Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 30

• 37 620
  • 761
  •   1
Отговори
# 165
  • Бургас
Здравейте, момичета. Искам да ви попитам можели да си капя поне вечер капки ксилометазолин, детския по-слабия. В упътването пише, че не се препоръчва защото липсват данни при употреба. Моля споделете. Вечер не мога спя хванах някакъв вирус със хрема от мъжът ми, със силно запушен нос.

# 166
Здравейте, дами! Родих сина си със секцио на 24.03, досега кърмя успешно, вече сме изписани. Но си има цена, заради спиналната упойка имам ужасно главоболие, само като стана. Ясно е, че легнала не мога да стоя по цял ден въпреки помощта от роднините ми. АГ съветва да пия хапчета с кофеин след кърмене и да хвърлям изцедена следващата кърма, а на бебчо да давам адаптирано. Знаете, че всяка капка кърма е ценна, като злато и ще ми е много гадно да хвърлям. Въпросът ми е, на някоя от вас случвало ли се е 5 дни след операцията да имате главоболие от спиналната и как се оправихте? Пия много течности, гледам да спя когато и малкия, но не минава и не минава и вече се чудя дали да не приема съвета на доктора, за да съм вече по-адекватна в грижите за детето, изнервена съм и му го предавам и става още по-напрегната ситуацията вкъщи...
Може ксилометазолин, може виброцил, може антибиотички и кортикостероидни капки. Това, което НЕ МОЖЕ са капките с етерични масла.

Здравейте, дами! Родих сина си със секцио на 24.03, досега кърмя успешно, вече сме изписани. Но си има цена, заради спиналната упойка имам ужасно главоболие, само като стана. Ясно е, че легнала не мога да стоя по цял ден въпреки помощта от роднините ми. АГ съветва да пия хапчета с кофеин след кърмене и да хвърлям изцедена следващата кърма, а на бебчо да давам адаптирано. Знаете, че всяка капка кърма е ценна, като злато и ще ми е много гадно да хвърлям. Въпросът ми е, на някоя от вас случвало ли се е 5 дни след операцията да имате главоболие от спиналната и как се оправихте? Пия много течности, гледам да спя когато и малкия, но не минава и не минава и вече се чудя дали да не приема съвета на доктора, за да съм вече по-адекватна в грижите за детето, изнервена съм и му го предавам и става още по-напрегната ситуацията вкъщи...

Главоболието след спинална упойка е често срещано и не се влияе от лекарства. Ще мине съвсем скоро най-вероятно. Глидайте да лежити повече и да ви дават бебето при вас, за да не мърдате, до колщото знам така боли по-малко. Може да пиете по 1 кафе на ден, кофеина помага понякога.

Здравейте. Детето е на месец и половина и от три дни вечерно време с кърменето е кошмар. До сега нито е ревал, нито е протестирал нищо. През деня няма проблем с кърменето освен, че последните дни буквални е залепен за гърдите ми, горките се протриха от 24-часовото сукане постоянно. Мислех, че нещо е станало и не му стига, но памперсите са пълни, устата му прелива от мляко, цедих се след кърмене да видя дали има кърма. Всичко изглежда наред, освен, че от толкова постоянно сукане не съм си усетила гърдите да се напълнят и напрегнат, като преди. Суче, задремва и в мига, в който се разбуди рев за гърда настървено. Но вечерно време е ужас. Яде и реве. Суче, суче и рев. Блъска се в гърдите, после пак суче, после пак се блъска в тях, почервенява, реве, вие се. Не знам какво е това чудо...скок в растежа, колики ли са, стачка ли е...

