Нашите орхидеи – тема 33

• 29 553
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
  • Варна
Леле..... как си успяла да я задържиш така компактна Heart Eyes Майстор си, Флоксче Hug Моите са разчекнати на всички страни, новите булби висят отстрани... въобще хаос пълен. Явно отразяват състоянието в главата ми Grinning
А ти сигурна ли си за едрит3 кори? Май на тънкокоренните дребния субстрат съм виждала да препоръчват...Thinking

# 256
Здравейте, ето едни прелести от мен и да попитам как да пресадя тези тези двете са ми най старите на 7 и 6 години, оказа се, че са с гъби и имаше мухъл в корите. Приемам всякакви съвети защото съм пълен лаик 😊

# 257
Вещи, то май самото растение си е шантаво, новите булби растат от средата на туфата между старите. Затова си мисля да взема по-голяма саксия поне два размера, да има място. За субстрата си права Flowers Hibiscus ще пресея този който имам.

Мая, изрежи сбръчканите и меките корени, напръскай с фунгицид и остави 2 дни на сянка да изсъхне добре. Твърдите корени не ги пипай, независимо дали са жълти или зелени. После засаждаш в нови кори. Виж на първа страница, много добре е обяснено.

# 258
  • Пловдив
Здравейте, много красива и зареждаща тема. Обожавам да разглеждам снимките на вашите прекрасни орхидеи (колкото повече, по-добре) 🌸🌸🌸
При мен само мъниците за сега цъфтят, ето ги
Скрит текст:

[/ spoiler]

А тези ги чакам да цъфнат
[ spoiler] [/spoiler ]

# 259
Здравейте, много красива и зареждаща тема. Обожавам да разглеждам снимките на вашите прекрасни орхидеи (колкото повече, по-добре) 🌸🌸🌸
При мен само мъниците за сега цъфтят, ето ги
Скрит текст:

[/ spoiler]

А тези ги чакам да цъфнат
[ spoiler] [/spoiler ]
Изобщо не са зле 🥰 и са много ,харесва ми 🥰 ще чакаме снимка и на всички цъфнали 😍

# 260
  • София
jujasol,
Двете еднакви смятам, че са Dusty Belle, беличката със светлата устна, мисля че е Burgundy Champagne или Yu Pin Burgundy /ако новият цвят се отваря кремавожълт с леки розови нюанси/ Бялата с розовко не знам как се казва. Жълто-червената е Sogo Gotris. Прекрасни са!

Офф: Ако решите да се разделите с една Дъсти Бел, имайте ме предвид.

# 261
Момичета, момичета.... невероятни красавици отново за кой ли път сте показали!!!! Blue Heart Revolving Hearts Sparkling Heart Heartpulse Heartbeat
Аз се местя в нов дом, но имам поне време да ви чета. Heart Eyes

От мен само една обща снимка на все още цъфтящи от магазина/търговеца орхидеи:

И започнах експеримента със самополивни саксии за орхидеи. Тази тук издържа един месец, най-отдолу е торната вода, която се просмуква от фитил нагоре към субстрата и корените. Измина седмица и два дни, а водата още не е мръднала Grinning:

# 262
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
водата хубаво издържа вече цял месец, а как е орхидеята?
интересно ми е в какво състояние са корените.

# 263
  • Мадрид / София
Днес ходих да гледам за Лиодоро. Ми няма такова. Има подобно, красиво, но на мен такова не ми трябва ( перефразирам една песен на Висоцки -“А ми туда не нада”). Купих тор и почти един ананас ама го оставих. Няма място.

# 264
Скрит текст:
Момичета, момичета.... невероятни красавици отново за кой ли път сте показали!!!! Blue Heart Revolving Hearts Sparkling Heart Heartpulse Heartbeat
Аз се местя в нов дом, но имам поне време да ви чета. Heart Eyes

От мен само една обща снимка на все още цъфтящи от магазина/търговеца орхидеи:

И започнах експеримента със самополивни саксии за орхидеи. Тази тук издържа един месец, най-отдолу е торната вода, която се просмуква от фитил нагоре към субстрата и корените. Измина седмица и два дни, а водата още не е мръднала Grinning:

Точно за такава саксия говорих и питах преди няколко странички!
Купих 2 и насадих 2 от новите ми орхидеи през седмицата.
Водата и при мен не е мръднала за 5 дена.
Интересно ми е вършат ли работа тези саксии или унищожават ...

# 265
Това е трахемикоза. Известна и като сухо гниене. Жалко за орхидеята. Много красива.
Няма спасение значи. Може ли да се заразят съседните, че има близо до нея още. Така съм я купила ли или при мен някакси е станало?

