Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 14

• 42 519
  • 773
  •   1
Отговори
# 105
PrimaVera, индивидуално е това за аспирина- аз точно, защото го спрях в началото, че един от докторите ми обясни за риска от кървене от съчетаването на НМХ, АП и натаспин и се окзах със силно влошен кръвотощк- 14 % пропускливост при норма 40 %, който Слава Богу успяхме да коригираме с помощта на др. Сигридов, проф. Паскалева и др. Вецев, но няма да ти казвах какъв ужас беше докато започне да се подоброява и колко добавки към НМХ и АП, който Сигридов ми добави. Та за да й е изписан, сигурно има причина. Затова й казах, че е най- добре да си изчака консултацията с лекар- не може да спре нищо на своя глава без да е наясно с възможните усложнения.

# 106
Аз затова навсякъде казвам, че се случват тези неща когато аспирин се пие без да има необходимост. А при стандартната терапия на Русев, необходимост няма. Той просто си е разпечатал едни листчета и ги раздава на всички. Абсолютно всичките му пациенти в последно време получават назначение за аспирин през ден преди бременност. Без никаква връзка с мутациите им - тоест при всички видове мутации го изписва.
Друго е когато се назначи от хематолог с ясна причина.

# 107
Шели,а когато кръвотока ти беше влошен, какви бяха показателите от доплера на пълните съдове?
На мен преди 5 седмици(20та седмица) ми казаха,че дясната маточна артерия е ОК, а лявата има намален кръвоток. Доплера на пъпните съдове е в идеална норма(25 г.с.) В чужбина съм. Казаха,че повече няма да правят доплер на маточните съдове, нямало било смисъл,само щели да следят храненето в пъпните съдове,и ако то било добре,нямало място за притеснение. Разговарях с най-главния ръководител на екипа по въпроса... Нямам тромбофилии.
Второто ми дете преди 14 години се роди на термин,но 2880, и това сега нито върви дребно,но аз съм на лекарства против високо кръвно.
Вземам аспирин 150мг дневно от началото на подготовката за ин витро, клексан имах от началото до положителния тест,после казаха да го спра.

# 108
Шели,а когато кръвотока ти беше влошен, какви бяха показателите от доплера на пълните съдове?
На мен преди 5 седмици(20та седмица) ми казаха,че дясната маточна артерия е ОК, а лявата има намален кръвоток. Доплера на пъпните съдове е в идеална норма(25 г.с.) В чужбина съм. Казаха,че повече няма да правят доплер на маточните съдове, нямало било смисъл,само щели да следят храненето в пъпните съдове,и ако то било добре,нямало място за притеснение. Разговарях с най-главния ръководител на екипа по въпроса... Нямам тромбофилии.
Второто ми дете преди 14 години се роди на термин,но 2880, и това сега нито върви дребно,но аз съм на лекарства против високо кръвно.
Вземам аспирин 150мг дневно от началото на подготовката за ин витро, клексан имах от началото до положителния тест,после казаха да го спра.

Чехалче, най- старите изследвания са ми вкъщи, но тези, които нося с мен от декември при Вецев- PI /пулсативен индекс ми е бил 2,76 на 2,32 на дясна и лява артерия/. При Сигридов от 11 декември- PI 2,61 на 2,44 като той каза, че това са 14 % от капацитета на артериите и че ако не се отворят, ще настъпи интраутеринна ретардация на плода след 20 г.с.... не можех да спя номрално със седмици. Първото си дете родих преди почти 15 г. без да подозирам за тромбофилията и много по- млада /бях на 23- 24 г./ и той беше с тегло 2700 кг. без никакви терапии, като Сигридов определин и него като роден с ретардация. Ще ти кажа освен НМХ /което Паскалева ми увеличи на 0.6/и АП от 150 мг., който Сигридов ми включи, какво още взимам за кръвотока: натаспин, омега 3 във вид: more Epa +, в който ЕPA киселината е малко над 600 мг.- това е от Сигридов, както и антиоксидант- глисодин, бил най- силният антиоксидант пак според Сигридов, много пресни сокове, боровинки, червени плодове, цвекло, правих и упражненя за подобряване на кръвотока на матката от youtube- ето тези: https://www.youtube.com/watch?v=X9gry-ZZMCs
И досега продължам с терапиите, като сега кръвотока е супер и вчера Вецев откровено ми каза, че ако не се е бил подобрил, е нямало да си говорим сега, т.е., че плодът е нямало да оцелее с тези показали на кръвотока. Безкрайно съм благодарна и на него, и Сигридов, и на Паскалева за помощта и че ми обърнаха внимание и ми помогнаха, и най- вече на Господи, че стигнахме до тук след години борба и опити инвитро.

# 109
Здравейте,

дали някоя мама  е имала подобни резултати и каква е била терапията и към кой специалист се е обърнала.Това са ми резултатите и нямам идея на къде да поема. И чесно казано ми звучи страшничко... Disappointed

Factor V Leiden / F5 ген (p.R506Q) - Нормален генотип
Prothrombin / F2 ген (c.20210G>A) - Нормален генотип
PAI-1 4G/5G  - Хетерозиготен носител, генотип 4G/5G 1
VEGFA ген (c.936C>T)  - Хетерозиготен носител, генотип C/T 2
ANXA5 ген - хаплотип M1/M2  - Нормален хаплотип N/N
PP13 ген (c.-98А>С)  - Хомозиготен носител, генотип A/A 3
PP13 ген (c.221delT)  - Нормален генотип Т/Т