Може би са колики, т.е. и това ще мине. Надали е от липса на мляко, така че търпение, гушкане, кърмене.
Вчера с мъника се закърмихме 😊 отне две седмици опити,  постоянно цедене от моя страна... Но сега нещо и аз не знам. Като се хранеше със шише, хапваше па всеки 2-3часа. В момента като изсуче 1 гърда се тръшва да спи по 4часа, че и отгоре. Вярно, че дозата в 1 гърда е поне 2 ако не и 3 пъти това, което сме му давали със шише и щом си имаме хубаво оцапани памперси както обикновено всичко сигурно е наред, но... Редува гърдите всеки път, и от едното до другото хранене снощи и днес гърдите ми така се напълват, че думи нямам. Мислех че съм до тук с помпенето, а сега отново се закачих защото ми е адски неудобно и дори леко болезнено. (Помпата определено не се усеща като сучещо бебе.) На какви интервали горе долу изгладняват мъниците като се кърмят? Мислех че са същите като при хранене със шише, но или нещо аз бъркам или мъника преяжда от една гърда или нещо не е наред с него. До сега на хранене сме давали по 80-90мл. От едната гърда като е пълна до горе съм изцеждала по 160-200мл. Днеска за час и нещо (последното хранене) той изпразни едната гърда и заспа. После се събуди, но нито шише искаше нито гърда и сега си е сънчо. Това нормално ли е? Или да го будя и насила да му бутам гърдата в устата?

Браво за постигнатото! Може наистина да хапва повече. Леко полеко гърдите ще се нагодят към бебето  и ще започне суче от 2 гърди на 1 ядене, а гърдите няма да произвеждат по 200 мл за 1 ядене. Може да си е лакомичко и да си хапва, нека, няма проблем. Предвид, че тъкмо е приучено на гърда не бих променяла нищо...водете се по бебето и следете все пак за тревожни симптоми около кърменето, за да се реагира бързо ако трябва.

# 167
Проблемът с медикаментите за глава с кофеин, е не съдържанието на кофеин, а това на кодеин.

Може парацетамол,може ибупрофен/нурофен, може кафе.

И кърмене легнала.

Вчера с мъника се закърмихме 😊 отне две седмици опити,  постоянно цедене от моя страна... Но сега нещо и аз не знам. Като се хранеше със шише, хапваше па всеки 2-3часа. В момента като изсуче 1 гърда се тръшва да спи по 4часа, че и отгоре. Вярно, че дозата в 1 гърда е поне 2 ако не и 3 пъти това, което сме му давали със шише и щом си имаме хубаво оцапани памперси както обикновено всичко сигурно е наред, но... Редува гърдите всеки път, и от едното до другото хранене снощи и днес гърдите ми така се напълват, че думи нямам. Мислех че съм до тук с помпенето, а сега отново се закачих защото ми е адски неудобно и дори леко болезнено. (Помпата определено не се усеща като сучещо бебе.) На какви интервали горе долу изгладняват мъниците като се кърмят? Мислех че са същите като при хранене със шише, но или нещо аз бъркам или мъника преяжда от една гърда или нещо не е наред с него. До сега на хранене сме давали по 80-90мл. От едната гърда като е пълна до горе съм изцеждала по 160-200мл. Днеска за час и нещо (последното хранене) той изпразни едната гърда и заспа. После се събуди, но нито шише искаше нито гърда и сега си е сънчо. Това нормално ли е? Или да го будя и насила да му бутам гърдата в устата?
Гледайте да няма пауза по-дълга от 3 часа през деня, няма проблем да хапва от едната гърда на хранене, просто на следващото дайте другата. Над 4 часа пауза е твърде голяма за тази възраст. Количествата ще се напаснат скоро.
Педитърката каза на първото посещение , че ни е къса юздичката но не била за корекция . Да не би да трябва да се коригира?
Притеснена съм . Малката започна много да “цъка” докато я кърмя . Малко повече на дясната гърда . Защо го прави ?
Защото не засуква правилно,засуква плитко. Трябва ви консултация с консултант.
Пак повтарям - консултант. Трябва да се види засукването. Може да може да се коригира засукването, може да се налага корекция на юздата,няма как да се каже без да се види. Все едно да ви дадат диагноза за обрив без да са го виждали.

# 168
Насочете ме към някого във Варна .
Проблемът с медикаментите за глава с кофеин, е не съдържанието на кофеин, а това на кодеин.

