БАЗЕДОВА БОЛЕСТ ТЕМА 12

• 35 513
  • 818
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Вики, сега как са ти щитовидните хормони? Кортизолът много се влияе от тях.
Аз борих инфекция, кисти на яйчника, възпалена тръба, Базед и много стрес едновременно. В онзи момент нищо не ми беше ок. Адреналинът ми беше в небесата нон стоп и нормално и кортизола изпуши, заедно с всичко останало.
Аз лично много време прекарах в борба със стреса, промяна в мисленето, в храненето, спорт и медитация. Много бавно дойдоха резултатите.

# 151
Ами преди месец ФТ4 беше под нормата, намалих Тирозола и трябава вече да се е покачил. Иначе ТСХ е в норма по-скоро в долната половина. Никога не съм изследвала кортизол, освен да пусна и това. Как точно се изследва?

# 152
  • София
Ахххх, ти приемаш тирозол...от това ще да е. Разбутва се кортизола от него. От падането на фт4.
Няма смисъл според мен да изследваш докато си на лечение за Базеда.
Мога да препоръчам моят холистичен консултант Мая Петрова. Може да се консултирате и да ти изпише някои добавки.
https://www.facebook.com/389848831771434/

# 153
Благодаря! Решила съм вече, че лечението няма да продължи още дълго, ще се оперирам скоро. Може ли да споделиш какви неща ти е изписвала тази лекарка и какъв ефект имаше? Може и на лично ако прецениш.

# 154
  • Бургас
Мама Вики,иди на добър УНГ преди операцията,за да види състоянието на гласните връзки.
На мен явно Зикидис(Бургас) ми е срязал някакъв нерв и лявата ми гласна връзка е изцяло парализирана.
Толкова се чудих защо се давя,не преглъщам като хората...
Сега единственият шанс е да се реже тази гласна връзка,но с моя късмет не смея нито в Бургас,нито в София,нито във Варна,нито на Марс...
Гласът ще се промени,може да изчезне,може и да се наложи трахеостома.
Засега вече трима УНГ ме съветват да се пазя,да не извършвам бързи движения,дори без бързо ходене...и да отлагам докато е възможно операцията...
Адски тежко го преживях този момент,от 2017 съм така.
Толкова вечери ставах,нямах въздух,викахме Бърза помощ...
И дясната е пострадала,но се е пооправила някак...
Нямам думи...

# 155
Съжалявам за това, което си преживяла, ама то май опира до опитността на хирурга и доза късмет. Не знам УНГ дали може да предотврати евентуално засягане на гласните връзки?!
Четох някъде, че в Каспела в Пловдив имат някаква апаратура за мониторинг точно на гласни връзки, дано да е така.

# 156
  • Бургас
Нищо не може да предотврати...
Можеш евентуално да потърсиш отговорност на хирурга.
Искам да водя дело,но нямам никакъв документ за състоянието на гласните връзки и ларинкса преди операцията.
Уж с робот в Токуда се избягва този проблем,но има и оперирани от разни светила...и пак с проблеми.
До късмет е...
Веднъж бърза помощ ме заведе в болницата,в която ме оперираха,аз се давех и борех за въздух,дежурният хирург ме гледа безразлично 10 мин.,отсече,че е на нервна почва и да си ходя...
При последния пристъп нивото на кислород беше 85,самата фелдшерка от бърза помощ се шашна.
Изяснява се имам ли и астма...
Пулмолог ми даде талон за пулмолог (не знаех,че е възможно),а една друга отказва да ме диспансеризира.
И проблем с бюрото по труда и ТЕЛКа имам,питат ме оздравяла ли съм,че е 0% и как така съм работоспособна,а имам толкова противопоказания на труд ...
Ще лудна...

# 157
  • София
Благодаря! Решила съм вече, че лечението няма да продължи още дълго, ще се оперирам скоро. Може ли да споделиш какви неща ти е изписвала тази лекарка и какъв ефект имаше? Може и на лично ако прецениш.

