Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 30

• 37 495
  • 761
  •   1
Отговори
# 615
А много лошо ли правя, че има дни, в които основно е кърменето? На 9м, кърмено, от 6м. започнато захранване. Ето днес например, сутрешната закуска беше кърмене, защото много й се спеше, а нямаше да ме изчака да й приготвя нещо.  Предиобедната закъска- хапна няколко лъжици каша и това беше. За обяд пак кърма, та чака до сега, че пак кисела. Основно сме на кърма, нямаме заместено хранене. Вода давам, но не иска- от шише- дъвче го, от шотче- улива се.
Дописвам: в по- спокойни дни изяжда от пюретата и кашите по 50-60 гр, които предлагам. Иначе е 10кг и към 73см висока девойката.

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 15:03 от Орхидея Кактусова

# 616
  • Несебър
Много добре звучи, даже. И аз съм фен на no pressure методи, че някой път наистина няма какво да ѝ дам да яде освен цица. Всичко си е нормално, не се безпокой.

# 617
Ами според мен е нормално това, но се иска майката да е спокойна и да не гони някакви нормативи за изядена храна.

# 618
Здравейте, имам следните 2 въпроса.
Днес бяхме на консултация, точно на 2 месеца. Качила е малко над 2 кг от раждането. Храни се изключително и само на кърма. Правим най често между 9-10 кърмения на денонощие.

1. Не ака всеки ден. Онзи ден бяха 4 дни без акане и сложих клизма Мелилакс, защото се напъваше много. Докторът каза днес, че е със запек и че бебетата (няма значение че е само кърмена) трябвало да акат всеки ден. Доколко е нормално това?

2. Има още малко жълтеница и съветът на педиатърът е да спрем кърменето 3 дни и щяло да се изчисти т.нар. жълтеница от кърмата. Само, че бебето се роди с кефалхематом на главата, който още не се е резорбирал. В родилното, от неонатологията казаха, че има тежка жълтеница заради билирубинът от хематома. С педиатърът се разбрахме да изчакаме месец и ако не отмине да предприемем мерки. Само, че ме притеснява да не се отбие по този начин. Дали би могло да е от хематома и дали да изчакам още или да пробвам това с 3 дни некърмене?

Относно двата казуса категорично "изписа" вода със захар. Щяло да помогне както за акането, така и за жълтеницата. Доколкото чета обаче, това е тотално отречено като лек..

# 619
Имам опит с две деца с тежка жълтеница. При първото мина бавно във времето и прилагахме стоп кърмене, второто беше в болница.
Най-важното е да се знае, че чрез акото се отделя билирубинът.
Второто, което май вече е определено е, че билирубинът е висок заради този хематом. Сигурно ли е?
Третото е да се проследи колко е нивото на билирубин, правено ли е?

# 620
В родилното правихме фототерапия 4х3 часа. Оттогава нищо не сме предприемали. В момента има лек жълт оттенък в ъгълчета на очите.
Относно дали е сигурно, че е от хематома, свързвам го с това. Лично мое предложение. Педиатърът няма мнение по въпроса.

Как се прави изследване за билирубин? Извинявам се за невежеството.

Имам опит с две деца с тежка жълтеница. При първото мина бавно във времето и прилагахме стоп кърмене, второто беше в болница.
Най-важното е да се знае, че чрез акото се отделя билирубинът.
Второто, което май вече е определено е, че билирубинът е висок заради този хематом. Сигурно ли е?
Третото е да се проследи колко е нивото на билирубин, правено ли е?

# 621
Много е важно да се установи вида жълтеница, за да се знае необходимо ли е и какво лечение.
Билирубинът се изследва в кожата ( на моите деца на гърдите), и/или в кръвта. Ако коженият билирубин е над определени граници, нещата не са на добре, зящото товя означава, че този в кръвта е още по-висок.
Има доста статии в нета, можете да погледнете, за да си изясните видовете жълтеница. Доктор би следвало да определи вида и това е трябвало още в родилното да стане.
Имайте предвид, че очите се изчистват последни от жълтеницата, т.е. могат да имат отенък дори и билирубинът да е в норма, просто при тях отнема повече времи. Абсолютно безполезно е вода със захар и/или глюкоза за пиене, какво съдържат те, че да нахранят детето и да създадат отпадък т.е. ако, че да се чисти организмът.

Бебето наддава доста добри, приблизително 1кг/месец. От това, което съм чела за жълтеницата и видяла на практика, според мен дитето ще я прибори, просто въпрос на време да се изисти. Трябва обаче лекар да даде точна преценка, аз не съм такъв, говоря от опит.
Мога да дам препоръка къде може да се направи консултация,  другият вариант е ако много се притеснявате да измерите билирубин в кръвта, това е най-точният ориентир за хода на жълтеницата и има ли нужда от лечение.
Честно казано, не зная как точно помага Ам, при големият ми син правихме 2х3 дни. Не ми повлия на кърменето, защото: 1. Цедях се след всяко кърмене,
2. Запазих категорично нощните кърмевия и тогава не давах Ам,
3. Давах Ам със сонда, за да не отвикне бебето от сукане и за стимулация на гърдите.

За жалост, при малкият ми син, жълтенибата беше много тежка и застрашаваше здравето му, затова беше хоспитализиран.

