Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 30

• 37 574
  • 761
  •   1
Отговори
# 510
А защо не давате след час и половина да суче от гърда?
Колко изсуква от гърда няма как да знаете, нито да засечете.
Защо ви е готово количество изцедено? Не отговаряте на всички въпроси,а те са важни, за да ви се даде адекватен съвет. Та моля да ги погледнете пак и да ги отговорите.
На колко е бебето-5 дни, рождено и изписано тегло-родено 2950, изписано 2800, сегашно тегло-днес е изписан 2800, организация на кърмене - колко са кърменията за 24 часа-хапва през час и половина, до 2. Само през нощта пауза от 4 часа, от двете гърди ли суче- да, но бързо се омаря, постоянно го закачам да не спи на гърдата. Около 15 мин на всяка гърда, защо и с каква цел е изцеждането-тежки, преливащи гърди, които бебко не изпразва при кърмене и се налага да ги доизцедя, колко изцеждате, как изцеждате, колко време и двете гърди ли-цедя след кърмене. Още с раждането, на следващия ден имах кърма. Днес, 5 дни след раждането събирам по 50мл от гърда при всяко цедене с ръчна помпа за около 10 мин
Трето дете, и при трите страшно много кърма, която цедях след кърмене.

# 511
Добре, така вече има контекст 🙂 бебчето се умаря бързо понеже е по- мъничък и е само на 5 дни, т.е. съвсем нормално му е поведението, постепенно ще заякне.
Но имайки предвид, че е трето детенце, имате със сигурност доста обилно количество мляко. За да облекчите гърдите в момента - цедете, но само до облекчение на болката, а не до капка. Гърдите пак ще са напрегнати, тежки, но важното е да нямат твърди участъци, болезнени такива. Ако 50мл от гърда е само до облекчение изцеденото - тогава опитайте плавно да намалите изцедените количества, за да се адаптират и гърдите плавно - например спирате да изцеждате на 40мл. Не цедите, ако няма болка и препълване. Вдругиден ще спрете на 30мл и така. Ще отнеме поне седмица да се нагодят гърдите, на за 5ти ден всичко от разказаното е нормално. Може да си правите студени компреси и компреси със зеле за облекчение на гърдите.
Междувременно, ако имате бебешко кантарче, може да проследите наддаването на дневна база или на 3-дневна база. Понеже казвате, че е по-вял при хранене, а наддаването е най-добрият индикатор за това дали се храни добре и колко точно наддава за ден/3 дни. В случая количествата мляко не са проблем, по-скоро целта е да се види, че трансферът на мляко е добър, т.е. че детето си суче ефективно.

# 512
Добре, така вече има контекст 🙂 бебчето се умаря бързо понеже е по- мъничък и е само на 5 дни, т.е. съвсем нормално му е поведението, постепенно ще заякне.
Но имайки предвид, че е трето детенце, имате със сигурност доста обилно количество мляко. За да облекчите гърдите в момента - цедете, но само до облекчение на болката, а не до капка. Гърдите пак ще са напрегнати, тежки, но важното е да нямат твърди участъци, болезнени такива. Ако 50мл от гърда е само до облекчение изцеденото - тогава опитайте плавно да намалите изцедените количества, за да се адаптират и гърдите плавно - например спирате да изцеждате на 40мл. Не цедите, ако няма болка и препълване. Вдругиден ще спрете на 30мл и така. Ще отнеме поне седмица да се нагодят гърдите, на за 5ти ден всичко от разказаното е нормално. Може да си правите студени компреси и компреси със зеле за облекчение на гърдите.
Междувременно, ако имате бебешко кантарче, може да проследите наддаването на дневна база или на 3-дневна база. Понеже казвате, че е по-вял при хранене, а наддаването е най-добрият индикатор за това дали се храни добре и колко точно наддава за ден/3 дни. В случая количествата мляко не са проблем, по-скоро целта е да се види, че трансферът на мляко е добър, т.е. че детето си суче ефективно.
Много благодаря за съветите ❤️
А по колко пъти трябва да се изхожда? Трудно ака, може би има 3-4 ходения, но акото е мешесто-жълтичко, но не рядко, не твърдо. Имам спомен с батковците, че беше жълто и много рядко, докато кърмих.

