БАЗЕДОВА БОЛЕСТ ТЕМА 12

• 35 540
  • 818
  •   1
Отговори
# 225
  • Бургас
При хипофункция се развива метаболитен синдром.
В хипер нямах такова чудо,това е екстра на хипо.
За кортизола ако е нисък,умора на надбъбречните жлези...Но не ми се ходи на изследвания и не ми се пие кортизон...Вече и той не ми понася,вдига захарта,да знаеш.
Отиди при някой наистина читав ендокринолог.
На мен метформинът щял да ми подразни колита, гастроентеролозите същото повтарят,ще чакаме хубаво да ми се увреди черния дроб от ИР и ако стане диабет,на инсулин.
Направо...
Последно ендокриноложката ми каза"Всички,които пием Л Тироксин,сме с ИР и висока НОМА.Е и?"
Голям ужас...

# 226
Точно такова съмнение имам и аз, защото от около 1 година съм се вкарала почти в хипо с тоя Тирозол и сега като ми изписаха Л-тироксин веднага усетих подобрение, за 2 седмици по 25 мг., чак и аз не мога да повярвам, но разликата е голяма.

# 227
  • Бургас
Уф,снощи се наложи да ми бият 80 мг Урбазон.
Днес захарта ми е 9.5,кръвното ми е високо,изобщо...Цяла вечер се потих...
Ужас.
А по принцип захарта ми сутрин е между 4.3-5.2
Това не е диабет,нали?
Показвала съм и стойност 10.5 на ендокриноложката,казва,че е странично действие от Урбазона.
Че си имам преддиабет не спори,но не изписва лекарства.
Гастроентеролозите също не ме съветват да вземам метформин...

# 228
Миме, защо ти биха урбазон?  Нямаш диабет, но щом имаш ИР, внимавай със захарта, следи се. Тези последните две три нощи има пълнолуние. Може да ни влияе. И аз много се потя, особено нощем. И продължавам да имам проблеми със съня, но не съм изследвала кортизола. Едно от момичетата в групата преди време ме питаше как карам с толкова малко сън. Ами и аз не знам. Денем съм като пияна, лютят ми очите, ама като си легна вечер и няма заспиване. А и стана много горещо, трудно излизам навън.

# 229
  • Бургас
Аз си го бих...
Вечер правя астматични пристъпи понякога.
В Бургас вечер заводите изпускат ужасни зловония...Понякога не се диша...
Нямам диабет.
Сега съм си изпонадупчила пръстите.
4.8 е някъде на гладно,днес няколко часа след 3 банана беше 5.
Имам ИР,но няма как да пазя диета точно за ИР...
Нямаше как,хапнах шоколад,защото пък преди малко бях с кръвно 80/50...
Това в жегите не се търпи...
Трябва пак да накупя Хидратин алфа и да се наливам...За друг вариант не се сещам,айран със сол не е ок за моите черва.
Salii,защо не отидеш при личен лекар или психиатър?Аз не крия,че от години спя с лекарства.Иначе няма заспиване,чак умряла от умора заспивам сутрин за малко.Което не е ок,малкото сън никак не е ок за организма.С тази цел има доста медикаменти...
Калмабен е БЕЗ(наистина се отпуска без) рецепта,но имам и антидепресанти изписани...

# 230
Salii, ти пиеш хапчета за кръвно сега, нали? Би ли споделила с хапчетата влиза ли в норма, и сутрин и вечер ли пиеш, или само сутрин?
Аз избухнах с много по-високо кръвно от това, което съм вдигала и значително по-високо от твоето. Даже не ми се споделя какви стойности вдигнах.
ЛЛ ми изписа лекарства. Не съм ходила на кардиолог.
Ти ЕКГ прави ли?