Аз обаче си мисля, че просто педиатърът не е най-наясно и вашето дете е добре. Децата с жълтеница са или много поспаливи или много активни, и повечето имат проблем с наддаването - дали ще губят тегло, в тежките случаи или ще наддават под норма. Това изказване пак на база на тоновете, които четох преди 3 години.

# 622
Много ви благодаря за изчерпателния отговор. Ще следя развитието и евентуално ще направим консултация с длуг педиатър и тест на билирубина.

Много е важно да се установи вида жълтеница, за да се знае необходимо ли е и какво лечение.
Билирубинът се изследва в кожата ( на моите деца на гърдите), и/или в кръвта. Ако коженият билирубин е над определени граници, нещата не са на добре, зящото товя означава, че този в кръвта е още по-висок.
Има доста статии в нета, можете да погледнете, за да си изясните видовете жълтеница. Доктор би следвало да определи вида и това е трябвало още в родилното да стане.
Имайте предвид, че очите се изчистват последни от жълтеницата, т.е. могат да имат отенък дори и билирубинът да е в норма, просто при тях отнема повече времи. Абсолютно безполезно е вода със захар и/или глюкоза за пиене, какво съдържат те, че да нахранят детето и да създадат отпадък т.е. ако, че да се чисти организмът.

Бебето наддава доста добри, приблизително 1кг/месец. От това, което съм чела за жълтеницата и видяла на практика, според мен дитето ще я прибори, просто въпрос на време да се изисти. Трябва обаче лекар да даде точна преценка, аз не съм такъв, говоря от опит.
Мога да дам препоръка къде може да се направи консултация,  другият вариант е ако много се притеснявате да измерите билирубин в кръвта, това е най-точният ориентир за хода на жълтеницата и има ли нужда от лечение.
Честно казано, не зная как точно помага Ам, при големият ми син правихме 2х3 дни. Не ми повлия на кърменето, защото: 1. Цедях се след всяко кърмене,
2. Запазих категорично нощните кърмевия и тогава не давах Ам,
3. Давах Ам със сонда, за да не отвикне бебето от сукане и за стимулация на гърдите.

За жалост, при малкият ми син, жълтенибата беше много тежка и застрашаваше здравето му, затова беше хоспитализиран.

Аз обаче си мисля, че просто педиатърът не е най-наясно и вашето дете е добре. Децата с жълтеница са или много поспаливи или много активни, и повечето имат проблем с наддаването - дали ще губят тегло, в тежките случаи или ще наддават под норма. Това изказване пак на база на тоновете, които четох преди 3 години.

# 623
  • Бургас
Здравейте момичета! Преди 6 дни лежахме в болница с бебечо. Всичко беше наред, но накрая едната вечер явно ми се запуши канал. Бебчо е на 4++.от. Овладях положението, отпуше се канала, все още леко ме наболява. Тези дни забелязах, че кърмата ми не слиза веднага щом засупе, като преди. Той се изнервя, аз се притеснявам. След 2 минути някъде тръгва кърмата. Явно е добре като количество, защото след това е спокоен, ака си. Дали това означава, че може да ми спре кърмата. Много съм притеснена. Старая се да го кърмя често. Но по рано от 2 часа не става защото той е свикнал само да се храни на гърдите. Спи си със залъгалка. Започнах чай за кърмачки. Ще съм благодарна ако споделите опит.

# 624
Привет,
С бебе на месец и половина се кърмим и като не стига - дохранваме с АМ.
Обаче с хубавите топли дни при мен отново се отключи слънчева алергия. За сега не я третирам с нищо, но .. се замислих това проблем ли е за кърменето? В смисъл, все пак вероятно тялото ми сега произвежда едно добро количество хистамин..

# 625
Не пречи хистамина, но се мажете стабилно със слънцезащита или пийте лекарства.

# 626
А как разбирате, че не стига млякото?

# 627
Здравейте,  мамчета
Не знам дали въпроса ми е за тази тема ,но ще ви попитам..
Бебка е на 5месеца и половина и е на кърма , но от скоро започнах захранване и сама се отказа от шишето преди месец. Проблема е там ,че след хранене искам да и дам водача ,но изобщо не зацоква шишето и и давам вода с лъжичка .
Въпроса ми е имате ли някакъв съвет как мога да я науча отново да пие от шишето,защото навън вече е топло,а когато сме на разходка е невъзможно да пие вода..
Благодаря предварително!

# 628
Ваня, благодаря.
А как разбирате, че не стига млякото?
Ох, Ами - неистов плач, нерви, ръце в юмруци.. и не се успокоява от нищо, само като си дояде.. Sad
Вече не мога да объркам звука от плач от глад.. :/
Често се опитваме да се кърмим, засуква много хубаво, чува се как преглъща и суче ефективно, ама в един момент просто няма какво повече да изсуче и се нерви, и след 10 Мин максимум рев, че и по-често. :/

# 629
Докато давате на поискване кърма, детето ще утолява жаждата си. С шише няма смисъл да се дава вода. Водата се предлага в подходяща чашка, защото се цели да усвои умение за пиене на вода. Може да е някаква преходна, може да е със сламка, може да е обикновена. Количество вода ще пропие късно, едва след прохождането, дотогава ще има оливане, даване и учене.

Colorful, а как е организирано кърменето, колко кърмения има за 24 часа? Как е наддаването? И двете гърди ли давате на кърмене? Повече кърма се стимулира с повече кърмене и/или цедене.

Общи условия

Активация на акаунт