Аз я посещавам за друг проблем, който имам.
С щитовидната засега съм ок, вече 15 месеца без лекарства.
Така, че съжалявам, не мога да помогна с добавки за висок кортизол и щитовидни.

# 158
Здравейте момичета,
Имам проблеми с хиперфункция на ЩЖ. Всичко започна в далечната 2006 г. от силен стрес. Оттогава се
следя  редовно при проф. Пандев. Първоначално бях с хиперфункция, пих тирозол+пропицил около 3 години с постепенно намаляващи дози. Бях 10 години в ремисия и от миналия септември - пак хиперфункция +TRAK антитела т.е. Базед. Имам възел около 2,2 см, който следим с проф. Пандев вече 12 години. Правили сме тънкоигленна биопсия, калцитонина е ОК, тиреоглобулина - също. Нямам някакви страшни оплаквания, освен сърцебиене понякога, изпотяване на ръце и нервност. Почнах да пия по 1 Табл. тирозол от м. септември 2020 г. Хормоните влезнаха в норма още на 3-ия месец от началото на приема на тирозол. Днес бях на контролен преглед при проф. Пандев. Продължаваме с 1 Табл. тирозол, възелът не расте, но ТРАК все още не е в норма. Тъй като съм на 48 г. и не планирам да раждам повече, той смята, че е добре да се направи йодотерапия с много ниска доза йод при доц. Бочев в Сити Клиник. И каза, че дозата при мен ще е толкова малка, че ще пия таблетката и ще си ходя в къщи т.е. йода не е опасен за околните. Моля, ако някой е бил пациент на доц. Бочев да сподели мнение и как минава процедурата при йодотерапия. И последствията от нея също са важни. Пандев твърди, че след йода ще забравя за Базеда и ще спра тирозола. Вярвам му, просто искам да чуя момичета, които са минали през това. И ако може да споделите цената на процедурата. Иначе съм си записала час при доц Бочев за консултация на 27.05.2021 г. 
Благодаря.

# 159
  • Бургас
Уффф,на мен защо не дадоха йод?
Аз и да искам(искам,но е невъзможно),с тази тотална хистеректомия,няма как да раждам пак.
Тогава съм била на 34-35 през 2017...
Защо трябваше да режат...
Сега нямаше да имам засегната гласна връзка...
Ходих пак на пулмолог в Белодробната болница...сега пък съм нямала астма...
Не знам вече на кого да вярвам.
Или го написаха,защото нито едно лекарство,изписано досега,не ми понася...
Не знам вече...
Страх ме е да режат парализираната гласна връзка,при мен все нещо объркват.
Лятото след тежката анафилаксия от упойката за колоноскопията извикаха пулмолог,който ме убеди,че имам астма...
Сега да пиша ли оплакване в касата и изобщо какво да направя?
И как да разбера имам или нямам...
Сега това чудо на пръстчето показваше ниво на кислород 97-98...
Но наскоро,при криза,показа 85...
Какво се случва,не искам нещата да са така...
Искам да живея спокойно...
Не в стрес,болки и кризи...И лекари,които гледат да ме отпратят.
Хубаво ме нарязаха,сега това било положението...

# 160
До 40 г не правят радиойод, Миме. Моят ендо във Варна, когато бях на 34 г ми каза, ако избера радиойод да ида в София. Там и под 40 г лекуват с радиойод, във Варна над 40 г. И не се касаеше за това планирам ли бременност, или не. Чела съм немалко. Нещата са на кантар с радиойода и операцията. След операция, долу горе, ако се наместят до 6 месеца хормоните, може да се планира бременност. Да не забравяме, че и там се случват рецидиви, ако не е тотално махната жлезата.
След радиойод е... Да кажем година чакането за бебеправене, но не са малко забременелите след 6 ти месец. Това по повод причината за планиране на бременност след операция и радиойод.
Но като цяло се предлага операция на по-млади жени и радиойод на непланиращи бременност или по-възрастни.

