БАЗЕДОВА БОЛЕСТ ТЕМА 12

• 35 494
  • 818
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте, идвам с едно специално питане към тези от Вас, които имат проблем със съня. То всъщност всички ли с Базед имат или не е задължително?
Последните около 2 години реално спя през вечер и то по около 7 часа. Ако спя 7 часа значи съм се наспала много добре, обаче на следващата вечер спя около 4, най-много 5 часа и цял ден ходя като на забавен кадър. Нямам проблем със заспиването, но след 4 часа ссе събуждам и не мога да заспя повече. До сега съм пила само мента, глог, валериан и маточина, може би имаше някакъв ефект в началото, но не съм много сигурна. Сега искам да пробвам нещо друго, че така вече не се издържа, но нещо не много силно и към което не се привиква. Ако знаете такова нещо, помагайте!
Все се чудя като се оперирам дали ще изчезне и това безсъние или просто нервната система вече е разбита за толкова години.

# 136
  • София
Най-добре спях с активен базед, като пън. Включиха ми метизола, тсх се повиши до 7 и всичко тогава ми се скапа. Тъй че не е това причината.
Търси я в кортизола, там е ключа.

# 137
Аурора, какво точно трябва да изследвам кръв или съм чела за  някакъв тест от аптеката? И ако е висок какво се прави?

# 138
И аз съм същата, че и по-зле. Две нощи спя лошо, будя се по сто пъти, или пък заспивам трудно, чак след 2-3 часа нощес. На третата нощ, вече си мисля че е от умора и от недоспиването, спя що годе нормално по около 7 часа. Мисля че е от разбитите ни нерви.

# 139
Да, и тези нерви явно се разбиват от нарушените хормони, защото аз нямам някакъв стрес или проблеми, които да влияят чак толкова. А знаете ли дали има пряка връзка между щитовидните хирмони и този кортизол?
Сали, ти не си ли намерила нещо, което да помага, нещо по-слабо и безобидно или билково, то така не се издържа, да ходиш като зомби.

# 140
Така е, засега не усещам да съм в хиперфункция, а може и Ковида да е оказал
влияние, месец април го прекарах с една седмица на легло, без да стигам до болница.
Личната ми беше казала че, известно време след това /1-2 месеца/ изследванията
може и да са извън норма.
Мисля,че беше писало едно момиче с ниски стойности на ТСХ след Ковид.
Да,има такъв вариант,може да е от вируса.
Пусни след 30-40 дни ТСХ,ако е още по-ниско,пускай вече ФТ3 и ФТ4,да видиш дали има над нормата...
Това е.
Аз ти пожелавам да се вдигне и да варира между 1,5 и 2 поне 60-70 години ...
Здравейте! Аз бях писала. Януари ТСХ - 0,01. Преди месец последно бях на ендокринолог. Тогава ФТ4 0,800 /при норма :0,700 - 1,48/, ФТ3 2,49 / при норма 1,88 -3,180/и ТСХ 3,065 при норма/ 0,35-4,94/ , като ТАТ, МАТ и ТСХ рецепторни ми бяха завишени. Назначиха ми изследвания след месец. Като терапията ми е Тирозол 2 x 1.  Днес новите изследвания ФТ4 0,860/при норма :0,700 - 1,48/ , ФТ3 2,500 / при норма 1,88 -3,180/ и ТСХ - 9,673 при норма/ 0,35-4,94/  . И вече се обърках тотално Sad

# 141

Здравейте! Аз бях писала. Януари ТСХ - 0,01. Преди месец последно бях на ендокринолог. Тогава ФТ4 0,800 /при норма :0,700 - 1,48/, ФТ3 2,49 / при норма 1,88 -3,180/и ТСХ 3,065 при норма/ 0,35-4,94/ , като ТАТ, МАТ и ТСХ рецепторни ми бяха завишени. Назначиха ми изследвания след месец. Като терапията ми е Тирозол 2 x 1.  Днес новите изследвания ФТ4 0,860/при норма :0,700 - 1,48/ , ФТ3 2,500 / при норма 1,88 -3,180/ и ТСХ - 9,673 при норма/ 0,35-4,94/  . И вече се обърках тотално Sad
[/quote]

Ами нормално, пиете Тирозол, който вдига ТСХто. Вероятно докторът ще Ви намали Тирозола и/или ще включи и Еутирокс.