Може ли да видя корените й наголо. По принцип може да се получи от излишна влага, но в последно време така ги купуваме от магазина. Напълно излекуване няма но е възможно процесът да бъде овладян. Получава се като хронично болен човек, не е здрав нп с внимание и лекарства може да живее.
едната страна на розетката

другата страна на розетката

Розетката и пожълтелите цветоноси

Пожълтели разклонения на цветоносите в горната част на растението.

Като  гледам (и четох) точно на трахеомикоза прилича. Изсъхват частите със запушени съдове.
Ако знаете марка фунгицид, вероятно ще се пробвам.
Живея в малък град и се опасявам, че ще ме изгледат странно в агроаптеката, като отида с диагнозата Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Не е изгоряло от слънцето със сигурност, защото е на маса в средата на много светло помещение. Слънчеви лъчи не стигат до там.
Но е топло и беше преовлажнена (моя стара грешка, все ги давя цветята от прекалена любов). Давам си сметка, че със средата съм събудила гъбите.
Сега мисля да я оставя на голи корени, защото чакам поръчани по интернет нови кори. Ще я третирам (може би) и ще я сложа в новите кори, пък каквото стане.

За мен е трахемикоза на стъблото. По принцип има случаи, в които горницата се запазва, но не смятам че тук ще се получи. За това ми говори обезпокоително цвят в основата на цветоносите. За сметка на това има хубави корени, добра силна част на стъблото и всички изгледи да пусне кейки. То процесът трябва да се стопира.
Един фунгицид не е достатъчен за състоянието на цветето. Търсете
1. Куадрис
2. РадомилГолд
3. Фалкон
4. Шавит.
Ще ви предложат Топсин но той е за леки случаи а този не е такъв. Купете поне два от горните плюс топсин.

Какво предлагам от там. Видимо е че обичате да поливате. Проблемът, ако може да се нарече проблем, се решава лесно - садите фалщето САМО в кори средна фракция. Освен това на стените на Саксията правите някакви количество отвори. Така можете да поливате също толкова често но коритее просъхват по-бързо и ще има добро вентилиране.
За лечението. От тук нататък в зависимост от това, колко често поливате обработвате с фунгицид . Ако поливат рядко като мен, то на всяко поливане. Ако поливате няколко пъти на седмица - то един път в седмицата. Правите разтвор или накисвате или поливате с разтвора.
Фунгицидите ги редувайте. Да кажем първи, след седмица втори и третата седмица Топсин. После завъртат наново. И така поне месец и половина.
След месец и половина ще направим нов оглед и ще решим какво да правим. По принцип нека не ви притеснява че
1. Цветовете ще окапят.
2. Цветоносите ще изсъхнат.
3. Върха на орхидеята ще замине.
Целта е да се стабилизира цветето, процесът на разпространение на гъбичките да спре. Да се възстанови проводимостта. Да не се допусне гъбичките да поразят корените.

След малко ще пиша за библиотеката!

Цитат Импала
"Ренка,
И аз ще се възползвам, че си тук Simple Smile
От известно време има постове в темата, че линковете в заглавния пост не работят. Няма какво да направя по този въпрос и новата тема я пуснах както си беше.
Имаш ли възможност да прегледаш кои материали са били тук и да ги качиш наново?
Моето предложение е следното: всичко да се качи в библиотеката на Facebook групата. Там са организирани много добре, просто да се допълнят с евентуално липсващите от тук.
Наясно съм, че това ще ти отнеме време и усилия, затова ти благодаря предварително. Както и предлагам помощта си за каквото прецениш, че мога да те отменя."

За съжаление всяка промяна в библиотеката означава да се сменят линкове на няколко места (заради дървовидната структура и възможностите на гугълдокс се прави преадресиране) . За съжаление има неща които при всяка смяна недоглеждам. От там някои линкове са не работещи. Документът е там но ли кът към него е не работещ защото вече е стар.

Текущо, за да се установи кои са неработещи линкове трябва да се разцъка цялата структура последователно линк по линк в библиотеката и неработещите линкове да ги заменя с работещите. За съжаление наистина нямам време да го направя, структурата не е малка има сигурно стотина файла може и повече. Предполагам, не съм я измислила добре, но това бяха възможностите за създаване на безплатна  Библиотечна структура в гугълдокс. Ще ми бъде голямо облекчение ако някой ги разцъка и запише кои са неработещи. Или поне започне за да мога да почна  да оправям поне част от пропуските и да заменя  неработещите линкове с текущите работещи. Жалко че файловете са си там, но при корекция се сменя адреса и от там трябва да се смени линка в библиотеката. Наистина   не знам кой би се наел с тази работа изцяло или дори да почне да се коригира на парче.

