БАЗЕДОВА БОЛЕСТ ТЕМА 12

• 34 898
  • 818
  •   1
Отговори
# 525
Важното е, че е здраво сърцето. Хормоните има още да ни тресат.
Моето сърце не го знам как е.
Тоя Базед ме подлуди последните 2-3 години. Преди това си съжителствахме сравнително кротко, с леко буйстване ей това време на годината, за около 2 седмици, с хормони в норма. Понякога и пролетта. Просто отбелязваше смяната на сезона.
Ама ей на... Зазляха нещата.
Пък може от тати и баба да си нося хипертоничните проблеми, предвид че не се грижа достатъчно за себе си- емоционално, физически, психически.

# 526
  • Бургас
Миме, ти как ги виждаш нещата? Остави ги тези от БТ. Те са претръпнали на човешките неволи. С каква работа мислиш ще се справяш?
Ами...с почасова.
Не се виждам на 8 часов работен ден.
Нещо с внасяне на данни на компютър.Спокойна работа.
С тази гласна връзка не ставам за училище.На шумно не ми се чува гласът,трябва да е абсолютна тишина.Да не говорим,че не бива да викам(скачам,бягам,тупам,чистя интензивно според УНГ).
Не ставам и заради колита.Излизала съм от час,а е недопустимо.Но другият вариант е кофти...Да се нас@ра пред учениците...
Така или иначе директорите или ме познават или ще попитат където съм преподавала и ще разберат,че и болнични ползвам много...
Единственият курс,който исках да карам към бюрото,беше за библиотекари.Първо ми казаха,че са заети местата(за часове са ги заели???) и второ ми предлагаха преквалификация и курс за продавач-консултант...Смях отвсякъде.Вероятно с моя външен вид и в МОЛа ще ме вземат...Имаше преди наистина такива обяви много,за по 4 часа,в магазини за обувки,дрехи,евентуално не включваше вдигане на тежки неща.Но искат външен вид.Даже го пише.Приятен външен вид,поддържан външен вид...Точно мен е абсурд да вземат.
И освен това преквалификация се прави,за да се повиши образованието на човека.Как вишист ще преквалифицират в готвач,продавач...
Аз вина,че подходящи обяви няма,нямам.
Много, много искам да намеря постоянна работа със стабилни доходи.
С тези граждански договори,школи...Един месец има,един няма...Щом и помощи за тока вземам от миналата година...
Преди имах пенсия+почасовата работа беше някак маааалко по-добре.Нямаше и пандемия и затваряния.Е,имаше моменти,в които не можех да работя.
Колитът пак е активен и ме побърква,явно не се влияе само от глутена...

Merelenda,да сме живи,и хормони,и кръвно ще ни тресат...
Странното е,че организмът свиква и някак се справя.Първите години на такива заболявания са най-тежки.
Съжалявам,че последните 2-3 години е зле.
Изобщо вече не смея да давам съвет за операция или йод...Пак е нож с две остриета.Някои хора оздравяват,идва им енергия и се радват на живота(така гласят легендите),някои хора се чувстват много зле.

# 527
Хипертонията в повечето случаи е от наследствена обремененост. Аз я имам от татко и баба. Макар че винаги има нещо, което трябва да ни я отключи. И ето че излиза на сцената наща ЩЗ 😀
Миме, ти от кой град беше и с какво образование? Аз работя като счетоводител, мисля че такъв вид работа би те устроила.
Редактирам се, писали сме заедно. Мисля че разбрах, педагогическо ти е образованието.