Забележки:
1) Уместно е обсъждане на генотипиране на ACE I/D и FXIII: p.Val34Leu, за да се оцени комплексния им ефект
върху системата на фибринолиза.
2) Риск за нарушена ангиогенеза и ендотелна клетъчна пролиферация по време на бременност.
3) Риск за нарушена плацентация и развитие на прееклампсия

# 110
Шели, благодаря!
Ще започна и аз упражненията. За съжаление тук ми казаха,че не искат да ме слагат на клексан все още заради ранната хематома ,която имах до 12та седмица. И според тях аспирина бил важен за малките кръвоносни съдове ,клексана нямало да подобри кръвотока в големите артерии,само щял да ме предпазва мен от тромби.....различни школи..... А този натаспин аз лично не бих го пила,защото четох за него и няма научни изследвания как влияе на бременността, но виждам че в БГ масово го предписват . Дано да е безопасен и да върши работа на тези,които го вемат.
Иначе и аз вземам омега 3.
Ям си пресни плодове и зеленчуци,но не наблягам специално на нещо,никога не съм имала никакви дефицити на каквото и да е.
Но ти не ми отговори какъв е бил резултата ти от доплера на съдовете на пъпната връв. Защото при мен при дясна маточна артерия PI 1.04 и в лява PI 2.60 резултатите от доплера на пъпните съдове е в златната среда. Консултанта каза,че това било важно повече.

# 111
Чехалче, още първото изречение е за PI: цитирам го: "при Вецев- PI /пулсативен индекс ми е бил 2,76 на 2,32 на дясна и лява артерия/. При Сигридов от 11 декември- PI 2,61 на 2,44 като той каза, че това са 14 % от капацитета на артериите и че ако не се отворят, ще настъпи интраутеринна ретардация на плода след 20 г.с..."

# 112
Чехалче, още първото изречение е за PI: цитирам го: "при Вецев- PI /пулсативен индекс ми е бил 2,76 на 2,32 на дясна и лява артерия/. При Сигридов от 11 декември- PI 2,61 на 2,44 като той каза, че това са 14 % от капацитета на артериите и че ако не се отворят, ще настъпи интраутеринна ретардация на плода след 20 г.с..."
Шели,или не се изразявам правилно , или ти не ме разбираш. Аз разбирам,че това са стойностите на маточните ти артерии,така ли? А какви са стойностите на пъпната връв на съдовете?

# 113
Чехалче, какво е съкращението им, че да знам кое да гледам от всичко?

# 114
Ха сега,де ..
Umbilical artery: PI 1.26 е при мен
                              RI 0.76
Отдолу са написали: Enddiastolic flow: positive.
Казаха ми,че кръвотока е перфектен в пъпната връв

# 115
Ха сега,де ..
Umbilical artery: PI 1.26 е при мен
                              RI 0.76
Отдолу са написали: Enddiastolic flow: positive.
Казаха ми,че кръвотока е перфектен в пъпната връв

Тези показатели са на маточните артерии, при мен бяха PI 2,61 и RI 0.86. Вероятно това, за което ме питаш е ductus venosus PIV 0.96. Това е от декември. От февруари са съответно PI 1.04, RI 0.94, PIV 0.49.

# 116
Шели,не,не са показатели на артериите на матката. Показатели на пъпната връв са. Нали гледах какво мерят,и къде е трансдюсера. В този случай беше върху корема ми,а за мерене на маточните артерии е в ингвиналните гънки.
Няма значение,явно не можеме да ги сравниме, а и не сме компетентни да си ги тълкуваме, ще трябва да се довериме на лекарите Simple Smile
Благодаря за споделеният опит и мерки,които взимаш.
Успех на всички нас за доносване на зрели бебета.

# 117
Дай Боже бебенцата на всички ни да се родят живи и здрави, доносени и с добри мерки Simple Smile Важното е бебчето да няма ретардация- това е показател, че кръвотока му е достатъчен.

Последна редакция: пт, 26 мар 2021, 14:37 от sheli2005

# 118
Здравейте, момичета. Отново се включвам в темата, като първо искам да кажа едно огромно БЛАГОДАРЯ на всяка от Вас, която пише тук, разяснява, обсъжда и на всички, които ме посъветваха от къде да започна и на къде да поема.
Миналата седмица си пуснах изследвания за тромбофилия в Геника, резултатите излязоха вчера и честно казано съм доста отчаяна от тях, доколкото въобще мога да разбера нещо, тъй като съм съвсем в началото и нямам познания. Ще ги прикача отдолу и бих била много благодарна, ако някой ми помогне с разчитането им, докато открия подходящ лекар, за да започна лечение. Да добавя: днес пусках изследвания за витамин Б12, фолиева киселина, витамин Д и магнезий. Също така записах час при д-р Маринов за фетална ехокардиография, който ще бъде следващата седмица (надявам се всичко да е наред).
Моля, кажете ми спрямо резултатите за тромбофилии, към кого да се обърна за назначаване на терапия. Вече съм 23 г.с. и много ме е страх да губя още време в лутане между лекари. Чета, че много от Вас се консултират с Паскалева, Русев, Лисичков. Кого от тях да потърся според Вас (или някой друг) ?

# 119
Дани, имаш високорискова мутация във Фактор Лайден 5 + още нискорискови и според мен без да си лекар задължително ти трябва терапия с НМХ. Аз ходя при Паскалева- много внимателна е. Час при нея трудно се записва, но според мен звънни и обясни, че си бременна в 23 г.с. и с фактор 5 и помоли да те вместят някъде спешно между другите часове. Успех и не губи време!

Общи условия

Активация на акаунт