нея още. Така съм я купила ли или при мен някакси е станало?

Може ли да видя корените й наголо. По принцип може да се получи от излишна влага, но в последно време така ги купуваме от магазина. Напълно излекуване няма но е възможно процесът да бъде овладян. Получава се като хронично болен човек, не е здрав нп с внимание и лекарства може да живее.
едната страна на розетката

другата страна на розетката

Розетката и пожълтелите цветоноси

Пожълтели разклонения на цветоносите в горната част на растението.

Като  гледам (и четох) точно на трахеомикоза прилича. Изсъхват частите със запушени съдове.
Ако знаете марка фунгицид, вероятно ще се пробвам.
Живея в малък град и се опасявам, че ще ме изгледат странно в агроаптеката, като отида с диагнозата Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Не е изгоряло от слънцето със сигурност, защото е на маса в средата на много светло помещение. Слънчеви лъчи не стигат до там.
Но е топло и беше преовлажнена (моя стара грешка, все ги давя цветята от прекалена любов). Давам си сметка, че със средата съм събудила гъбите.
Сега мисля да я оставя на голи корени, защото чакам поръчани по интернет нови кори. Ще я третирам (може би) и ще я сложа в новите кори, пък каквото стане.

# 248
  • Мадрид / София
Според мен има надежда да оцелее с третиране и търпение.

# 249
Phloxx, тя сама така си расте, като цяло рядко въртя или местя, но при цъфтеж, който гледа навън си го обръщам да гледа на вътре Blush
DariVale, и според мен има шанс да се оправи. За съжаление не помня името на препарата, а други подобни проблеми не съм имала, та някой друг ще трябва да каже, но си мисля, че все ще ти помогнат с нещо в агроаптеката не вярвам да нямат никаква представа без значение от кой град си.

# 250
Утре в неделя ще имам на спокойствие време да отговоря, ще кажа и фунгицидите.

Импала и по повод библиотеката ще пиша утре. Там ми става лошо, нямам време за пълен чек на всички линкове.

# 251
Здравейте,
Ще изчетя няколко теми назад, но едно питане имам. Кои корени трябва да са отвън, които сама си излезнат ( както им казвате въздушни май прочетох )или ? Аз днес взех, че извадих всички корени навън, заради светлина , дали направих глупост
Благодаря

# 252
  • Мадрид / София
Каква орхидея имаш? Ако е фалаенопсис е добре поне няколко коренчета да са вътре в субстрата ако има субстрат и няколко отвън (въздушни). Иначе самата орхидея както реши.

# 253
Благодаря много Angela. Да фалеонопсис са. Ок утре ще прибера няколко корена обратно:-(

# 254
Добро утро!
Дари, явно е силно растение, има толкова много корени. Дано да се възстанови, да видим какво ще каже нашата доктор Рени Simple Smile

Аз искам да пресадя една брасия. Саксията и отесня, не съм я местила откакто е у нас. Кажете какъв субстрат да слагам, изобщо всякакви съвети са добре дошли. Мисля да ползвам субстрат от едри кори с малко сфагнум между тях, аз поливам по-рядко. Колко да е по-голяма саксията, един размер? Не знам колко бързо растат.

Последна редакция: нд, 14 мар 2021, 09:11 от Phloxx

Общи условия

Активация на акаунт