# 231
  • София
Как сте в тези жеги?

Мери, съжалявам да чуя това с кръвното, дано бързо нацелиш доза дето ти е ок🤗

# 232
Благодаря ти ❤️ Дано!
На мен не ми се отразяват добре. Миналото лято бях ок. Сега от миналата неделя, когато се затопли рязко до 30 градуса и кръвното полудя. С тежест в гърдите, задух, дори като лежа. Бумка ме главата яко.
Есента бях вдигнала кръвно до 170/100 и попих малко моксогама по 1 на ден, нямаше седмица и уж се стабилизираха нещата, но може да съм се заблудила, тъй като не мерех всеки ден. Но не съм имала задух, главоболие и т. н. Коварна е хипертонията. Свикваме и с по-високо кръвно и не го усещаме, докато не се вдигне още по-високо.
Сега буквално въздух не ми стига.
На 3х1 бетаблокер, 1 сутрин за кръвното и 2 за сърце и кръвно и едва влизам в някаква приемлива граница.
Трябва да сменим пропранолола. Явно вече не ми действа.
Предишни пъти есента към зимата, при захлаждане, пиех по 1 хапче сутрин за кръвно и бързо се оправяха нещата. Максимум за месец прием.

# 233
  • София
Мери, опитвала ли си Конкор?
Аз като смених пропанолола с Конкор се почувствах чудесно и никакви странични ефекти.

# 234
Не съм. Ще видя с какво ще го сменят.

# 235
  • Бургас
Много съм зле в тези жеги.
Кръвното онзи ден беше 77/44,едва се прибрах,само дето не припаднах.
А пулсът е висок...
Ужас...
Дано се аклиматизирам скоро.

# 236
  • София
Не съм. Ще видя с какво ще го сменят.

Дано ти го изпишат, майка ми също е опитвала какво ли не (тя е хипертоник с аритмии) и Конкор харесва най-много.
Той малко сваля и кръвното, не само пулса.

# 237
Моят мъж държеше кръвно 150/90. Обаче откакто спря всякаква захар и внимава какво яде, спадна до 130 на 70 без лекарства. Аз засега съм със 120/80 или 110/70,ама с тая премено не се знае... Мвря всяка сутрин и вечер

# 238
При някои хора помага това. Зависи как са се хранили. Аз сладки неща и захар почти не консумирам. Внимавам какво ям. С ограничения си подобрих и холестерола (свалих лошия, вдигнах добрия) , триглицериди, кръвната захар (и гликираният хемоглобин е супер).
На фона на тези резултати скочи много кръвното. От години все внимавам какво ям. Имам периоди на отпускане с тестеничко, но те са някакви месечни, не е като с години да наблягам на вредни храни.
От моя гледна точка, заради застоял начин на живот, повече килограми, тютюнопушене + Базеда, си докарах тия проблеми. Пийвах и кока-кола. Спирах я за месеци. Пак си я почвах.
Ту отслабвам, ту качвам, но не водя никакъв динамичен живот.
Пролетта се разхождах много. Стараех се по 2 часа поне да ходя на ден. Час интензивно. Много добре се чувствах. Сега на 5 крачки се задъхвам, заради кръвното.
Много неща са се насъбрали явно и избухнах. Но по-голям бич за сърце, кръвно, нервна система от залежаването и затварянето вкъщи- няма. Това буквално убива.
И колкото и да споделят някои, че не спортуват, не могат, че спорта е безсмислен и се износват стави 😁, и че можело само с режим на хранене да свалиш килца, то малкото кг не значат задължително здраве. Сума народ има слаби и с кръвно, висока захар.
Нерви, стрес, обездвижване...

# 239
  • София
Merelenda, мога да споделя и аз... Есента, в един прекрасен ден / спомням си го/ вдигнах кръвно 160/100..170/100... постоянно, сутрин, вечер... кардиолог предписа 1 нолипрел / сутрин.. 1 моксогама/ вечер. Нормализира се, но не веднага🙄.. Следя го, защото и мъжа ми вдигна, чак след месец влезе в рамките на нормалното.. А си го спомням, защото в гората, където разхождам кучето, един младеж, не нарочно, издуха дима от цигара с трева в лицето ми... след 5 мин. започна сагата с кръвното🙄
Кардиоложката свърза нещата с предстояща менопауза, на въпроса ми има ли шанс за нормализиране след прехода, каза да не лежа на  тази кЪлка😄
.... Движението наистина е много полезно и важно👍

Общи условия

Активация на акаунт