БАЗЕДОВА БОЛЕСТ ТЕМА 12

• 35 546
  • 818
  •   1
Отговори
# 240
  • Бургас
Моето кръвно много гадно играе.
Онзи ден само дето не припаднах,
77/44,отдавна не ми е било така зле.
Днес 139/99
Пия си Конкор...
И пак играе

# 241
Жегите играят роля. Докато се напаснем към сезона.
Преди нарочно пусках хормоните юли и януари. При трайно затопляне и трайно захлаждане, че то декември понякога е доста топло, а юни при нас сега се затопли. Миналата седмица. Преди това си ходех с дебели дрехи. То времето много се промени. Почти няма пролет, а от студ директно лято. Зимата голяма част минава като есенен сезон. Чак януари-февруари става малко по-студено.

# 242
  • Бургас
Естествено,че е от промяната на времето.
Онзи ден на сянка термометрите из града показваха 34.
Нормално да ми е ,ле в първия толкова горещ ден.
И наистина времето много се промени...

# 243
Пуканка, пропуснала съм мнението ти. Много благодаря за споделеното!
И преди ми се е случвало и наистина долу-горе в рамките на месец се успокояваха нещата.
Сега се стреснах, че вдигнах много.
Ще видя как ще се развият нещата. Дано се успокои.
И аз мисля, че предстоящата менопауза е фактор. В премено съм и не съм раждала. Казват и, че базеда ускорява нещата.

# 244
  • Бургас
Аз нали вече не съм с посткастрационен синдром,жлезата е съвсем правилно"лекувана",позовавам се на цяла ТЕЛК комисия Бургас,имам всичко това с подписи и печати...се потя от нерви вероятно.Ама вир вода съм.Явно тази ужасия няма да изчезне.Ходя и през зимата с мокра глава,но лятото е денонощно.
Не знам как да слагам крем на лицето, много стана суха кожата,но на практика се потя,размазва се,влиза ми в очите... колкото и малко да слагам.Та се очаква пак да стана на червени,болезнени петна по лицето...Ужасна история.
Поне терапевтът като мърка и ме приспива.Падна ми се много кротко и мило котенце,голяма любов сме.

# 245
Здравейте!Може ли "гуротата"в групата да ми отговорят на въпроса
Лекувам се при др.Начев,започнах да пия метизол преди да забременея 3м.,през цялата бременност бях на 1т.метизол и сега още 1,5 г.след раждането,за да няма евентуално бърз рецидив
Притеснява ме,че доста го оплюват в групата за Хашимото и взех да се притеснявам,дали не е много дълъг периода на приемането на метизол,въпреки че е 1т.,всички знаем ,че не е безобиден.
Принципно съм доволна от доктора,но като четеш толкова коментари на недоволни
 започнах да се притеснявам.
Та главният ми въпрос е след като се вкарат хормоните ,и съм родила дали така трябва да се процедира ,още поне година пиене на хапчето?
Защото приема си става общо 2,5г.

# 246
Слушай доктора. Не се притеснявай за периода. Няма да казвам пак, отколко години пък пия аз.
Важното при спирането е да не последва рецидив.

# 247
  • Бургас
Не е дълъг периодът.
Аз точно след раждането се разболях.
Още от първия ден си имах признаци,но хормоните се повишиха и съответно ТСХ потъна чак на седмия месец от раждането.
Не знаеха какво ми има и казваха следродилна депресия.

# 248
Слушай доктора. Не се притеснявай за периода. Няма да казвам пак, отколко години пък пия аз.
Важното при спирането е да не последва рецидив.
Да,зная за вашият период.Чета всичко в групата ,зная ,че" уж " това е правилното лечение,но като чета там ъолко негативни коментари за него и.се шашнах малко

# 249
  • Бургас
Аз бях 10 години на Метизол.
Ами...не ми увреди черния дроб.
Сега се увреди,поради липса на жлеза и ИР...
След операцията на щитовидната жлеза беше перфектен...

# 250
Здравейте момичета! Мери, извини ме скоро не бях влизала в групата. Моето високо кръвно се провокира от тиреотоксикозата, вдигах 170,180/100. Тогава пиех доста лекарства за кръвно + бетаблокер конкор. Нормализира се и спрях лекарствата за кръвно за кратко. Първото лято след заболяването пак опитах да ги спра, но едва за месец и пак започна да се вдига. Около 150/90, но пак не е добре. И така вече доста време пия хапчетата постоянно, сутрин и вечер. С тях се регулира добре, макар че винаги има случаи пак на покачване, но  по-рядко и не в много високи стойности.
Мери, ти защо не започнеш да пиеш хапчетата за кръвно постоянно. От години се оплакваш. Според мен със започване и спираме няма да стане. Особено като сме на прага на менопаузата. И аз съм. Сега имам колебания в кръвното преди цикъла, още го имам ма...ка му, при магнитни бури и стрес. Но през останалото време нещата са наред. Тези дни пак го вдигам малко, макар че уж в жегите падало. Мисля че ако започнеш постоянна терапия, за 2 седмици ще влезеш в норма. Не се притеснявай. Много хора пият до живот лекарства а кръвното. Аз пия ирбесо, сутрин и вечер. Нямам никаква физическа активност, чак ме плаши това. Стискам ти палци скоро да оправиш кръвното. Знам какво е да вдигаш високи стойности. Минах през това и ми остана голям страх.