Това е линка към библиотеката в текущото си състояние

https://drive.google.com/file/d/1ur-77Rex58kowXmEO9wFe7sQymqErayT/view

Последна редакция: нд, 14 мар 2021, 19:08 от _re_ge

# 266
  • София

Текущо, за да се установи кои са неработещи линкове трябва да се разцъка цялата структура последователно линк по линк в библиотеката и неработещите линкове да ги заменя с работещите. За съжаление наистина нямам време да го направя, структурата не е малка има сигурно стотина файла може и повече. Предполагам, не съм я измислила добре, но това бяха възможностите за създаване на безплатна  Библиотечна структура в гугълдокс. Ще ми бъде голямо облекчение ако някой ги разцъка и запише кои са неработещи. Или поне започне за да мога да почна  да оправям поне част от пропуските и да заменя  неработещите линкове с текущите работещи. Жалко че файловете са си там, но при корекция се сменя адреса и от там трябва да се смени линка в библиотеката. Наистина   не знам кой би се наел с тази работа изцяло или дори да почне да се коригира на парче.

Това е линка към библиотеката в текущото си състояние

https://drive.google.com/file/d/1ur-77Rex58kowXmEO9wFe7sQymqErayT/view

_re_ge, разцъках библиотеката /този линк, който си дала/. Има съвсем малко неработещи линкове. Пращам файла на ЛС

Допълвам: Разцъках и линковете на титулната. страница на темата. Пратих и двата резултата в Месинджър.

Последна редакция: пн, 15 мар 2021, 02:11 от Raya

# 267
Разбирам, Ренка - твърде много труд и време.
Аз лесно мога да проверя кои линкове в заглавния пост не работят, но оправянето им ще падне върху теб. А точно това не бих искала, не го намирам за редно.
Предлагам да оставим така засега.
При подготвянето на следващата тема ще махна неработещите линкове.
Може да прозвучи зле, но, реално погледнато, и така има достатъчно материал в библиотеката. Както и в темите тук. Който иска може да потърси и да прочете.
А когато имаш възможност - насреща съм Hug

# 268
Най-хубавото е че всички неща са на компютъра ми , нищо няма да се пише наново. Тука да вметна че имам и поне 50 нови започнати материали но последната година не мога да опра в свършването дори на един. Лоша организация на времето.

Така или иначе става това което предполагахме с Импала ,  но не ни се щеше да става - няма друг вариант освен библитоеката в ФБ. Тук , в темата на бг мама може да има само един линк и то към базовата страница... и този линк да се обновява с всяка тема задължително.

От тук нататък За мен е много полезно да ми разцъкате и  линка с библиотеката с ФБ. Явно това което съм качвала в гугъл докс от старите файлове с Лутц Рьолке и прочие архиви на бг мама е заминало, с разните му там гугълски промени, те бяха към моя личен  профил и гугъла като ме заплаши че ще ме глоби за овърнатоварване ги метнах в коша. но файловете ги има и ще трябва да си се качат  към дървото на фейската библиотека,  което си е собствен профил в гугъл.

Рая, Импала, измислете начин който ви е удобен да преговорим нещата трите заедно, вие ще разцъквате, аз ще качвам.Со кротце со благо без да бързаме , не е необходимо да сме по едно и също време на едно и също място, може и асинхронно да комуникираме. Понеже всеки има различни чат-програми измислете нещо с възможности на  някакъв общ чат. Аз имам - вайбър, месинджър, ако има друг вариант отворена съм за предложения.

Последна редакция: пн, 15 мар 2021, 07:52 от _re_ge

# 269
st. Dobri, засега и трите орхидеи, които засадих заедно в самополиващата саксия са добре, но е минало малко време - седмица и два-три дни, така че още не знам със сигурност.
Корените са бледо зелени в момента, а водата се е просмукала само до нивото под корените.

Angela61, в OrhideiBg бяха пуснали 'Лиодоро', може и да имат все още. Sparkling Heart

Butterfly:3, надявам се, че вършат работа, имам още една самополивна саксия и там засадих още три малки орхидеи, засега са добре, но ще изчакам 2-3 месеца да видя какво ще стане с тях, и тогава ако всичко е наред ще купя още такива саксии.

_re_ge, страшно полезна и интересна информация, много ти благодаря!! Grinning  Heart

Общи условия

Активация на акаунт