Кукър: рецепти и програми - Тема 3

  • 37 643
  • 293
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 2 303
И нашият така запазва храната гореща като на Вики кукъра. И като се отвори, излиза пара все едно сега е сготвено. Веднъж така сготвихме, за да пробваме какво става с храната.
 Като захранвах бебето, трябваше да давам яйца. Слагах ги сутринта и ги зарязвах. Правех ги на пара за 5 минути в кукъра , за да станат с много твърд жълтък заради бебето. Е. Постоянно ги забравях вътре и така минаваха 3 часа.. като отворех, всичко вряло вътре и ги слагах в студена вода. Беленето на яйцата, направени в кукъра, е детска игра. Там си правя и великденските между другото.

Но докато разбера, че могат да се правят варени в кукъра, що яйца бяха забравяни на котлона..... И съответно за нищо не ставаха, водата в джезвенцето я нямаше...
Та кукъра ползвам за варени яйца аз 

Видях в книжката - нищо не пише за консумацията на ток.

# 136
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
Сподели как вариш яйцата  така, че да не се спукат?
В херметик, под налягане? В кошничка и отдолу вода, или директно във водата? Колко мин и изпускаш ли парата, или чакаш налягането да падне само?

# 137
  • Мнения: 2 303
Вики, слагам решетката и после яйцата в кошничката. Вода сипвам колкото да достигне отбелязката за минимума на съда за готвене (или малко над минимума). Случвало ми се е това яйце, което е по средата, да се пукне. Събирам 10 яйца в кошничката мисля.
Избирам програмата за готвене на пара - Steam.  И задавам 5-6 минути.
10 минути след приключване на програмата налягането пада само.  Иначе може и ти да го освободиш.
Ама аз съм заплес и така си остават яйцата в кухнята и ме чакат като се сетя за тях.

п.с. гледах как се варят яйцата на клипче в ютуб. Там жената ги правеше за три минути.

Постоянно варя яйца, защото сега зимата салатата към ястията ни е яйчена с майонеза.
Варила съм и само едно яйце, или само две... Различно

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 16:19 от Jupiter sea

# 138
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
Интервсно. Събирам идеи за Великден 😃
Но при мен указанията са при готвене на пара клапата да е отворена 🤔

# 139
  • Мнения: 10 947
аз не съм сигурна дали бих искала яденето да стои толкова горещо. представям си разварени спагети или ориз.

# 140
  • Мнения: 2 303
Вчера отново правих кекс, но този път сложих и есенция лимон. Първият кекс се изяде за отрицателно време и на следващия ден отново направих.

Правих пиле с ориз. Рецептата е тази:
 
Скрит текст:
Сложих две цели бутчета. Но ги разделих, за да станат 4. Запържих ги за 1-2 минути заедно с ориза, лука и моркова. Оризът е от онзи вид, който се слепва. Добавих всичко друго и избрах програма Rice за 13 минути, заради бутчетата.
Скрит текст:
Когато правя ризото с пиле, го пускам за 9 минути. Него правя с филе.

Последна редакция: сб, 05 фев 2022, 15:32 от Jupiter sea

# 141
  • Мнения: 10 947
на мен ми изглежда сякаш има къри
аз днес направих зачисти хладилник - телешки тънки стекчета с патладжан на малки яарчета , лук, магданоз, една ябълка и кафяви гъби   за подправки дафинов лист, магданоз и черен пипер на зърна и към края залято с домати на ситно в консерва. ами според мен   стана супер вкусно. Отдавна ми се ядеше патладжан с доматен сос ....

# 142
  • Мнения: 2 303
bella-ciao, не е къри, а куркума. 2 супени лъжици сложих.

Аз нещо като гювечета се каня да направя, ама събирам идеи как да стане все още. 🙂

# 143
  • Мнения: 10 947
и на мен ако някой може да ми каже как ще станат малки порции отделни Simple Smile може някакви мини гювечета да могат да се сложат вътре и да се поберат 2-3 –

# 144
  • Враца
  • Мнения: 5 648
и на мен ако някой може да ми каже как ще станат малки порции отделни Simple Smile може някакви мини гювечета да могат да се сложат вътре и да се поберат 2-3 –
Преди време си запазих тази рецепта, но не съм я правила:
https://www.brit.co/5-minute-pressure-cooked-ramekin-eggs/

# 145
  • Мнения: 164
Идеята с отделните формички за гювечета е добра. Аз първия път направо на дъното започнах да редя продуктите, в малко олио и вода, както винаги, и загоря ужасно. Съсипах покритието на дъното после от търкане докато го изчистя.
При следващото готвене на голямо гювече сложих хартия за печене и всичко беше наред.

# 146
  • Мнения: 10 947
супер е показаното. аз нямам такива формички . имам норално гювече, но то може би е от твърде дебел материал и може да не стане . но може да пробвам.
в същност имам една такава формичка.
сега гледам имам камамбер за печене , но е в едни курии от дървени ленти в които ма хартия за печене и сиренето вътре. Може пък ако се запазят тези кутийки и става добре да ги запазя, да слагам нова хартия за печене и да пробвам със смеска за гювече вътре.
такова
https://ich-liebe-kaese.de/kaesemarken/le-rustique/unsere-produk … e-ofen-camembert/

# 147
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
Аз не бих пекла гювечета в кукъра. Не е рентабилно, по- бавно ще стане, докато изпека за всички, а и се съмнявам да се получи с добър загар като в нормална фурна, глинените съдове акумулират доста топлина  Просто няма да е същото, а и в моя ще влезе само едно. Нареждам си ги във фурната и толкова.

# 148
  • Мнения: 2 303
За кекса да споделя как добих опит да става хубав и пухкав ( и такъв да бъде и на следващия ден ).
Правя си горе-долу една и съща рецепта (може да добавя ябълки, тиква, банан, ядки...), но понякога ставаше разкошен, понякога се изпичаше долу, а оставаше течен горе и съответно не можех да го обърна. Първо си помислих, че програмата баке е нещо повредена и понякога пече, понякога не. После гледах капакът да бъде затворен добре и клапанът да седи затворен. Но пак понякога ставаше, понякога не. Докато с ММ не се усетихме, че явно не се изпича заради влагата. Оттогава внимавам и измервам точното количество кисело мляко, което да сложа. И проблемът беше решен. Но докато се усетим защо понякога кексът не става, няколко бройки заминаха в кофата.
Важно е после да изстине на решетката, защото иначе ще стане влажен долу и чак като изстине, се реже. Става много по-хубав отколкото на фурна според нас.
Та това исках да споделя специално за тестото. Същото важи и за соления кекс. Питките с мая винаги да ми се изпичали.

# 149
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
Жасминче, твоят кукър има ли запичащ капак?
Искам и сз да пробвам да направя кекс, но не зная на коя програма и дали с херметическия или с печещия капак. С Нинджа съм.

Общи условия

Активация на акаунт