# 251
Благодаря ти!
Не съм против да ги пия, защото и аз се страхувам. То си е за страх. Но не са малко докторите, които всячески ни насочват да променим начина си на живот (движение, упражнения, режим на хранене, цигари, алкохол) преди да пристъпят към постоянна терапия, ако другото не даде ефект. Затова все ми изписват да пия за кратко време и все ме насочва ЛЛ да ходя на ендо и да контролирам жлезата. А тя си работи дори и с хормони в норма.
Да се контролира захарта, холестеролът и да се следят бъбреците.
Та, сама не мога да си изпиша лекарствата и слушам каквото кажат.
Факт, всяка година есента се покачваше.
Първия път 130/90. Следващата година 150/100. Миналата 170/100, а сега... не ми се казва.
Познавам и други хора, на които им изписват не за постоянно лекарства.
Аз след кръвното, което вдигнах, вече се страхувам да съм без. Не че като пия пак не се вдига на моменти.
Както ти казваш, има моменти на покачвания и на норма. И на мен преди или по време на МЦ ми се повишаваше. Магнитните бури и на мен понякоха влияят.
Опитвам се да имам активност някаква. Най-малко ходя по около 10 000 крачки. То тежести няма как да вдигам с кръвно и базед, но започнах да ходя и на външния кардио фитнес за сърцето по 1 час рано сутрин в 6. Пия хапчето за кръвно и бета блокера и заминавам. Ще стане седмица утре. Мисля че добре ми се отразява. Разбира се, едва дишах първия ден и не можех 10 пъти да врътна педалите на кростренажора, а сега по 100 врътки правя без почивка. Казват че тези уреди са добре за сърдечно-съдовата система, метаболизма, а и за разширени вени. Идеални за хора с проблемно кръвно и леко натоварващи. Няма вдигане на тежести. Само леко интензивно кардио.
Иначе в жегите и други ми споделиха за по-високо кръвно. А уж падало.
Внимавам и какво ям.

# 252
Аз също внимавам с яденето, не ям сладко, почти не ям пържено, обичам хляб и си хапвам от него, но като цяло съм слаба, а съм с високо кръвно и висок холестерол и триглицериди. Не знам от какво. Може би просто наследствена обремененост. Обаче това с физическата активност ми е болна тема. Като беше по-хладно и аз правех доста крачки, но сега почти не излизам. Имам велоергометър, но се запъхтявам и изморявам много. Мога да го въртя без прекъсване 5-7 минути, и то с голямо усилие. Ти си права че физическата активност е много важна. Особено за кръвното. Аз пък на какви лекари съм попадала, вкл.и ЛЛ, като видят високо кръвно, та дори и еднократно и веднага казват хипертония. Твоят вариант в по-добър според мен, но и аз като теб слушам лекарите и като казват да пия хапчета, пия. Ти сега тръгваш да вървиш сутрин дори и с високо кръвно така ли? Аз почти не спя напоследък, освен да започна и аз рано да правя крачки. Защото после е невъзможно в жегата.

# 253
  • Бургас
Ами...и мен ме карат все да ходя по ендокринолози,това да се нормализира,онова да се нормализира...
И с нормални хормони тъпото кръвно се вдига,пулсът не се укроти...
Ма..ка ѝ и жлеза,разби ми организма.
Аз с тиреотоксикоза бях с много,ама много ниско кръвно.Всички лекари казваха,че това кръвно не се връзва със заболяването,аз им казвах,че няма заради тях да се държи като по учебник я...
Жлезата е в хипофинкция сега,няма я гадината,кръвното взе да се вдига.
Сутрин не знам къде се намирам,кое по-напред да пия...
В жегите абсурд да вървя нанякъде...
Пълна идиотщина.
Болестите в много аспекти ми провалиха живота.

# 254
Sali, ако имаш възможност ходи. Не се замисляй.
Аз още вдигах 150/100 следобед, когато отидох във фитнеса. Препоръчва се кардиото да се прави ако кръвното в покой не надвишава 140/90, но разходки можеш да правиш. Без натоварване в началото. Прави просто крачки.
Не знам при теб има ли задух от най-малкото усилие, но аз от февруари бях започнала с ходенето и първите ден-два се задъхвах ужасно. Една тежест в гърдите. А после ходех като кон, и след разходка, като се успокои сърцето, направо заспивах. От началото на пандемията сме при свекитата на село. Следващия месец се прибираме. Но докато сме двете правехме доста разходки, но започнахме от тази пролет. Преди това напълняхме, свалихме по 10 кг. Тя беше повишила леко кръвното и пулса, но с ходене и отслабване се нормализира. Само въртяхме мотиката и се блъскахме, но с това човек се убива, не тренира ни сърце, ни помага за кръвно 😁 Само срещу депресия и нерви. Убиваш се и заспиваш.
Сега за 5-6 дена ходене и леко кардио на уреди (което е равно на ходенето) веднага се усети разлика и взе да ме успокоява блъскането и тежестта.
Ставам в 5:30, пия хапчета (за кръвно и бета блокера) и едно безкофеиново кафе и в 6 излизам. Ходя 10 мин. до фитнеса, после 1 час фитнес. До 7:20 се прибирам, пия моксогама за кръвното и взимам свеки за разходка до 8:30.
Връщаме се, закуска и хапчета за жлезата, захарта.
Хапчетата за кръвно се усвоявали по-добре преди храна.
И така до 9:00 часа аз имам на 10 000 крачки и 1 час леко кардио във фитнес.
Във Варна до нас има външен фитнес, но винаги е било пълно с хора. Като се прибера ще видя в 6:00 как са нещата и ще преценявам как да действам.
Загубих си над година време на село да лежа. Можеше да го оползотворя с разходки и фитнес на спокойствие- пак тук, де, а не да дремя и да гледам сериали.
Хората идват тук да почиват и спортуват на въздух, аз да лежа и да готвя 🥴

Общи условия

Активация на акаунт