# 142
  • Бургас
За съня-с активен Базед и сума успокоителни,изобщо не можех да спя.
Сега,вече почти 4 години откакто съм без жлеза,пак не е розово положението,но знаете,и с тотална хистеректомия съм.
Изморявам се,понякога направо умирам от умора,заспивам,след 4 часа съм будна...
Пия успокоителни,но са изписани от лекар и няма да ги коментирам.
Само Калмабен е без рецепта...
Но пия и други...и...нищо...
До момента,в който се разболях,спях прекрасно и пълноценно.
Сега и след много часове сън,съм зле.
Този кортизол и да го изследвам,някой изобщо ще ме отрази ли?
Показвам си високата НОМА на ендото,тя ми казва"На всички ни е висока..." И тя пие Л Тироксин...
Няма да ми изпишат Глюкофаж,вече не знам колко лекари отказват.

# 143
Здравейте, каква може да е причината тсх да не може да се вдигне след 5 месеца пиене на метизол? Няколко пъти се правеха корекции на дозата, все тая по отношение на тсх. Фт3 и Фт4 се нормализираха, но тсх стои на 0.005. Става въпрос за мъж на 40г. Според лекарката явно има проблем в лабораторията/Кандиларов/. Но при 4 изследвания все да има  проблем с лаборатория ми се струва несериозно. Някой в подобна ситуация?

# 144
При мен се случи сходно преди години.
Причината не знам. Изведнъж скочи тсх после на 29 и нещо.
Пуснете само тсх и в друга лаборатория, но ме съмнява това да е причина.

# 145
  • Бургас
Наскоро пуснах и трите хормона,и трите на долна граница.
Ходих на ендо.
Даде да пусна ТСХ и ФТ4 в друга лаборатория.Излязоха идеални.
Кой крив,кой прав,не знам...
Една и съща доза Л Тироксин пия...
Според мен объркаха нещо предишния път,не бяха коректни резултатите.
Освен да пуснете само ТСХ в друга лаборатория...
Не знам...
Някой с повишена пикочна киселина и болки по стави без класически пристъп на подагра има ли в тази тема?

# 146
Ripple, имала съм проблеми и аз с грешни резултати от лаборатория, но при 4 пъти едва ли има грешка. Когато бях с тиреотиксикозата и мойто tsh поне 5 месеца, че и повече не мръдна от нулата. Започнах лечение края на февруари, а tsh се вдигна през август по спомени, като скочи на около 30 и след това лека полека влезе в норма. Правехме контрола всеки месец и с внимателна дозировка на тиреостатиците стана. А съм чувала че при мъжете протича по-упорито това заболяване, така че поне според мен не е нещо обезпокоително.

# 147
  • София
Вики, има връзка много тясна връзка между всички хормони, ето тази статия е много полезна и доста неща изяснява:
https://activesitting.bg/nadbabrechna-umora/

С висок кортизол много лошо спях...

# 148
  • Бургас
Разбира се,че има връзка между всички хормони...

# 149
Аурора, да наистина е интересна статията. Като гледам имам всички симптоми от нея за надбъбречна умора. Даже повече отколкото за Базед. Ти какво направи тогава, за да подобриш съня, как оправи кортизола?

Ripple понякога така протича болестта. При мен ТСХ влезе в норма и то на долната граница чак след около 2 години. И никога не е било над 1.7, дори сега когато FT4  е доста под нормата.

Общи условия

Активация на акаунт