# 513
Ок е, вероятно ще стане една идея по-воднисто по-натам, 2-3 наакани трябва да има за 5-6 ден, тъй че си е ок😉

# 514
Ок е, вероятно ще стане една идея по-воднисто по-натам, 2-3 наакани трябва да има за 5-6 ден, тъй че си е ок😉
Благодаря от сърце. Толкова много ме успокои, че всичко е наред ❤️❤️❤️

# 515
Дали вагинални гелове/кремове могат да бъдат проблем за кърменето? Гинекологът ми изписа едно лекарство - но в elactania ги няма почти всички съставки ... Има за едната да не се приема през устата инфо в друг сайт .

# 516
Не са, действат си локално 😉 но кажи кое за то погледна, ако искаш

# 517
Не са, действат си локално 😉 но кажи кое за то погледна, ако искаш
Мерси . Papilocare се казва . В крайна сметка писах на elactania  - и уж до два дни ще ми отговорят . Ще видим какво ще стане .

# 518
Първите три съставки са си съвместими по принцип. Алоето също го има в лактансията, но в контекстът на перорално приложение не е препоръчително, в случая обаче е локално гел, та е ок. Другите ги няма действително. Но са билки/растения и по принцип няма сред тях противопоказни. Според мен си е напълно ок. Имайки предвид, че си е и за локално приложение - мисля, че спокойно може да се ползва. Но изчакай да ти пишат, щом вече си ги питала.

# 519
Здравейте. Моят син не желае да се изхожда. Изцяло кърмен на поискване.😀 От самото си раждане ходи през 2-3 дни, на няколко пъти си акаше всеки ден по няколко пъти за по седмица и после пак пауза. На 3 месеца и 10 дни е. Наддава супер - 1м.-1кг., 2м.-1.250кг., 3м.-1кг. Видимо нищо му няма, не се напъва, корема не е твърд, не изглежда да страда. Но преди 4 дни му сложих половин клизмичка, понеже бяха минали 7 дни в чакане...консистенция съвсем нормална. И сега пак 3 дни поред без нищо. Пръцка си, но само толкова. Не знам нормално ли е? Какво да направя...съвети за чайове от сливи, кайсии и вода от овесени ядки и лекарства изобщо не ми харесват, но съм се отчаяла😭

# 520
Здравейте. Моят син не желае да се изхожда. Изцяло кърмен на поискване.😀 От самото си раждане ходи през 2-3 дни, на няколко пъти си акаше всеки ден по няколко пъти за по седмица и после пак пауза. На 3 месеца и 10 дни е. Наддава супер - 1м.-1кг., 2м.-1.250кг., 3м.-1кг. Видимо нищо му няма, не се напъва, корема не е твърд, не изглежда да страда. Но преди 4 дни му сложих половин клизмичка, понеже бяха минали 7 дни в чакане...консистенция съвсем нормална. И сега пак 3 дни поред без нищо. Пръцка си, но само толкова. Не знам нормално ли е? Какво да направя...съвети за чайове от сливи, кайсии и вода от овесени ядки и лекарства изобщо не ми харесват, но съм се отчаяла😭
Според мен се консолгирай със педиатъра.
Моя син беше така в началото.
Сега е на 6 месеца и половина.

# 521
3 дни е ок, изчакайте поне още 3, щом консистенцията е нормална, детето не е нервно и наддава, не е притеснително. Може Вие да пробвате да хапвате по-разхлабващи храни. Може евентуално някакъв пробиотик да изпише педиатъра, ако продължава тенденцията.

# 522
Хапвай няколко дни подред за зскуска овесени ядки/трици, накиснат за 20 минути в кисело мляко. Може с разхлабващ плод - ябълка или круша.

# 523
Моят син също на няколко дни акаше, но откакто започнахме захранването на 6 месеца, вече ака почти всеки ден.

# 524
Здравейте, можете ли да ме посъветвате практически как да подходя към комбиниране на захранване с кърмене? Схемите, които гледах онлайн, ми се струва че много бързо заместват всички дневни хранения - за няколко месеца. Няма ли кърмата ми да намалее много така?

Мисля да кърмя до годинка и нещо може би, ще се водя по детето и ще преценя. Иначе малкото има рефлукс, затова искам да въведем закуски сутрин и следобяд, и обяда, но не бързам да са изцяло заместени.

Общи условия

Активация на акаунт