Ти следиш темата за операция на щитовидната. Немалко са с рак, с операция и последващо радиойод лечение и то не такова в мини дози като при Базед, а в доста по-високи дози. И колко от тях след това и родиха.

Моят доктор не ми препоръчва категорично едното или другото. Разбира се, няма как да очаквам от него да каже категорично това е по-добре от онова. Но според него твърде много се притеснявам от радиойода. Откога били лекували с него-какво толкова съм му мислела!
Можело да не стане с едно лечение (в това е убеден), а с две, три, но да не го влача тоя Базед повече.
И операцията си е рязане и човешка ръка участва (и грешки стават). Радиойодът си е като операция, без човешка ръка. Въпрос на дозиране. Все се унищожава жлезата.

Тук на моята приятелка (във Варна) и струваше 250 лв да си изпие радиойода и се прибра вкъщи. Това за 1 лечение, 1 доза. Да не се задържа в стая при бременни и малки деца и казаха, около 20 дни. Работеше си. Никакви проблеми.
Вече е в хипофункция и пие тироксин. За 6 месеца спаднаха хормоните. Отначало доста високо ТСХ, но сега почти се нормализира. Около 4. Докато си покаже жлезата и нацелят дозата... Знаете.
Сега, какви бъдещи последствия може да има... един Господ знае. 1 на 1000, 1 на 10 000 и т. н.
И на тиреостатик човек не може да е вечно. Там токсично си пием всеки ден и не го мислим толкова, какво може да ни довлече.
Факт.. още нищо не съм направила по въпроса. Само философствам. 😁

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 18:06 от Merelenda

# 161
Merilenda, благодаря много за изчерпателния отговор. И аз все съм на кантар и философствам за този радийод вече поне от 5 години. Вярвам безрезервно на проф. Пандев - той категорично не иска да оперира. И държи на йода, вместо да пия тирозол дълго време, да почвам, да спирам, да рецедивира проблема и все такива екстри.  Ще чуя утре и доцента как ще процедира относно дозата на йода и сцинтиграфията, но все ми се струва, че отлагането само ще забави нещата. И Базеда като цяло скрито и бавно уврежда органите. А и тирозола е също вреден  в някакъв смисъл. Друг е въпроса какви ще са последствията от йода - как ще реагира жлезата, дали дозата на йода  ще е  точно толкова, колкото трябва...дали е по-добре да си в хиперфункция и да пиеш цял живот синтетичен хормон и т.н...
Ще видим, времето ще покаже.

# 162
  • Бургас
Абе може да е вреден Метизолът,Тирозолът...Но от тях странични ефекти нямах.
От Л Тироксин имам.И лекарите вече го признаха,на кожна проба дава алергична реакция...
Еутирокс не задържам,до два часа след прием,започва тежка диария.Старата формула действаше така,новата не съм и не желая да опитвам.
Толкова много ме объркаха лекарите...
Толкова грешки ...
Да не говорим,че хистеректомията може би не е била нужна...

# 163
Това е притеснителното-да. Как ще понесе тироксинът. Хората, които са били на смесена терапия, поне имат някакъв опит. Тия дето не сме го пили, накрая сме пред свършен факт след операция или радиойод. Няма избор, трябва тироксин. И ако не ти понесе...

# 164
Точно попитах моя доктор, ами ако имам алергия или непоносимост към хормона, той каза: такъв случай още няма!
Галя Статева, а проф. Пандев спомена ли защо не иска операция, че ми стана интересно, понеже аз съм се ориентирала за операция.
Това, което говорихме последно с моя лекар беше, че в Америка избират йод основно заради това, че е по-евтино и той предпочита операция, защото въпроса се решава веднага, и хормоните се нормализорат до 2 месеца, а с йода се проточва много дълго във времето. И това, с което категорично ме убеди да  предприема вече мерки е обяснението, че с това нестабилно ниво на хормоните си вреда много повече.

Общи условия

Активация на акаунт