# 528
  • Бургас
Salii,Бургас,но няма как да стана счетоводител.
Филолог съм.Български и немски език.
Знам за кол центровете,кандидатствала съм,предполагам,че се въздържат,защото е напрегнато при тях,до 1 вечерта се работи...
Всъщност бюрото ме насочи към кол център с немски и уж съм одобрена,аз сама поисках 4 или 6 часа...Но никой не се е обадил,набираха хора за проекти,но още не са реализирали проектите.Така ми казаха.Ако не е само по телефона,а има и писане на мейли,не е толкова лошо,но...
Всъщност за една година,това е единственото предложение на бюрото по труда.
Оставям чистачки и всякакви глупости.
В интерес на истината,има много спокойни места за чистачки.И си вземат заплата...Но само да ми замирише на белина,започва обилно сълзене,носът ми потича и ако не се махна веднага,се стига до задух.Абсурд е да работя с такъв препарат и да съм всеки ден изложена на такъв риск.
За работа в производство също е абсурд,смени,на крак по 12 часа,там почивки нямат,здрави хора едва издържат,напускат...
Вероятно след 4-5 часа краката вече ще са ми двойни като размери(бях опитала в един малък цех за производство на дрехи),на осмия час вече няма да знам къде се намирам и ще се наложи да си ходя...Не мога 12 часа.И ако стоя права,краката ми се подуват.Ужасно е.
Просто глезените стават двойни.
Вечер...до 12-1 бих издържала някак вероятно.Не лягам рано.Но от 20:00 до 8:00 сутринта надали ще издържа.Това не съм го пробвала.
Синът като е бил болен,съм стояла,но бях по-млада,някак не бяха така усложнени нещата...Ох,дано той поне е здрав.
Аз съм вложила 4 години,време,усилия,за да завърша тази трудна специалност, много обичам да преподавам и не крия,че си ходя с удоволствие по школите.Но договорите са граждански,а хонорарите...няма да коментирам.

# 529
Salii, Вие определяте работата на счетоводителя, като спокойна?!?
От миналия месец при мен, пак е ускорен пулса, ще изхвръкне сърцето сякаш. Имах два-три спокойни месеца иначе. Много ми капе и косата.

# 530
Захладня и се разтуптяхме всички. Сега, докато се напаснем към студа, ще е така. После сякаш изведнъж се успокоява. Изведнъж се събуждаш спокоен и не те блъска нищо.
Откачам в този период. Миналата година над две седмици полудявах. Ей на- събудена съм отпреди 5:00 ч. и играят нерви, сърце, ръце. Първо измерване на кръвно 137/85, след 5 мин, като видях първото кръвно и се поуспокоих-  129/80. Пулс от 85 до 70. А, де! Луда работа. Но пак си треперя. И в ухото бумка.

Миме, към някоя агенция, преводи да правиш, ми се струва удачно. Някои работят от вкъщи. Все ще изскочи някоя обява да търсят преводач.

# 531
Чакам си дните до проява на действието на тиреостатика, че да пусна хормони пак и да видим какво следва. В понеделника съм на контролен преглед. Беше ми пуснала и ниво на вит Д, а може би и калций. няма да е лошо да си направя и остеодензитометрия, че от 2 години се подмотквам. И да видя какво да правя за профилактика. Приключих хормонозаместването през пролетта, тежко кървене, с болки, на абсолютно произволни интервали.
Иначе - не си обръщам внимание на затрудненията в ежедневието, пухтя от тахикардията, при рязко, дори и минимално изправяне ми става замаяно и персинкопно, но посядвам за минутка и пак пърпоря, че няма кой. Ходя с мъж ми на химиотерапия, опитвам се да се правя на домакиня и грижовна майка, занимавам се със седмокласничката, че я бях зарязала докато бяхме с ковида, ходя да помагам на майка ми... Битие и стадания на грешника. В момента съм по-здравата от двамата и на практика съм основно действащо лице. Каквото- такова. както казваше една пациентка циганка преди много време- "всички сме под Бога" и ще търпим и ще се смиряваме. Не че имаме и избор.
Не знам и колко болнични ще искат да ми дават. Главата ми е на решето и това ме плаши най-много, защото ако съм на работа и не извнимавам нещо може да стане голяма беля.

# 532
Момичета, аз съм смъкнала на 12 FT4, TSH  е 0.005.
Аз студа не го усетих. По-скоро жегата ми влияе зле.
Миме, защо не помислиш за даване на уроци на едно, две деца?

# 533
  • Бургас
За да се дават уроци,трябва регистрация,че упражнявам свободна професия,счетоводител,осигуровки,НАП...
Аз и без това си ходя в НАП,за да регистрирам гражданските или по-скоро взетите хонорари от договорите за хонорари...
Представям и в бюрото взетите хонорари,макар че ги има в системата им...
НАП имат някаква услуга всичко да става електронно,ще трябва да отида и видя как става.
Те и децата вече си ходят по школи,така вкъщи много малко учители работят,явно заради новите закони.Синът ходи на школа,плаща си индивидуален урок,когато му е необходимо.
Правят проверки...