Може парацетамол,може ибупрофен/нурофен, може кафе.

И кърмене легнала.

Гледайте да няма пауза по-дълга от 3 часа през деня, няма проблем да хапва от едната гърда на хранене, просто на следващото дайте другата. Над 4 часа пауза е твърде голяма за тази възраст. Количествата ще се напаснат скоро.
Педитърката каза на първото посещение , че ни е къса юздичката но не била за корекция . Да не би да трябва да се коригира?
Притеснена съм . Малката започна много да “цъка” докато я кърмя . Малко повече на дясната гърда . Защо го прави ?
Защото не засуква правилно,засуква плитко. Трябва ви консултация с консултант.
Пак повтарям - консултант. Трябва да се види засукването. Може да може да се коригира засукването, може да се налага корекция на юздата,няма как да се каже без да се види. Все едно да ви дадат диагноза за обрив без да са го виждали.

# 169
Ето тук са по градове и квартали консултантите на НАПК.
https://www.podkrepazakarmene.com/consulting

# 170
Здравейте, започва да ме боли мъдрец, който е ретинирал и ако не ми мине ще се наложи оперативно да го махнат, но това е друга тема, по коята сигурно ще питам като се случи, защото всичко е съврзано с кърменето. Но сега искам да знам мога ли да пия нещо за зъбобол съвестимо с кърменето?

# 171
  • Terra incognita
Здравейте, все се каня да питам, по време на кърмене може ли да се използва противогъбичен крем за крака?

# 172
Здравейте, започва да ме боли мъдрец, който е ретинирал и ако не ми мине ще се наложи оперативно да го махнат, но това е друга тема, по коята сигурно ще питам като се случи, защото всичко е съврзано с кърменето. Но сега искам да знам мога ли да пия нещо за зъбобол съвестимо с кърменето?
Парацетамол и нурофен може.

Здравейте, все се каня да питам, по време на кърмене може ли да се използва противогъбичен крем за крака?
Може!

# 173
Боли ме гърлото и носът ми е сух . Сърува ми се че съм настинала . Какво да приема за да се излекувам 🥺

# 174
Тест за корона...това са симптоми.
Ако не  корона, тогава локални средства за гърло, например тантум верде, хексорал. За овлажняване на носната лигавица физ. разтвор.

# 175
Преди няколко седмици ме измъчи около 5 дни сухота в гърлото и носа, не съм пила лекарства. По цял ден лукчета, чай, лимони с мед. Ако няма кашлица и температура не бих се плашила.

# 176
Едно лирично отклонение ще направя във връзка с алергиите. Да знаете, не подценявайте нещата, към които е реагирало кърмачето и дори като е вече голямо човече въвеждайте тези храни много внимателно. През първити кърмачески месеци бях забелязала дискомфорт при бебето като ям орехи, по спомен се изразяваше в рев. Спрях всички ядки тогава за целия период на кърмене, защото и голямото дете беше правило реакции към ядки като кърмех. Та на 3 години се престраших да дам половин парче кекс с орехи на малкото и се оказа, че подозрението ми е било много вярно, изприщи се... имайте едно на ум!

# 177
Тази година подлежа на реимунизация срещу тетанус и дифтерия, но кърмя. Не съм говорила с личната, но май не е редно да се ваксинирам, нали?

P.s. За гърло аз пръскам в краен случай с Ангал и има ефект при мен. Иначе гълтам един парацетамол и смуча лукчета. Също чай от лайка пия, ако не ме мързи да си направя Grinning и потапям краката в гореща вода с морска сол.

# 178
Карах го бременна в третия месец . Нали уж не повтаряло?сега в крайна сметка мига ли кършейки да си позволя един колдрекс ?
Тест за корона...това са симптоми.
Ако не  корона, тогава локални средства за гърло, например тантум верде, хексорал. За овлажняване на носната лигавица физ. разтвор.

# 179
Ваксината срещу тетанус и дифтерия е разрешена при кърмене. Дори може да се слага по време на бременност, по възможност след втория триместър.

Общи условия

Активация на акаунт