White Crocus,жегата е мор за хората с ендокринни заболявания и особено за хората с хиперфункция на щитовидната жлеза.Дано бързо влезе в релси...

Аз вече малко съм се отчаяла,мисля си,че може да се влошат коксартрозата и вероятно гонартрозата, изключително много ме болят ставите,при две ревматоложки бях.Има си промени,те се виждат на снимките.Но...не мога да вземам обезболяващи,противовъзпалителни...
Това означава,че не мога и за смяна на става в някакъв момент да мисля.Абдурд и антибиотици да пия...
Ама много боли на моменти.
Хормоните не ми бяха ок последния път,сега направо ме е страх пак да пусна.
Колитът е зле повече от месец и веднага се отразява на хормоните.
Гастрото твърди,че ендокринолозите не си вършат работата, ендокринолозите твърдят,че червата като са зле,никой не знае какво се усвоява и какво не...Аз съм съгласна с вторите.Но нещата са силно свързани и не може само отделна система в организма да се разглежда.Те всички специалисти имат и специалност вътрешни болести,но си траят и гледат да ме препратят.

# 534
Salii, Вие определяте работата на счетоводителя, като спокойна?!?
От миналия месец при мен, пак е ускорен пулса, ще изхвръкне сърцето сякаш. Имах два-три спокойни месеца иначе. Много ми капе и косата.
В никакъв случай, но е седяща и на компютър. От едно приключване на месец влизаш в друго. Като се сетя че идва годишно. Не знам на новата ми работа как ще е . Дано е по-спокойно. И непрекъснато срокове трябва да следиш. Но човек ако е малко непукист, влиза в рутина и някакси се справя. Аз не съм. Много са важни колектива и шефовете. Мисля че преподавателската работа с деца е по-трудна и изнервяща. Но пък Мария казва че си я харесва.
Мери е права, че преходните сезони са трудни за нас. Явно всички сме разклатени, но ще мине и това. Стягайте се момичета, че тежка зима ни чака. Желая на всички приятни почивни дни.

# 535
Единственото спокойно е, че се седи, макар че при мен се подуват краката, от висенето надолу цял ден. Ставам да се разтъпча, ама. Също се натоварват очите от това взиране в документи и Монитор. Ендото казва, давай им почивка, ама така ще иде половината работно време.

# 536
Ей такова трябва. За под бюрото.

Ra2, много е трудно да се грижиш за болен. Особено ако и ти не си добре. Играх го това хоро.
Дано при вас се стабилизират нещата и скоро се почувствате добре.
След всяко лошо идва хубаво ❤️

# 537
  • Бургас
Мери,я ги прати тези неща...
Или как се казват...Ааа видях.Мини велоергометър.Благодаря много!
На приятеля майката е с инсулт,пак малко произлиза,но повече е вкъщи,засегна ѝ се зрението...
Та отдавна тормозя сина ѝ за такова нещо.
И аз искам да го карам...

# 538
Това минивелоергометърче е страхотно. Сигурно е много скъпо. Ама като се знам каква съм - непостоянна във всичко. В къщи имаме нормален велоергометър и какво да ви кажа. Все намирам някакви оправдания. Или съм в цикъл, или с тахикардия, друг път кръвно вдигнала или изморена от работа. Ей така си стои в хола. Абсолютно съм се обездвижила. Лятото беше друго, но стана студено и на мен само ми се лежи. Приятелки ме питат как се поддържам, защото съм слаба. Ами никак, то моето е само това, слаба съм, но съм отпусната, нямам мускули и всичко ме изморява. Измамно поддържана фигура. Мери ти по едно време много спортуваше сутрин. Направо ти се възхитих. Дано още да си така.

# 539
  • Бургас
Не са скъпи...
60-90-110 лв...
Дори аз мога да си купя...
Ще взема да го поръчам на името на моето любимо скръндзи...за изненада.Има да мърмори...
Дали ще са качествени?
Имаше едни,които движат краката на много болни обездвижени хора,но те са скъпи.
Това може и много мързелански да се кара...Седнал...
Няма да ми се ускорява пулсът...
И аз съм непостоянна,но имах една книжка Каланетика и още трябва да я имам някъде,много харесвах упражненията и с години ги изпълнявах...

Общи условия

Активация на акаунт